Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
СТАНОВИЩЕ НА МАКЕДОНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОЗИЦИЯТА НА Р БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО ЗАПОЧВАНЕТО НА ПРЕГОВОРИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА Р МАКЕДОНИЯ КЪМ ЕС И БАЗИРАНАТА ВЪРХУ НЕЯ ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕКЛАРАЦИЯ
ОМО „Илинден“ - ПИРИН, Дружество на репресираните македонци в България, жертви на комунистическия терор, Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права, Македонски дискусионен клуб за етническа толерантност, Правозащитен комитет „Толерантност”, вестник „Народна воля“ и бюлетин „Македонски глас“.

За съжаление не може да се каже, че приетата позиция на правителството и парламента на РБългария е изненадваща - тя е резултат на 66-годишно развитие на тоталитарната национална мисъл и организираното преследване на македонското малцинство в България. Неизлекуваният тоталитаризъм от вътрешен проблем сега се превръща в международен - РБългария се опитва да превърне в условие за членство в Европейския съюз приемането на нейната дискриминационна политика. Опитва се да отрече и смени идентичността на хората в РМакедония, така както безпрепятствено прави това вече 66 години с македонците в България.

Ние няма да спрем да съществуваме само защото на някого в София много му се иска да ни няма и вярва, че не бива да ни има!
Читај
За пръв път в демократична България македонски активист изнася лекция пред представители на държавните институции
ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ЛЕСНО ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ, ЗАЩОТО ИМЕННО ТЯ ГИ СЪЗДАВА
Реч на изв. проф. и съпредседател на ОМО „Илинден“ - ПИРИН Стойко Стойков на регионалната среща с държавни институции и правозащитни организации в Благоевград - 18.09.2019
Извънреден професор
д-р СТОЙКО СТОЙКОВБлагодаря за поканата и възможността - това несъмнено е много рядък случай представител на македонското малцинство да говори на панел с участие на институции в България.

Защото аз не съм професор от чужбина, дошъл да „дава акъл“ в България - роден съм като гражданин на България, жител съм на Сандански, македонец и активист в правозащитното македонско движение.

Всички в България са чували стотици пъти, че македонско малцинство няма. Това тук е „официална истина“.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)За политическото положение на македонската държава спрямо Гърция, за влиянието й върху отношенията на гръцките държавици-градове това родословие на македонския царски род е било от голямо значение. То е означавало, както се изразява Kaerst, [1] първоначално само една претенция, която обаче с течение на времето е могла да придобие толкова по-голямо значение, колкото повече се е удавало на македонските царе да наложат своето влияние върху гърците. Най-старото предание за произхода на македонския царски род се намира y Херодот, кн. VIII 137-139 […].
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


Всички тези събития през ония години в Пиринския дел на Македония мен и много други младежи ни предизвикваха да се противопоставим на тези нечовешки насилия към македонското население - кой как може, където и да е. Нашата току-що образувана нелегална организация си постави за цел масово да разпространяваме сред населението позиви с различно съдържание срещу насилието на „народната” власт, ръководена от тайните служби на ДС, и противопоставяне на населението срещу незаконните действия на ДС. Един от позивите беше: „Македонци, българи не се пишете!
Читај
Коментар
ЗА ДЕБАТИТЕ, БЛАТОТО И ДОГМАТИТЕ
Изв. проф. Стойко Стойков
(Продолжува од минатиот број)Ништо од сонот на Кајчев за некаква изградена општа бугарска национална свест и национален карактер кај населението.

Се разбира кој има институции има и многу документи – тие се фабрики за документи. Затоа и Кајчев може да се повика на купови сено, но тоа негово сено не вреди како што гледаме и колку мувлосана слама и како што обично се случува - квантитетот не е квалитет. Бугарските националисти подржани од некои големи сили добиваат институции (и егзархијата и државата Бугарија не би можеле да се создадат без активното заземање на некои големи сили во прв ред Русија) додека македонските не влегуваат во плановите на никоја Голема сила. Затоа и очекувано ќе најдете повеќе документи кои да зборуваат за бугарска припадност и многу помалку за македонска. Тоа меѓутоа не е објективен одраз на реалната состојба или наклонетост на луѓето на терен.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Секако, ова писмо на Георги Димитров до Тито не значи дека на еден пат бидат решени сите проблеми. Би можело да се каже дека односите меѓу двете антифашистички движења навлегле во помирни води. Писмото на Георги Димитров означува нова етапа во развојот на политичките односи на Балканот. Но за целосно помирување, ако воопшто тоа е можно на балканите требало уште многу време и многу позитивни напори. Тоа е фаза на автер шокови кои паралелно се појавуваат со динамиката на настаните. Таква една прилика е прогласувањето на македонската федерална држава, рамноправен член на федерална држава на народите на Југославија на 29 ноември 1943 година.
Читај
Став
СМЕЕ ЛИ ТРЕТИ МАРТ (САН СТЕФАНО) ДА БИДЕ БУГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ДЕН?
Ристо Никовски


Бугарија води војна против Македонија, која не може да биде „постудена“. Заедно со целата „интелигенција“, врвното раководство на земјата е мобилизирано со единствена цел – да докажат дека ние сме неосвестени „Бугари“. Свесни се дека или сега ќе го постигнат тоа или сите нивни забегани историски синдроми околу Македонците ќе паднат во вода. Капитулантскиот договор што го потпишавме им дава право да го докажуваат недокажливото и мора да се признае дека е должност на политичарите да ги користат таквите околности. Софија така и се однесува. Со сите сили настојуваат да присвојат клучен дел од нашата историја, со единствена цел да нe уверат во нашето бугарско потекло.
Читај
Агенцията по вписванията
НОВО РЕГИСТРИРАНО МАКЕДОНСКО СДРУЖЕНИЕ

След последното решение на Комитета на министрите от месец септември тази година, с което на практика на РБългария й се поставя задължение да реши проблема с регистрацията на македонските сдружения до месец февруари или ще последват санкции - второ сдружение бе регистрирано: Сдружение на антични македонци. Сред своите цели то си поставя: „изследване и проучване на историята и културата на македонския народ от антично време до днес; научно доказване на връзката между античните и съвременните македонци“.
 
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2018 ГОД.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отговаря на техните критики и заявява, че „договорът за добросъседство между България и Македония съдържа гаранции, че Скопие няма да предявява претенции за територии и малцинства.“

На 18.06.2018 г. Никола Стоянов отново се включва в „Струма“, като коментира член 11 на договора за добросъседство, насочен срещу подкрепа на сепаратистка и подривна дейност: „Това може да стане факт едва когато от македонската конституция отпаднат онези членове, „защитаващи” измислените „македонски малцинства” в Пиринска и Егейска Македония.“ Същият на 3 октомври говори за „кървав геноцид през полит-административна денационализация до перфидно ерозиране на българското съзнание чрез отровния хашиш на македонизма.“
Читај
След 30 години първа регистрирана македонска организация
”ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА ОСНОВНИ ИНДИВИДУАЛНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА”
(Продолжува од минатиот број)


След няколкгодишно отказване на четири македонски сдружения да бъдат регистрирани в България, на петото поред сдружение, поискало регистрация в Агенцията по вписванията, бе отговорено положително. За кратко време от един месец само Агенцията по вписванията на 30.08.2019 година регистрира македонското сдружение „Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права”.

Предоставяме на читателите на в. “Народна воля” пълния текст на устава на сдружението.
Читај
Самопризнания
АТАНАС ШОПОВ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В МАКЕДОНИЯ
Проф. Георги Радулов


„Екзархията беше принудена преди всичко да сполучи затварянето на гръцките училища и после да отвори български. Тя имаше съвсем малко, или по-добре тя нямаше съвсем подпорка и съдействие, и за това тя беше длъжна да създаде елементи, които да я спомагат, да й служат за почва”. Чорбаджиите в Македония „намерват повече интерес да се казват гърци”. Представителите на македонското население пред властите „казват пред света, че в Македония няма Българи, че македонското население не желае български владици и пр.; тия същите представители са, които не позволяват да се отварят български училища в селата, да се учат и молят български... викат пред света, че в Македония нема Българи”
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


Няколко въводни думи

Българските историци и етнолози от девет дерета вода докарват за да докажат, че гагаузите и турците в Североизточна България не са потомци на тюрко-българите, защото последните са славизирани. Хубаво, но къде са отишли славизираните тюрко-българи от тези места? Как на тяхно место се заселиха турците? Защо, живелият 9 години в Провадия през ХVІ в., добровничанин П. Гьоргич счита тамошните турци за остатъци от Аспаруховите българи? Защо сред гаджалите Шкорпил намери предания, че са дошли от другата страна на Дунав, от Русия и превзели Добруджа, Делиорман и Шуменското поле и владели този регион дълго време;
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
В ЧЕСТ НА МАКЕДОНСКОТО (КРЕСНЕНСКО) ВЪСТАНИЕ
Любомир Марков


На 13 октомври македонците в България тържествено отбелязаха годишнината от Македонското (Кресненско въстание). Тържеството започна в град Кресна с полагане на венци пред паметника на Димитър Попгеоргиев-Беровски (Македонски). Слово за героя изнесе съпредседателят Стойко Стойков. За почитта към Македонското (Кесненско) въстание, изразена в издигнатите паметници в община Кресна, говори Борис Сандански. С минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите във въстанието. Последва посещение на новия паметник, поставен в Кресна в чест на заседанието на въстаниците, проведено в Крива Ливада (днешна Кресна).
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comАбонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2020 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!

Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,50 лв.
за шест месеца - 3,00 лв.
за една година - 6,00 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.


Краен срок за абониране - 16 декември 2018 г.!

За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!


"Народна волja" - каталожен номер 2050!

Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2020 година!
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting