Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
МЕРАКЪТ НА БЪЛГАРИЯ ДА ЛИКВИДИРА МАКЕДОНИЯ С ПОМОЩТА НА ЕС ДОКАЗА НАЦИСТКАТА СИ ЗЛОБА
БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА ПРОДЪЛЖАВА ДА ФОРСИРА НАПОРИТЕ СИ, ЗА ДА ОСЪЩЕСТВИ САНСТЕФАНСКИЯ СИ МИРАЖ - БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА. ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ТЯ ПОИСКА ПРИЯТЕЛСКА ПОМОЩ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ДА СЕ СЪГЛАСИ С БЪЛГАРСКИТЕ РАЗЯСНИТЕЛНИ ТЕЗИ, ЗА ДА МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ЦИВИЛИЗОВАНО ДА ОСЪЩЕСТВИ СВОИТЕ ИЗСТРАДАЛИ АПЕТИТИ КЪМ МАКЕДОНИЯ
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


И досега сме нямали никакво съмнение, че България може да изпадне в такава жалка и срамна ситуация и официално да изпрати на Европейския съюз своя фашизоиден разяснителен меморандум, с който ЕС да се съгласи България без война да започне духовната окупация на Македония. Но с идването на ванчемихайловистките хомункулуси на власт този гаф се очакваше.

Република Македония и нейните съседи са историческа реалност днес. Сигурността, мирът и благоденствието на всички зависят от взаимното зачитане на националната идентичност на всяка от страните. Ако това приемем, всички ще сме щастливи.
Това е пътят към бъдещето! Противното е - конфликти и войни!
Читај
Копретседателот на партијата на Македониците во Бугарија, ОМО “Илинден” – Пирин,
СТОЈКО СТОЈКОВ БАРА МАКЕДОНСКИТЕ ВЛАСТИ ДА НЕ ПОПУШТАТ ПРЕД УЦЕНИТЕ ОД БУГАРИЈА
(По македонскиот печат)


Копретседателот на партијата на Македониците во Бугарија, ОМО “Илинден” – Пирин, Стојко Стојков, бара македонските власти да не попуштат пред уцените од Бугарија која се заканува со блокада на преговорите со ЕУ.

„Мислам дека Бугарија се надева да ја уцени и изнуди Македонија да направи фатални и непоправливи отстапки преку заканата со блокада. Проблемот за Бугарија е што таа не е Грција и Европа не гледа со добро око кон апсурдните во секоја една смисла, претензии на Софија“, вели Стојков.
Читај
Правата на човека са решението
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО”: ЕДНО ПЛАШИЛО ЗА ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКИ НУЖДИ
Емилия Милчева


Вместо да решат проблемите с малцинствата, властите в България ги използват като плашило, се казва в коментара за “Дойче веле”. И то 21 години след като уж казахме: “Сбогом на патриотарството и на всякакви екстремизми.”

“Остави го, той е от малцинствата...” е популярен израз в България от десетилетия, а 21 години след ратификацията на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства плашилото на сепаратизма и национализмът са все така на въоръжение сред политическите партии.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)Особено любопитен в това отношение е надписът, който ни предава договора за съюза между Спарта и Атина през т.нар. Хремонидейска война (265 г.):

Но не само в Анабазис, a и в другите съчинения на Ариян се намират места, в които македонците се отделят от гърците...

Приведените текстове очевидно не изразяват мнението на Ариян, понеже в негово време македонците са били напълно погърчени, но отражават по-скоро мненията на по-стари писатели, от които той е почерпил своите сведения и които той, както е напр. в Индика, по име споменува.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Не взех обаче машината, понеже видях, че няма къде да я укрия. Със СЛАВЧО се срещнах едва на 23 май т.г. в хоремага на с. Ключ късно вечерта. Обясних му, че не съм взел машината, понеже няма къде да я скрия. Тогава той изяви желание да отиде и да я вземе още тази вечер. Тогава му казах, че през деня съм пътувал с колата, с която работя, покрай мястото, където скрихме машината, при което съм видял два джипа с много хора и че се страхувам, че са я открили. Казах му да не ходи на това място, защото смятах, че е поставена засада, и който отиде, ще бъде заловен. Пред мен той се съгласи да не ходи, но не беше много убедителен.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
105 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АНТОН ПОПОВ
Иван Котоманов


На 18 октомври 2020 година членове на ОМО „Илинден-ПИРИН от Пиринска Македониjа се поклонихме на гроба на македонския революционер и поет Антон Николов Попов, осъден на смърт чрез разстрел заради македонските си становища в Македонския литературен кръжок в София по фашисткия Закон за защита на държавата, за агитация против народното единство заедно с Никола Вапцаров и трима други.

Поднесохме венец и цветя от името на партията. Почетохме паметта и делото на героя на поробения народ, описан в стихотворението му „Сънувах родната земя”, така:
Читај
Недостигащата гледна точка
МАКЕДОНИЯ НЯМА ВЛАСТ НАД БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ
проф. Стойко Стойков


Въпросът към българското правителство за македонското малцинство в България и резолюцията на Европейския парламент, която постави въпроса за правата на малцинствата, словото на омраза срещу тях и правото им на сдружаване, за съжаление съвсем очаквано предизвика буря в България. Макар в резолюцията македонското малцинство да не бе изрично споменато, присъдите срещу македонските организации бяха директно цитирани в бележка под линия. Защото присъдите на Европейския съд* срещу България заради потъпкването правото на сдружаване на македонците достигнаха 14 и още са на път. България е поставена под засилен мониторинг в Комитета на министрите при Съвета на Европа заради тези присъди.
Читај
Колумна
НА БОРИСОВ И ЗАХАРИЕВА НИ ГОСПОД НЕМА ДА ИМ ПРОСТИ!
Предраг Димитровски


Токму пред некој ден на еден од бугарските сајтови прочитав добар виц. Вели, две „плавуши“ водат интелектуален разговор на тема географија. И едната ја прашува другата:

- Според тебе, како е поправилно да се каже Иран или Ирак?

И првата асоцијација, што ми дојде, не знам зошто, беа ликовите на бугарскиот премиер Бојко Борисов и на министерката за надворешни работи Екатерина Захариева. Ми излегоа пред очи како двајцата разговараат и Бојко ја прашува Екатерина што е поправилно да се каже-Бугарија или Македонија?
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Исто така во партиските документи, почнувајќи од оние на 16 Пленум, како и од одржаниот 5 Конгрес на БКП 1948 година од документите на Јануарскиот Пленум на 1950 година ништо за тоа не се говори. Акцентот е секогаш на македонското прашање пред и по Резолуцијата на ИБ. Ништо не е речено за политичката ситуација во областа иако, во пролетта на 1948 година, во месеците март и април во св. Врачка околија доаѓа до бунт којшто се проширил на голем дел на округот. Нема да биде пренагласено, и уште помалку антибугарско ако се каже дека историскиот развој на Пиринска Македонија по нејзиното приклучување кон Бугарија по Мировната конференција во Париз 1919 година до 1989 година (период потоа не е предмет на оваа студија), е крајно турбулентно.
Читај
Бугарскиот политички аналитичар Иван Крастев:
БУГАРСКОТО ВЕТО ЗА МАКЕДОНИЈА БИ БИЛО АПСУРДНО, САМО ЌЕ ИЗГЛЕДАМЕ СМЕШНО
Иван Крастев


Бугарскиот политички аналитичар Иван Крастев не очекува Бугарија да го блокира почетокот на преговорите на Северна Македонија со ЕУ

„Не очекувам дека Бугарија ќе ги блокира овие преговори. Европската интеграција на Западен Балкан е стратешки важна за Бугарија. Покрај тоа, токму во рамките на бугарското претседателство тоа стана приоритет за Брисел. Во оваа смисла, бугарското вето би било апсурдно. Само ќе изгледаме смешно. До вчера се боревме за отворање на ЕУ за Северна Македонија, денес сакаме да ги запреме.
Читај
Парламентот во Софија
БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ ИЗГЛАСА РЕЗОЛУЦИЈА СПОРЕД КОЈА ЦЕЛАТА ВСЕЛЕНА Е БУГАРСКА
Двоглед - 02.10.2020 година


Парламентот во Софија синоќа на вонредна седница донесе резолуција според која целата Вселена е Бугарска.

Подносители на резолуцијата беа речиси сите политички партии од Бугарија, а истата беше изгласана со 198 гласа за, 0 гласови против и 1 воздржан кој тврдеше дека целата Вселена е Бугарска но има еден дел кој е турко-монголски.

Претставници на подносителите на оваа резолуција Аспарух Угрофинов и Омуртаг Тервелов изјавија дека со оваа резолуција се забрзува постапката на постепено освојување на Вселената од страна на Бугарија, па наместо човек по човек, епоха по епоха или настан по настан, со вакво елегантно решение целиот Универзум и се што постои се прогласени за Бугарски, односно со бугарско потекло.
Читај
НОВА МАКЕДОНИЈА
“Б У Г А Р И Ц А”
Гордана Бошнакоска


„Ова мое ново обраќање до вас ќе го започнам со фрагмент од една македонска народна песна: „…Море ред се редат мале, море ред се редат, битолски ергени“…, а сега ова „битолски ергени“ ни станува во нашево сегашно живеење, „бугарски бисери“. Треба да бидеме спремни и на нови накити од „ризницата“ на нашите „добри“ соседи и на нови подароци. Станува збор за нивните мегаломански походи низ историјата на нашата земја, нашиот народ и нашите неприкосновености, дури и низ историјата на сите словенски народи што живеат денес на оваа планета. Значи КИРИЛИЦАТА не е кирилица, таа е „бугарица“. Така излегува дека светите браќа Кирил и Методиј од Солун се бугарски поданици, а без да го знаат тоа.
Читај
Шепотът на вековете
МАКЕДОНИЯ, МАКЕДОНЦИТЕ И МАКЕДОНСКИЯТ НАРОД В РУСКИТЕ АРХИВНИ ДОКУМЕНТИ (16-18 В.)
Иво Костадинов
(Продолжува од минатиот број)1. Всемилостивейше соизволяем и поручаем мы вам, генералу-майору Хорвату, с другими при вас выехавшими офицерами старание иметь, из православных сербскаго, македонскаго, болгарскаго и волосскаго народов призывая в службу и подданство наше добровольно...

16. В протчем мы всевысочайше и всемилостивейше соизволяем и чрез сие наикрепчайше повелеваем всем нашим воинским и гражданским камандирам, управителям и нижним чинам, особливо же нашим подданным Малороссийскому и Низовому Запорожскому войскам, чтоб все оныя и каждой из них, колико до кого сие касаться может, не инако, но точно и непременно по силе всей нашей всемилостивейшей грамоте поступали и выше сего означенным из православных сербскаго, македонскаго, болгарскаго и волоскаго народов в службу и подданство наше“.
Читај
Напредък в борбата за правата на македонците в България през 2020 година
ВЪПРОСЪТ С МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ ДОСТИГНА ЕВРОПЕЙСКО ПАРЛАМЕНТАРНО НИВО
„Народна воля“


Напук на особената и блокирана от вируса година събитията на „македонския фронт“ бяха много активни и плодотворни.

КРАЙ НА ПОДЕЛБИТЕ В МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕНИЕ

Годината започна с едно много добро знамение - започна началото на края на дългогодишното недоверие, съперничество и дори разцепление между ОМО „Илинден“ и ОМО „Илинден“-ПИРИН. След интензивни консултации на 30 януари в Сандански се срещнаха представители на ръководствата на двете формации, водени съответно от Стойко Стойков (ОМО „Илинден“-ПИРИН) и Димитър Парасков (ОМО „Илинден“), и подписаха проектоспоразумение за слагане край на недоразуменията и за сътрудничество.
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов
(Продолжува од минатиот број)Към казаното ще допълним, че Кубер се заселил най- напред в днешните унгарски земи сред живеещия там народ. По-късно вдигнал въстание срещу своя владетел - аварския хаган. Бил разбит и с остатъците (състоящи се от тюрки и ромеи-пленници на хагана) избягал във Византия. Заселил се в Керамисийското или Битолското поле в областта на славянското племе Драгувити, с разрешението на византийските власти [Державин, Н.С. История на България. Том I. София, Славиздат,1948, с.217). Някои историци считат, че той идва с около 10,000 души (включително византийските пленници). След време Кубер тръгва срещу Солун.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
В ЧЕСТ НА МАКЕДОНСКОТО (КРЕСНЕНСКО) ВЪСТАНИЕ
Любомир Марков


На 11 октомври 2020 г. се проведе общо отбелязване на 142-годишнината от Македонското (Кресненско) въстание. За пръв път то се проведе общо от всички действащи македонски организации в България: ОМО „Илинден“-ПИРИН, ОМО „Илинден”, Дружество на репресираните македонци в България, жертви на комунистическия терор, Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права, Сдружение „Антични македонци”, Македонски дискусионен клуб за етническа толерантност, Правозащитен комитет „Толерантност”, вестник „Народна воля“. Това е последица от споразумението, постигнато между ОМО „Илинден“-ПИРИН, ОМО „Илинден“ през януари 2020 г. и подкрепено от останалите организации - за сътрудничество и общо отбелязване на важни дати и празници.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com


Н О В А   К Н И Г А
НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

Излезе от печат новата книгата на Йордан Парапунски “9000 ГОДИНИ ДРЕВНО-МАКЕДОНСКИ ЛЕГЕНДИ И МИТОВЕ”. Тя обхваща 240 страници. Може да си я поръчите и закупите на телефон 0878 518 257. Цената е 7,00 лева плюс 3,00 лв. пощенска услуга.
Живеещите в Благоевград и околните села книгата може да си я закупят директно в редакцията на “Народна воля”: тел. (073) 88 63 36, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting