Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ОСВЕН ЕДНА - ДА ПРИКЛЮЧИ СЪС СВОИТЕ ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИ АСПИРАЦИИ КЪМ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ И ПРИЗНАЕ МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ И НАРОД!
СРАМ И ПОЗОР Е ЗА ДЪРЖАВА, КОЯТО Е ЧЛЕНКА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ЯВНО И НАГЛО ДА ОТРИЧА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА СВОЯ СЪСЕДКА, ЗАЯВЯВАЙКИ, ЧЕ ТАКАВА НАЦИЯ И НАРОД НЕ СЪЩЕСТВУВАТ!
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Нека българските държавници и политици, и всички онези, които са подвластни на продължаващата българска недалновидна политика към Република Македония, да обяснят защо Република Македония не отрича съществуването на българска нация и народ, а вие отричате македонската нация и народ? Защо, господа?!

Всъщност всичко е ясно. Република България трябва да признае, че съществува македонска нация и народ, така както Република Македония е признала, че съществува българска нация и народ. Само това е единственото условие за осъществяване на истинско приятелство между двете страни. Очакваме българските държавници и политици да разберат това и признаят македонската нация и народ. Друга алтернатива няма!
Читај
Злосторство на бугарската фашистичка власт
ОДБЕЛЕЖАНА 77-ГОДИШНИНАТА ОД ДЕПОРТАЦИЈАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ
(По македонскиот печат)


Со полагање цвеќе на Еврејските гробишта во Бутел беше одбележана 77-годишнината од холокаустот на македонските Евреи.

Годинава програмата беше скратена и прилагодена согласно препораките на Владата за неодржување на масовни собири. Откажана е комеморативната вечер во Музејот на холокаустот како и посетите на градоначалниците на Скопје, Битола и на Штип. А исто така, празникот Пурим нема да се одржи во заедницата со заеднички собир.
Читај
Паника сред антимакедонците в България
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
БЪЛГАРСКО ЧУДО ЗА ДВА МЕСЕЦА
Любомир Марков
(Продолжува од минатиот број)Затова и горката Маскръчка се чуди и мае и не може да си обясни десетината (всъщност 13) присъди срещу България в Страсбург: „Все още не може да се намери обяснение как за толкова години нашите представители по тези дела в Европейския съд не успяха да убедят колегите си, че македонска нация няма, няма и македонско малцинство, законно признато в България“. И няма как и с какво да ги убедят, че малоумната официална лъжа в България е истина. Просто извън България българските манипулации по македонския въпрос минават много трудно, особено пред независима, грамотна и интелигентна публика. За да вярваш, че няма македонска нация, трябва да си точно обратното и да живееш под пропаганден похлупак в България.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)Явно е, че Александър I не е бил допуснат да вземе участие в Олимпийските игри, понеже като представител на македонците е бил смятан за варварин. Той е бил допуснат до игрите едва след като е доказал, че само лично той, a не и македонският народ, е по произход грък. Самият Александър, както се вижда от думите ἀνὴρ Ἕλλην Μακεδόνων ὕπαρχος, е отделял македонците от гърците. Това още по-добре личи от края на VIII Херодотова книга (глава 140-144).
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


ПРОТОКОЛ ЗА РАЗПИТ

Отначало бай КРУМ запита знаем ли нещо ново по „македонския въпрос“, на което ние отговорихме отрицателно. Бай КРУМ каза, че трябва да търсим сигурни хора по селата, на първо време поне по един, а след това е необходимо да образуваме и групи. Трябваше да подбираме хора с образование. Тези групи ще бъдат подчинени на един човек, като не трябва да се познават помежду си. Трябваше да се познаваме само ние четиримата. Постави и задача да разберем какво е отношението на местните хора по „македонския въпрос“ и доколко те биха го подкрепили.
Читај
Германскиот неделник „Шпигел“
МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА: МИНАТОТО КАКО СКРИШНО ПИСМО
Кица Колбе


Германскиот филозоф со еврејско потекло, Валтер Бенјамин, кој во септември 1940-та си го одзема животот за да не падне во рацете на Гестапо, во „Passagenwerk” пишува дека минатото напати ненадејно не се открива како скришно писмо. И тоа секогаш кога сегашното и минатото време ќе стапат во неочекувана констелација. Таква е констелацијата на почетокот на оваа колумна. „Стив Наумов“ се викаше моето основно училиште во Скопје. Насмеано младо лице постојано ме гледаше од бистата во училишната хала. Народен херој, пишуваше со златни букви на постолјето, врз кое стоеше мермерниот лик. Без тело. Само главата и половината од градите.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Митко Зафировски кој исто така бил присутен на советувањето правел белешки за битните работи изразени во дискусиите на учесниците кои потоа ги испратил на секретарот на ЦК КПМ Лазар Колишевски од Скопје. Спрема она што го забележал Зафировски Червенков во својот реферат нагласил: „Ја признаваме Македонската нација. Обединувањето на Македонија треба да стане врз базата на Народна Република Македонија во ФНРЈ. Присоединувањето на Пиринскиот крај со Вардарска Македонија ќе стане по потпишувањето на мировните договори и тоа врз база на еден тесен сојуз меѓу Бугарија и Југославија кога за тоа ќе се создадат услови кои нема да ги попричуваат економските и културните врски на Пиринска Македонија со Бугарија. Македонското прашање не треба да се засновува на база на присоединувањето на Пиринска Македонија кон НР Македонија итн.
Читај
Исторички докази
ДОВЕРЛИВ ИЗВЕШТАЈ НА ЦИА ОД 1953 ГОДИНА – ПОСТОЈАТ МАКЕДОНЦИ И МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО ВО ГРЦИЈА
Далибор Станковиќ


Од доверливиот таен извештај на ЦИА од 1953 година дознаваме дека грчките политички кругови ја побарале поддршката на САД со цел да се олеснат преговорите со југословенското раководство. Крајната цел била да се протераат 50.000 Македонци од територијата на северна Грција и да се префрлат во Југославија.

Според извештајот, овие Македонците во текот на Грчката граѓанска војна ја помагале и поддржувале Грчката комунистичка партија и можеле да претставуваат сериозен проблем во случај на нова војна.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2018 ГОД.
(Продолжува од минатиот број)


Не изостава в своята радикална националистическа реторика и главният редактор на влиятелния ежедневник „24 часа” Зюмбюлев, който на 12 февруари излиза с „колонка на редактора”, в която твърди, че „е иcтина, че т.наp. мaĸедонци cа титовско-cталиниcтка измишльотина за обезбългаряването на поречието на Вардар“, „идеята, че съществуват македонци, е изцяло антибългарска“. Хората, поддържащи идеята, че има македонска нация, са определени като „титовско-коминтерновски изчадия“ и „титовско-коминтерновска клика“, която „краде идентичност не само от Гърция, но не по-малко и от България“.
Читај
В подкрепа на македонците в България
НАД 30 ЕВРОПЕЙСКИ ПРАВОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ОБЯВИХА В ПОДКРЕПА НА МАКЕДОНСКАТА ОБЩНОСТ В БЪЛГАРИЯ

Уважение и признание за македонската общност в България и остро осъждане на искането за закриване на правозащитна организация, застъпваща се за нея. Това се иска в позиция, публикувана в платформата Civic Solidarity и подписана от 36 европейски организации в сферата на защитата на правата на човека, включително от Българския хелзинкски комитет.
През ноември прокуратурата поиска от Окръжния съд на Благоевград да прекрати дейността на организацията “Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права”, основана в Благоевград от етнически македонци за защита на основните права и свободи на малцинството.
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


Чърчил и Рузвелт на среща в Казабланка решават да се отвори втори фронт в Европа, който ако е на Балканите, то България ще се окаже в центъра на военните действия и ще се повторят резултатите от Първата световна война; на тази среща Чърчил заявява, че поведението на неприятелските страни към техните еврейски малцинства ще се има предвид, когато се определя съдбата на неприятелите [Абрамович, Арон. Спасяването на българските евреи и цар Борис ІІІ. Сп. Международни отношения, бр.6, 2000, стр.99-114]; на 2 февруари 1943 г. Червената армия пленява над 300,000 немски бойци, начело с фелдмаршал Паулус край Сталинград. Това е решителна победа и много хора вече не вярват в непобедимостта на немската армия.
Читај
Писмо до редакцията
УВАЖАЕМА РЕДАКЦИО НА УБАВИО ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“

„Слънце“ над Кършияка
(публикуваме със съкращения)

Уважаема редакцио,
Да ви пиша ни подтикна изявление на главния кмет на община Струмяни във вестник „Струма“ от 3 юни 2019 г. за големите инвестиции в района.
Кършияка е район, простиращ се между р. Лебница на юг, село Горна Брезница на север, р. Струма на изток и границата на РМакедония на запад, състоящ се от 22 села. До 1958 г. всички села беха пълни с живот, повече от 20 000 души имаше в тях, а в кошарите безбройни стада овце и кози - повече от 600 000 броя.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
П О К А Н А
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК

На 26 април 2020 г. (саботя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 105-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от РМакедония и РБългария. Всички са поканени.

Съборът ще започне в 11.00 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, ОМО „Илинден”, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин „Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, КПД „Илинден”, КПД „Никола Вапцаров”, КПД „Цар Самуил”, Сдружение „Победа”, Сдружение „За защита на основни индивидуални човешки права” и Сдружение „Антични македонци”.

В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comПоезия

С РАЗПЕРЕНИ КРИЛЕ

Навяти
снеговете над Пирина
останаха за вечен
спомен под звездите.
Жар-птицата
от сняг пирински заслепена,
сред тишината бяла
на боров клон зелен мълчи.

И думите на тварите лъжовни,
в жарта на истината онемяха.
И стара, мъдра, светла мисъл
с душа отворена пред
изгрева стои!

Стои, отворено и високо!
Над верни и неверни,
над чули и не чули
топлите гласове.
Зове ги ехото пиринско!
Зове ги истината озвездена!
С очи запалени!
С криле разперени
към Охрид, Вардар и Егей!

От песента безсмъртна
сърцата озарени,
за двамата велики
солунски братя пеят.
Те свои букви сътвориха,
да имат своя писменост
и своя слава славянските
народи по света.
Да имат свой език, култура.
Достоен свой живот
с покритие.
А не от буквите
общославянски
да правят свой държавен
монопол,
или лъжовен неморален
пиедестал.

ПЕТЪР ХРИСТОВ


Я Н Е

Во Влахи роди се Яне,
во Влахи со детски игри.
Игра – комита да стане,
игра – войвода дори.

Когато Беровски дигна
се млади момчиньjа на бой,
на бой за слобода свидна
слобода за народот свой.

Татко му байракот вее
во први редици напред,
песна се комитска пее
за дедовски славен завет.

На Александар завета
и завета на Самуил.
От Крали Марко е взета
силата що БОГ му дарил.

И горд, и страшен, и славен
поведе народот на бой,
народ от БОГ заборавен,
со благослов от Бога е той.

Закрилник роден за народа,
попадал в стотици засади,
во борба за мила слобода
со момчина – юнаци млади.
САНДАН ПАША бе наречен
от турци, но не от любов,
с талант на генерала вечен,
признат и от врагот суров.

За близките СТАРИК беше.
Старик преди да е остарел.
Со мудри слова ги зовеше
и от смелите бе най-смел.

Стана ЦАРОТ НА ПИРИНА
не со палати и дворци, не со злато и коприна, а владетел на души (и сърца).

Ей високо се издига
наш волен ПИРИНСКИ ОРЕЛ,
нема бездна и интрига,
македонско знаме е развел.

Синее небото, синее
и маха Яне со крила,
секой знаме да развее
по градови и по села.

Песни пеят се за Яне
от стари, млади и деца.
На сон стрескат се тиране,
а жив во нашите сърца.

ДИМИТЪР ИВАНОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting