НИКОЙ НЯМА ПРАВОТО ДА НАЛАГА ПРОМЯНА НА ИМЕТО НА ДРУГА ДЪРЖАВА

ЯСНА, КАТЕГОРИЧНА НАЦИОНАЛНА ПОЗИЦИЯ – РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ Е РЕАЛНОСТ

ЯН ПИРИНСКИ


Няма на света държава, която да се съгласи доброволно, по искане на свой съсед, да си смени името, своята национална индивидуалност, своя език, култура и история. Няма. Единствено това абсурдно искане се поставя само от Гърция. И то на държава, която е членка на Европейския съюз и НАТО.

Македонските държавници и политици непрекъснато полагат усилия този натрапен и достатъчно нагъл въпрос от страна на Гърция да се реши, но напразно! И сега, на 08.02. тази година, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски даде интервю на един от най-тиражните и най-влиятелни гръцки вестници „То Вима”, в което отговаря на повече актуални въпроси за отношенията между Република Гърция и Република Македония, което по-долу публикуваме изцяло и читателите на в. „Народна воля” ще могат да се запознаят с него. Нека четат и гръцките държавници и политици, и да видят, че червените линии, които се посочват от Македония, не се отнасят за териториални претенции към Гърция, а са единствено да се обезпечи правото на народа да бъде такъв, какъвто се определя. В този смисъл смятам, че от кардинално значение бе възможността премиерът на Република Македония от трибуната на Общото събрание по повод 70-годишния юбилей на ООН да заяви следното: „Нашата позиция е добре позната и е в интерес на действителността, че ние сме македонци, говорим македонски език и живеем в държава с конституционното име Република Македония”. Точно, ясно и открито! Да, има ни и затова сме тук!
Президентът на Република Македония също многократно е заявявал, че за името не може да се правят компромиси. Защото името е най-свидното и изконно право на всеки народ и за него е абсурдно да се преговаря. Председателят на Събранието на Република Македония Трайко Виляновски на срещи с изтъкнати държавни функционери по света категорично застъпва тезата, че отстъпки за името на държавата не могат да се правят. Министърът на външните работи също ясно заяви, че за името на Македония не може да се правят отстъпки. Даже ние публикувахме едно негово становище, че няма нужда да се подписва договор между Република Македония и Република България. Защото по-важното е отношенията между двата народа да бъдат откровени и приятелски, отколкото договор с досегашното си положение. Остава нашите комшии, които имат аспирации относно промяна на националното име на Република
Македония, да помислят и разберат, че подобни стремежи и искания към Македония са абсурдни и смешни.

И така, както се вижда, македонските държавници винаги са отстоявали националната позиция на своята държава. Тази позиция ще остане и в бъдеше. Ясна, категорична национална позиция – Република Македония е реалност.