Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ХЕЙ, ГОСПОДА БЪЛГАРСКИ ВЕЛИЧИЯ, ОСВЕСТЕТЕ СЕ! МЕРАЦИТЕ ВИ ДА УНИЩОЖИТЕ МАКЕДОНСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВА ДОКАЗВАТ НЕ ПРИЯТЕЛСТВО, А ОМРАЗА! НО РАЗБЕРЕТЕ - МАКЕДОНИЯ Е ВЕЧНА И НЕПОБЕДИМА!
ИСТИНСКО ПРИЯТЕЛСТВО И ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ ДВЕ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ Е ВЪЗМОЖНО САМО И ЕДИНСТВЕНО ТОГАВА, КОГАТО И ДВЕТЕ СТРАНИ ПОМЕЖДУ СИ ПРИЗНАВАТ И ЗАЧИТАТ НАЦИОНАЛНИТЕ СИ БЕЛЕЗИ ВЗАИМНО.
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Защо Гърция и България поставят условия на Македония, които да изпълни, за да стане членка на Европейския съюз? Защото и двете страни имат интерес да отричат, че има македонци. Гърция с тезата, че македонците са гърци, а България - че те са българи. Условията и на двете страни са да се ликвидират македонският народ и държава. Обладани от демона на шовинизма, те винаги са се стремели към унищожението на македонската нация - мания, втъкана и в националните им доктрини.

Ето защо трябва да имаме всички съвест, да сме обладани от човешки идеи и принципи. Хартата на ООН за правата на човека е разумният пътеводител. Защото всеки човек на този свят има естественото право да се определя сам по националност, вяра, политически убеждения - такъв, какъвто той се чувства. Никой не знае по-добре от самия човек какъв е той!
Говорим за отделен човек. А да отричаш национални малцинства или цяла държава - това вече означава, че си загубил най-важното - достойнството си! И разума!
Господа, български величия, освестете се! Не палете фитила на ужасите! Не отваряйте Кутията на Пандора!
Читај
Претседателот Стево Пендаровски храбро истакна:
АКО НЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ СО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК - НЕ НИ ТРЕБА ЕУ
(По македонскиот печат)


Ако цената е да не бидеме Македонци и јазикот што го зборувам да не биде македонски јазик, тогаш не ни треба ЕУ, истакна претседателот Стево коментирајќи ја изјавата на Бугарија приложена кон заклучоците од Советот за општи работи на ЕУ.

- Ако цената е да не бидеме Македонци и јазикот што го зборувам, да не биде македонски јазик, тогаш не ни треба ЕУ, вели Пендаровски во интервјуто за емисијата „360 степени“ кое ќе се прикажува вечерва на ТВ Алсат.
Читај
За българския отговор на доклада на комисаря по правата на човека
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)За България обаче липсата на дефиниция е възможност да се съкращава прилагането на конвенцията и да се изключват онези национални малцинства, които държавата не желае да съществуват. Възможност, без да направят официална дефиниция, да се държат сякаш има такава и че съгласно тази несъществуваща дефиниция македонско малцинство няма. И за същата цел се използват „обективните критерии“. Не за да се ограничат опитите за злоупотреба с конвенцията от недобросъвестни хора, представящи се за общности, каквито който и на света да попиташ, ще се съгласи, че такова нещо няма. Не. А за да се изключат от нея обективно съществуващи етнически общности, които са идеологически неприемливи за държавата.
Читај
99 години от убийството на Гьорче Петров
ГЬОРЧЕ ПЕТРОВ, ИДЕОЛОГ И ВИЗИОНЕР НА ВМРО
Димитър Иванов


На 23.06.1921 г. от ръката на върховистки атентатор, платен от царския дворец, в софийските улици е убит Гьорче Петров - един от плеядата македонски синове, посветили целия си живот на борбата за свободата за своя живот. Той е един от най-верните идейни сподвижници на Гоце Делчев, виден защитник на целите и принципите на македонското националосвободително движение, негов идеолог и визионер.

Роден е в с. Вароша, Прилепско, през 1864 г. Инициатор е на повечето македонски революционни вестници и списания, издавани по негово време.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)При това положение на нещата от само себе си изниква въпросът дали македонският царски род не е бил по произход наистина различен от македонския народ. На този въпрос трябва да се отговори отрицателно. Защото, както изтъкна отличният познавач на хеленистическата епоха, историкът Kaerst, ние не можем да доловим в историята на македонската държава, доколкото тя ни е позната, нигде никаква следа, която да издава македонския царски род като чужд по произход на страната и народа македонски. Гръцкото, resp. Хераклидското родословие на македонските царе е било измислено, както вече видяхме по-рано, по чисто политически съображения. Обаче невинаги и не всички гърци са признавали гръцкия произход на македонските царе.
Читај
Државни руски архиви во Санкт Петербург и Москва
РУСКИ ДОКУМЕНТИ СВЕДОЧАТ ЗА ПОСЕБНОСТА НА МАКЕДОНЦИТЕ
Д.С.


Руските државни архиви во Санкт Петербург и Москва изобилуваат со богат материјал кој посведочува за посебноста на Македонците и специфичните карактеристики на македонскиот јазик. Особено е интересна коресподенцијата помеѓу руските конзули во Македонија и руското Министерство за надворешни работи, пренесена во монографијата „Македонија кон крајот на 19-от и почетокот на 20-от век, јаболко на раздорот на Балканот“.

Рускиот конзул А. Петрајев во својот извештај од 1907 година истакнува дека „неколку села во Костурската каза се откажувале од сите други етнографски самоопределувања и упорно се нарекуваат себеси Македонци.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


7. Поставяне на конкретни задачи за изпълнение.

За да запазим в тайна организацията си, се взе решение да внимаваме пред кого говорим и да не се посочват участниците в нея. Новопостъпващите да се знаят само от този, който ги е привлякъл, и ръководителя на организацията. По този начин се осигурява конспиративност на членовете й. По селата трябва да се създадат отделни групи, членовете на които да не се познават помежду си, а ще ги познава само техният ръководител. По този начин се намаляваше опасността от провал.
Читај
Oтворено писмо до дипломатите од ЕУ:
ЕКСЕЛЕНЦИИ, МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ИСТОРИСКА РЕАЛНОСТ, ФАКТ, ОФИЦИЈАЛЕН ЈАЗИК НА МАКЕДОНИЈА

ЕУ треба принципиелно да реагира на отворениот национал-шовинизам на бугарскиот парламент, се вели во отвореното писмо на македонски академици и професори до европретставниците во Македонија.

Ваши екселенции,

Ние, група македонски интелектуалци, јавно го изразуваме нашиот протест поради барањата и ултиматумите во Декларацијата на Собранието на Република Бугарија, кои и група бугарски интелектуалци ги оквалификуваа како „загрижувачки и проблематични“.
Читај
Проф. Чепреганов до Захариева:
МАКЕДОНИЈА ЌЕ ГИ НАДЖИВЕЕ И СЕГАШНИВЕ ПРЕДАВНИЦИ И ПОЛИТИЧКИ КВИСЛИНЗИ, КАКО И ВО МИНАТОТО, И БЕЗ ПОМОШ ОД ГОЛЕМИТЕ СИЛИ
Проф. Тодор Чепреганов


Еве еден предлог. Пријателски и добрососедски, поддржете го патот и влезот на Македонија во ЕУ без услови и уцени, па откако станеме членка, тогаш како еднакви и без можност и механизам да поставувате уцени и услови со цел да наметнувате решенија, нека седнат историчарите од двете земји, на научни собири, конференции и нека работат врз основа на научна методологија. Не ќе да ви одговара така, нели?

Ова се истакнува во отворено писмо до бугарската министерка за надворешни работи, Екатерина Захариева, го пишува македонскиот историчар и поранешен директор на Институтот за национална историја, проф.д-р Тодор Чепреганов.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

За да се сфати што сè мислел во својата дискусија Червенков на Обласната конференција на БРП(к) во Горна Џумаја, ќе потсетиме на дел од неговиот завршен збор на Советувањето од месец јануари: „За да не се добива двојственост по работата во Пиринскиот крај, нашите одговорни другари да им се потчинуваат на директивите на БРП(к), а не од Скопје и Белград. Тоа бара централизација на работата внатре во Партијата“.

Споредена со содржината на други документи од дејноста на БРП(к) за кои ќе стане збор понатаму во овој текст, во наведеното излагање на Червенков сосема јасно е нагласил дека Партијата нема да толерира никакви истрчувања во врска со приближувањето на Пиринска Македонија кон НР Македонија. Тоа укажување го има предвид искажувањето на Крсто Стојчев и на Ѓорѓи Мадолев.
Читај
Колумна од Воислав Зафировски, партија Интегр
ТЕМПИРАНА БОМБА НА БАЛКАНОТ
Воислав Зафировски, партија Интегр


Ирационалноста во барањата на Бугарија не е случајна, таа е поттикната со перманентното „виткање кичма“ од страна на македонските безрбетници и безрбетната македонска дипломатија.

Деновиве една тема силно ја разбранува македонската јавност. Тоа е барањето на официјалните бугарски власти да се избрише Македонскиот јазик и да се користи терминот - официјален јазик на Република Северна Македонија, како услов за отварање на процесот на преговори со ЕУ.
Читај
По повод најновото издание на БАН со наслов
„ЗА ОФИЦИАЛНИЯ ЕЗИК НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ“

На 7 мај 2020 година беше промовирано најновото издание на БАН со наслов „За официалния език на Република Северна Македония“ потпишано од 12 автори и 6 надворешни консултанти, а под раководство на проф. д-р Васил Николов, заменик-претседател на Бугарската академија на науките.

Главните тези на оваа книшка ни се добро познати зашто претставуваат официјален став на бугарската лингвистичка наука за наводното „непостоење“ на македонскиот јазик, кој е побиен повеќепати со научни аргументи.
Читај
Из доклада на комисаря на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович
ДОКЛАД ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО Й В БЪЛГАРИЯ ОТ 25 ДО 29 НОЕМВРИ 2019 ГОДИНА
(Продолжува од минатиот број)


България е ратифицирала Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация. Тя не е подписала Протокол №12 към Европейската конвенция за правата на човека, съдържащ обща забрана за дискриминация, нито допълнителния протокол към Конвенцията за престъпленията в кибернетичното пространство относно криминализирането на действия от расистки и ксенофобски характер, извършвани посредством компютърни системи.
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


От езиковедите особено много тежи мнението на големия немски славист Макс Фасмер. Аргументирано тази теза се защитава от проф. Наде Проева.

Най-ревностни привърженици на елинския произход на античните македонци са гръцките историци. Един от най-аргументираните защитници на това мнение в миналото е Г.Н. Хадзидакис. Той използва за доказателствата си легендите, достоверни исторически факти и езиковедски аргументи. Но неговите твърдения бяха аргументирано опровергани и от цитираните по-горе български историци Г.Кацаров и В.Бешевлиев. Има и чуждестранни учени защитници на тезата за еленския произход на македонците, като най-често това са приятели на Гърция.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comПоезия

БРАКЯ МАКЕДОНЦИ

Всеки, който ни отрича,
е палач на свободата
и самичък се обрича
да изчезне от земята.

---


В Ъ П Р О С

Докога, позорно време,
ще разпъваш Македония,
че не може да приеме
продиктувана агония?!

Крум ВагалинскиOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting