Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Р Е А К Ц И Я
ПО ПОВОД ИЗЯВЛЕНИЯТА НА ВИЦЕПРЕМИЕРА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПО ОТНОШЕНИЕ МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ
Председателство на ОМО „Илинден“ - ПИРИН


1. Клеветенето и лъгането не правят чест на вицепремиера. Партията ОМО „Илинден“-ПИРИН е основана през 1997 г., 6 години след разпадането на Югославия, така че не би могла да бъде създадена от нея, нито пък Югославия да служи като някакво обяснение за съществуването, идеите и борбата на нашата партия, или извинение за държавата за отричане на малцинството. ПИРИН е създадена от български граждани с македонско самосъзнание, така че самото съществуване на партията демонстрира и съществуването на малцинството.

За признаване на официално отричаното в България македонско малцинство говори не само ОМО „Илинден“-ПИРИН, но и много други македонски организации тук, като Дружеството на репресираните македонци в България (чиито членове са прекарали години из българските затвори, били са изселвани и подлагани на всякакви други форми на психическо и физическо насилие заради македонското си самоопределение), ПК „Толерантност”, ОМО „Илинден“, Македонски дискусионен клуб и много други.
Читај
Драган Ѓоргиев:
НЕ ПРИФАЌАМЕ ВОНРЕДЕН СОСТАНОК СО БУГАРСКАТА КОМИСИЈА
(По македонскиот печат)


По најавите од претседателот на Комисијата за историски прашања од бугарска страна, Aнгел Димитров дека ќе побара вонреден состанок до крајот на август, историчарот Драган Ѓоргиев, шеф на македонскиот тим во заедничката комисија за историски и образовни прашања меѓу Северна Македонија и Бугарија, вели дека такво нешто не прифаќа.

– Не прифаќаме вонреден работна средба. Редовниот работен состанок ќе се одржи на 12 и 13 септември, вели Ѓорѓиев во изјава за Телевизија 24.
Читај
Недостигащата гледна точка
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?! ИЛИ ЗА ЛИБЕРАЛИЗМА НА ЛИБЕРАЛИТЕ
Статията “Македонско малцинство няма и не може да има“. Докога?!... е публикувана в “Маргиналиа” на 03.04.2019 година, а сега я публикуваме и във в. “Народна воля”.
Извънреден професор
д-р СТОЙКО СТОЙКОВ

(Продолжува од минатиот број)Парадигмите, приемани от либералните учени, са по същество същите с онези на комунистическата диктатура, а именно от тях извира дехуманизацията на македонците: та те се оказват рожби на насилствен експеримент, наистина родоотстъпници, малък брой неграмотни противници на държавата, хора, които се нуждаят да бъдат спасени от самите себе си и от своето самоопределение. Да ги толерираш, игнорирайки съществуването им – какво повече би могло да се иска дори от героя?! Но да ги подкрепиш, значи да подкрепиш тоталитарен социален експеримент и неговите резултати. Не дискриминирането им е проблем, а съществуването им!
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)Срв. още Herod. VIII 43 Δωρικόν τε καὶ Μακεδνὸν ἔθνος ἐξ Ἐρινεοῦ τε καὶ Πίνδου. Начинът, по който се определя времето, когато са станали тези събития, показва, че ние се намираме тук не на историческа, а на митическа почва. Думите пък (οἴκεε) ἐν Πίνδῳ Μακεδνὸν καλεόμενον стоят явно в свръзка с името на Ликаоновия син Μάκεδνος и с това на Македновия син Πίνδος. Според Павзаний [VIII 4, 1 Νύκτιμος μὲν γὰρ πρεσβοτάτός τε ἦν καὶ εἶχε τὸ πᾶν κράτος, οἱ δὲ ἄλλοι παῖδες τοῦ Λυκάονος πόλεις ἐνταῦθα ἔκτιζον ἔνθα ἑκάστῳ μάλιστα ἧν κατὰ γνώμην] всички Ликаонови синове са основали градове и са станали техни герой епоними.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


Още с пристигането си бех представен на началника на МВР в Габрово полковник Начев, който ме изгледа намръщено от главата до петите и ми каза строго какъв е режимът, правилата и ограниченията, като ме задължи всеки ден да се явявам пред техния сътрудник в Гара Кръстец Стоян Димитров, за да го уведомявам, че съм там. Стоян бе възрастен и ми се видя добър човек. Предупреди ме много-много да не говоря. А аз го попитах: „Нима ще требва да лъжа, че съм дошъл тук от хиляда километра само за да работя, а не че съм изселен само защото съм македонец?“. „Е, ти си знаеш - вика, - но за последствията не отговарям.“
Читај
Дали може да има друго место за еден Македонец освен Македонија?
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е МАКЕДОНЕЦ И ЗА ТОА НЕМА ПАЗАРЕЊЕ
Д-Р Бранислав Светозаревиќ Покорни


Киро Кипроски: За историската наука нема дилеми

Она што со сигурност е јасно како ден е дека целокупното револуционерно дело на Гоце Делчев е поврзано со борбата за ослободување на Македонија, а за Бугарија не го помрднал ниту малото прсте. Напротив, бил еден од најжестоките противници на бугарското мешање во Македонија. И на крајот на краиштата, каков е тој Бугарин кога не сакал, ниту пак неговите соборци од илинденската организација, неговите коски да се закопаат во Бугарија, туку, како што пишува на неговата урна, „во столицата на независна Македонија“, тврди Бранислав Светозаревиќ Покорни, доктор по историски науки.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Грижата на бугарското антифашистичко движење како да го обезбеди приклучувањето на Вардарска Македонија кон Бугарија, без оглед на успесите на НОВ и ПОМ во Македонија, особено доаѓа до израз во текот на 1944 година. Македонското прашање е речиси редовно во дневните редови на ЗБ на ЦК на БКП. Тоа е дело на настојувањата на ЗБ на ЦК на БКП да се најде решение „за националното обединување на бугарскиот народ во Македонија, Тракија и Добруџа“ (цит. книга стр. 1088). (подвлечено во оригиналот)
Читај
Вести
САМО ЕДНА Е ВО СВЕТОТ НА НАРОДИТЕ И ДРЖАВИТЕ – НАШАТА ДРЖАВА МАКЕДОНИЈА! ТАКА БИЛО, ТАКА И ЌЕ ОСТАНЕ!

Вчера, на 2 август, на големиот национален и верски празник Илинден, во организација на Матицата на иселениците од Македонија, Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија во Битола, Светскиот Македонски Конгрес и Сојузот на здруженијата на Македонците и децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија МАКЕДОНво дворот на црквата “Успение на Пресвета Богородица“ на потпелистерското село Трново, битолско, се одржа традиционалната 48 Светска македонска иселеничка средба и 39 Погранична средба на Македонците од Егејскиот дел на Македонија, како една и единствена Семакедонска илинденска средба Трново 2019.
Читај
Диаспора
ИЛИНДЕНСКА ПРОСЛАВА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ЛОНДОН

Македонската Заедница во Лондон заедно со Црковниот Одбор, денес со Македонски пикник го одбележа големиот македонски празник Денот на државноста – Илинден во Primrose Hill (Regents Park).

На Македонскиот пикник имаше дружба, музика и фудбал. Присутните ги поздрави претседателот на Светскиот Македонски Конгрес за Обединетото Кралство Симо Поповски.

Македонската Православна Црква вчера на 2. август одржа света божествена литургија по повод христијанскиот празник Свети Пророк Илија – Илинден, со мала прослава во просториите на црквата после литургијата.
 
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2018 ГОД.

2018: 11 години от членството на РБългария в ЕС, 29 години демокрация, 55 години от началото на политиката на отричане, асимилация и дискриминация на македонското малцинство в България
(Правозащитен комитет „Толерантност“, с подкрепата на ОМО „Илинден“-ПИРИН, Дружеството на репресираните македонци, жертви на комунистическия терор, и „Народна воля“)

Съдържание:
• Увод
• Отричане на македонското малцинство, нация и идентичност
• Нарушаване правото на сдружаване
• Слово на омраза
• Организиран тормоз
• Властите отказват диалог
• Заключение и препоръки
Читај
Писмо до редакцията (публикува се със съкращения)
УВАЖАЕМА РЕДАКЦИО НА В. „НАРОДНА ВОЛЯ“
Санде Горемски


Ние, македонците от с. Гореме, община Струмяни, поздрави пращаме на хората покрай Вардар (барем реката все още е там) и се „възхищаваме“ на действията на мъдрите им държавни мъже.
Мили вардарци, най-после се разтоварихте от тежкото историческо наследство и с леки чекори може да одите навсекъде!
Се отрекохте от Александър, се отрекохте от Солунските братя и за капак на всичко едно никому неизвестно момче Стево обаяви, че Гоце не е македонец!!!!
И веднага Гоце е прекръстен - сега е Че Гевара. Сепак ке ви остане Ордан Пиперката, ако веке не е аризан на некой?
Читај
Самопризнания
АТАНАС ШОПОВ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В МАКЕДОНИЯ
Проф. Георги Радулов


„Тъй или инак, но българизмът в Солун до 1855-60 година не е съществувал. Българе е имало, но те са били безгласни; в отечеството, по селата си те са говорили български, а в Солун - гръцки. Гръцкото духовенство е залепяло Македонците, а Солун ги е правил неми. В това именно време черковний въпрос е бил започнат в България и Тракия; в Солун обаче е владела тишина. Ненавист между гърци и българе се е пораждала само там, гдето се е събуждало народно самосъзнание у българете. В Солун това самосъзнание до 66-60 година не е съществувало, следователно не е имало и какво да раздражава гърците (442).
Читај
По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


Няколко въводни думи

Йоан Екзарх нарича българските боляри и управляващи “насилници славянски”. Киевски летописец също пише: “...рекоми Българе и седоша по Дунаеви, и насильницы словеном быша” [Державин, Н.С. История на България. Том І, с.213]. Не е известно също славяни да са заемали отговорни постове в управлението на Първата българска държава. Тюрко- българите са самовластни господари. На това мнение е и академик Б. Ристовски, който пише, че от сериозните исторически извори не се потвърждава наличието на съюз между “турано-българите” и славяните [Ристовски, Б. Македониjа и македонската нациjа. Скопjе, 1995].
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 116 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Димитър Иванов


На 11.08.2019 г. по покана на шуменската секция на ОМО „Илинден”-ПИРИН, макар и със закъснение, се проведе илинденски пикник на Шуменското плато по случай 116 години от героичното и славно Илинденско въстание.

В горещия августовски ден под прохладата на дебелите сенки на вековните буки се събраха около 40 членове и симпатизанти на секцията, за да отдадат заслужена почит, уважение, да сведат глави и се поклонят на героите от славната за македонският народ Илинденска епопея - най-големият връх от съвременната македонска иостория.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 116 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Боян Бибишков


Не на мъртвите - на живите е нужен Илинден.
Не на силните - на слабите е нужен Илинден. На онеправданите, унижените, поруганите, на обезверените...
Не на управниците - на народа е нужен Илинден.
Не на миналото, на бъдещето е нужен Илинден.
Не на България, на Македония е Илинден.
На мен, на теб, на децата ни...
Няма по-почитан празник от Илинден под небето на Пирин.
...Дъх на тамян. Литургия за Илинден, отслужена от отец Ангел. Мирис на курбан...
Денят е 28 юли, неделя, църква “Св. Георги” край Мосомище.
ОМО “Илинден”-ПИРИН провежда традиционния си събор. За почит, преклонение и вяра.
От Подгорието и Петрич, от Сандански и Благоевград, от Разлог и Банско - към Мосомище.
Откриване. Слово за Илинден. Поздравления.... и оркестър “Македония”...
Македонски песни и хора до късните следобедни часове...
Притихнал Пирин помни и слуша.
... Илинден е...
 
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН
Боян Бибишков


В рамките на събора се проведе редовно заседание на Централния съвет на ОМО „Илинден“ - ПИРИН.

Председател от страна на домакините бе Иван Сингартийски. Сбито резюме на сложната обстановка направи Стойко Стойков. Разгледани бяха текущи проблеми. Реши се: денят на геноцид да се проведе на 08.09.2019 на площад “Македония” в гр. Благоевград от 11-30 часа.
 
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com

НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!
НОВА КНИГА

Излезе от печат новата книгата на Йордан Парапунски “ВЕЧНА МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ I-ХI ВЕК НА Н.Е. СПОРЕД ДОМАШНИ, ВИЗАНТИЙСКИ И ЧУЖДИ ИЗВОРИ”. Тя обхваща 300 страници. Може да си я поръчите и закупите на телефон 0878 518 257. Цената е 7,00 лева плюс 3,00 лв. пощенска услуга.
Живеещите в Благоевград и околните села книгата може да си я закупят директно в редакцията на “Народна воля”: тел. (073) 88 63 36, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting