Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НЕКА ДА НИ БЪДЕ ЧЕСТИТА, МИРНА И УСПЕШНА НОВАТА 2020 ГОДИНА!
ДА ПРАЗНУВАМЕ С ВЯРА, ЧЕ ИДВАЩИТЕ ДНИ ЩЕ НИ ДОНЕСАТ РАДОСТ В ТРУДНИЯ НИ ПЪТ!
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Редакцията на в. „Народна воля” честити Новата 2020 година на своите читатели и сътрудници, на своите спонсори от Международното македонско движение с председател Бил Николов, на техните семейства, на всички честни и прогресивни македонци по целия свят, като им пожелава добро здраве, много щастие и успехи!

Нека, братя македонци, решително, с воля и разум, обединени да се борим за тържеството на нашата победа!

Нека да ни бъде честита, мирна и успешна Новата 2020 година!
Читај
Deutsche Welle:
БУГАРСКОТО СЕЛЕКТИВНО ИСТОРИСКО ПАМЕТЕЊЕ

Ниту една земја, ниту еден сон за чиста нација или за големо царство не е посвет од животите на луѓето. Само луѓето се свети. И споменот на нив обврзува на одговорност и совест.

Митот што се создава со селективното историско паметење го преобразува минатото во имагинарна претстава. Тоа станува митолошка слика, разубавена и идеализирана. Со текот на времето, таа селективна слика за идните генерации добива квалитети на романтичен сон. Таква е перцепцијата на Македонија во селективното бугарско историско паметење.
Читај
Паника сред антимакедонците в България
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
БЪЛГАРСКО ЧУДО ЗА ДВА МЕСЕЦА
Любомир Марков


Когато на 30 август 2019 г. бе регистрирано от страна на Агенцията по вписванията Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права, което си поставя сред целите и борба в полза на македонското малцинство, това бе, съвсем меко казано, изненадващо - защото се случва изключително рядко в България, и бе посрещнато с дълбоко съмнение и подозрение.

Защото, от една страна, нищо не се бе променило в отношението на България спрямо македонците. От друга - защото подобен филм сме гледали вече. През февруари 1999 г., когато България кандидатства за получаване на дата за начало на преговори за влизане в Европейския съюз, ОМО „Илинден“ - ПИРИН беше регистрирана.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)В началото на 22 глава на кн. V Херодот казва в свръзка с участието на Александър I в Олимпийските игри, че: - Ἕλληνας δὲ εἶναι τούτους τοὺς ἀπὸ Περδίκκεω γεγονότας, κατὰ περ αὐτοὶ λέγουσι, αὐτός τε οὕτω τυγχάνω ἐπιστάμενος καὶ δὴ καὶ ἐν τοῖσι ὄπισθε λόγοισι ἀποδέξω ὡς εἰσὶ Ἕλληνες.

Изпълнението на това обещание някои учени са склонни да виждат в приведената по-горе приказка от VIII 137 и сл. обаче Jacoby R Е Suppl. II 373 забелязва с право, че (Auch VI 103 gegenüber VI 39 und) VIII 137 ff. gegen V 22 sind mehr markierte, spater auszuführende Stellen als wirkliche Ausführung der Versprechungen.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


СОФИЯ
ДИРЕКТОР НА ДИА - МВР: И. Комитски, печат: „МВР - Дирекция информация и архиви“
Вярно с оригинала: подпис (не се чете)
***
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
ДИРЕКЦИЯ „ИНФОРМАЦИЯ И АРХИВ“
ул. „Шести септември“ №29
рег. № 10151/28.07.2006 г.

ДО СТОЯН ГЕРАСИМОВ ВАСИЛЕВ, ЖК „АЛЕН МАК“, БЛ. **, ВХ. *, АП. *, ГР. БЛАГОЕВГРАД
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Колку и како ваквите ставови на Влахов допирале до сознанието на политичката елита во Бугарија е прашање за дебата. Но нема сомневање дека ставовите на Влахов предизвикувале реакција во Бугарија. На пример, во писмо од Георги Димитров до Трајчо Костов од 1 декември 1944 година се вели: „Што се однесува до Влахов лично го предупредив Кардељ да го информира Тито и ЦК, Димитар Влахов да биде поставен во таква положба за да не може да им штети на нашите меѓусебни односи помеѓу бугарската и југословенската партија по македонското прашање“. (Цит. кн. стр. 1170).
Читај
Адвокатот Тони Менкиновски
КРИВИЧНА ПРИЈАВА ОД КАРАКАЧАНОВ НЕМА ДА ГО ПОПРЕЧИ ПРОЦЕСОТ НА ПРИЗНАВАЊЕ НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО ВО БУГАРИЈА

Адвокатот Тони Менкиновски на синоќешното гостување на Алфа телевизија во емисијата „Уредниците на Алфа“ зборуваше за отвореното писмо до вицепремиерот и министер за одбрана на Бугарија, Каракачанов и кривичната пријава што Каракачанов ја има поднесено против него.

Менкиноски кој е бранител на неколку македонски организации на Македонците од Пиринска Македонија пред судот во Стразбур добива јавна закана и кривична пријава од бугарскиот министер за одбрана, Каракачанов, а кривичната пријава е веќе и во фаза на обвинение, имено луѓето кои ги застапува Менкиноски пред судот во Стразбур веќе се повикани во полиција на распит и информативни разговори.
Читај
Став
ВОСПАЛЕНИ БУГАРСКИ ХЕМОРОИДИ!
Предраг Димитриовски


И по две национални катастрофи, Македонија останува „најромантичниот дел на бугарската историја“. Официјална Софија никако да ја научи лекцијата. А, сега е на добар пат да ја прокоцка пружената можност, што и се укажува, откако за прв пат се наоѓа на вистинската, победничка страна. Заедно со Македонија. Митот за голема бугарска држава и за древен бугарски народ, по се изгледа, нема лимит, па и во 21 век мора да се признае дека е стигнат до таму што и Адам и Ева биле Бугари. Ова за оние, кои се уште не знаат. Згора, и посланијата на апостол Павле не тргнале од Македонија, туку од Бугарија. Од Бугарија, од Черното до Јадранското Море и од Добруџа, ма не, од Карпатите до Белото Море. Па, па, па државиштеее! Секоја чест.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2018 ГОД.

На 1 октомври 2018 г. ОМО „Илинден“ обжалва решението на Окръжен съд - Благоевград в Апелативен съд - гр. София. С Решение № 2549/5.11.2018 от 31 октомври 2018 г. Апелативен съд - София потвърждава решението на Благоевградския окръжен съд. С това решение Апелативен съд - София оставя като валидно само третото основание за отказ, докато второто отхвърля, като изтъква, че „е основателно оплакването в жалбата“, „няма съмнение, че липсва противоречие между решенията на учредителите и отразеното в устава досежно представителството на сдружението. Видно е, че волята на учредителите е то да се представлява от председателя на управителния съвет“.
Читај
След 30 години първа регистрирана македонска организация
”ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА ОСНОВНИ ИНДИВИДУАЛНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА”
(Продолжува од минатиот број)


11. Взема и други решения, предвидени в устава;
12. Решенията на Годишното събрание са задължителни за органите на Сдружението;
13. Годишното събрание приема решенията си с обикновено мнозинство, освен в случаите, в които уставът или законът изискват друго. Всеки член на събранието има право на един глас;
14. Годишното събрание се свиква веднъж годишно от Управителния съвет или по искане на една трета от членовете. Поканата съдържа дневния ред, дата, час и място за провеждане на Годишното събрание, и по чия инициатива се свиква, обявлението се публикува в един ежедневник и в сградата, където се помещава Сдружението, най-малко един месец преди насрочения ден.
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


Припомняме, че преди освобождението на България, считащите се за турци на нейна територия са повече от считащите се за българи [вж. Грачев, В. П. (АН СССР). Балканские владения Османской империи на рубеже ХVIII- ХIХ вв. М., Наука,1990, с.9] (Нашето мнение е, че дадена земя е на този, който се е родил там. Завоеватели са само това поколение, което я завоюва с оръжие. Техните наследници не носят вина.) Лъжа седма: Българската църква запази българщината през вековете. Когато България е под робство, такава църква няма, а именно тогава тя е нужна да пази българщината. Така е и когато пада под византийско и под турско робство.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ЧЕСТВАНЕ НА 110-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ
Ангел Безев


На 01.12.2019 г. около 40 членове на ОМО “Илинден” - ПИРИН в гр. Банско почетоха 110-годишнината от рождението на Никола Вапцаров. След полагането на цветя пред паметника на поета слово за живота и делото на поета-революционер прочете Даринка Тапанска.

След това бе проведено заседание на ЦС на ОМО „Илинден” - ПИРИН в село Баня. Заседанието премина при следния дневен ред:
1. Информация за регистрирането на нови македонски дружества;
2. Информация за срещите в София с делегацията на Комитета на министрите;
3. Разни.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ЧЕСТВАНЕ НА 110-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ
Димитър Иванов


Във връзка със 110-годишнината от раждането на неповторимо оригиналния поет Н.Й. Вапцаров, по покана на секцията към ОМО „Илинден“ - ПИРИН - гр. Шумен на 07.12.2019 г. членове и симпатизанти по достоен начин почетоха този голям и неопровержим македонски патриот - наша македонска гордост и вдъхновение.

В 12 ч. пред бюст-паметника в двора на ГПЧЕ „Н.Й. Вапцаров“ бяха положени венец и свежи цветя. Въпреки мразовитото време присъстващите с нетърпение очакваха да чуят словото на оратора. Всички бяхме приятно изненадани, че за първи път на паметника преди нас бяха поставени два венеца, защото години наред само ние го удостоявахме с това внимание.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting