Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НАЦИОНАЛШОВИНИЗМЪТ Е СМЪРТЕН ВРАГ НА НАРОДИТЕ
ОМРАЗАТА УБИВА НЕ МРАЗЕНИЯ, А МРАЗЕЩИЯ
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Действащата в България национална пропаганда за Велика санстефанска България най-после достигна своя апогей и абсолютен резил за сметка на заблуждавания български народ. Този срамен акт се осъществи в Народното събрание, където се прие официалната позиция за Македония и бе изпратена в ЕС.
Читај
Македонија и Бугарија: антифашисти и фашисти, каде има тука заедничка историја?!
Борбата против фашизмот беше и борба за македонска национална држава
Далибор Станковиќ


Македонија ја поделија, ропствата се менија, но борбата на македонскиот народ не престана. Кога сите поробени народи на Југославија се дигнаја против денешниот непријател на целото човечество фашизмот, и македонскиот народ се нареди во таја борба. Тој во неа виде возможност да ја помогне општата борба на сите поробени народи и целото слободољубиво човечанство и да го оствари својот вековен национален идеал…, Панко Брашнаров
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2020 г.Нито една регистрирана партия в България не защитава правата на македонците. Представители на целия обществен спектър, с изключение на малка част от гражданския сектор , третират македонците като нещо несъществуващо и несериозно. Няма (и не е имало) македонски представители в Комисията за малцинствата. Когато се говори и пише официално за етнически групи в България, македонците не се споменават, а македонската култура, език и история не са представени в нито една правителствена публикация или официален сайт. Македонците не са предвидени в нито една програма за етническите общности и не получават никакъв вид на помощ от държавата за запазване и развитие на своята култура и идентичност .
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
I. Уводни бележки


В миналите броеве публикувахме книгата на изтъкнатия български учен академик Гаврил Кацаров за историята на антична Македония. От този брой започваме да публикуваме книгата на друг изтъкнат български учен и също академик Веселин Бешевлиев (член-кореспондент на БАН от 1941), посветена конкретно на въпроса за народността на старите македонци, публикувана през 1932 г. И двете книги ясно показват, че най-изтъкнатите български учени в миналото са смятали, че древните македонци не са били гърци. Публикуваме книгата със съкращения на някои места на чужди езици. Такива места ги отбелязваме с […]. На някои даваме чуждия текст в превод. Бележките под линия даваме в скоби.
Читај
Един век не стига
ПРЕДВЗЕТОСТТА КАТО ГАРАНТ ЗА НЕОБЕКТИВНОСТ
ИВО КОСТАДИНОВ


Самата книга има много достойнства, защото в нея авторът пише по еднакъв безпристрастен начин за политиката на сърбизация, българизация и гърцизация в Македония. Ето какво казва целият пасаж, от който е изваден цитатът на българската медия „След Букурещкия договор от 1913 година сръбската власт започна с „колонизацията“ на новополучените територии.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


На 4 май членовете на ОМО “Илинден” - ПИРИН от Благоевград, Черниче и Полето поднесаха свежи цветя на паметника на Гоце Делчев по случай 118-годишнина от убийството на революционера. Кратко слово за значението на революционната дейност на Гоце Делчев прочете Ангел Радонов, посочвайки на присъстващите, че Гоце приживе е пожелал да бъде погребан в Македония, а не в България, защото само в Македония ще може да намери духът му покой.
Читај
Прилози кон историјата на Македонија и македонската култура“
Академик Коцарев: Македонската историја не треба да биде тема за политичко пазарење
Академик Љупчо Коцарев

Историјата на Македонија и македонската култура воопшто не се и не треба да бидат теми за политичко пазарење. Се надевам оваа книга, како и книгата „Прогласот на Константин Филозоф – Свети Кирил“, што деновиве излезе од печат и која содржи прилози на старословенски, словачки и македонски јазик ќе послужат како водилка за долгоочекуваното и посакувано обединување на ставовите на македонските политичари во врска со ова прашање.
Читај
Соседите лицитираат со бројот на свои сограѓани во Македонија
Има сè, само Македонци не!?
Сашо Таневски


Пред извесно време претставникот на Бугарија во Европската Унија, Димитар Цанчев, и поранешната министерка за надворешни работи Екатерина Захариева излегоа со изјава дека во Македонија во моментот има 120 илјади Бугари, најавувајќи истовремено дека Бугарија внимателно ќе го следи пописот што во септември треба да се одржи во Македонија, за да видат дали земјава ги почитува европските критериуми. Други примери покажуваат дека и кај други наши соседи не се различни амбициите
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989.
ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ
Акад. Иван Катарџиев


Веднаш по објавувањето на Резолуцијата на ИБ во Бугарија во која постоело силно спротивставување на решенијата на 10. Пленум од 1946 година за признавањето на македонската нација, започнува интензивна антимакедонска хајка. Целта е брзо да се ликвидираат решенијата на 10. Пленум за постоењето на македонското национално малцинство во Пиринска Македонија.
Читај
Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ:
Бугарија ја шутира Македонија секојпат кога има внатрешнополитички проблеми


Македонија ги исполни сите демократски услови за почеток на пристапување кон Европската унија, но останатите земји продолжуваат „да ја шутираат“ кога и да е тоа потребно, изјави денеска хрватскиот претседател Зоран Милановиќ, откако Софија ги осуди неговите ставови за нивниот однос кон Македонија, пренесуваат хрватските медиуми.
Читај
По повод Јубилејниот 90-ти роденден на Георги Христов (Јан Пирински)
ЖИВОТ, ПОСВЕТЕН НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД
РИСТО НИКОВСКИ


Малку народи во светот имале трагична историја како Македонците. Соседите секогаш им биле непријателски расположени, ги негирале и присвојувале, ги окупирале и масакрирале, ги асимилирале и искористувале, сееле раздор меѓу нив со цел полесно да ги контролираат, им ја краделе историјата... Така било со векови а горе - долу така е и денес, во 21 век.
Читај
Ставови на Академик Катица Ќулавкова
Македонија како идеја
Катица Ќулавкова


Ние, Македонците, сме преморени од идентитетски оспорувања. Ние сме показател дека токму оние делови на идентитетот што се предмет на оспорување ја претставуваат најбитната идентитетска одлика. Колку повеќе се оспоруваат македонското потекло и духовност на Делчев, толку повеќе се зацврстува неговото место на пиедесталот на националните симболи. А симболот е моќен наратив. Тој е зипуван архив на сe битно за една културна и национална историја. Штом се отвори тој културно-историски архив, се отклучува колективната свест, а тоа создава критична маса и волја да дојде до пресврт во општественото уредување
Читај
Објавил: Гоце Герасимовски 04 мај 2021, 15:18
Комитет на Европарламентот прифати петиција за поддршка на македонското малцинство во Бугарија


Контроверзниот бугарски новинар Михаил Михајлов ја доби првата битка во Европскиот Парламент во однос на неговите заложби за признавање на македонското малцинство.
Неговата петиција за поддршка на македонските евроинтеграции и против кршењето на граѓанските права, како што тврди во доставениот документ, била прифатена од Комитетот за петиции на Европскиот парламент.
Читај
Спомени
Куршумите хвърчаха край мене
Костадин Бакалов


Мамка му македонска - стреляй! До редакцията на вестник „Народна воля“ Изпращам по един брой от писмото и листовките, които написах на втори септември 1978 г. В определения ден след осем часа пътуване (460 км), в 20.00 часа пристигнах пред пощата на град Петрич. След като се убедих, че служителите са напуснали сградата, погледнах към Пирин, където е моето родно село, сложих едно писмо в кутията и потеглих в обратна посока към другите градове.
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Г. Радулов


Г-н Димитров, Вашият случай не в реда на нещата. Когато българският президент казва, че в България няма македонци е прав, а когато македонският архиепископ казва, че в Албания няма българи – страшно греши и нарушава човешки права.
Читај
Още една поетична творба на Иван Вазов, в която посочва съществуването на македонски народ заедно с други народи, като гърци, българи, арменци и др. Характерното в тази творба е, че Иван Вазов конкретно определя специфичния национален белег на народите. За гърците: “грък фудулин и лукав”, за българина: “малодушен”, т.е. слабоволен, страхлив, а за македонец: “македонец честен, прав”...
ИВАН ВАЗОВ: “ЕДИН КЪС ОТ ЦАРИГРАД”


Иван Вазов
Един къс от Цариград
Година 1872 (Обществено достояние)
Форма Поезия
Насреща ми Ени Джамия
издига свой грамаден свод,
покрит със черна тенекия,
венчаван с полумесец горд.
Наоколо се мълчешката
издигат из височината
като гиганти от гранит
и зрители на две морета
високи тънки минарета,
на кои ходжа гласовит
нарядко дрямката смъщава,
кат верни на молба призвава.
Читај
90-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ НА ГЕОРГИ ХРИСТОВ (ЯН ПИРИНСКИ)-ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА ВЕСТНИК “НАРОДНА ВОЛЯ”И СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОМО “ИЛИНДЕН” - ПИРИН!
Стойко Стойков, Георги Иванов


На така далечния за повечето 17 май 1931 година в село Яново, Светиврачка околия, в Пиринския дял на Македония, в полите на Али Ботуш се ражда Георги, втори син на Митра и Стою Христови.
Минава детството в работа и учене. Заварва културната автономия в Пиринска Македония и има възможността да учи македонски език и история, да слуша речите на прочути за времето си дейци по площадите на Пиринска Македония, говорещи за македонската нация, за обединението на Македония
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comБ Л А Г О Д А Р Н О С Т!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята най-искрена признателност и почит на Минчо Ташев от Канада за често изпращаната финансова помощ на вестник “Народна воля”.
Редакцията на вестника благодари на дарителя за патриотичния жест и му пожелава здраве, щастие и успехи в живота.СКРЪБНА ВЕСТ

ПЕТЪР СТОЕВ ХРИСТОВ

На 26.11.2020 година в град Благоевград почина Петър Стоев Христов, роден на 02.07.1936 година в село Яново, Санданско, Пиринския дял на Македония.

Петър Христов живя и израсна в семейство с македонско национално чувство, наследено от дядо му Стоян Христов, който е участвал в четите на Яне Сандански и Илия Кърчовалията в борбата за освобождението на Македония от турското робство и възстановяване на самостоятелна македонска държава. А стрико му Иван пък заедно с македонските партизани от Егейския дял на Македония участва за прогонването на българските окупационни войски от Македония. Всъщност Петър още от малък вече знае коя е неговата родина и националната си иден- тичност. А по примера на братята си Александър и Георги, Петър, пленен от музата на поезията, започва да пише стихове, някои от които се публикуват във в. „Народна воля”. Издава стихосбирката „Почти на ручей ромон” през 2003 година в Благоевград.

В поетичните му творби е отразена непрекъсната му жажда за доброта и човечност, и голямата му любов към Македония, за която посвети няколко стихотворения. Петър бе изключително скромен и човечен, с нежна душа на поет и с непокорен дух за правда и справедливост.

Председателството на ОМО „Илинден” – ПИРИН и редколегията на в. „Народна воля” изказват най-искрени съболезнования на опечалените!
Почивай в мир, Петре! Поклон пред светлата ти памет!!!


Поезия

ПЕСЕН ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Грозна буря – черно ято
с гръм коситба ще коси –
иде гибел, от която
няма кой да го спаси.

Грозна буря се извива,
птици спрели песента.
Гоце Делчев са убили!
Тъжна, майко, е вестта!

Майски ден е, а след боя
потъмнява свода син.
Наведи се, майко моя,
да целунеш своя син!

А когато го прегърнеш
с две илинденски ръце,
в свято слънце ще превърнеш
най-безсмъртното сърце.

Нека в черната разлъка
пеят житни класове!
Нека робската ни мъка
ражда нови синове!

И над мъртвите усои
пак ще грейне сводът син.
И отново, майко моя,
ще вървиш след своя син!

И когато суховеи
веят мъртви знамена,
той ще пази от злодей
твоя дом и бъднина!

ПЕТЪР ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting