Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ЗАВИНАГИ БЕЗСМЪРТЕН СЪС СВОИТЕ ИДЕИ И ДЕЛА!
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ПОВЕДЕ НЕПРИМИРИМА, ПОСЛЕДОВАТЕЛНА БОРБА ПРОТИВ ВЕЛИКОБЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА СПРЯМО МАКЕДОНИЯ, ПРОТИВ ПРЕСТЪПНИЯ ВЪРХОВИЗЪМ В РАЗЛИЧНИТЕ НЕГОВИ ФОРМИ
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


На 4 май тази година се навършват 116 години от героичната смърт на Гоце Делчев – идеологът, организаторът и ръководителят на македонското националноосвободително движение, най-видната национална фигура в по-новата история на Македония.

Гоце Делчев се бори и загина за свободата на македонския народ и скъпата си родина Македония. А народът го обезсмърти, възпявайки го в песни, в които изля мъката си, но и възторга си за подвига му, за достойно изпълнен дълг пред род и родина. Нека и ние на дело да докажем, че сме верни синове на нашата мила татковина Македония!
Читај
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
СРЕДБА СО МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЈА, Г. ХУЛУСИ АКАР
(По македонскиот печат)


Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, на трети април го прими г. Хулуси Акар, Министер за одбрана на Република Турција

На средбата беше разговарано за билатералните односи меѓу Република Македонија и Република Турција, за соработката во областа на одбраната и безбедноста, како и за актуелните состојби поврзани со интеграцијата на Република Македонија во НАТО.
Читај
Недостигащата гледна точка
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?! ИЛИ ЗА ЛИБЕРАЛИЗМА НА ЛИБЕРАЛИТЕ
Статията “Македонско малцинство няма и не може да има“. Докога?!... е публикувана в “Маргиналиа” на 03.04.2019 година, а сега я публикуваме и във в. “Народна воля”.
Извънреден професор
д-р СТОЙКО СТОЙКОВТрудно е да се бориш срещу човек. Лесно е да се бориш срещу враг. Ако погледнем как са обрисувани българските граждани с македонско самосъзнание – от медията до кръчмата, то е хибрид между врагове и непълноценни хора. Това са, от една страна, национални предатели, родоотстъпници, сепаратисти, платени чужди агенти, а от друга – неграмотни алкохолици, лумпени и ненормални. Как да не си против такива хора?! И как да посмееш да се застъпиш за тях? Политиката против такива „антибългари“ и лоши хора е самозащита, дискриминацията – заслужена, асимилацията – хуманитарна помощ. Те нямат място в цивилизован и сериозен дебат. Всеки опит да кажат нещо не може да е друго освен враждебна провокация или липса на елементарен такт и възпитание.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)Най-старото предание за Еоловите синове, запазено y Хесиод, познава обаче само петима синове: Кретевс (Κρηθεύς), Атамас (Ἀθάμας), Сисиф (Σίσυφος), Салмоневс (Σαλμωνεύς) и Периер (Περιήρης). В по-късните предания към тези петима синове са били прибавени още двама: Дейон (Δηιών) и Магнет (Μάγνης). Но не липсват предания, които приписват на Еол до десет и повече синове. В достигналата до нас родословна книжнина само Хеланик представя Македон като син на Еол. Като се вземе предвид, че този генеалог е имал особена любов да издирва родословията на разни митични образи, царе и пр. и да създава нови там, където са липсвали стари (So oder so musste alles stimmen), то не ще сгрешим, ако приемем, че Хеланик е бил този, който е направил Македон Еолов син.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


„...не можех да си обясня омразата им към мен заради това, че съм македонец.“
„...основната причина да тръгна по тоя път, път на неизвестност, откога е започнала тая борба за слободна Македония и слобода на македонците. Убийството на двете момчета от родното ми село за това, че не искаха да се пишат българи и открито пееха революционни народни песни за Македония и македонците. Това ме подбуди да търся правата на сънародниците си, както и моите, слободно да се изявявам като македонец, и то равноправен в обществото, а не да ме сочат с пръст, че съм пеел забранени македонски песни и съм искал слободата на Македония и македонците.“
Читај
ИНТЕРВЈУ СО ПИРИНСКИОТ МАКЕДОНЕЦ ПРОФ. Д-Р СТОЈКО СТОЈКОВ:
МАКЕДОНЦИТЕ И БУГАРИТЕ – НЕМААТ ОПШТА ИЛИ ЗАЕДНИЧКА ИСТОРИЈА – ИМААТ САМО ЗАЕДНИЧКИ МОМЕНТИ ИЛИ НЕКОИ ИСПРЕПЛЕТЕНИ ПРОЦЕСИ ВО СВОИТЕ ИСТОРИИ!
(Преземено од „СТРУМИЦА ДЕНЕС“)


Стојко Стојков на поголем дел од нашите читатели им е познат како истакнат борец за правата на пиринските Македонци во денешна Република Бугарија, а за оние кои не го познаваат, ќе имаат можност преку денешното интервју подетално да се запознаат со неговите ставови и мислења.

Роден е во градот Сандански, но љубовта кон родната земја ќе го врати назад на студии на Факултетот по историски науки во Скопје. Истакнат член на претседателството на организацијата ОМО Илинден – Пирин, која долги години наназад активно се бори за достоен живот на Македонците во Бугарија, како и признавање на нивните малцински права.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Есента 1944 година се случија политичките промени во Бугарија и во св. Врач се отвори полна гимназија. Таа година средното образование се скрати од 4 на 3 години. Добив шанса да се запишам во гимназијата во св. Врач. Тоа беше големо олеснување. Учев и работев на полето заедно со целото семејство. Се храневме сите заедно. Во 1944 година во Бугарија беше востановена комунистичката власт. Беше многу тешко. Немаше ниту пари, ниту стока да се купи за потребите на семејството. Јас немав чевли, а и немаше каде да се купат. Извесно време, додека не најдов начин да си купам дрвени чевли, во гимназија одев со налани.
Читај
Мешовитата македонско-бугарска експертска комисија
ЃОРГИЕВ: ЗА СВ. ПАВЛЕ СЕ ДОГОВОРИВМЕ, ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ЌЕ ТРЕБА И ВРЕМЕ И НЕРВИ
(Преземено од МКД)


Мешовитата македонско-бугарска експертска комисија на последната средба што се одржа изминатите два дена во Софија постигна извесен напредок за учебниците и за антиката, но двете страни „запнаа“ на Гоце Делчев. Копретседателот на Комисијата од македонска страна, професорот Драги Ѓоргиев, за МКД.мк вели дека дискусијата почнала „тврдо“ и ќе треба и повеќе време и повеќе нерви за евентуално да се дојде до некое решение.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ПРОЛЕТЕН БАЛ
Димитър Иванов


По покана на секцията към ОМО „Илинден”-ПИРИН - гр. Шумен се проведе пролетен бал на 24.03.2019 г. в читалище „Тодор Петков”. За голяма изненада на събралите се над 50 души в малката зала на читалището се появиха, облечени в македонска народна носия, танцьорите в камерен състав от „Луди млади” към училище „Сава Доброплодни” с ръководител Борис Иванов, роден в гр. Петрич. Същият е преподавател, както и ръководи танцов състав „Мадара” към бившия македонски ансамбъл. Преди броени дни Борко се върна със своя състав от гр. Охрид с награда. Компактна група бе пристигнала от с. Дибич, водена от Гошо.
Читај
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
ОБРАЌАЊЕ ПО ПОВОД ДОДЕЛУВАЊЕТО НА ПРИЗНАНИЕТО „НАЈДОБАР МЛАД НАУЧНИК” ЗА 2018 ГОДИНА НА ТОМЕ ЕФТИМОВ
(Преземено од МИА)


Почитувани присутни,
Дами и господа,
Драги пријатели,
Кога пред десет години стапив на функцијата Претседател на Република Македонија, една од основните идеи-водилки ми беше да инвестирам во младите, во нивното знаење, напредок и иднина. Иницирав и поддржав повеќе проекти кои се препознаени не само кај нас, туку и во поширокиот регион. Школата за млади лидери, Стипендијата „Борис Трајковски” на Шефилд Универзитетот. Но, еден од тие проекти е и изборот и доделувањето на признанието „Најдобар млад научник”. Годинава ова признание го доделувам по деветти пат и тоа во многу силна конкуренција.
Читај
Соопштение
ЛЕТЕН КАМП: ЈА САКАМ МОЈАТА ТАТКОВИНА – 2019

Согласно годишната програма на Владата, седмиот по ред камп по македонски јазик и култура, наменет за деца на возраст од 7 до 14 години, ќе се одржи во Охрид во периодот 15-22 јули 2019 година. Предвидено е учество на 5 /пет/ деца со македонско потекло, кои живеат во Р.Бугарија, како и деца од Србија, Грција, Словенија, Австрија, Италија, Германија, Шведска, Франција, В.Британија, Албанија, Косово. Важен е следниот критериум - децата претходно да не учествувале на летен камп во организација на Министерството за надворешни работи, како и да имаат основно познавање на македонскиот јазик. На секои 5/пет/ деца потребно е да се определи 1/еден/ воспитувач. Рокот за доставување на листата е 10 мај 2019 на адреса на Амбасадата на Република Северна Македонија в Софија. Листата да содржи име/презиме, број на пасош, контакт телефон на родителот и воспитувачот.
Читај
Министерот за надворешни работи на Турција:
Чавушоглу: Не сакаме да бираме меѓу Русија и западот
(Преземено од „Курир“)


Министерот за надворешни работи на Турција Мевлут Чавушоглу изјави денеска дека Турција е подготвена да развива конструктивни односи, како со Русија, така и со западните држави.

- Турција е независна и суверена држава и би требало да има добри односи со сите соседи, истакна Чавушоглу, дополнувајќи дека „Турција не може да избира меѓу Русија и останатите“. Тој потенцираше дека на односите со Москва не гледа како на алтернатива на односите со другите држави и потенцираше дека никој не може да ги натера на избор меѓу двете страни.

– Тоа се случи со Украина и видовте како заврши, истакна шефот на турската дипломатија.
 
Овчи вой
ИСТОРИЯТА КАТО ПАЛАЧИНКА
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Тука лежаха двете им сетни надежди - Македония, толкова отчаяна за Европа и НАТО, сама да клекне и да приеме всяка идиотщина, която София пожелае да им наложи, или пък, ако се инати, чрез постоянна закана с вето да я принудят oа капитулира. Това ги държеше.

Обаче тази есен разбраха, че първата надежда няма да я бъде. При всичката демонстрирана добронамереност (даже до гротеска) македонската страна не приема диктата от София. Това се почувства в реакциите на шефа на българската комисия, живковистки историк-истерик, през декември, след първите срещи на комисията, когато започна да плаче, че нещата въобще не се движат, че другата страна използвала „теоретически и постмодернистични хватки“ (т.е. наука) срещу българските „факти“ (т.е. митични претенции).
Читај
По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


Те са оставили етнически (ромеи, трибали, славяни, сърби, българи, власи и др.) и географски наименования, спомени в историческото съзнание на балканските народи. Появили са се нови етноси, етнически наименования и етнически групи - албанците, власите, помаците, торбешите, цинцарите (арумъните), каракачаните, циганите, елинофонните мюсюлмани (валаоде), гагаузите, босненските мюсюлмани, саксите (сасите) и др. (Под понятието албанци са обединени гегите и тоските. Но те, според някои историци, произхождат от различни племена. Тоските са наследници на античните македонци, а гегите - на илирите).
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В ЧЕСТ НА ЯНЕ В МЕЛНИК
Любомир Марков


На 21 април 2019 година в град Мелник се проведе традиционният тържествен всемакедонски събор, посветен на годишнината от убийството на Царот на Пиринот, легендарния македонски войвода Яне Сандански. Традиционно съборът се организира от следните македонски организации в България: партията ОМО „Илинден“-ПИРИН, вестник „Народна воля“, Дружеството на репресираните македонци в България, жертви на комунистическия терор, бюлетин „Македонски глас“, Македонски клуб за етническа толерантност, Правозащитен комитет толерантност и други, а основни съорганизатори от диаспората се явяват Македонското международно движение за правата на човека от Канада и Австралийско-македонският комитет по правата на човека.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting