html> НАРОДНА ВОЛЈА
 
Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Редакционната колегия на в-к “Народна воля”

ЧЕСТИТИ НОВАТА 2021 ГОДИНА

на всички свои читатели, на македонците в България и по целия свят, на нашите съмишленици, като им пожелава много здраве, успехи в живота, много, много вяра в победата на македонската кауза и ползотворна работа за нашето тържество!
НЕКА ДА НИ БЪДЕ ЧЕСТИТА, МИРНА И УСПЕШНА НОВАТА 2021 ГОДИНА!
Редакцията на в. „Народна воля” честити Новата 2021 година на своите читатели и сътрудници, на своите спонсори от Международното македонско движение с председател Бил Николов, на техните семейства, на всички честни и прогресивни македонци по целия свят, като им пожелава добро здраве, много щастие и успехи!
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Дойде Новата 2021 година, която в пространството на неумолимия еднопосочен ход на времето обогати собственото си минало с още една поредна календарна година. Този необратим ход, който се повтаря непроменен, ни призовава да застанем над въображаемия вододел между миналото, което вече е отплавало, и неизбежното бъдеще, за да направим строг отчет за миналото и да го осветява с искрица надежда, че утре ще донесе най-добрите мечти за човешкия род.

Именно в този контекст за непроменения ход на времето на миналото и за времето на неизбежното бъдеще, което ни призовава да застанем над въображаемия вододел между миналото и бъдещето, ще отговорим и на въпроса: С какво ще запомним ние, македонците, 2020 година?
Читај
Бугарски интелектуалци порачуваат:
НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧЕКУВА ЕДНА СТРАНА ВО ПРЕГОВОРИТЕ ДА ИЗВРШИ САМОУБИСТВО
(По македонскиот печат)


Неприфатливо е оспорувањето на македонската нација и јазик. Несоодветно е да се очекува едната страна во преговорите да изврши политичко самоубиство, истакна група бугарски интелектуалци во отворено писмо упатено до премиерот Бојко Борисов, министерката за внатрешни работи Екатерина Захариева, амбасадорите на земјите-членки на ЕУ во Софија, како и до канцеларијата на ЕУ во Бугарија.
Читај
Събитие, символи и знаци - основни стълбове на историята
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Димитър Иванов


В един от най-старите християнски храмове в гордата Пирин планина, в с. Влахи, където се помещавал щабът на македонското /по-късно наречено Кресненско въстание/, откъдето започва първото организирано горянско-съпротивително движение срещу безбожния, човеконенавистен комунистически режим начело с Герасим Тодоров, е бил замазан един от символите на многовековния македонски дух - шестнадесетлъчевото слънце, в чийто център стояла майката на човеколюбивия божи син – Христос – Пресветата Мария Богородица.
Читај
Писмо до редакцията
УВАЖАЕМА РЕДАКЦИО НА ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“
Санде Горемски


Ние, непокорените македонци от село Гореме, поздрави пращаме на сите македонци от четирите делове на майка Македония, поздрави пращаме из цела България до сите потомци на зверски изгонените от Егейска Македония наши братя и сестри. Поздрави пращаме и до сите краища на светот, където живеят македонци (Канада, САЩ, Аржентина, Австралия), всички да бъдат живи, да бъдат здрави, да бъдат несъкрушими във вярата, че не е далеко денят, когато нашият изстрадал народ ке се обедини! На сите македонци пожелаваме весело прекарване на новогодишните и коледните празници и никогаш да не заборават име македонско!
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ НА НОВО ЛЯСКИ ТАЗИ ГОДИНА ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА САМО НЕКОЛЦИНА УВАЖИХА, ПОЛАГАЙКИ ВЕНЕЦ В ПАМЕТ НА МАКЕДОНСКИЯ ВОЙВОДА ИВАН ПОПОВ
Стефан Терзиев


Тази година заради коронавируса традиционният събор на с. Н. ЛЕСКИ не се проведе. Отслужена бе църковната служба и бе раздаде традиционният курбан за здраве. Макар и в разредено присъствие, бе положен венец в памет на родения в с. Ляски македонски ВОЙВОДА, участник в Илинденското въстание, Иван Попов.
 
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)Не по-малко забележителни са следните две места из Плутарховия животопис на Арат, един от стратезите на Ахейския съюз:...

Най-важният извор за епохата на последните македонски царе е, както е известно, историята на Полибий. И в това съчинение македонците на няколко места се явяват като народ, отделен от гърците. Полибий в IX 28 ни предава речта на етолския пратеник Хлайнеас против Филип V, държана пред спартанците.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Преди да отидем войници, често ни хрумваше, когато пиехме, да си измисляме имена, съответстващи на имената на градове в Югославия - маршал ОХРИД, маршал СТРУГА, маршал СКОПИЕ. Някой от тези приятели му беше писал за това, което сме измислили, и затова той в едно от писмата си се е подписал като мой приятел по политическата част. С него разговори за създаване на организация, която да работи по „македонския въпрос“, водихме през 1969 год., когато си бях отишъл в отпуск на село.
Читај
По случай 111 години от рождението му
С ПОЧИТ И УВАЖЕНИЕ КЪМ ПОЕТА Н. ВАПЦАРОВ
Димитър Иванов


„Ние сме македонци и нашето творчество трябва да служи на македонската кауза“

Въпреки карантината от COVID-19 македонците от гр. Шумен, които носят в сърцата си пламъка от огнените стихове на патриотичната поезия на поета, в чиято татковина Пирин опира грамадните си гранитни върхове високо, високо в небето, над Охрид лазурът е неописуемо син, а нейде надоле е светлата, слънчевата усмивка на Егея, спазиха своята традиция и положиха венец и свежи цветя на бюст-паметника на Вапцаров в двора на гимназията, носеща неговото име.
Читај
Во одбрана на националните интереси
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ

МАНУ, МПЦ-ОА и УКИМ преку меморандум упатија низа на барања до македонските надлежни институции за штитење на македонскиот идентитет и национални интереси при преговорите за евроинтеграции. Потписници на меморандумот насловен „Македонски манифест“ се претседателот на Македонската академија на науките и уметностите, академик Љупчо Коцарев, архиепископот Охридски и Македонски и на Јустинијана Прима, Стефан, и ректорот на универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје, проф. д-р Никола Јанкуловски. Во продолжение ви го пренесуваме соопштението во целост.
Читај
Колумна
ДВА НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА ИМААТ ЗАЕДНИЧКА НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЈА
Јасминка Павловска


Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, коалициски партнер во Владата, во едно медиумско гостување изјави дека во комуникацијата имало размена на документи меѓу Македонија и Бугарија во периодот по ветото. Со оглед на сведувањето на суштината на македонско-бугарскиот спор на историски прашања, некои од претпоставките во јавноста се насочени на природата на документите, односно дека тие се со историски карактер. Таквите претпоставки, пак, ја наметнуваат дилемата за можноста од „откритие“ на нови историски документи што драматично би ја промениле позицијата на бугарската страна.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Секако, во рамките на тој контекст спаѓа прашањето за одразот на Резолуцијата на ИБ врз опстојувањето на културната автономија во Пиринска Македонија. Функционално, со така поставеното прашање само по себе се наметнува сознанието за политиката на БКП по донесувањето на Резолуцијата на ИБ во Пиринска Македонија во врска со културната автономија и воопшто во врска со правото на национално самоопределување на Македонците во Пиринска Македонија.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ПОЧИТ ЗА НИКОЛА ПАРАПУНОВ
Христо Джупанов


На 9 декември 2020 г. се навършват 77 години от подлото убийство на Никола Парапунов – политически и военен ръководител на партизанското движение в Пиринска Македония. Роден на 15.07.1909 г. в град Разлог. Завършва гимназия в родния си град, след което постъпва в Строителния техникум в София. След завършването на техникума се завръща в град Разлог, където е назначен за архитект на града. Но сърце юнашко не трае и се захваща да възстанови редиците на ВМРО-обединена, които след геноцида през 1924 – 1925 г. са доста оредели.
Читај
Кога ќе прашаме за Македонија, на што асоцира името на таа земја
СТО И ТРИЕСЕТ ГОДИНИ ОД ПРВАТА ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЈА ЗА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК
Георги Гоце Дуртаноски


Денешното одбележување на сто и триесетгодишнината од првата докторска дисертација за македонскиот јазик на балто-германскиот лингвист Леонард Готхилф Мазинг доаѓа во време кога македонскиот јазик се соочува со отворени напади од бугарските политички и државни институции, со кои се условува напредокот на Македонија кон Европската Унија, а истовремено се негира и фундаменталниот белег за постоењето на македонската нација.
Читај
Бледскиот договор
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ

Со преговорите меѓу Македонија и Бугарија чија цел е Македонија да прифати дека има заедничка историја со Бугарија, дека македонскиот јазик има бугарско потекло а, со тоа и дека македонската нација потекнува од бугарската, ќе се поништи она што го знаме отсекогаш и што целиот свет го има признаено – посебноста на Македонците и Македонија.

Треба да се прифати бугарската теза дека македонската нација е измислена во 1944. година а, потоа, македонското и југословенското политичко раководство создавале хибридни аргументи за потврда на измислената македонска нација, процес во Бугарија наречен „македонизација на Бугарите“, или „македонизам“.
Читај
Германскиот министер за Европа Михаел Рот во колумна за весникот “Велт” порача:
СОФИЈА НЕ МОЖЕ ДА ГО ДРЖИ ВО ЗАЛОЖНИШТВО ПРОШИРУВАЊЕТО НА ЕУ

Софија не може да го држи во заложништво проширувањето на ЕУ, порача германскиот министер за Европа Михаел Рот во колумна за весникот „Велт“, упатувајќи нови критики на сметка на Бугарија од официјален Берлин, пренесе „Дојче веле“.

Рот во колумната посветува големо внимание на на проширувањето на ЕУ и блокадата на Бугарија за напредокот на Македонија, иако тема на текстот е 25-годишнината од потпишувањето на Дејтонскиот мировен договор.
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов
(Продолжува од минатиот број)Такова крупно дело, като съставянето на азбука на нов литературeн език и превеждането на редица богослужебни книги, не може да стане нито за ден, нито за седмица, нито за месец. То изисква много труд и време. Ще припомним, че превеждането само на Стария завет (Танаха) от еврейски на гръцки, при отдавна утвърдени азбуки и езици, е изисквало многогодишен труд на 72 учени.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ЦВЕТЯ ЗА ВАПЦАРОВ
Христо Джупанов


„Македонки и македонци, събрали сме се да отбележим 111 години от рождението на големия македонски революционер и поет Никола Вапцаров. Роден на 7 декември 1909 г. в град Банско. Учи в родния си град Банско, а след това завършва гимназията в град Разлог. По искане на баща си продължава във Военноморското училище във Варна. Тук започва да пише и издава незабравимите си стихове за работника и неговата родина. Едва на 33 години бе разстрелян от българските фашисти. Живя кратко, но остави дълбока следа в борбите за свободна и независима Македония. И днес, когато ни крадат историята и героите, да видим дали Вапцаров е българин или македонец.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comБ Л А Г О Д А Р Н О С Т!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята най-искрена признателност и почит на Минчо Ташев от Канада за често изпращаната финансова помощ на вестник “Народна воля”.
Редакцията на вестника благодари на дарителя за патриотичния жест и му пожелава здраве, щастие и успехи в живота.СКРЪБНА ВЕСТ

ПЕТЪР СТОЕВ ХРИСТОВ

На 26.11.2020 година в град Благоевград почина Петър Стоев Христов, роден на 02.07.1936 година в село Яново, Санданско, Пиринския дял на Македония.

Петър Христов живя и израсна в семейство с македонско национално чувство, наследено от дядо му Стоян Христов, който е участвал в четите на Яне Сандански и Илия Кърчовалията в борбата за освобождението на Македония от турското робство и възстановяване на самостоятелна македонска държава. А стрико му Иван пък заедно с македонските партизани от Егейския дял на Македония участва за прогонването на българските окупационни войски от Македония. Всъщност Петър още от малък вече знае коя е неговата родина и националната си иден- тичност. А по примера на братята си Александър и Георги, Петър, пленен от музата на поезията, започва да пише стихове, някои от които се публикуват във в. „Народна воля”. Издава стихосбирката „Почти на ручей ромон” през 2003 година в Благоевград.

В поетичните му творби е отразена непрекъсната му жажда за доброта и човечност, и голямата му любов към Македония, за която посвети няколко стихотворения. Петър бе изключително скромен и човечен, с нежна душа на поет и с непокорен дух за правда и справедливост.

Председателството на ОМО „Илинден” – ПИРИН и редколегията на в. „Народна воля” изказват най-искрени съболезнования на опечалените!
Почивай в мир, Петре! Поклон пред светлата ти памет!!!


Поезия

ПЕСЕН ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Грозна буря – черно ято
с гръм коситба ще коси –
иде гибел, от която
няма кой да го спаси.

Грозна буря се извива,
птици спрели песента.
Гоце Делчев са убили!
Тъжна, майко, е вестта!

Майски ден е, а след боя
потъмнява свода син.
Наведи се, майко моя,
да целунеш своя син!

А когато го прегърнеш
с две илинденски ръце,
в свято слънце ще превърнеш
най-безсмъртното сърце.

Нека в черната разлъка
пеят житни класове!
Нека робската ни мъка
ражда нови синове!

И над мъртвите усои
пак ще грейне сводът син.
И отново, майко моя,
ще вървиш след своя син!

И когато суховеи
веят мъртви знамена,
той ще пази от злодей
твоя дом и бъднина!

ПЕТЪР ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting