Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Д Е К Л А Р А Ц И Я
ОМО „Илинден“ - ПИРИН, ОМО “Илинден”, Дружество на репресираните македонци в България, жертви на комунистическия терор, Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права, Сдружение “Антични македонци”, Македонски дискусионен клуб за етническа толерантност, Правозащитен комитет „Толерантност”, вестник „Народна воля“ и бюлетин „Македонски глас“.

Във връзка с условията, издигани от РБългария срещу евроинтеграцията на РМакедония и отричането на македонското малцинство.

Ние, долуподписаните организации, представляващи македонското малцинство в РБългария, остро осъждаме новата провокация, извършена от българското правителство с условията, отново издигнати пред и на практика срещу евроинтеграцията на РМакедония. Вместо да изнудват други правителства да лъжат против истината, че уж нямало македонско малцинство в България, време е българските власти да спрат да се ръководят от девиза на Тодор Живков, че „македонско малцинство в България няма и не може да има“, и да прекратят последната тоталитарна политика в Европейския съюз.
Читај
Триесет знамиња сега ќе се веат во Брисел
МАКЕДОНСКОТО ЗНАМЕ СЕ РАЗВИОРИ ПРЕД СЕДИШТЕТО НА НАТО ВО БРИСЕЛ
(По македонскиот печат)


Македонското знаме попладнево на 30.03.2020 година беше кренато пред седиштето на НАТО во Брисел, додека се интонираше македонската химна, на церемонија со која е значено официјалното пристапувањето на Македонија во Алијансата.

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг и посака добредојде на Македонија Северноатлантската алијанса во пресрет на кревањето на знамето.
Читај
За българския отговор на доклада на комисаря по правата на човека
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
СТОЙКО СТОЙКОВ


На 31 март 2020 г. излезе докладът на комисаря по правата на човека Дуня Миятович, която посети България от 25 до 29 ноември 2019 г. В него комисарят поставя въпроса за дискриминацията и говора на омраза срещу малцинствата в България, в това число и македонското. Говори специално за нерегистрирането на македонските организации и за непризнаването на македонското малцинство, за това, че властите трябва да започнат диалог с него (извадки от доклада публикуваме в този брой на „Народна воля”, НВ). Разбира се, българските медии генерално пренебрегнаха този аспект на доклада. Съобщават за всичко освен това. Сякаш нищо не е казано.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)Обикновено известията на древните писатели за народността на старите македонци се отхвърлят от някои съвременни учени под предлог, че те не почивали на строго научни изследвания. Обаче приведеният по-горе Херодотов текст от 144 глава на VIII книга показва много добре кое е било мерилото на древните, с което те са определяли кои са гърци и кои са варвари. A това мерило е същото, с което и днес бихме определили народностната принадлежност на дадено племе. Забележително е, че македонският цар Александър I, за да докаже гръцкия си произход, не навежда като доказателства нито езика, нито вярата, нито обичаите македонски, a си служи с едно родословие от съмнителна достоверност.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


Когато през м. февруари 1970 год. се запознах с НИКОЛА, той ми каза, че идва по поръчение на един човек, който искал да говори с мен. Аз се съгласих и впоследствие бях запознат с бай КРУМ. В общуването си с тези хора разбрах, че групата им съществуваше още преди да се присъединя към тях. Това се потвърждава от факта, че на срещите, които имах с тях, до м. май т.г. се поставяха задачи за изпълнение като търсене на доверени хора, обсъждане въпроса за писане на лозунги, търсене на пропагандна литература, за да повишим общата си култура и да я ползваме при дейността си, и т.н. Понеже дейността ни беше стихийна, неорганизирана, всеки вършеше каквото искаше по свое усмотрение, на една от срещите ни аз предложих да отстраним тази слабост, като се съберем на събрание, на което да присъстват всички членове на организацията, и да изработим план за работата ни.
Читај
Нова пречка за македонската евроинтеграција?
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО, „ОВА СЕ КОСИ СО ЕВРОПСКИТЕ ВРЕДНОСТИ“, ВЕЛИ ДИМИТРОВ
Александар Дамовски


Македонија ќе мора да заборави на „македонско малцинство во Бугарија“ и на „македoнски јазик“ и да користи само „службен јазик на РСМ“, ќе мора брзо да работи со комисијата за историски прашања... ако сака да ги продолжи преговорите со ЕУ, вели документ до кој дојде МКД.мк. Во разговорот на оваа тема министерот Димитров вели дека во оваа Изјава има многу еднострани услови што се спротивни и на Договорот за пријателство и добрососедство. Македонскиот јазик е клучен и нераскинлив елемент на нашиот национален идентитет, вели шефот на македонската дипломатија.
Читај
„...и между македонския и гръцкия род се разпали ожесточена борба...“ Ариан, Анабазиз Александрова, гл. 2.127
АНТИЧНО-МАКЕДОНСКИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ
Александър Спасов


В спора между Гърция и Македония за името на последната, времено решен чрез Преспанския договор, ключово място заема твърдението, че под името Северна Република Македония или македонци не може да се разбира нищо антично македонско. Всичко, свързано с античните македонци, било гръцко и принадлежало на Гърция.

Чрез Преспанския договор Гърция се опитва да наложи политически становището, че античните македонци са били гърци и затова днешните македонци не могли да се наричали така и държавата им Македония. Всъщност Гърция настоява за ясна и публично призната разлика между античните и днешните македонци.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Тоа дека БРП(к) свесно го саботирала процесот на македонизација во Пиринска Македонија во својата дискусија ќе го констатира и Ефтим Георгиев. Како доказ за тоа тој ќе информира оти Ѓорѓи Мадолев напишал брошура за практична работа по македонското прашање во Пиринска Македонија во месец јули 1946. Брошурата била испратена на одобрување во ЦК на БРП(к) но не била пуштена да види бел ден. На оваа информација на Ефтим реагирал Червенков одговарајќи дека брошурата пред 3 месеци била одобрена. Некој на оваа реакција на Червенков од Пиринците му рекол: „сигурно е фрлена во некое ќоше“ (исто, 167).
Читај
117 години от гибелта на Гоце Делчев
БОЖЕСТВЕН ОРЕОЛ НА МАКЕДОНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ДУХ
Димитър Иванов


117 години, откакто отекнаха смъртоносните залпове в Баница, 117 години, откакто Гоце бе предаден на смърт, за да възкръсне в душите, в умовете и сърцата на истинските македонци. Гоце бе една от най-скъпите жертви, които македонският народ даде и все още продължава да дава по истинския път към истинската свобода. Смъртта на Гоце е календарен празник. Възкресението на Гоце е празник вечен, празник на безсмъртието. Празникът на смъртта е пълен с мъка и печал и ни връща в миналото. Празникът на възкресението е пълен с радост и ни вдъхновява за бъдещето. Смъртта покоси човека, за да възкръсне богочовека и да бъде с нас и вътре в нас, докато съществува народ македонски, за да бъде вечно името Македония.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2018 ГОД.
(Продолжува од минатиот број)


На всички етапи от делото Тилев среща затруднения поради македонското си самоопределение. Има спорове с адвоката си Виолета Станкова: „Казах й, че съм член на македонската организация ОМО „Илинден“. Поспорихме малко, тя ми казва - нема македонци, аз казвам - има, ето, аз съм македонец и съм пред тебе. Друг ден пак зачекнахме македонския въпрос, изгони ме - марш навънка, нема македонци... След некой ден ми вика - македонец си, не е престъпление“. Тя го съветва: „Няма да вмъкваме македонския въпрос, съдията да не погледне с лошо око върху делото.“[71] Такива проблеми се появяват и в съда.
Читај
Из доклада на комисаря на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович
ДОКЛАД ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО Й В БЪЛГАРИЯ ОТ 25 ДО 29 НОЕМВРИ 2019 ГОДИНА

Комисар Дуня Миятович и нейният екип посетиха България от 25 до 29 ноември 2019 г. По време на посещението комисарят проведе разговори с българските власти, омбудсмана, председателя и членове на Комисията за защита от дискриминация, журналисти, правозащитници и други представители на гражданското общество. Настоящият доклад поставя акцент върху следните въпроси, повдигнати в хода на посещението: расизъм, нетолерантност и дискриминация; определени аспекти на насилието над жени и домашното насилие; свобода на медиите.
Читај
105 години от убийството на македонския революционер Яне Сандански
ПОЧИТ ЗА ЯНЕ

На 21 април 2020 г. делегации на ОМО „Илинден“-ПИРИН и ОМО „Илинден“ положиха венци на гроба на Яне Сандански. Съгласно ограниченията на карантината, те се състояха от по двама души. От ОМО „Илинден“-ПИРИН бяха Стойко Стойков и Яне Петков. От ОМО „Илинден“ - Димитър Парасков и Кирил Тилев. Това общо действие е послание за нормализацията в отношенията между двете организации през последните месеци.
 
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


А балканските народи, в това число и българският, имат нужда от него. Ние, македонците, много искаме да подчертаваме достойнствата на българския народ, които той, както и другите балкански народи, притежава. Да славим неговите национални герои. Искаме да насаждаме взаимно уважение между балканските народи. Но кажете как, когато от страна на съседските ни историци, с незначителни изключения, върху милеещите за Македония македонци се излива само помия.

Липсата на възможност за експериментална проверка и затруднената логична и документална проверка на някои исторически твърдения, създават основа за спорове. Тези спорове, ако не се водят толерантно, с уважение към опонента, носят само вреди и омрази.
Читај
105 години от убийството на легендарния македонски революционер Яне Сандански
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Димитър Иванов


От Роженския манастир, този скъп за всички македонци край, преди 105 години тръгна на път Яне Сандански. Тръгна, но не се върна вече жив в своя спокоен дом. Завърши животът му от злосторническите ръце на предатели на своята магнетична Голгота - там, високо горе, където проблясват първите лъчи на изгрева, близко до Папаз чаир. Загуби своя живот на 43-годишна възраст от платени убийци и оръдия на чужди интереси. Тръгна, за да изпълни отдавна начертаната своя мисия на закрилник на ония, за чиято национална свобода и социални права си беше посветил живота.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comПоезия

ЗАКРИЛНИКЪТ

На Яне Сандански

Звездите винаги изгряват в мрака,
за да й бъдат верен пътевод,
когато Македония ги чака
и ги зове с душата на народ.

И ти целуна кръста на съдбата,
защото искаше да бъдеш ти,
оковите - крила на свободата,
с които главоломно се лети.

Когато безвъзвратното събори
от кървав трон прокълнатия век -
човекът непременно да се бори
да бъде много повече човек.

А нещо - и велико, и безбрежно,
което още няма своя храм,
да бъде като участ неизбежно
и да го вика винаги оттам.

А от върха на ужаса и риска
невидим, но злокобно устремен,
след тебе се търкаля обелиска,
за да настигне сетния ти ден.

Смъртта е петвековен притежател
на много природени имена:
на изстрел, атентат или предател,
или на път под чужди знамена.

Но ти недосегаемо над нея
легенда ще направиш от скала,
че свобода не ражда епопея
без празнични камбани и дула.

Защото в адски бездни я очаква
зловещата прегръдка с гибелта
и камъкът от жал ще се разплаква
под кървавите стъпки на смъртта.

Не вярвай, че смъртта ще те забрави,
но още недочула гръм и стон,
край Босфора поклон ще ти направи,
когато минеш с белия си кон.

Съдбовно и обичан, и обречен
да бъдеш приземен и възвисен,
ти ще оставиш близък и далечен
като дошъл от утрешния ден.

И все така - надежда и закрила,
и винаги закрилян - все така,
че твоята съдба е отредила
да те убие българска ръка.

Затвориш ли очи, под небосвода
ще стихне радостта на пролетта
да чуеш как сълзата на народа
за тебе разговаря с вечността.

Крум ВагалинскиOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting