Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДОКОГА, ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИ ГОСПОДА, ЩЕ ХЛЕНЧИТЕ ЗА САН СТЕФАНО И ЗА МАКЕДОНИЯ? И КАКВИ СА ВИ ТЕЗИ ДВА ИНСТИТУТА – ЕДИНИЯТ НИ ДАВА РЕГИСТРАЦИЯ, А ДРУГИЯТ НИ Я ОТНЕМА? И ПАК В СТРАСБУРГ
НАЦИОНАЛШОВИНИЗМЪТ Е НАЙ-ОПАСНИЯТ ВРАГ НА НАРОДИТЕ, А ДЪРЖАВИ, ПОДВЛАСТНИ НА ШОВИНИЗМА, НЯМАТ МЯСТО В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
ЯН ПИРИНСКИ


Още при сключването на Санстефанския договор се появиха и поклонници на миража за Велика санстефанска България. Те, горките, заживяха с абсурдните си мегаломански блянове. Тази фикс идея стана причина за много унижения и национални катаклизми за българския народ. Възможност да осъществят пъклените си планове те - нещастниците, виждаха в завладяването на Македония. Тези безумци и днес продължават да разчитат на тази заблуда.

На България са й нужни нови държавници и политици, истински демократи, България трябва да се извини на македонския народ за шовинистичните си злосторства към него, за явните си пред света аспирации към Македония, за наглото отричане на македонския народ. Ако тя продължава като досега, нека бъде ясно, че добросъседство никога няма да има между двете страни.
Читај
Став
НЕМА СПОР ЗА ПОСЕБНОСТА И ЗА ПОСТОЕЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК, ТУКУ САМО НАМЕТНАТ АПСУРД
(По македонскиот печат)


Во своевиден евроинтегративен контекст (и во предизборен амбиент), деновиве пред платото на МАНУ се случи промоција на четири научни дела што го афирмираат историскиот континуитет на македонскиот јазик. Од МАНУ истакнуваат дека со излегувањето на овие значајни изданија за македонскиот јазик и со заедничката промоција, македонската лингвистичка средина се обединила за да даде вистински аргументирани и научни одговори за континуитетот и еволуцијата на македонскиот јазик и за неговото место во меѓународната славистика и лингвистика.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2018 ГОД.

Ангел Димитров, председател на българската част от установената с договора за добросъседство обща експертна комисия между България и Македония (комисия, чрез която РБългария прояви неприкрит стремеж да наложи на Македония да приеме доктрините на българския национализъм и на практика да отрече съществуването на македонската нация, история и култура, заплашвайки да постави вето на македонския напредък в евроинтеграцията), е на същата линия, като дори заяви, че става дума за „общество, в което вече четири поколения са моделирани по един начин, който за нас е неприемлив“[56], на практика визирайки македонското национално самосъзнание.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)Но не само в Анабазис, a и в другите съчинения на Ариан се намират места, в които македонците се отделят от гърците...

Приведените текстове очевидно не изразяват мнението на Ариан, понеже по негово време македонците са били напълно погърчени, но отразяват по-скоро мненията на по-стари писатели, от които той е почерпил своите сведения и които той, както е например в „Индика”, по име споменава.

Епохата на Александър Велики се описва и от Плутарх в някои от сравнителните животописи. И този гръцки писател е почерпил сведенията си от по-стари извори, съвременни на епохата, която той разглежда.
Читај
Писмо до редакцията
УВАЖАЕМА РЕДАКЦИО НА ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЈА”
Сандо Горемски


Ние, македонците от с. Гореме, поздрави пращаме на хората покрай Вардар и им честитим 8.ΙΧ., роден ден на РМакедония от 1991 год. наваму. Не знаеме новата им държава дали има таков ден, може би денот кога е подписан Преспанскиот договор, е таков?

За нема 80 години рожденио ден на таа наша нещастна земя македонска се смени 3 пати - невиждано в световната история. По времето на Тито беше славниот Илинден, после Киро Глигоров измени на 8.IX., а струмишкото момче Зоран може да отбра 29 февруари за роден ден! Всичко това вероятно е за убаво, ама според нас не е на арно.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)ВЪПРОС: - Каква политическа дейност имате като член на нелегалната подгорска организация?

ОТГОВОР: - В изпълнение на указанията на бай КРУМ и взетите решения на събранието на организацията на 2 май т.г., продължих да издирвам наши съмишленици. Разговарях в село и в работата си с местните хора и преценявах тяхното отношение по проблемите на „македонския въпрос“. До този момент не съм се насочил към нови хора. СЛАВЧО ми е говорил за СТОЯН от с. Петрово или Катунци, който бил разпален наш привърженик, но понеже бил работил в София, не сме поставяли въпрос за неговото привличане в организацията. За този човек СЛАВЧО ми каза на събранието ни.
Читај
Пези и закачки
СКРЪБНА ВЕСТ
ОТ НЕУТЕШИМИТЕ МАКЕДОНЦИ


С преголямо прискърбие съобщаваме, че по сведения на редица медии тия дни след постоянно, а от доста време и тежко боледуване се спомина скъпата на всички ни, многократно оплакана приживе.

БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ

Зачената греховно през 1989 г. от достоен баща - Желю Желев НЕЙНОТО раждане бе тържествено и с възторг обявено на 13.07.1991 г. Последва духовното убийство на НЕЙНИЯ баща. Рано осиротяла духовно, ТЯ заживя непристоен живот. Била е забелязвана да се появява с личности, в компании и на места с лоша репутация.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

На светлоста на денот злонамерно како ехо на минатите времиња се укажува на нешто што никој паметен во тоа време не би го спомнувал. Така во Резолуцијата на ЦК на БРП(к) од месец април 1948 година се вели дека во Пиринска Македонија покрај Македонците имало и други националности, Бугари, Турци итн. Како некој да го оспорувал тоа. Меѓутоа, спомнувањето дека во Пиринска Македонија живеат и Бугари има друга цел, да се проблематизира прашањето за културна автономија на Македонците во Областа и со тоа да се разгори пламенот на антимакедонизамот и шовинизмот.
Читај
Запишување на универзитетите во Р Македонија - Kонкурс за доделување на студентските стипендии за странски државјани кои се од интерес за Република Северна Македонија за студиската 2020/2021 година
СТИПЕНДИИ ЗА ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ ВО Р МАКЕДОНИЈА

Врз основа на член 55 став 1 од Законот за организација и работа на органите на државната управа (“Службен весник на Република Македонија“ бр. 58/00, 44/02, 82/08, 167/10 и 51/11 и Службен весник на Република Северна Македонија“ бр. 96/19 и 110/19), член 51 од Законот за студентски стандард („Службен весник на Република Македонија” бр. 15/13, 120/13, 41/14, 146/15, 30/16, 178/16, 64/18, 20/19 и „Службен весник на Република Северна Македонија” бр. 124/19), Одлука за доделување на стипендии на странски државјани од интерес за Република Северна Македонија бр. 44-692/1 („Службен весник на Република Северна Македонија“ бр.124/19), Министерството за образование и наука распишува.
Читај
Шепотът на вековете
МАКЕДОНИЯ, МАКЕДОНЦИТЕ И МАКЕДОНСКИЯТ НАРОД В РУСКИТЕ АРХИВНИ ДОКУМЕНТИ (16-18 В.)
Иво Костадинов


В друга статия на същия Н.Ф. Каптерев - „Приезд в Москву Павловского афонского монастыря архимандрита Исаии в 1688 году“, отпечатана в „Прибавления к Творениям св. Отцов 1889 г., Ч. 44. Кн. 3“, стр. 286, налична на адрес: http://www.odinblago.ru/priezd_arhim_isaii/#3, се разказва за посещението на архимандрит Исая от манастира „Св. Павел” в Атон (Света гора) в Русия през 1688 година, който донесъл на “царете Иван V и Петър I” грамоти от константинополския патриарх Дионисий, сръбския патриарх Арсений Черноевич и влашкия господар Щербан Кантакузин, с които те го молели да ги освободи от турското иго.
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов
(Продолжува од минатиот број)Първият месец от годината е Диос - октомври, вторият Апелайос - ноември. Следват: Аудонайос, Перитиос, Дистрос, Ксандикос, Артемисиос, Дайсиос, Панемос, Лоос, Горпиайос, Хиперберетайос (септември). Месеците не съвпадат напълно по време с днешните. След създаването на Македонската империя, този календар е възприет и от други народи [Тупурковски, Васил. Историjа на Македониjа от древнина до смртта на Александар Македонски. Скопjе, изд. Титан, 1993, с.287]. Македонският календар няма нищо общо с гръцкия. Първият месец на годината при гърците - Хекатомбеон - е съвпадал по време с юли, а първият месец на македонската година (Диос), както отбелязахме, е започвал от есенното равноденствие.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН - гр. Шумен
ПРОСЛАВА НА ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ
Димитър Иванов


По покана на шуменската секция към ОМО „Илинден”-ПИРИН членове и симпатизанти се събрахме под вековните буки на Шуменското плато, за да изкажем за пореден път нашата признателност към всички илинденски въстаници и с едноминутно мълчание и падане на колене да се поклоним пред техния безпримерен героизъм и чудеса от храброст.

Въпреки отпускарския период, опасността от коронавируса и надвисналите по небето тъмни дъждовни облаци на поканата се отзоваха около 35 души и още 60-70 туристи бяха седнали по пейките в непосредствена близост.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
БЕЗСМЪРТНИ БОРЦИ НА МАЙКА МАКЕДОНИЯ
Димитър Иванов


На 23 юли 1942 год. военно-полевият съд от София произнася смъртни присъди чрез разстрел на Никола Вапцаров, Антон Попов и още четирима техни другари. Палачите бързат да изпълнят присъдата още същия ден. Пред самата смърт, като предизвикателство, като последен акт на юнашка сила, като внезапен удар над врага започва венчавката на Антон Попов с Росица Манолова. „Гледай, гледай, мой народе...пред разстрела сватба вдига твоят син Антон Попов” - пеят и днес признателните потомци. Веднага ги натикват в тунела и всички запяват: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 117 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Христо Джупанов


На 2 август 2020 година членове на ОМО „Илинден“ - ПИРИН от град Разлог и село Баня проведоха честване, посветено на 117 години от славното Илинденско въстание. Слово за македонското въстание прочете Христо Джупанов. Той говори за героизма и саможертвата на македонския народ през 1903 г. - започнала през пролетта от Гемеджиите и продължила със Илинден в славно Смилево и в други райони на Македония. А в Крушево за 10 дена се вее македонското знаме, развято отново на Илинден 1944 година, за да се вее и днес и во веки веков.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
117 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Ангел Безев


На 2 август в чест на 117 г. от Илинденското въстание членове на ОМО „Илинден“ - ПИРИН от околия Гоце Делчев положиха венец пред паметника на апостола на Македония Гоце Делчев. Заради извънредната ситуация мероприятието бе почетено от ограничен брой членове на партията.
 
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ОМО „ИЛИНДЕН“ - ПИРИН
Любомир Марков


На 26 юли 2020 г. на Папаз Чаир се проведе заседание на Председателството на ОМО „Илинден“ - ПИРИН. На него бе направен отчет за дейността на партията през изминалите месеци, която въпреки големите ограничения, предизвикани от мерките срещу коронавируса, не е спирала. Все пак същите имат своя ефект в невъзможността да се проведат съборите в чест на Яне Сандански, Атанас Тешовалията и Илинден.

Важен момент, който бе разгледан, са новите две присъди в полза на македонските организации в Страсбург. Предизвикателствата пред правото на организиране на македонците в България, разширяване на членската база, финансовите проблеми бяха други точки от дневния ред заедно с бъдещата дейност на партията.
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comСКРЪБНА ВЕСТ

ГЕОРГИ ДЖАРОВ

На 16.08.2020 г. почина членът на ОМО „Илинден” - ПИРИН Георги Джаров. Роден в с. Кремен, обл. Благоевград, през 1967 г., член на партията от самото учредяване. Кмет на с. Кремен през 1999 г., когато партията беше регистрирана. Георги активно участваше във всички мероприятия, организирани от ОМО „Илинден” - ПИРИН.

Нека почива в мир македонският патриот! Поклон пред паметта му!Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting