Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ ЗА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД Е ЯРКА ИЗЯВА НА ГЕРОИЗЪМ, ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ!
117 ГОДИНИ ОТ СЛАВНАТА ИЛИНДЕНСКА ЕПОПЕЯ НА МАКЕДОНЦИТЕ
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Втори август 1903 година. На тази дата преди 117 години избухна Илинденското въстание. Тази епопея против турската тирания бе подготвена и ръководена от Вътрешната македонска революционна организация. Вековният народен гняв преля в героичния подвиг на славните борци, които дадоха живота си за свободата на Македония.

Но те забравят, че един велик народ като нашия, преодолял какви ли не исторически превратности, ще оцелее и днес. За днешните националшовинисти ще остане само срамът от недостойните дела и той ще тегне и върху бъдещите им поколения. Илинден ни прави вечни, но някои трудно разбират това. Кога ще го проумеят?
Читај
Во Предлог-преговарачката рамка за земјава што на 02.07.2020 г. ја усвои Европската комисија
МАКЕДОНСКИОТ СТАНУВА НОВ ОФИЦИЈАЛЕН ЈАЗИК НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА
(По македонскиот печат)


Македонија ќе мора да го преведе заедничкото европско право (acquis communautaire) на македонски пред официјалното зачленување во Европската Унија, пишува, како што дознава „360 степени“, во Предлог-преговарачката рамка за земјава што денеска на 02.07. 2020 година ја усвои Европската комисија.

Како што е наведено во текстот од „360 степени“ дознаваат дека во Предлог-преговарачката рамка за Македонија, одредницата што се користи за именување на јазикот е – македонски (Macedonian), без никакви дополнителни објаснувања или фусноти.a>
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2018 ГОД.

Положението на македонското малцинство в България през 2019 г.
Нито едно от правата, предвЧаст от отричането на македонската нация и малцинство представлява и отричането на македонския език. Въпреки че е международно признат и преподаван в световните центрове по славистика, и че влиятелни български езиковеди от миналото са го признавали (като академик професор Иван Леков и майката на бившия премиер - Дина Станишева, за което последната е била уволнена) и е бил излъчван по Българското национално радио, след 1963 г. македонският език е отречен в България, остава непризнат до днес и е една от пречката за установяване на нормални отношения между двете държави, тъй като РБългария настоява в двустранните и международни отношения македонският език да не се споменава или да се споменава по начин, който да постави под въпрос неговото признаване.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)Според приведения текст Филиповите ἑταῖροι са били или ἐξ αὐτῆς τῆς χώρας, т.e. Македония, или от Тесалия и от другитe земи на Елада. Очевидно варваритe - ἑταῖροι не ще да са били от Елада (защото от там са били οἱ Ἕλληνες), a ще са произлизали от Македония. Следователно с варвари Теопомп е означавал самите македонци.

Все пак съчиненията на историографите, съвременни на Филип II и Александър Велики, не са изчезнали съвсем безследно. Всъщност те се крият, преразказани в произведенията на по-сетнешните писатели, които разглеждат историята на Филип II и Александър Велики.
Читај
Позиция
ЗА ИДЕАЛИТЕ, НАЦИОНАЛНИТЕ ИДЕАЛИ, ЛЕВСКИ И МОРАЛА
От Сдружение за ОИЧП и сдружение „АНТИЧНИ МАКЕДОНЦИ


Вижда се - преход от демокрация в демокрация.

Само че в първата от тия демокрации българската държава интернираше и затваряше в лагери и затвори, убиваше македонци, защото „Македонски етнос няма и не може да има“ (според Т. Живков на пленум на ЦК на БКП - 11.03.1963 г.) Но комунистическите репресии имаха едно важно достойнство - в административните и съдебните актове коректно се записваше, че е заради македонския въпрос. А сега?
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Преди да се съберем на 2 май 1970 година, СЛАВЧО ми каза, че е намерил наш съмишленик. Това е ГЕОРГИ *** от с. Ключ, който сега живее в с. Градешница, а учи в гр. Петрич. След събранието ми каза, че *** от с. Ключ му е говорил по „македонския въпрос“, но СЛАВЧО не се издал пред него, че се интересува от това. Също така ми е казвал за няколко момчета от гр. Петрич, негови съученици, че имали желание да работят по „македонския въпрос“, но не им е доверил за организацията ни.

СЛАВЧО ми каза, че *** от с. Ключ бил викан в МВР - гр. Петрич, където го разпитвали дали членува в нелегална организация.
Читај
Интервју со историчарот проф. Стојко Стојков
МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА ЌЕ ОПСТАНЕ, А С ТОА И МАКЕДОНСКАТА НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЈА!
(По македонскиот печат)


Не мислам дека имаат најдено заеднички јазик ни за Самуил. Се судираат две наполно различни разбирања во комисијата. Македонската страна се обидува да се држи во научни рамки и да ги третира државите и појавите на средновековниот Балкан како не-етнички, додека бугарската страна се држи во рамката на националната митологија и идеологија и се стреми да ја наметне невистината дека средновековната историја на Македонија е нивна бугарска национална историја. Првите се држат како научници поставени под политички притисок, а вторите како национални идеолози кои исполнуваат политичка нарачка.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Денес достапните документи говорат дека ограничувањето на просторот на раководните кадри на БРП(к) во Пиринска Македонија за релативно слободно практикување на политиката за културна автономија и за тесната соработка на Македонците од Пиринска Македонија со НР Македонија започнале во месец јануари 1948 година. Шест месеци пред објавувањето на Резолуцијата на ИБ. За тоа имам и лично искуство, но и релевантна документација од органите на БРП(к). Како сопствено искуство ќе го наведам следниот пример: „во почетокот на месец декември 1947 година поради здравствени причини од Скопје си отидов дома, во Св. Врач, за консолидација на моето здравје.
Читај
Европскиот парламент ја изработи преговарачката рамка за Македонија
МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ВЛЕЗЕ ВО ЕУ
Јасминка Павловска


Со почетокот на германското претседателство со ЕУ, на 1 јули годинава, Европската комисија ја испрати предлог-верзијата на преговарачката рамка за Македонија до Европскиот парламент и сега се очекува таа да биде разгледана и прифатена од сите земји-членки на Унијата. Со оглед на разочарувачките искуства во изминатите години околу ветувањата за започнување на процесот на преговори за членство во ЕУ и неизвесноста за оваа долгоочекувана одлука на Европската комисија, во Македонија предлог-верзијата на преговарачката рамка се дочекува како важен сигнал за сериозноста на Унијата за нашите евроинтеграции, но секако со доза претпазливост.
Читај
Шепотът на вековете
МАКЕДОНИЯ, МАКЕДОНЦИТЕ И МАКЕДОНСКИЯТ НАРОД В РУСКИТЕ АРХИВНИ ДОКУМЕНТИ (16-18 В.)
Иво Костадинов


Вече две десетилетия живеем в 21 век и всеки любознателен човек с достъп до Интернет, малко желание и базови компютърни умения може лесно да търси информация, да чете и пише по интересуващите го теми. Голям брой библиотеки по света правят достъпни онлайн своите фондове, а държавните архиви постепенно започват да публикуват документи. Тук искам да покажа резултатите от едно кратко изследване на рускоезичните интернет ресурси. Едно, защото те като цяло са много малко проучени от македонски историци, и, второ, защото руските (и съветските преди това) почти нямат отделни изследвания за историята на Македония.
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов
(Продолжува од минатиот број)Религиозно-митологичните им представи допринасят много за обособяването на македонския народ. Техен основен бог е Диос (Дионис) или Драйпатир - бог на небето. На него е бил посветен голям храм в град Дион. Този град се е намирал край западния бряг на Солунския (Термийския) залив. В него всяка година се организирали игри и състезания подобни на олимпийските. Градът е бил благоустроен още от древни времена. Богиня на лова, гората, езерата и реките е Газотерис (Газоритис, Блуритис, Газория), а на любовта и красотата - Зейрон (Сеирена). Подобно на гръцката Атина Палада, македонците имат Алкис, Алкидемон или Гита. Тя е богиня на мъдростта и мисълта.
Читај
Писмо до редакцията
УВАЖАЕМА РЕДАКЦИО НА ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“

Ние, непокорните македонци от с. Гореме, поздрави пращаме на нашите братя покрай Вардар (реката барем е непокръстена) по случай големио ден македонски - величавио и трагичен Илинден. Поклон пред славните крушовци - Никола Карев, Питу Гули, Георги Стоянов и всички ония, що създадоа славната Крушовска република.
Мили комшии (не знаем дали сте вардарци, дали сте северняци, или други), много кротко приехте новото име, без проблеми се разделихте с най-ценни и свидни неща, за да станете дел от световните джандари. Дали знаете цената, що платихте за това (повекето не сте се замислили, а тия, що ве предадоа, добро знаат).
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comСКРЪБНА ВЕСТ

ИВАН КАЛЧЕВ

На 04.07.2020 година почина проф. Иван Калчев. Роен е през 1945 г. в с. Бърдарски геран, област Враца. Завършва философия в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. От 1993 г. е професор по философия в университета. Бил е председател на Българската философска асоциация и на Асоциацията на философите от Югоизточна Европа. От 2003 г. е член на Директорското бюро на Международната федерация на философските дружества. През 2006 г. е удостоен с титлата “Доктор хонорис кауза” на университета “Св. св. Кирил и Методий” в Скопие.
От 1995 г. е съосновател и председател на Дружеството за българо-македонско приятелство. Оттогава Иван Калчев разобличаваше в публични изяви великобългарския шовинизъм и патернализъм спрямо македонския народ, носител на стародавни културни традиции. Той защитаваше и призоваваше да се зачита македонският идентитет (история, култура, език, етнос), да се признаят правата и свободите на македонското малцинство в България.
Председателството на ОМО „Илинден“ - ПИРИН и редколегията на “Народна воля” и „Македонски глас“, ОМО “Илинден” и всички македонски здружения изразяват своите съболезнования към неговите роднини, приятели и съидейници.
Поклон пред светлата ти памет!!!


Поезия

ПЪРВАТА ПЕПЕЛ

Илинденското въстание не получило никаква политическа или военна подкрепа от България. А е имало обещание за щедра военна помощ...

Макар че с кръв се ражда свободата
и първият й дълг е да руши,
големите въпроси към съдбата
празнуваха в човешките души.

Но има ли покруса под небето,
но има ли и ужас, и погром,
или едно страдание, което
не тръгна към възторга плачешком?

Когато под илиндински камбани
се вдигна Македония на крак
и с мълния от черните си рани
прониза напластявания мрак.

Не армия влетя като лавина,
а ярко озарена от пожар,
по моста на илюзиите мина
измамата е усмивка на гробар.

Макар че вероломът предстоеше,
за първата му пепел кой тъжи -
в илинденските пламаци гореше
дивизия от български лъжи.

А кървавата истина над нея
крещеше с гняв на огнено море:
Не чакайте добро от фарисея
и никога не вярвайте в царе!

Крум ВагалинскиOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting