Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
39 ГОДИНИ ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ”
ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ” НА ДЕЛО ДОКАЗА, ЧЕ Е ВЕРЕН И ДОСТОЕН ЗАЩИТНИК НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИОНАЛНА КАУЗА
НИЕ ОТ ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ” И В БЪДЕЩЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ СЪС СВОЯТА КОНЦЕПЦИЯ И ИДЕЯ, ЧЕ САМО ПРИ ВЗАИМНО ЗАЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА ВСЯКА СТРАНА В РЕГИОНА И РЕШАВАНЕ НА СПОРНИТЕ ВЪПРОСИ НА РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА МЕЖДУ СТРАНИТЕ Е ВЪЗМОЖНО ИСТИНСКО ПРИЯТЕЛСТВО, ДОБРОСЪСЕДСТВО И МИР НА БАЛКАНИТЕ.
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Вестник „Народна воля” на първи октомври тази година навърши 39 години. Години, в които неговите творци на дело доказаха своята упоритост, безстрашие и вяра храбро да устояват и защищават изконните човешки права и свободи на македонците в България. Но свирепата битка настъпи с българските мегаломани, когато вестникът от април 1992 година започна да се издава в Благоевград. Тогава, горките, от злоба и гняв се браниха жалко – с клевети, закани и лъжи.

Ние от редколегията на вестник “Народна воля” уверяваме нашите македонски братя и сестри по света, че и в бъдеще ще продължим да изобличаваме безсрамната антимакедонска пропаганда на някои от съседните страни, ще проповядваме с идеала за добросъседство, приятелство и мир, ще водим справедлива борба в интерес за доброто на всички страни на Балканите, борба в името на разума, правдата и свободата на народите.
Читај
Претседател на Европскиот комитет на регионите во Македонија
ПЕНДАРОВСКИ СЕ СРЕТНА СО КАРЛ-ХАЈНЦ ЛАМБЕРЦ
(По македонскиот печат)


Реафирмирање на очекувањето дека Европскиот совет во октомври ќе одреди датум за почеток на пристапните преговори за членство на Северна Македонија во Европската унија изрази денеска претседателот Стево Пендаровски на средбата со претседател на Европскиот комитет на регионите, Карл-Хајнц Ламберц.

Пендаровски напомена дека тоа ќе биде поттик за натамошно интензивирање на реформскиот процес, а во функција на севкупниот напредок на државата.

Претседателот изрази задоволство за посетата, која е поддршка на аспирациите на државата за членство во Европската унија.
Читај
Недостигащата гледна точка
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?! ИЛИ ЗА ЛИБЕРАЛИЗМА НА ЛИБЕРАЛИТЕ
Статията “Македонско малцинство няма и не може да има“. Докога?!... е публикувана в “Маргиналиа” на 03.04.2019 година, а сега я публикуваме и във в. “Народна воля”.
Извънреден професор
д-р СТОЙКО СТОЙКОВ

(Продолжува од минатиот број)В сборника със спомени и документи на пострадали македонци, който публикувах през 2014 г., са посочени по име 80 души, изпратени в затвора между 1950-1974, а това са не повече от една трета от осъдените за промакедонски национализъм в периода. В този брой не са включени множеството осъдени преди 1950 и онези по-малобройни от времето след 1974 г. А всяка от групите на изселените, битите, уволняваните, изключваните от училище е в пъти по-голяма. Без дори да броим страдащите покрай тях семейства, пак говорим за хиляди хора! Говорим за може би най-дълго продължилата системна дискриминация на етническа основа в комунистическа България.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)В съчинението Περίπλους Εὐρώπης на т.нар. Ps. Skymnos стих 618 и сл. гласят така: Ὑπὲρ τὰ Τέμπη δ᾿ἔστιν ἡ τῶν Μακεδόνων χώρα παρὰ τὸν Ὄλυμπον ἐξῆς κειμένη ἧς φασι βασιλεῦσαι Μακεδόνα γηγενῆ.
Тук изразът Μακεδὼν γηγενής означава очевидно, че Македон е староседелец, роден в самата страна, а не пришълец, дошъл отвън. А понеже според Aeschyl Suppl. 250 [...] староседелското население на Македония е било пеласгийско [за пеласги в Македония вж. Г.И. Kaцaровъ, Цар Филип II Македонски, София 1922, 3 и сл., и там приведената литература, също О. Abel, Makedonien vor König Philipp.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


Станка Македонката ме запозна с баба Пандора - възрастна жена от Битоля, която всека година й гостуваше за по 10-20 дена. Когато чула за мене, баба Пандора пожелала да ме види. Аз като се запознах с нея, каква радост беше да чуя чист македонски език! Тази жена така ме прие, че се чудеше какви подаръци още да ми даде, но аз приех само плочи с народни песни на Васка Илиева, Никола Бадев и др. Запознахме се към края на летото на 1972 г. Изпратих по баба Пандора писмо до властите в Битоля, в което им описвах положението на македонците в България и ги молех да помогнат някак си. На следващата година тя дойде, но тоя път заедно со внучката си Павлина Стефанова от Битоля.
Читај
Коментар
ЗА ДЕБАТИТЕ, БЛАТОТО И ДОГМАТИТЕ
Изв. проф. Стойко Стойков


Историската комисија меѓу Бугарија и Македонија според својот формат и целите кои едната страна отворено си ги поставува е антинаучна. Очигледен факт. Бугарската страна користејќи ја својата политички доминантна позиција се обидува да ја наметне својата национална идеологија формулирана во времето на Тодор Живков и да ја принуди Р Македонија да ја воведе бугарската национална митологија во своите училишта. Се знаеше однапред и се што се случи во изминатите месеци тоа го потврди. Затоа и скандалот беше и е неизбежен. Немам сепак намера во овој текст да ја коментирам работата на комисијата. Ме заинтересираа некои посвежи моменти во нешто што може и да се развие во дебата меѓу историчари од двете земји надвор и наспроти комисијата, нешто што многу одамна требаше да стане, но не стана...
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Реакцијата на Георги Димитров во врска со информацијата на Тито за приклучувањето на Македонија кон Бугарија би кажале била експресна. Тој на 16 април 1944 година во писмо до Сталин му ги изнел своите гледања за прашањата во врска со Титовото мислење за наведената информација. Во писмото до Сталин Георги Димитров се спротивставува на вклучувањето на Димитар Влахов и на Владимир Поптомов во Советот на АВНОЈ со аргументација дека и двајцата се членови на БКП и немаат никаква врска со Македонија. Бара без секакви дилеми тие да бидат повлечени од членови на Советот на АВНОЈ.
Читај
Полемика
ГОЛОГАНОВ: НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ НЕМАМЕ ТОЛКУ МАКА ОД ТУРЦИТЕ, КОЛКУ ОД ГРЦИТЕ, БУГАРИТЕ И СРБИТЕ
Преземено од МКД


Почитуван д-р Кајчев,
Со интерес го прочитав вашиот текст „Дали сите нации се модерни конструкти?“ како одговор на колумната на д-р Спасковска „Сите нации се модерни конструкти“. Сигурен сум дека д-р Спасковска ќе ви даде одговор, особено откако ја патронизиравте уште во вториот параграф, нарекувајќи ја „... млада колешка...“.

Но, не можев да се додржам да не реагирам на оваа ваша реченица: „Да се бараат вакви извештаи за периодот пред 1913 година би било како да се бараат игли во куп сено, при што ,иглите’ би биле некаков показател за македонизам и куповите сено се за заедничкото име на христијанското словенско население на Македонија, Одринскиот вилает и на Кнежество Бугарија.“
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2018 ГОД.

На 17 януари Велизар Енчев, бивш служител в комунистическите служби за сигурност, посланик, депутат и външнополитически коментатор, по националната телевизия ще нарече македонската нация „един измислен етнос, какъвто е македонисткият”. В бюлетина “Българите на Балканите и по света”, в броя от февруари 2018 г., дългогодишният български дипломат Любчо Тохаров ще напише, „че на тази територия (РМакедония, бел. ПКТ) няма исторически формирана „македонска нация” и принадлежащи й национални малцинства в съседни държави“. На 12 февруари главният редактор на националния ежедневник „24 часа” Борислав Зюмбюлев ще заяви, че „идеята, че съществуват македонци, е изцяло антибългарска“ и също: „всъщност какво искаме от поречието на Вардар - да влязат в ЕС и да са запазили българското чувство, и така на практика да се присъединят към България“.
Читај
След 30 години първа регистрирана македонска организация
”ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА ОСНОВНИ ИНДИВИДУАЛНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА”

След няколкгодишно отказване на четири македонски сдружения да бъдат регистрирани в България, на петото поред сдружение, поискало регистрация в Агенцията по вписванията, бе отговорено положително. За кратко време от един месец само Агенцията по вписванията на 30.08.2019 година регистрира македонското сдружение „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права”.

Предоставяме на читателите на в. “Народна воля” пълния текст на устава на сдружението.
Читај
Самопризнания
АТАНАС ШОПОВ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В МАКЕДОНИЯ
Проф. Георги Радулов


Гърците не обърнали никакво внимание върху българското училище, при отварянието на което дори гръцки поп светил водата... Впрочем, за да може да събира повече деца, Славка приимала в училището си и гръцки девойчета, които учила на Гръцки. Българското училище не причинило никакво движение не само между гърците: неговото отваряние малко повлияло и въобще върху Солунските българе, защото в тех народното самосъзнание не е било още събудено...” (445).

„След отварянието на училището Славка останала да учителюва, а брат и Георги отишъл в Прилеп, после в Битоля и Загоричане, за да сее българщината”.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ПОКЛОН ПРЕД ЖЕРТВИТЕ ОТ ГЕНОЦИДА ВЪРХУ МАКЕДОНЦИТЕ
Димитър Иванов


На 12.09.2019 г. по покана на шуменската секция към ОМО „Илинден” - ПИРИН членове и симпатизанти отбелязаха деня на геноцида върху македонците, като поставиха венец и свежи цветя на паметника на Н.Й. Вапцаров в двора на ГПЧЕ в гр. Шумен. Този ден е определен за ден на геноцид върху македонците, защото на същата дата през 1924 г., през нощта, наречена „Вартоломеева нощ”, вместо обещаното обединение на всички македонски организации в името на автономна Македония е избито почти цялото ръководство на серската група, дошли като делегати.
Читај
По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


Във връзка с казаното до тук трябва да споменем още едно хитруване в българската история – избягва се да се говори върху въпроса какво е станало със старото население на север от Стара планина.

Това население - власите - преди това е било романизирано и гърцизирано и негови представители живеят и до днес по тези места. Никой не говори как това население беше денационализирано в по-ново време. Как насилствено са рязани, от българските власти, дългите ризи, които те носеха като национален белег. Как им сменяха имената в официалните документи (Флориан ставаше Цветан и т.н.)
Читај
Нова крачка напред
ПРОБЛЕМИТЕ НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО ПРЕДСТАВЕНИ НА РЕГИОНАЛНА СРЕЩА С ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ И ПРАВОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Илија Делилакиев


На 18 септември в Американския университет в България се проведе регионална кръгла маса под мотото „No-hate-bg: заедно в защита на малцинствата и в превенцията на престъпленията от омраза“, в организация на Български хелзинкски комитет с подкрепа на община Благоевград и финансова подкрепа от Европейската комисия. Срещата бе организирана в пет панела с по трима лектори, както и една работна среща с местните институции: община Благоевград, OДМВР - Благоевград, териториални прокуратури Благоевград - Окръжна прокуратура и Районна прокуратура, териториални съдилища в Благоевград - Районен съд, Окръжен съд, Областна администрация - Благоевград, Областен съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, РДСП - Благоевград.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ОТБЕЛЯЗАН ДЕНЯТ НА ГЕНОЦИДА НАД МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕНИЕ
Любомир Марков


На 8 септември 2019 г. в 11.00 в Благоевград ОМО „Илинден“ - ПИРИН отбеляза Деня на геноцида над независимото македонско освободително движение в България, свързан с кървавите събития от септември 1924 г. На паметника на Гоце Делчев в центъра на града венец от партията поднесоха членовете на Централния съвет Ангел Радонов и Даринка Тапанска. Съпредседателят Иван Сингартийски подкани присъстващите с минута мълчание и падане на колене да почетат паметта на жертвите.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦС НА ОМО „ИЛИНДЕН“ - ПИРИН
Любомир Марков


На 8 септември 2019 г. с начало в 12.00 Централният съвет на партията ОМО „Илинден“-ПИРИН проведе свое редовно заседание в разширен състав. Основна тема на заседанието бяха регистрацията на македонски организации в България, предстоящата дейност и предстоящите избори. Докладван бе и проучен с внимание случаят на регистрираното македонско дружество Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права. Констатирано бе, че същото си поставя несъмнено македонски цели съгласно съдържанието на устава.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com

НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!
НОВА КНИГА

Излезе от печат новата книгата на Йордан Парапунски “ВЕЧНА МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ I-ХI ВЕК НА Н.Е. СПОРЕД ДОМАШНИ, ВИЗАНТИЙСКИ И ЧУЖДИ ИЗВОРИ”. Тя обхваща 300 страници. Може да си я поръчите и закупите на телефон 0878 518 257. Цената е 7,00 лева плюс 3,00 лв. пощенска услуга.
Живеещите в Благоевград и околните села книгата може да си я закупят директно в редакцията на “Народна воля”: тел. (073) 88 63 36, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725.СКРЪБНА ВЕСТ

ЙОРДАН К. ИВАНОВ

На 23.08.2019 година почина Йордан Костадинов Иванов, роден на 09. 11. 1932 година в село Врабча, околия Санданска. Той е един от основателите на организацията ОМО„Илинден”, а след това и неин дългогодишен председател. Ръководството на организацията заедно с всички членове споделят болката на опечалените. Редколегията на вестник „Народна воля” и Председателството на ОМО „Илинден” – ПИРИН изказват своите съболезнования на близките на починалия.

Вечна му памет!


Поезия

П Е С Е Н

Няма сила, гдето да отнеме
песента на волни ветрове -
зазвъняла като бойно стреме,
гордо македонците зове.

Песента за теб, Пирине, пея -
моят глас ще проглуши светът,
че в душата истината зрее -
чака ни трънлив и дълъг път!

ПЕТЪР ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting