Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДВАНАДЕСЕТ ВЕКА СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ
СВЕТИ, СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ С БОЖЕСТВЕН ОРЕОЛ
ДИМИТЪР ИВАНОВ


Наша македонска гордост е фактът, че сме оцелели като народ повече чрез острието на перото, отколкото чрез острието на меча и на бойните рогове. И може би затова ние дълбоко вярваме в принципа, че в областта на културата няма големи и малки народи. Неслучайно нашите революционни дейци по времето на най-черното политическо и духовно робство се издигнаха на такава завидна висота и надживяха времето, в което живееха и се бореха: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите“ - заявява апостолът на македонската революция - гениалният Гоце Делчев, а неговият най-добър последовател Яне Сандански ще допълни: „Животът е борба - робът за свобода, свободният за съвършенство“.
Читај
Копретседателот на партијата на Македонците во Бугарија, ОМО Илинден - ПИРИН,
СТОЈКО Стојков: Тоталитаризмот на Бугарија, лиЦемерието на ЕУ
СТОЈКО СТОЈКОВ


Дали ќе дозволиме тоталитарното минато да навлезе во нашата заедничка европска иднина? Доктор Стојко Стојков е ко-претседател на Обединетата Македонска Организација „Илинден“-Пирин, политичка партија која го претставува македонското малцинство во Бугарија и е членка на ЕФА.
Европската Унија гордо претендира да изгради општество засновано на инклузивноста, толеранцијата, правдата, солидарноста и недискриминацијата. Промовирањето на слободата, човечкото достоинство, еднаквоста, владеењето на правото и човековите права се дел од таканаречените „Копенхагенски критериуми“ кои сите земји членки мораат во целост да ги исполнат пред да станат дел од ЕУ. Преку овој процес, старите „болести“ на континентот се „лекуваат“ и се оставаат во минатото, што гарантира подобра иднина за сите нас.
Читај
Комитет, наблюдаващ изпълнението на Рамковата конвенция за защита правата на националните малцинстваства.
ДОКЛАД НА КОНСУЛТАТИВНИЯ КОМИТЕТ ПО РАМКОВАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ МАЛЦИНСТВАТова решение беше придружено от публични изявления и медийни репортажи, които събеседниците които се самоопределят като македонци пред Консултативния комитет, определиха като унизителни и дори като реч на омраза срещу тях. Представители на едно от сдруженията също съобщиха, че са били разпитани от полицията в Благоевград за „истинската цел“ на сдружението и дейността му до момента. За едно от тези сдружения в момента в Окръжен съд в Благоевград има висящо дело за прекратяване на регистрацията му. Консултативният комитет ще следи отблизо развитието на ситуацията.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
I. Уводни бележки


В миналите броеве публикувахме книгата на изтъкнатия български учен академик Гаврил Кацаров за историята на антична Македония. От този брой започваме да публикуваме книгата на друг изтъкнат български учен и също академик Веселин Бешевлиев (член-кореспондент на БАН от 1941), посветена конкретно на въпроса за народността на старите македонци, публикувана през 1932 г. И двете книги ясно показват, че най-изтъкнатите български учени в миналото са смятали, че древните македонци не са били гърци. Публикуваме книгата със съкращения на някои места на чужди езици. Такива места ги отбелязваме с […]. На някои даваме чуждия текст в превод. Бележките под линия даваме в скоби.
Читај
Един век не стига
ПРЕДВЗЕТОСТТА КАТО ГАРАНТ ЗА НЕОБЕКТИВНОСТ
ИВО КОСТАДИНОВ


"Миналия месец в българските медии бе цитирано едно изказване на председателя на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) Люпчо Коцарев по повод актуалните българо-македонски политически отношения. В него той цитира написаното в началото на 20-и век от французина Едмон Бушие дьо Бел, че македонците имат свой говор, който не е нито сръбски, нито български, както и че на македонците не трябва да се гледа като на етническа материя, която може да се меси и моделира по собствена воля. Акад. Коцарев изразява учудване как днес, 100 години след написването на тази книга, Република Македония е позволила чрез договорите с Гърция и България отново на македонците да се гледа като на етническа материя, която може да бъде променяна под външен натиск. Това е едно от многото изказвания в последно време от двете страни на границата. Реално един не много важен случай. Интересно обаче бе да се види как новината е представена и интерпретирана в България, а с това и какви са обичайните практики, които прилагат българските медии при отразяване на исторически теми.
Читај
Проверете ги руските државни архиви во Санкт Петербург и во Москва
Историската вистина контра бугарските измислици


Која е историската вистина?
Во оваа пригода ние би ја одвоиле руската дипломатска кореспонденција, која изобилува со информации за Македонците и македонскиот народ, и би им препорачале на сите оние што шират невистини за македонскиот идентитет и историја да ги проверат руските државни архиви во Санкт Петербург и во Москва. Документите потекнуваат од првата деценија на 20 век и се кореспонденција на руските конзули во Македонија со руското министерство за надворешни работи
СВЕТСКИТЕ АРХИВИ ИЗОБИЛУВААТ СО ФАКТИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, ИДЕНТИТЕТ, ЈАЗИК И ИСТОРИЈА
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден”-ПИРИН и ОМО “Илинден”
106 ГОДИНИ ОТ УБИЙСТВОТО НА ЯНЕ САНДАНСКИ

На 22 април делегации на ОМО "Илинден"-ПИРИН и ОМО "Илинден" поднесоха венци и цветя и запалиха свещ на гроба на Яне Сандански край Роженския манастир. Делегациите бяха водени от съпредседателя на партията Стойко Стойков и председателя на организацията Димитър Парасков. Присъстваха 8 души от Сандански и Петрич. Поради проблемите с коронавируса и тази година не можеше да се проведе традиционният всемакедонски събор за Яне Сандански.
Читај
Стејт департментот и Европскиот суд против Бугарија
Македонците во Бугарија признаени и од Стејт департментот
Јасминка Павловска


Во годишниот извештај на Стејт департментот цело едно поглавје, насловено „Слобода на здружување“, е посветено на односот на бугарската држава спрема македонското малцинство и одбивањето да се регистрираат активистички групи на етнички Македонци во Бугарија. Како гледаат правниците и аналитичарите на извештајот и како може Македонија да ги искористи сите овие одлуки и меѓународни инструменти
ПО ЕВРОПСКИОТ СУД, И САД
СО ОСУДА ЗА ПОЛИТИКИТЕ НА СОФИЈА
КОН МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989.
ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ
Акад. Иван Катарџиев


Тоа е најважниот и суштински дел во решението за исклучувањето на Крсто Стојчев. Во него жестоко е осудена дејноста на Георги Димитров и на Партијата за признавање на македонскиот национален идентитет во Пиринска Македонија и за правото на културна автономија.
Фактички, во осудата на политиката на Крсто Стојчев се осудува БКП, нејзиното решение на 10 Пленум на ЦК по македонското прашање. Во текстот експлицитно се вели дека Стојчев не може да му се суди за спроведувањето на линијата на Партијата во тој период. Тој не е одговорен за тоа. Нему му се забележува за врските што ги имал со Колишевски без знаењето на ЦК на БКП заради дескридитацијата на Георги Димитров во Пиринскиот крај за давањето на имиња, на некои дружинки на септемвричињата на Тито, за договорот на Обласниот комитет со Титовци зад грбот на ЦК на БКП итн.
Читај
Кераца Висулчева - симбол на македонскиот непокор
110 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА КЕРАЦА ВИСУЛЧЕВА
Гоце Дуртаноски


„Родена сум во Македонија, од дедовци и прадедовци Македонци и сакам да умрам во независна Република Македонија" - Кераца Висулчева
Кераца Николова Висулчева е родена на 7. април 1910 (според други извори 1911 година) во село Нестрам, Костурско, во Егејскиот дел на Македонија. Во текот на Балканските војни (1913) и етничкото чистење на Егејска Македонија со родителитепребегала во Бугарија. Се школувала во Бургас, а во 1929 г. се запишала на Државната художествена академија во Софија. Веднаш по дипломирањето (1935) учествувала на првата изложба и ја добила првата награда и членство во Сојузот на уметниците на Бугарија. Работела како практикант во III софиска гимназија, а по завршувањето и на Педагошката академија (1940) станала учителка по селата во Пиринско, а во 1941 г. (по нејзина желба) учителувала во Женската гимназија во Скопје и излагала на групни изложби со македонските уметници.
Читај
90-годишнината од смртта на македонскиот научник и општественик д-р Анастас Коцарев
Комеморација за д-р Анастас Коцарев во Париз
Гоце Дуртаноски


Денеска на 28 март 2021 година напладне, во француската престолнина Париз, претставници на македонските заедници од Франција и Швајцарија и претставници на градската власт од Париз ја одбележаа 90-годишнината од смртта на македонскиот научник и општественик д-р Анастас Коцарев и положија венец на неговото вечно почивалиште.
Со посебно одобрување и почитување на мерките за претпазливост и растојание, со пригодни говори од македонска и француска страна беа одбележани девет децении од смртта на овој истакнат македонски научник и 131 година од неговото раѓање.
Читај
118 години без Гоце
Имаше една-единствена любов - Македония


„Докато рамото ми крепи пушка, македонските планини са недостъпни за български офицери” (Гоце Делчев)
„Аз не познавам друг народ, който повече да е страдал от предателствата на своите синове изроди, колкото македонския. Историята не помни друг такъв пример, когато един и същ народ по традиция, език и вяра се разделя на разни противоположни страни, една от друга по-чужда” (Гоце Делчев)
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2020 г.


2020: 13 години от членството на РБългария в ЕС, 30 години демокрация, 57 години от началото на политиката на отричане, асимилация и дискриминация на македонското малцинство в България
Съдържание:
* Увод: Положението на македонското малцинство и по-важни събития през 2020 г.
* Отричане на македонското малцинство, нация и идентичност
* Слово на омраза
* Нарушаване правото на сдружаване
* Властите отказват диалог
* Заключение и препоръки
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


Охридската архиепископия в миналото се е наричала “Първа Юстиниана” или “Юстиниана прима”.
Б. Димитров пише: “Между 973-1018 г. Охрид е столица на българската патриаршия”. Това исторически не е точно. Нека някой да покаже документ, че последният български патриарх от Първото българско царство се е преместил в Охрид, заедно със синода си. Твърдението на Димитров, че Охридската архиепископия е създадена от Василий ІІ, и че в нейния диоцез са влизали всички български земи е неточно. Нека да покаже документи от които да се вижда, че в периода 1018 до 1396 г. всички български земи са влизали в нейния диоцез, като архиепископия “и на ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ”. Защо Димитров не пояснява какво означава “цяла България” в документите на Василий ІІ?
Читај
Едва ли ще се намери някой да те замени!
НАПУСНА НИ ГОЛЯМ ЧОВЕК


На 6 април си отиде големият Човек, журналист, интелектуалец и приятел на истината - Георги Коритаров. Ще липсва на мнозина в България, ще липсва и на нас, македонците. Единственият с достатъчно почтеност и храброст да постави под съмнение фалшивата пропаганда против Македония и против македонците в България. Първият, поканил представител на македонското малцинство в българско телевизионно предаване. Един от малцината, издигнал срещу вълната на омраза своя глас, както и разума си срещу безумието, които ни заливат.
Читај
СКРЪБНА ВЕСТ
Илия ВЕЛЕВ БАБИН


На 2 април ни напусна Илия Велев-Бабин от с. Кромидово. Роден на 8 юли 1941 г. в село Кромидово, Петричко. През 1958 г., седемнадесетгодишен, заедно с Иван Гогов Хаджииванов (от с. Капатово), Георги Пецев и Андон Велев (от село Кромидово) се включва в младежка македонска организация, която си поставя за цел чрез въоръжена борба да постигне обединение на Македония. Арестуван през същата 1958 г. и измъчван в милицията в Петрич, но е спасен чрез застъпничеството на дядо си, докато водачът на групата е осъден на 10 месеца затвор. Тормозен и по-късно, а след 1990 г. е активен член на ОМО „Илинден“, ОМО „Илинден“-ПИРИН и стълб на македонското движение в село Кромидово и околността.
Председателството на ОМО „Илинден”-ПИРИН и редакцията на вестник „Народна воля” изказват своето съболезнование на близките.
Вечен ти спомен, братко!
Читај
СКРЪБНА ВЕСТ
СТАНКО ГЕОРГИЕВ ИЛИЕВ


На 8 април ни напусна Станко Георгиев Илиев, роден на 26.08.1938 г в с. Баня, Разложко. Лежал в затвора заради бягство в Югославия. Занимавал се е с македонска дейност по време на комунизма, писал македонски лозунги, пеел македонски песни, за което властта по това време строго наказваше. След падането на комунизма се включва в македонското движение, като взема постове в Централната контролно-ревизионна комисия на ОМО „Илинден“-ПИРИН.
Разложкият околийски комитет, Председателството на ОМО „Илинден”-ПИРИН и редакцията на вестник „Народна воля” изказват своето съболезнование на близките.
Вечен ти спомен, братко!
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comБ Л А Г О Д А Р Н О С Т!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята най-искрена признателност и почит на Минчо Ташев от Канада за често изпращаната финансова помощ на вестник “Народна воля”.
Редакцията на вестника благодари на дарителя за патриотичния жест и му пожелава здраве, щастие и успехи в живота.СКРЪБНА ВЕСТ

ПЕТЪР СТОЕВ ХРИСТОВ

На 26.11.2020 година в град Благоевград почина Петър Стоев Христов, роден на 02.07.1936 година в село Яново, Санданско, Пиринския дял на Македония.

Петър Христов живя и израсна в семейство с македонско национално чувство, наследено от дядо му Стоян Христов, който е участвал в четите на Яне Сандански и Илия Кърчовалията в борбата за освобождението на Македония от турското робство и възстановяване на самостоятелна македонска държава. А стрико му Иван пък заедно с македонските партизани от Егейския дял на Македония участва за прогонването на българските окупационни войски от Македония. Всъщност Петър още от малък вече знае коя е неговата родина и националната си иден- тичност. А по примера на братята си Александър и Георги, Петър, пленен от музата на поезията, започва да пише стихове, някои от които се публикуват във в. „Народна воля”. Издава стихосбирката „Почти на ручей ромон” през 2003 година в Благоевград.

В поетичните му творби е отразена непрекъсната му жажда за доброта и човечност, и голямата му любов към Македония, за която посвети няколко стихотворения. Петър бе изключително скромен и човечен, с нежна душа на поет и с непокорен дух за правда и справедливост.

Председателството на ОМО „Илинден” – ПИРИН и редколегията на в. „Народна воля” изказват най-искрени съболезнования на опечалените!
Почивай в мир, Петре! Поклон пред светлата ти памет!!!


Поезия

ПЕСЕН ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Грозна буря – черно ято
с гръм коситба ще коси –
иде гибел, от която
няма кой да го спаси.

Грозна буря се извива,
птици спрели песента.
Гоце Делчев са убили!
Тъжна, майко, е вестта!

Майски ден е, а след боя
потъмнява свода син.
Наведи се, майко моя,
да целунеш своя син!

А когато го прегърнеш
с две илинденски ръце,
в свято слънце ще превърнеш
най-безсмъртното сърце.

Нека в черната разлъка
пеят житни класове!
Нека робската ни мъка
ражда нови синове!

И над мъртвите усои
пак ще грейне сводът син.
И отново, майко моя,
ще вървиш след своя син!

И когато суховеи
веят мъртви знамена,
той ще пази от злодей
твоя дом и бъднина!

ПЕТЪР ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting