html> НАРОДНА ВОЛЈА
 
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ЗАХЛАСНАТИТЕ САНСТЕФАНСКИ МЕЧТАТЕЛИ ЖАЛОСТНО ГАЛОПИРАТ В ЗАДЪХАН ШОВИНИСТИЧЕН ЩУРМ
МАКЕДОНСКИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ И ПОЛИТИЦИ ТРЯБВА ДА ЗАЕМАТ САМО ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА ПОЗИЦИЯ СПРЯМО РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ: ДА ЗАЯВЯТ КАТЕГОРИЧНО, ЧЕ ПРЕГОВОРИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВОДЯТ ЗА ЕЗИКА И ИДЕНТИТЕТА НА МАКЕДОНЦИТЕ
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


България продължава с враждебната си пропаганда против Република Македония. Целта на тази пропаганда е да манипулира и заблуждава българското общество. Българските медии, вестници, телевизионни канали непрекъснато внушават, че Република Македония насаждала омраза към България и българите. А истината е, че България създава омразата, защото тя казва, че няма македонци. Македония не казва, че няма българи. Този, който отрича другия до него, той е творецът на омразата. Тогава кой лъже?!
Какво стори Република България със своите недостойни, нечовешки условия, които оповести и заяви явно, без да се усети, че с абсурдните си претенции разкри дълбочината и патологичността на политиката си спрямо македонската нация.
Читај
Заедничката колумна на шефовите на дипломатиите на Чешка и на Словачка:
Не е прифатливо барањето Македонија да ја поправи наводната погрешна интерпретација на историјатаМинистрите за надворешни работи на Чешка и Словачка Томаш Петричек и Иван Корчок (фото: Фејсбук)
На смеее да се дозволи ЕУ да стане колективен судија за историски толкувања – за тоа што е правилно, погрешно, точно и лажно во изминатите стотици години од историјата на Балканот! Тоа би било големо отстапување од принципите што досега го регулираа процесот на проширување и кои се дел од нашиот подобрен пристап – транспарентност и предвидливост, истакнуваат министрите за надворешни работи на Чешка и на Словачка, Томаш Петричек и Иван Корчок, во зедничката колумна за Еуобсервер насловена „ЕУ не треба да биде судија за историски прашања“.
Читај
Комитет, наблюдаващ изпълнението на Рамковата конвенция за защита правата на националните малцинства
ДОКЛАД НА КОНСУЛТАТИВНИЯ КОМИТЕТ ПО РАМКОВАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ МАЛЦИНСТВАКакто при предишните цикли на наблюдение, българските власти не са провеждали консултации с лица, представляващи тези групи. Те поддържат позицията си, че трябва да бъдат изпълнени както субективни критерии (самоидентификация като принадлежност към национално малцинство), така и обективни критерии (съществуването на отличителни идентифициращи характеристики), за да може дадено лице да бъде признато като принадлежащо към национално малцинство в България. По отношение както на македонците, така и на помаците властите считат, че необходимите обективни критерии не са изпълнени (12).
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
I. Уводни бележки


В миналите броеве публикувахме книгата на изтъкнатия български учен академик Гаврил Кацаров за историята на антична Македония. От този брой започваме да публикуваме книгата на друг изтъкнат български учен и също академик Веселин Бешевлиев (член-кореспондент на БАН от 1941), посветена конкретно на въпроса за народността на старите македонци, публикувана през 1932 г. И двете книги ясно показват, че най-изтъкнатите български учени в миналото са смятали, че древните македонци не са били гърци. Публикуваме книгата със съкращения на някои места на чужди езици. Такива места ги отбелязваме с […]. На някои даваме чуждия текст в превод. Бележките под линия даваме в скоби.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Стоян Герасимов е роден на 10.09.1948 г. в. с. Ключ, Петричко. През 1965 г. започва да пише и разпространява македонски позиви. През 1970 г. е един от създателите на организацията „Невидимите орли на Беласица“. Заловен е и осъден на затвор. След освобождаването му през 1972 г. е заточен далече от родния край. Продължава да се занимава с македонска дейност. През 1974 г. заедно с Тевилов предприемат неуспешно бягство към Югославия, но са заловени и получават по 1-2 години затвор, след което отново са интернирани. След завръщането си в родния край е отвлечен от ДС през 1977 г. Тормозен от ДС, той се отдава на вярата след 1983 г.
Читај
Во чест на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески
Усвоена Националната програма „2021 – Година во чест на Блаже Конески“


Во чест на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, 2021 година е посветена на великанот на македонската култура, со што нашата земја и официјално се приклучува кон одлуката на Генералното собрание на Обединетите нации оваа година да биде Година на мирот и довербата, соопшти Министерството за култура.
Владата на Република Северна Македонија ја усвои Националната програма „2021 – Година во чест на Блаже Конески” која е дел и од календарот на важни меѓународни јубилеи на УНЕСКО, имајќи предвид, како што наведува Министерството, дека културата и образованието директно влијаат врз градењето на општествената перцепција за вистинските вредности во едно општество.
Читај
Колумна
Европски игри без граници
Јасминка Павловска

Македонија во случајот на решавање на бугарското вето не треба да отстапи од принципите на ЕУ и сé почесто да ја потсeтува за нејзината базична поставеност на мултиетничноста, мултијазичноста и почитувањето на правата на малцинствата. За разлика од соседите, правата на малцинствата во Македонија се речиси врвен политички приоритет и може да се каже дека нивното спроведување ги надминува и европските стандарди. Но кога Европа ќе ги натера и своите членки Бугарија и Грција да ги почитуваат правата на Македонците во тие земји?
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989.
ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ
Акад. Иван Катарџиев


На дневен ред на Пленумот се наоѓале следниве точки:
1. Информација на партиската делегација за Беседата што ја имале со Сталин.
2.Извештај на изводи од процеси против групата на Трајчо Костов и изборите за народно собрание и окружни народни совети.
По првата точка извештај поднесол В. Червенков. По втората точка со седницата раководел Владимир Поптомов.
Пленумот се одржувал 20 месеци по бунтот на Герасим Тодоров во с. Влахи и на браќата Рујчеви од с. Плоски и 19 месеци по објавувањето на Резолуцијата на Информбирото. Тоа значи, расправата на Пленумот се водела во крајно затегната политичка атмосфера. Во Пиринска Македонија, по задушување на бунтот на Герасим Тодоров и браќата Рујчеви сè уште владеела полициска блокада и репресалии во целиот регион.
Читај
Колумна
Мудроста на Софија и бугарската „философија“
Петар Поп-Арсов


Софија! Убаво женско име! Античко, со антички корен! Длабок корен! Софија значи мудрост, памет, интелигенција, вештина! Софија се содржи во зборот философија (philosophy), кој што Платон го користел за да ја дефинира љубовта и пријателството кон мудроста.
Софија! Име на главниот град на соседна Бугарија! Античко име! Целосно во употреба од XVI–от век, со што го заменува средновековното име на градот, Средец. Средец, име карактеристично за времето од најголемата експанзија на средновековната бугарска држава на овие простори. Период на кој нашите соседи се исклучително горди.
Читај
Марјан Ѓорчев:
Договорот со Бугарија од самиот почеток има нерамноправна основа
Марјан Ѓорчев


Марјан Ѓорчев, стратешки партнер на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски и советник на Извршниот комитет на партијата во своето гостување во емисијата „Само Вистина“ зборуваше за Договорот со Бугарија и посочи дека овој договор од самиот почеток бил поставен на нерамноправна основа.
Читај
За България
Как смее България да чества 3-ти март за национален празник?!
РИСТО НИКОВСКИ


Избирането на 3-ти март за национален празник на България е провокация към съседните страни. Това заяви македонският дипломат Ристо Никовски, цитиран от Нова Македония.
Според него агресията на България и Гърция към Македония никога не е била по-изразена. Той заяви, че и двете страни атакуват македонската национална идентичност.
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


(Спазвайки традицията, свободно тълкувайки хронистите, които пишат, че са “въстанали скитите в Макетида” (област от антична Македония) и през “Струма отишли в Елада”,
В. Златарски ни уверява, че са въстанали Куберовите българи [Златарски, Васил. История на българската държава през средните векове. Том I - Първо българско царство. Част 2 - От славянизацията на държавата до падането на първото българско царство. София, Академично издателство “Марин Дринов”, 1994, с.837-839]. Това не може да бъде вярно. В редица хроники под скити се разбират славяните. Почти по същото време (931 г.) въстанали и сръбските славяни срещу българското робство и поискали съдействие от византийския император, като обещали да му служат и да му се подчиняват [Пак там, с.538].). С. Параос счита, че македонските князе приели предложението на византийския император и възстанали (823 г.) заедно със сърбите против българското робство. Въстанието е жестоко потушено. Около 25,000 македонци са принудени да емигрират в Тесалия и Епир [Параос, С. Дело на македонци - византийски императори. В. Народна воля, г.ххI, бр.7 (юли, 2000 г.)]. Очевидно славяните не могат да търпят тюрко-българското владичество. При следващото въстание Македония е освободена.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден”-ПИРИН
149 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ РЕВОЛЮЦИОНЕР ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - АПОСТОЛ И ИДЕОЛОГ ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
АНГЕЛ БЕЗЕВ


149 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКИЯ РЕВОЛЮЦИОНЕР ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ - АПОСТОЛ И ИДЕОЛОГ ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
На 04.02.2021 г. от 14.00 часа по повод 149 години от рождението на вожда на вътрешната македонска революционна организация - Гоце Делчев, членовете на ОМО „Илинден”-ПИРИН и ОМО „Илинден” от община Благоевград поднесоха цветя на паметника на революционера на площад „Македония” в Благоевград. На тържеството присъстваше и съпредседателят на партията и главен и отговорен редактор на в. „Народна воля” Георги Христов, който произнесе кратко слово за героичното дело на апостола на македонското освободително движение, посочвайки специално, че Делчев е надживял времето и епохата, в която живее, със своите хуманни и прогресивни идеи.НВ
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comБ Л А Г О Д А Р Н О С Т!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята най-искрена признателност и почит на Минчо Ташев от Канада за често изпращаната финансова помощ на вестник “Народна воля”.
Редакцията на вестника благодари на дарителя за патриотичния жест и му пожелава здраве, щастие и успехи в живота.СКРЪБНА ВЕСТ

ПЕТЪР СТОЕВ ХРИСТОВ

На 26.11.2020 година в град Благоевград почина Петър Стоев Христов, роден на 02.07.1936 година в село Яново, Санданско, Пиринския дял на Македония.

Петър Христов живя и израсна в семейство с македонско национално чувство, наследено от дядо му Стоян Христов, който е участвал в четите на Яне Сандански и Илия Кърчовалията в борбата за освобождението на Македония от турското робство и възстановяване на самостоятелна македонска държава. А стрико му Иван пък заедно с македонските партизани от Егейския дял на Македония участва за прогонването на българските окупационни войски от Македония. Всъщност Петър още от малък вече знае коя е неговата родина и националната си иден- тичност. А по примера на братята си Александър и Георги, Петър, пленен от музата на поезията, започва да пише стихове, някои от които се публикуват във в. „Народна воля”. Издава стихосбирката „Почти на ручей ромон” през 2003 година в Благоевград.

В поетичните му творби е отразена непрекъсната му жажда за доброта и човечност, и голямата му любов към Македония, за която посвети няколко стихотворения. Петър бе изключително скромен и човечен, с нежна душа на поет и с непокорен дух за правда и справедливост.

Председателството на ОМО „Илинден” – ПИРИН и редколегията на в. „Народна воля” изказват най-искрени съболезнования на опечалените!
Почивай в мир, Петре! Поклон пред светлата ти памет!!!


Поезия

ПЕСЕН ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Грозна буря – черно ято
с гръм коситба ще коси –
иде гибел, от която
няма кой да го спаси.

Грозна буря се извива,
птици спрели песента.
Гоце Делчев са убили!
Тъжна, майко, е вестта!

Майски ден е, а след боя
потъмнява свода син.
Наведи се, майко моя,
да целунеш своя син!

А когато го прегърнеш
с две илинденски ръце,
в свято слънце ще превърнеш
най-безсмъртното сърце.

Нека в черната разлъка
пеят житни класове!
Нека робската ни мъка
ражда нови синове!

И над мъртвите усои
пак ще грейне сводът син.
И отново, майко моя,
ще вървиш след своя син!

И когато суховеи
веят мъртви знамена,
той ще пази от злодей
твоя дом и бъднина!

ПЕТЪР ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting