Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НОВОТО ИМЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ВЕЧЕ Е РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
КАКТО ВЕЧЕ Е ИЗВЕСТНО, ДОГОВОРЪТ ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО И ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ОТ ПАРЛАМЕНТИТЕ НА ДВЕТЕ СТРАНИ БЕ РАТИФИЦИРАН. СЪГЛАСНО ДОГОВОРА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ БЕ ЗАДЪЛЖЕНА ДА СМЕНИ ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА СИ, УСЛОВИЕ, КОЕТО ГЪРЦИЯ ПОЖЕЛА, ЗА ДА ДАДЕ СЪГЛАСИЕТО СИ МАКЕДОНИЯ ДА СТАНЕ ЧЛЕНКА НА НАТО И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Процесът за осъществяването на договореното между двете страни продължава интензивно. Реализират се фиксираните клаузи в договора успешно. И така ще бъде, защото инициаторите, агитаторите и явните мераклии Република Македония да смени даржавното си име са тези държавни дейци от САЩ и Европейския съюз. Така че те няма как да не изпълнят докрай плановете си!

Защото времето на националшовинизма е смъртен враг на всички народи по света. Това е доказан исторически факт. Република Македония заяви в конституцията си, че няма териториални претенции към съседите, но Гърция и България по най-срамен начин с подписаните си договори с Македония доказаха шовинистическите си стремежи. А сега не бързайте да се радвате. Македония е жива и като Северна, тя пак е Македония! А вие, ако не мирясате, очакват ни, ужасни бъднини!
Читај
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
ИВАНОВ ГО ПОЗДРАВУВА ПОТПИШУВАЊЕТО НА ПРОТОКОЛОТ ЗА ЧЛЕНСТВО ВО НАТО
(По македонскиот печат)


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов го поздравува потпишувањето на пристапниот Протокол за членство на земјата во НАТО.

Тој секогаш се залагал за остварување на стратешките цели на Република Македонија, соопшти денеска неговиот кабинет. Македонскиот претседател смета дека, за жал, останува фактот дека на денешното потпишување на Протоколот му претходеше склучување на договор за промена на уставното име на Република Македонија, што им нанесе трајна штета на македонските национални интереси, стои во соопштението.
Читај
Няколко мисли за македонската нация
ЧАЙ ОТ ТРОСКОТ
Самуил Ратевски


Въпросът пред македонците от това време не е има ли македонска нация - малцина са били против, а как да се обедини Македония. Едните застават на страната на Запада и искат цялостна обединена некомунистическа Македония, не осъзнавайки, че са само използвани и обречени. Западът вече се е произнесъл отрицателно по въпроса за обединена Македония. Другите се опитват да реализират мечтата си под знамето на комунизма, дори до степен да се задоволят само с частично обединена Македония като република в рамките на някаква федерация. Те също остават в голямата си част излъгани - комунистическата подкрепа е имала единствено за цел да използва македонските стремежи за нуждите на световната революция - не да ги задоволява.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев


От изложеното дотук се вижда колко много се различават едно от друго мненията за народната принадлежност на македонцитe. Според едни учени те не са били гърци, a според други те са гърци, и то дорийци (Meyer), тесалийци (Hoffmann) или нещо средно между еолийци и западни гърци. Това именно разногласие изисква и оправдава едно ново изследване на въпроса за народността на старите македонци. Освен това всички досегашни изследвания, с изключение на Хаджидакисовото, имат една обща методична грешка: разглеждането на писмените сведения за старите македонци се отделя от това на глосите.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Атанас Радоев Мутлешов
“АЗ СЛУШАХ РАЗКАЗИТЕ НА БАБИТЕ И ДЕДОВЦИТЕ СИ И ТЕ МЕ ЗАПАЛИХА ЗА МАКЕДОНИЯ”
Самуил Ратевски


При едно друго тържество, посветено на годишнината от рождението на Н. Вапцаров, заедно с подготовката на рецитала трябваше да напиша и доклад. Когато докладът беше готов, секретарят на БКП го поиска. Аз предположих, че ще бъде цензуриран, и отказах да му го дам. Но чрез директора на училището докладът все пак беше взет. Един ден ме извикаха в партийния комитет и видях доклада си пред секретаря, целият нашарен с червено. Всичко, свързано с Македония, беше подчертано. Казаха ми да прочета доклада без това, което е подчертано с червено. Аз отказах.
Читај
Писмо в редакцията
ЗДРАВЕЙТЕ, УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ НА ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“

Пише ви една благоевградчанка и гастарбайтерка в чужбина, но която следи вашата дейност като читател. Нещо повече, в града Георги Христов и братята му са уважавани в дисидентските среди, а за доц. д-р Стойко Стойков колеги учени от Вардарска Македония споделят, че е пълен с енергия млад учен!

Ето и моето предложение - автентична песен от село Митрошиница, Малешевско, записана от бежански потомци от там и нотирана собственоръчно от мен за нашата рублика - „Македония пее”. Музиката за мен е просто хоби от детинство.
Читај
Председателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
ПРОТЕСТИТЕ СЕ ИЗРАЗ НА КРИЗА НА ЛИДЕРСТВОТО НАСЕКАДЕ ВО СВЕТОТ

Протестите покажуваат дека лидерството е разведено од реалниот живот на милиони луѓе. Протестите се израз на криза на лидерството насекаде во светот. Ова го потврдуваат и статистиките, порача претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, кој денеска се обрати на претседателската сесија на 22. Евроазиски економски самит, што се одржува во Истанбул.

Иванов говореше за суштината, мотивите, но и целите на популизмот кој денеска е се поприсутен, а притоа се осврна на жолтите елеци во Франција и посочи на актуелните состојби во Британија, Венецуела, Германија.
Читај
Позиција
ИМЕТО ПОВТОРНО НА ПОЛИТИЧКИ МЕГДАН
Дејан Србинов


Уште од нашето осамостојување во сите политички кампањи, без исклучок, пред секој изборен циклус неодминлива и главна тема беше спорот за името, со единствена цел да се освои глас повеќе на изборите. На спорот за името се добиваа или се губеа избори, се промовираше патриотизмот или се разоткриваа патриотите од една или предавниците од друга страна. Но и сега откако спорот е решен, а новото име на државата е заведено во ОН и во другите меѓународни институции и веќе е започната неговата примена и дома, вечната тема повторно се вади на политички мегдан.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

5. Тепачката меѓу учениците во Рилскиот манастир

Во последниот месец, од учебната година, и последна година од прогимназијата, учениците што бевме во трети клас не одведоа на екскурзија. Тоа беше во месец мај 1939 година. Во програмата на екскурзијата беа предвидени посета на Софија, Ќустендил и Рилскиот манастир. По посетата на Софија, не одведоа во Ќустендил, а по завршувањето на програмата во разгледувањето на Ќустендил тргнавме за Рилскиот манастир. На станицата Рила се качивме на 2 камионетки. Во нив се наоѓаа студенти од Софискиот универзитет.
Читај
Председателски избори
ЗАВРШИ КОНВЕНЦИЈАТА ВО СТРУГА, ГОРДАНА СИЛЈАНОВСКА Е ПРЕТСЕДАТЕЛСКИОТ КАНДИДАТ НА ВМРО-ДПМНЕ
(Преземено од „МКД“)


Професорката Гордана Силјановска Давкова со 408 гласа „за“ од делегатите на конвенцијата на ВМРО-ДПМНЕ стана кандидат за претседател на државата.

„Гласањето се спроведе во најдобар можен ред, се гласаше фер и демократски, со што го добивме идниот претседател на Република Македонија“, велат од партијата.

Гласаа вкупно 519 делегати, а присуствуваа 553 делегати.
Читај
Владата и Собранието
ВЕЌЕ ПОЧНАА ДА ГО КОРИСТАТ НОВОТО ИМЕ РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Владата и Собранието веќе почнаа да го користат новото име Република Севрена Македонија во комуникацијата со медиумите.

По вчерашното стапување во сила на Договорот со Грција и на новото уставно име, се очекува тоа да го направат и останатите државни институции.

Меѓуресорската работна група формирана од Владата за извршување на обврските од Преспанскиот договор донесе одлуки во врска со потребните мерки и активности со временски рокови за нивна реализација.
Читај
Меѓу државни односи
ГРЦИЈА ЈА ИСПРАТИ ДИПЛОМАТСКАТА НОТА
(Преземено од „Република“)


Грција ја испрати официјалната дипломатска нота со која ја информира македонската влада за ратификацијата на Преспанскиот договор и Протоколот за НАТО.

Следниот чекор е објавувањето во Службен весник на датумот на стапување во сила на уставните измени и закон за промена на уставното име, односно од кога и официјално Република Македонија ќе почне да се именува како Република Северна Македонија.

По пристигнувањето на нотата ќе биде испратено заедничкото писмо на Македонија и Грција до Генералниот секретар на ОН дека спорот со името е надминат и од кога спогодба за името стапува на сила и со тоа прашањето за името се затвора. Македонија потоа со писмо ќе го информира Секретаријатото на ОН, земјите-членки, како и сите меѓународни организации за новото уставно име.
 
Став
МАКЕДОНИЈА ГИ РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ НА НАТО И НА ЕУ, А НЕ СО СОСЕДИТЕ
Ристо Никовски


Од 2008 година, на срамен, нелегален и силеџиски начин НАТО и ЕУ ни имаа поставено блокада, уцена и ултиматум – прво името потоа членство. Тоа не им служеше на чест и сакаа што побргу да го решат, се разбира со наше прекрстување, ама тоа предолго траеше. Конфронтацијата меѓу САД и Русија го направи итен нашиот прием во НАТО и му помогна на Брисел. За да се решат тие нивни проблеми, Македонија беше натерана да потпише капитулантски договори со Бугарија и со Грција. Како резултат, бргу ќе влеземе во НАТО додека членството во ЕУ останува неизвесно. Со нив, меѓутоа, воопшто не ги решивме проблемите со соседите. Најмалку вековните негирања на македонскиот народ, јазик...
Читај
Писмо в редакцията
АКО И ДА СЕ ОТРЕКОХТЕ ОТ НАС, НИЕ КЕ БИДЕМ НАВЕКИ СО ВАС

Уважаема редакцио на вестник „Народна воля“,

Ние, македонците от с. Гореме, община Струмяни, искаме чрез вашио убав вестник да поздравиме нашите братя покрай Вардар и да им честитим новата държава.

Мили северняци (предполагаме, че така ке се викате за напред), с ногу лека рака го предадохте великия Александар на гръците (безкрайно сме учудени, че во цела РМакедония не се найде ни един човек, който да каже на ова момче Зоран, че гръците като прибран народ пазат и днес един документ - оригинал от пред 2360 год., на който писа: „Не се дозволува на Александар да учествува на Олимпиада, защото не е грък, а е варварин”!
Читај
Насилие, политика и памет
“МНОГО ПРАВИЛНО Е ПОСТЪПИЛА ПОЛИЦИЯТА, ЧЕ НЕ НИ ДАДОХА ДА СЕ ПИШЕМ МАКЕДОНЦИ. НИЕ ИСКАХМЕ, АМА НЕ НИ ДАВАТ”
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Последният спомен в този сборник, който говори по македонския въпрос, е на двама съпрузи пенсионери - Василка и Георги Мишеви от село Тешово, община Хаджидимово. Василка е родена през 1935-а в с. Калавриш, Гърция, а Георги е роден през 1935 г. в с. Тешово, и двамата са с основно образование. Споменът, озаглавен „То беше страшно да излезеш отвън вратата на онея времена“, е записан през февруари 2010 г. в с. Тешево от Петя Василева-Груева и е отпечатан на с. 310 - 312.

На въпроса за това „как са ги писали македонци“, съпрузите отговарят на следния начин. Василка: „Не мога да ти го обясня точно... Аз съм била гръцка поданица“. Тук се намесва Георги: „[Тайнствено показва военната си книжка от 1962 година, където пише, че е член на ДКМС и ОФ, от с. Лъки, образование 9-и клас.] Македонец, пише македонец там. Т’ва е военна книжка... служих в Русе“. (Груев, 310).
Читај
Факти и документи от миналото
БОЙНИЯТ ПРИНОС НА МАКЕДОНИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БАЛКАНИТЕ
Генерал Кецкаров Вл.
(Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВ)И двете течения стояха по националния въпрос на базата на най-широка търпимост и свобода на съвестта, и за това те никога не са бивали врагове. Тази широта на възгледите си македонците доказаха и чрез масовото си участие както во младотурската революция, така и во акцията по свалянето на Абдул Хамида, когато той се опита да извърши контрапреврат.

Съперничеството на съседните държави и войните между тях, хвърлиха македонското население и земята му во пълно бедствие. Въпреки всичките си усилия, велико-сърбите не успяха да асимимилират македонското население, здраво вече застанало на своята македонска позиция, на която теза во България се погледна от едни среди со пълна симпатия, а от други со търпимост.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
147 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Ангел Радонов, Ангел Безев, Крум Филатов


По повод 147 години от рождението на вожда на македонската национална революция - Гоце Делчев, членовете на ОМО „Илинден“ - ПИРИН от община Благоевград и Симитли поднесоха цветя на паметника на революционера на площад „Македония” в Благоевград.

Членове на секциите на ОМО „Илинден“ - ПИРИН от Г. Делчев, Мосомище, Копривлен и Ляски положиха цветя и отдадоха почит на героя. Дългогодишната традиция отново бе спазена в знак на уважение към Гоце Делчев.

Членове на ОМО „Илинден“ - ПИРИН от общинската организация на партията от селата Беласица, Самуилово, Рупите и гр. Петрич посетихме паметника на Гоце Делчев в град Струмица.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comНА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

На 11 декември 2018 г. членът на нашата редакция Стойко Стойков, заместник-редактор на „Народна воля“ и съпредседател на ОМО „Илинден“-ПИРИН, получи нова научна степен вонреден професор. Стойко Стойков работи в университет „Гоце Делчев” в Щип, Република Македония, като доцент в областта на средновековната история. На 11 декември Наставно-научният съвет на Факултета за образователни науки към същия университет го избра единодушно в по-високо звание вонреден професор - титла, стояща между доцент и професор.Поезия

ИМА ДНИ

Има дни горчиви, тъжни, угнетени,
но не се отчайвай - гледай към небето!
Там ще видиш облаците разгневени
как със стръв захвърлят мълнии в полето.

Имах дни, в които дълго съм очаквал
на добрите мили птици гласовете.
Имах и горчиви дни, затуй и плаках,
и на облаци ми ставаха сълзите.

А сега, когато бурята отмина
и небето горе ведро се синее,
искам да премина с песен през Пирина -
с песента, комитски вятър дето пее!

ПЕТЪР ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting