8 СЕПТЕМВРИ – ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА СВОЯ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК

ЯН ПИРИНСКИ


Многовековната история на македонския народ е пребогато наситена със събития – на величие, на слава и възход, но и на жестоки разочарования. Всъщност през вековете народът ни е водил героични борби единствено за да запази изконното си право на съществуване. А славните ни деди завещаха да носим гордо в сърцата си македонския национален дух. Да бъдем верни и достойни синове на майката родина – Македония.

И този дълг днес е достойно изпълнен. Дължим го на историческата памет, която македонският народ свидно съхрани през вековете, като се почне от Каран, Филип Втори, Александър Велики, Самуил, до Гоце, Даме, Питу, Яне, всъщност към хилядите знайни и незнайни борци и творци на нашата славна история – именно благодарение на тази наша свята национална памет днес ни има, възстанови се и избуя скъпата ни татковина – Република Македония.
В най-новата история на македонския народ особено характерен е яркият факт с избухването на Илинденското въстание на 2 август 1903 година. Този исторически акт недвусмислено показа пред света непокорния и борчески дух на македонския народ за извоюване на самостоятелна и независима своя държава. Разбира се, въстанието бе жестоко потушено, но македонските славни дейци успяха да провъзгласят Крушевската република, която бе първа на Балканския полуостров. Всъщност Илинденската епопея категорично доказа, че македонският народ е жив и той ще продължи борбата си за освобождение. Този вековен стремеж се осъществи на историческото Първо заседание на АСНОМ в манастира “Прохор Пчински” на 2 август 1944 година, когато Македония обяви своята победа и постави наново основите на своята държавност в рамките на Социалистическа федеративна република Югославия.
Поради настъпилите политически промени още в началото на 90-те години на ХХ век много комунистически режими рухнаха. СФРЮ я споходи същата съдба и тя се разпадна. В този решаващ момент македонският народ се определи категорично за собствена, самостоятелна държава, за каквато се бориха и илинденци .
Новата политическа ситуация наложи избирането на първия многопартиен парламент на Република Македония. На 25 януари 1991 година той се обяви за правото на отцепване от Югославската федерация и беше решено провеждането на референдум за независимост. На 8 септември същата година народът гласува за самостоятелна и независима Република Македония. С този епохален акт македонският народ даде категоричен отговор на всички, които отричат Република Македония, македонската нация, език и култура, че името на македонската държава е единствено и само Република Македония. На 17 септември беше приета и Декларация за независимостта, а на 17 ноември 1991 година беше приета и Конституцията. На 8 април 1993 година страната стана 181-та членка на Организацията на обединените нации. Република Македония днес е призната от 135 страни по света.
Македонският народ на 8 септември празнува своя национален празник, и то с чувство на гордост и достойнство, и ще продължи да прилага демократичните принципи в страната си за стриктно зачитане правата на малцинствата. Празнува 22-та си годишнина от обявяването на своята независимост. Но и през всичките тези години македонският народ е в непрекъснат прицел от своите съседи – Гърция и България. Техните илюзии и вълчи апетити се засилват към Република Македония.

Македонският народ смята, че безумната бруталност на тези две съседни страни към Република Македония в отричане на нейната идентичност, култура, език и историческо минало всъщност означава обявена война. Европейският съюз трябва да спре всички вманиачени безумци, бленуващи да върнат Средновековието в наше време. Защото това значи да остави убийци да разстрелват прекрасната идея за свободна, демократична и обединена Европа.