Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
КАКВО ПОСТИГНА БЪЛГАРИЯ СЪС СВОЕТО ВЕТО КЪМ МАКЕДОНИЯ, ОСВЕН ЧЕ СЕ САМООПРЕДЕЛИ КАТО НЕИН ВРАГ?
А КАКВО ЛИ СТАНА С ПРЕГРЪДКИТЕ, С ВЕСЕЛИТЕ БРАТЯ, БРАТОВЧЕДИ, А ТАКА СЪЩО И С ИСКРЕНОТО ПРИЯТЕЛСТВО И ЗАВИДНОТО ДОБРОСЪСЕДСКО СЪЖИТЕЛСТВО МЕЖДУ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ И РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ? КАКВО?!
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Имайки предвид непрекъснатата антимакедонска пропаганда на Република България и подписаните договори за добросъседство и приятелство с Република Македония, а заедно с това и поставените нацистки убийствени условия, които България постави на Македония за членството й в Европейския съюз, ведно с приетата от Народното събрание официална позиция, изпратена в ЕС, за да бъде приета и утвърдена като европейска - това бе предостатъчно да се очаква българското вето.
Читај
Копретседателот на партијата на Македонците во Бугарија, ОМО Илинден - ПИРИН,
СТОЈКО СТОЈКОВ: ПРЕД РАМНОПРАВНИТЕ ДРЖАВИ БУГАРСКИТЕ ВЛАДИ ХРАБРО МОЛЧАТ, САМО СО МАКЕДОНИЈА СЕ “ВЕЛИКИ“
СТОЈКО СТОЈКОВ


Доколку зависат од добрата волја на Софија, Македонците нема да имаат не само минато, туку ни иднина, оценува Стојко Стојков, копретседател на ОМО „Илинден“- Пирин во интервју за „Независен“. Тој не верува дека нешто ќе се смени по изборите во оваа земја.
Читај
Комитет, наблюдаващ изпълнението на Рамковата конвенция за защита правата на националните малцинстваства.
ДОКЛАД НА КОНСУЛТАТИВНИЯ КОМИТЕТ ПО РАМКОВАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ МАЛЦИНСТВА33. И накрая, Консултативният комитет счита, че подход, позволяващ множество принадлежности, както се препоръчва и от препоръките на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН) за преброяването през 2020 г., ще даде възможност за самоопределение на лица, свързани както с българския, така и с малцинствения етнос например, защото те могат да бъдат родени от родители от различни етнически групи, за да изразят тази множествена принадлежност и потенциално допълнително да намалят процента на липсващ отговор.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
I. Уводни бележки


В миналите броеве публикувахме книгата на изтъкнатия български учен академик Гаврил Кацаров за историята на антична Македония. От този брой започваме да публикуваме книгата на друг изтъкнат български учен и също академик Веселин Бешевлиев (член-кореспондент на БАН от 1941), посветена конкретно на въпроса за народността на старите македонци, публикувана през 1932 г. И двете книги ясно показват, че най-изтъкнатите български учени в миналото са смятали, че древните македонци не са били гърци. Публикуваме книгата със съкращения на някои места на чужди езици. Такива места ги отбелязваме с […]. На някои даваме чуждия текст в превод. Бележките под линия даваме в скоби.
Читај
106 години от подлото убийство на Яне Сандански
Яне Царот на Пирина, Яне Старика, Яне Сандан пашата, Яне Пиринският орел
ДИМИТЪР ИВАНОВ


106 години, откакто отекнаха смъртоносните изстрели горе високо в Пирин, близо до Папаз чаиз, които повалиха несломимия, голeмия наш революционер-демократ от Илинденската генерация борци на нашия народ - Яне Сандански.
Колкото повече времето ни отдалечава от дните на подлото убийство, от мръсните ръце на чужди, платени агенти и масовото погребение от признателния наш народ, поставен тогава вместо под турско владичество, под тройния божем „освободителен“ гнет, все по-близка ни става голямата фигура, изпълнена с духовна мощ. Голямата фигура на т.нар. левица на македонското освободително движение и любимецът на всички македонци от покрай Рила, започвайки от Самоков и Дупница, Пирин, Огражден, Малешевията, Осогово, Али ботуш, пък „дур до Белото море“, както ни пееше покойната Васка Илиева.
Читај
106 години без Яне
ЖИВЯ И УМРЯ ЗА МАКЕДОНИЯ
Санде Горемски


Роден в село Влахи през 1872 год. На 6 години е принуден да напусне родното село завинаги. Македонското (Кресненско) въстание е потушено и за Иван Сандански (бащата на Яне) - байрактар, нема друго спасение освен емигриране. Установява се в гр. Дупница (местност Бешика). Тука Яне расте и учи. Бай Иван често разказва за родния край и така поддържа живи детските спомени на Яне. Основно образование завършва в Дупница, военна служба отбива в Кюстендил.
Читај
Ставот на Тони Менкиноски
Бугарија е на пат да биде исфрлена од Советот на Европа
Тони Менкиноски

Единствениот спас на Бугарија од исклучување од Советот на Европа е промена на нејзиниот Устав и признавање на македонското малцинство
Почитувани читатели, се надевам дека ќе ве воведам во една тема која, со вкрстена анализа на меѓународното право, а поточно на Советот на Европа, како и со преземените легални чекори што следуваат во овој процес, ќе дојде до епилогот истакнат во насловот! Ова не е само пуста желба дека треба нешто да се случи во овој правец туку е логичен сплет на настани што следуваат во блиска иднина и кои се засновани на правни закономерности. Верувам дека отворивме нов хоризонт, кој претставуваше архипелаг на заборавените (Пирински) Македонци, кои за сето ова што се случува се изборија сами и низ призмата на институциите што ги нуди цивилизираниот свет, а со цел да ги остварат нивните права за себеидентификување како Македонци и наедно да ја демократизираат Република Бугарија како нивна сегашна домицилна држава.
Читај
Дебакл на процената на официјална Софија за бројката на Бугари во Македонија
Пасошите не им се покажаа како ефикасна алатка за побугарување
Јасминка Павловска


Врз основа на официјалните податоци објавени на веб-страницата на бугарската Централна изборна комисија, во Македонија се пријавиле едвај 328 луѓе со бугарски државјанства заинтересирани за гласање на изборите во Бугарија на 4 април, и покрај декларираното од бугарските политичари дека ќе гласаат повеќе од 100.000 лица што имале бугарско државјанство?! Очигледно, да се поседува бугарски пасош не го прави чувството да се биде етнички Бугарин. А ниту пак тоа државјанството го прави де факто, ниту де јуре
Дебакл на процената на официјална Софија за бројката на Бугари во Македонија
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989.
ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ
Акад. Иван Катарџиев


Го критикува Червенкова за позивите во кои пишувало дека: „Отечествениот фронт ќе му даде можност на народот во Пиринска Македонија да се обедини со Македонците во Титова Југославија“. Изјавува дека бил против прифаќањето на учители од НР Македонија. Во прво време се согласил да бидат примени само 5 учители, а потоа само 20. Но, вели за тоа се воделе разговори помеѓу Чаловски и Чанков и се прифатиле 100 учители. Вели дека за отворањето на книжарници во Пиринска Македонија долго се противел. Во една прилика „јас се свртев кон Червенков и му реков дека не се потребни книжарници, а тој ми рече: Зафировски многу настојува па отворете барем една книжарница“. Во врска со изучувањето на македонскиот јазик во Пиринска Македонија сметал дека тој не е применлив.
Читај
Став на Владимир Милчин:
Апсолутно имам право да не го употребувам новото име на државата, за мене државата се вика Македонија
Владимир Милчин


Милчин: Апсолутно имам право да не го употребувам новото име на државата, за мене државата се вика Македонија
Јас не сум дел од власта и мислам дека имам апсолутно право да не го употребувам тоа новото име на државата. И во Југославија кога живеев не викав Социјалистичка Федеративна Република Југославија, туку викав Југославија. Ниту пак сум викал Социјалистичка Република Македонија, туку само Македонија. Американците кога говорат не викаат Соединети Американски Држави, викаат Америка или САД. Кај нас тоа СРМ е многу гротесно бидејќи може да знаци Социјалистичка Република Македонија – рече Владимир Милчин при гостување во „Само Интервју“.
Читај
Реакција на проф. Наташа Котлар - Трајкова до Борисов:
На кои заеднички херои мисли бугарскиот премиер?
НАТАША Котлар-Трајкова


На политичарите понекогаш им личи да кажуваат и несериозни работи, но не и со нив да ги засегнат достоинството и меморијата на еден народ и тоа соседен, реагира професорката Наташа Котлар-Трајкова од Институтот за национална историја.на денешната изјава на бугарскиот премиер Бојко Борисов за заедничките херои за време на средбата со македонскиот министер за надворешни работи Бујар Османи.
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


На нас не ни е приятно, че части от македонското население е считано за варвари, нито одобряваме зверствата извършени от двете воюващи страни, но това са исторически факти. Името македонец има висока стойност във Византия и ако Василий II беше наречен “македоноубиец”, това би било равнозначно на убиец на византийци, убиец на собствения си род, на самия себе си. Та сам Василий II, както и цялата династия, водеща началото си от император (867-886) Василий I до Никифор III Вотаниат (1078-1081), се нарича “македонска”. По това обаче малко се говори и от македонските и от българските историци. Защо? Ами не влиза в калъпите. Българският калъп не допуска македонци в IX, X, XI век, а македонският - македонци родени извън днешна Македония и които не се борят за независима Македония.
Читај
Проф. Тодор Чепреганов:
Историјата на еден народ ја пишува самиот народ како резултат на неговата колективна меморија
Проф. Тодор Чепреганов


Да тапкате во место со негација за постоење на еден народ, денес во 21 век е надвор од памет. Бугарите се 143 години закотвени во сопствените негаторски ровови и мрак. За жал, и денес се слепи на очи, глуви на уво.
Ниту е пријателски, ниту добрососедски, а уште помалку европски Објаснувачкиот меморандум или поточно тоталната уцена за не постоењето на се што е самоидентификација (јазик, историја, култура) на еден народ-македонскиот. Наци-фашизам до срж! Обид за негација на се што е напишано до сега на полето на историјата и летаратурата во светски рамки од и за Македонија и македонскиот народ.
Читај
Вазов възпява Самуил като македонски цар много преди Васка Илиева. Не му се сърдете!
Преди 150 години българският писател Иван Вазов възпява Самуил като македонски император
ИВАН ВАЗОВ


На читателите на в. “Народна воля” предоставяме снимката на патриарха на българската литература Вазов и стихотворението“ПРЕД БЕЛАСИЦА”, от което се вижда, че по времето на Вазов Самуил е бил Македонски цар и за българите! Г. Христов
Читај
СКРЪБНА ВЕСТ
ЙОрдан Панайотов Парапунски


На 29.12.2020 година в гр. Свищов на 91 години почина Йордан Панайотов Парапунски (Сариса Параос). Роден в село Крупник, Благоевградско, на 05.01.1930 година.
Напусна ни нашият скъп приятел, всеотдайният и непоколебим македонски радетел, устремен до края на живота си да дълбае в изключителното богато многовековно минало на македонския народ и да докаже с факти и документи историческата истина на своята родина Македония.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comБ Л А Г О Д А Р Н О С Т!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята най-искрена признателност и почит на Минчо Ташев от Канада за често изпращаната финансова помощ на вестник “Народна воля”.
Редакцията на вестника благодари на дарителя за патриотичния жест и му пожелава здраве, щастие и успехи в живота.СКРЪБНА ВЕСТ

ПЕТЪР СТОЕВ ХРИСТОВ

На 26.11.2020 година в град Благоевград почина Петър Стоев Христов, роден на 02.07.1936 година в село Яново, Санданско, Пиринския дял на Македония.

Петър Христов живя и израсна в семейство с македонско национално чувство, наследено от дядо му Стоян Христов, който е участвал в четите на Яне Сандански и Илия Кърчовалията в борбата за освобождението на Македония от турското робство и възстановяване на самостоятелна македонска държава. А стрико му Иван пък заедно с македонските партизани от Егейския дял на Македония участва за прогонването на българските окупационни войски от Македония. Всъщност Петър още от малък вече знае коя е неговата родина и националната си иден- тичност. А по примера на братята си Александър и Георги, Петър, пленен от музата на поезията, започва да пише стихове, някои от които се публикуват във в. „Народна воля”. Издава стихосбирката „Почти на ручей ромон” през 2003 година в Благоевград.

В поетичните му творби е отразена непрекъсната му жажда за доброта и човечност, и голямата му любов към Македония, за която посвети няколко стихотворения. Петър бе изключително скромен и човечен, с нежна душа на поет и с непокорен дух за правда и справедливост.

Председателството на ОМО „Илинден” – ПИРИН и редколегията на в. „Народна воля” изказват най-искрени съболезнования на опечалените!
Почивай в мир, Петре! Поклон пред светлата ти памет!!!


Поезия

ПЕСЕН ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Грозна буря – черно ято
с гръм коситба ще коси –
иде гибел, от която
няма кой да го спаси.

Грозна буря се извива,
птици спрели песента.
Гоце Делчев са убили!
Тъжна, майко, е вестта!

Майски ден е, а след боя
потъмнява свода син.
Наведи се, майко моя,
да целунеш своя син!

А когато го прегърнеш
с две илинденски ръце,
в свято слънце ще превърнеш
най-безсмъртното сърце.

Нека в черната разлъка
пеят житни класове!
Нека робската ни мъка
ражда нови синове!

И над мъртвите усои
пак ще грейне сводът син.
И отново, майко моя,
ще вървиш след своя син!

И когато суховеи
веят мъртви знамена,
той ще пази от злодей
твоя дом и бъднина!

ПЕТЪР ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting