Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
БЪЛГАРСКИТЕ ШОВИНИСТИ ПАК БЕСНИ И ПАНИКЬОСАНИ ОТ БЕЗСИЛИЕ И СТРАХ
БЕЗ ФАКТИ, БЕЗ АРГУМЕНТИ, БЕЗЗАЩИТНИ, БЕСНИ И ОЗЛОБЕНИ - ЗА СПАСЕНИЕ ВИКАТ ЛЪЖАТА, ПРОКУРАТУРАТА И ПОЛИЦИЯТА
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Не спира агонията, завладяла шовинисти, нацисти и фашисти в България. Тресат ги безсилие и страх, че не могат нищо да направят, за да попречат на македонското движение в България да продължи борбата си за извоюване на своите права и свободи. Паникьосват се, горките, че македонците твърдо отстояват правото си на съществуване и че наближава денят да отпразнуват своето тържество на справедливата си победа.

С признаването на македонското малцинство в България ще бъде документирано достойнството на страната и потвърждаване на демократичните й принципи, за които тя претендира. Времето за подобен шанс е вече отдавна назряло за България и ние, македонците, се надяваме, че тя няма да пропусне предоставената й от времето възможност. Дано!
Читај
Факти
ИМА И ДРУГИ АЛАТКИ ЗА МАКЕДОНСКО-БУГАРСКИОТ СПОР
Горан Стојанов


Кодификацијата на бугарскиот јазик се случила цели шест месеци и 25 дена покасно од кодификацијата на македонскиот јазик.

„Ако имаш само чекан, сe ќе ти личи на шајка“. Оваа изрека му се припишува на американскиот психолог Абрахам Маслов, творецот на теоријата за хиерархијата на потребите, една од темелните теории на хуманистичката психологија.

Нашите североисточни соседи напнаа да ни убедуваат дека Гоце Делчев не бил Македонец?! Во тој нивен подвиг одбиваат да користат каква било друга алатка надвор од науката историја.
Читај
Паника сред антимакедонците в България
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
БЪЛГАРСКО ЧУДО ЗА ДВА МЕСЕЦА
Любомир Марков


Третият въпрос е направо смешен - едва два месеца са минали, каква дейност очакват да се е извършила? Но е и изобличителен. Очевидно е, че властите не са нито чули, нито видели някаква дейност от страна на сдружението, иначе нямаше защо да питат членовете му. Но въпреки това са решили, че трябва да го разследват. Това е най-ясният показател, че причина за разследването не е нещо, което дружеството е направило, а самоопределението на членовете му. Това много скоро се потвърждава и от другите действия на институциите.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)Ако сравним сега така възстановеното предание за Kapara със съдържанието на Еврипидовата драма Архелай, както ни е предадено y Хигин, ще забележим, че от една страна те се схождат много, a от друга страна те се различават съществено. Двете предания си приличат в следното.

И в двата случая родоначалникът на македонския царски род идва на помощ на един цар, който води война със съседите си и който обещава да даде като отплата за това част от царството си.
Читај
Писмо до редакцията
УВАЖАЕМА РЕДАКЦИО НА УБАВИО ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“

Да написам тия неколко реда ме провокира еден поглед во канцеларията на новио градоначалник на град Сандански. На една от стените един до друг беа сложени портрети на Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михайлов.
Всеки човек може да бъде фен на когото си иска, може да бъде привърженик на когото си иска, може да бъде последовател на когото си иска - право е, а не задължение.
Но ненормално е да смешаш две диаметрално противоположени величини - математиката все още е положителна наука. Искам да кажа: можеш да си последовател на Гоце, можеш да си последовател на Тодор и Ванче, но по никой начин не можеш да си последовател и на тримата едновременно!
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


По поставените въпроси обвиняемият отговори, както следва:

СЛЕДОВАТЕЛ: - ВАСИЛЕВ, предявява Ви се постановление за привличането Ви в качеството на обвиняем по чл. 109, ал. I, във връзка с чл.чл. 95, 108 и 110 НК, и чл. 195, ал. I, т. 5, във връзка с чл. 20 от същия закон, за това, че в началото на м. май 1970 год. заедно с *** и други сте образували нелегална националистическа организация, която си поставила за цел да откъсне част от територията на НРБ и присъединяването й към „свободна“ и „независима“ македонска държава.
Читај
Од времето кога Бугарија ги признаваше Македонците
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
(Преземено од МКД)


На 7 октомври 1946 година од Софија за Скопје свечено биле испратени посмртните останки на Гоце Делчев. На претставниците на владата на Народна Република Македонија тие и биле предадени од Илинденската организација, емигрантска организација на македонските револуционери, учесници во Илинденското востание и во ослободителните борби на Македонија, кои се грижеле за посмртните останки на Гоце меѓу двете светски војни.

По тој повод свечен говор одржал Тодор Павлов, член и подоцна (од 1947 до 1962) претседател на Бугарската академија на науките.
Читај
Став
ПАРАДОКСИТЕ НА БУГАРСКАТА “ИСТОРИЈА“
Ристо Никовски


По срамните бугарски национално - шовинистички и фашистички изливи кон Македонија, вклучувајќи и на владата, Собранието и БАН, во агенцијата “Фокус“, на 31/12/2019, се појави и долго интервју на бугарскиот “историчар“ Пламен Павлов (“Во бугарско-македонските односи треба да поаѓаме од позицијата дека се работи за еден народ кој живее во две држави“). Насловот кажува се’ а тој е “научник“ кој тврди – “тоа е така и не може да биде поинаку“, или – “... друга позиција во науката не може да има“.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

По останатите три точки од Решението на Пленумот се зборува за потребата од создавање на тесни врски на Пиринците со македонската емиграција во Бугарија, за услови што треба да се договорат меѓу Бугарија и Југославија за поврзување на прашањето за присоединувањето на Пиринска Македонија со прашањето за присоединувањето на западните покраини во Југославија кон Бугарија.

Присоединувањето на пиринскиот крај кон НР Македонија да не пречи во контактите меѓу двете земји. Македонската емиграција во Бугарија со сите сили да го помогне уцврстувањето на македонското сознание (Цит. кн. БКП, стр. 1283-1284).
Читај
Тони Менкиновски
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ

Тони Менкиноски, правен застапник на Македонците во Бугарија во интервју за Нова Македонија вели дека Бугарија мора да разбере дека решавањето на македонското прашање е решение за мир на Балканот и во Европа. Но тој додава дека заменик-премиерот и министер за одбрана на Република Бугарија, г. Каракачанов, користејќи ги институциите на системот за репресија кон етничките Македонци од т.н. благоевградска област во Бугарија или Пиринска Македонија се обидува да ги заплаши, со намера тие да не ја истакнуваат својата македонска посебност здружени во културно-уметнички друштва.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2018 ГОД.

Основният аргумент за отказите се явява наличието на „технически грешки“. Процедурата предвижда, ако има такива, агенцията да ги посочи и да поиска отстраняването им, което тя в повечето случаи не прави или прави само частично. Изпълнението на забележките и препоръките на агенцията по никакъв начин не помага за регистрация на организацията - резултатът винаги е отказ. Най-драстичен е примерът с отказа да се регистрира Дружеството на репресираните македонци в България, жертви на комунистическия терор, на 4 декември 2018 г., като Агенцията за вписванията игнорира новите документи, внесени от дружеството на 28 ноември 2018 г., а всички свои забележки и отказа си базира на документи, внесени при предишно искане за регистрация.
Читај
След 30 години първа регистрирана македонска организация
”ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА ОСНОВНИ ИНДИВИДУАЛНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА”
(Продолжува од минатиот број)


Чл.9 Председателят на Управителният съвет на Сдружението в България ръководи заседанията и го представлява пред държавните органи, обществените организации и международните организации. Зам.- председателят помага на председателя в неговата работа и го заменя в случите, когато това се налага. Секретар-касиерът съхранява архива на Сдружението и води отчетностга.
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


Тези мюсюлмани обаче не са в Родопите или в Ловешко. Може да е упражнявано насилие от страна на потурчените спрямо християните, но основната част са се потурчили заради привилегии, или от омраза към радикалното християнството от християни сектанти, като богомили, павликяни и др. В ново време в България много македонци, македоно-румъни, власи, помаци и даже турци и гърци се побългариха заради привилегии. Но вие да виждате някъде да пише в българската историческа литература, че тези хора са станали насила българи? Нещо повече.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting