Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НИКОЛА ВАПЦАРОВ Е ВЕЛИК ПОЕТ С НЕОПРОВЕРЖИМО МАКЕДОНСКО НАЦИОНАЛНО ЧУВСТВО И СЪЗНАНИЕ
ПРЕДИ 77 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИ РАЗСТРЕЛЯХА НИКОЛА ВАПЦАРОВ, АНТОН ПОПОВ И АТАНАС РОМАНОВ ЗАЕДНО С ОЩЕ ТРИМА ТЕХНИ ДРУГАРИ
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Тези героични мъже живееха в бурно историческо време, когато борбата срещу фашизма, борбата за свобода и социална справедливост бе в своя буен кипеж. И именно в тази жестока битка те отдадоха своя живот в името на голямата идея и вяра за един по-добър живот за бъдещите генерации. Нека да следваме героичния им подвиг!

От малкото примери, които посочих, се вижда, че Никола Вапцаров е с неопровержимо македонско национално чувство и съзнание. Ето защо напразни са великобългарските ви илюзии - с наглите си и безсрамни опити да обсебвате изтъкнати македонски дейци. И днес чуваме дивите ви крясъци – признайте, Гоце е българин! Иначе напускаме масата! Хей, мегаломани, разберете, че Македония е жива и тя ще бъде вечна!
Читај
Претседателот на Република Македонија Стево Пендаровски:
ПРИМИ ДЕЛЕГАЦИЈА НА АКАДЕМИЈАТА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ – МАНУ
(По македонскиот печат)


Претседателот Стево Пендаровски денеска имаше средба со делегација на Академијата на науките и уметностите на Република Македонија – МАНУ, предводена од претседателот Таки Фити.

На средбата, како што информира кабинетот на претседателот, биле разменети мислења за состојбите во државата, при што било констатирано дека МАНУ има клучна улога во развојот на општеството, преку науката и научната мисла и негувањето и унапредувањето на уметностите.
Читај
Недостигащата гледна точка
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?! ИЛИ ЗА ЛИБЕРАЛИЗМА НА ЛИБЕРАЛИТЕ
Статията “Македонско малцинство няма и не може да има“. Докога?!... е публикувана в “Маргиналиа” на 03.04.2019 година, а сега я публикуваме и във в. “Народна воля”.
Извънреден професор
д-р СТОЙКО СТОЙКОВ

(Продолжува од минатиот број)За изпращането на неблагонадеждни македонски младежи на отбиване повинност в урановите рудници...

За десетки (възможно дори над сто) ученически кръжоци – деца, които са искали да се събират, за да си казват, че са македонци (нещо иначе непозволено), да пеят македонски песни, да четат и разменят толкова рядката тогава македонска литература. Или дори просто за да си мечтаят и играят, че подобно на македонските комити, ще освобождават и обединяват Македония – арестувани и инквизирани като сепаратисти и неприятели на властта.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)Явява се сега въпрос кое от двете имена - дали Δίων, или Ζεύς, е стояло в архетипа на схолиите, resp. в текста на Марсиас. Тук са възможни четири предположения.

1. У Марсиас е стояло Διός, a в архетипа, от гдето е преписан пряко или непряко схолият Ven. В, е имало над или до Διός (на бялото поле) прибавено от втора ръка Δίωνος. Впоследствие преписвачите са възприели Δίωνος, понеже са мислили, че това име трябва да стои в текста.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


След като преместиха Мустафа, на негово место вкараха един около 50-годишен прошарен, набит мъж, любезен и приветлив, който се запозна поотделно с всеки от нас. Казваше се бай Илия Тевилов от Сандански. „Ти ли пееше бе, дете?“ - усмихнато ме погледна бай Илия. „Яс“ - отговорих. „Ного арно, секой треба да разбере дека сме македонци и Македония никога нема да загине...“ Тези негови убедени думи ме изпълниха с възторг. Оказа се, че той е в затвора вече 4 години по присъда за образуване и участие в нелегална македонска организация.
Читај
Стразбур дециден:
МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА ЌЕ МОЖАТ ДА ФОРМИРААТ СВОЕ ЗДРУЖЕНИЕ
(Преземено од „Нова Македонија“)


Случајот наречен „Радонов против Бугарија“ се одвива пред Судот за човекови права во Стразбур. Трае шест години и има голема веројатност да заврши годинава, во октомври. Нашиот соговорник, адвокатот Тони Менкиноски, вели дека Македонците во Бугарија се пред историска победа пред Судот за човекови права во Стразбур од каде што се најавува пресуда во корист на барањето за регистрација на „Македонски клуб за етничка толеранција во Бугарија“.

Адвокатот Менкиноски нагласува дека позитивната пресуда за Македонците не само што ја задоволува правдата, туку има и силни политички референци, односно дека Македонците во Бугарија може да ги потврдат својата посебност и својот етнички идентитет.
Читај
Интервју:
ВИКТОР ГАБЕР: НЕВОЗМОЖНО Е ДРУГИ ДА НИ ЈА ПИШУВААТ ИСТОРИЈАТА
(Преземено од „Вечер“)


Пријателството и соработката меѓу македонската и грчката држава може да се зацврстат ако низ образованието се создаваат генерации што нема да го гледаат соседот како непријател. Ова го вели во интервју за БИРН, амбасадорот Виктор Габер, шефот на македонскиот дел од интердисциплинарна комисија на експерти за историски, археолошки и образовни прашања, чие формирање беше предвидено со договорот од Преспа.

вниот дел од работата заврши со постигнувањето, потпишувањето и со ратификацијата на оваа спогодба, за експертските тимови како тој на Габер работата тукушто почнува.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Нашето доаѓање од Пиринска Македонија да студираме во Народна Република Македонија на Универзитетот на основање во Скопје беше врз основа на решенијата на 10 Пленум на ЦК на БРП(к) од месец август 1946 година. Тоа не беше само практична реализација на политичките решенија на Пленумот. Тоа беше настан од историско значење за развојот на македонската култура. Тоа беше отворање нова страница во историјата на македонскиот народ. Во случајот постоеше одредена симболика. Во првата АСНОМ-ска македонска држава се отвора Првиот македонски универзитет во кој за првпат наставата, пред идните македонски академски граѓани, се одржуваа на македонски јазик. Само по себе тоа беше почетокот на една долготрајна и макотрпна борба во животот на македонскиот народ.
Читај
Пo изјави од Бугарија
РЕАКЦИЈА НА МАКЕДОНСКИ ИСТОРИЧАРИ: ДЕЛЧЕВ ОСТАНУВА ВО МАКЕДОНСКИТЕ УЧЕБНИЦИ, НЕМА ПАЗАР СО НЕГО
(Преземено од МКД)


Ако бугарската страна инсистира да се напише дека Гоце Делчев е бугарски револуционер, тогаш нема да биде постигнат никаков резултат во поглед на тоа прашање, вели Драги Ѓоргиев, директор на Институтот за национална историја и шеф на македонскиот тим во заедничката комисија за историски и образовани прашања, формирана согласно Договорот за доброседство.

Во изјава за ТВ Сител Ѓoргиев вели дека во македонските учебници Гоце Делчев ќе остане македонски револуционер и никако нема да се прифати тој да биде признаен како бугарски револуционер.
Читај
Култура
КОЧО РАЦИН И ОФИЦИЈАЛНО Е ПРИЗНАТ ЗА СВЕТСКО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО
(Преземено од „Република“)


Требаше да поминат триесетина години и уште толку изданија на Рациновите средби, а јавноста да ја чуе веста, која на годинешното издание на оваа поетска манифестација ја соопшти писателот и професор Људмил Спасов, дека Кочо Рацин и официјално е признат за светско културно наследство, објави „24 вести“.

Оваа информација како да им беше ветар во грб и на учесниците и на организаторот на 56 тите рацинови средби, кои викендов завршија во Велес, па посетителите со право ги прогласија за едни од најдобрите во последните неколку години.
Најнови вести од дијаспората
ПРАТЕНИКОТ СТЕРЈОВСКИ ПОБАРА ОД ВЛАДАТА ПОГОЛЕМА ГРИЖА ЗА ОПШТИНА ПУСТЕЦ
(Преземено од „Вечер“)


Во обраќање во албанскиот Парламент, пратеникот од единствената македонска партија, МАЕИ, Васил Стерјовски, побара од албанската Влада поголема грижа и инвестиции во Пустец.

Не сакам да се занимавам со причините зошто последните 28 години општина Пустец, која е една од најубавите природни бисери, останува меѓу најсиромашните во земјата, но и напуштена од државата. Владата во соработка со локалната власт треба да инвестира во патната инфраструктура, водоснабдувањето, канализацијата, езерските плажи и развојот на селскиот туризам. Со развојот на општина Пустец и зголемување на бројот туристите, освен општина Пустец, бенефит ќе имаат и градот Корча, кој се наоѓа на 25 километри од Пустец. Општина Пустец нема доволно капацитети да ги смести за спиење туристите кои добар дел, ќе одат во хотелите во Корча, посочи Стерјовски.
Читај
Најнови вести од дијаспората
ПАРТИЈАТА НА МАКЕДОНСКОТО НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО ВО ГРЦИЈА “ВИНОЖИТО” НА ЕВРОПСКИТЕ ИЗБОРИ ОСВОИ 6.300 ГЛАСОВИ
(Преземено од „Вечер“)


Партијата на македонското малцинство во Грција на Европските избори освои 6.300 гласови. Оттаму велат дека бројката е очекувана и реална и дека секои избори горе-долу ги добиваат истите гласови. Како што објаснуваат од „Виножито“ тие се свесни дека е тешко во вакви услови во Грција да освојат европратеник бидејќи за тоа им се потребни околу 200.000 гласови односно три проценти од вкупниот број гласачи.

Според „Виножито“ не е важна бројката на освоените гласови туку со учеството да покажат на европската јавност дека македонското малцинство постои.
Читај
Овчи вой
ИСТОРИЯТА КАТО ПАЛАЧИНКА
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Всеки разумен човек и всеки учен с достойнство би бил против съществуване на комисия, която да определя какво е било миналото и след това да докладва на политици за постигнатото. Това е опит, от една страна, да се суспендира историята като наука, а от друга, да се узакони максимата, че историята се пише от победителите. България винаги се е ръководила от такава политика в историята - всичките позиции по македонския въпрос и по македонското минало през последните 70 години са вземани в политически тела и според политическите и идеологически нужди. Не е чудно, че искат да наложат този метод и на Македония. Но, о, каква подигравка с историята е това!
Читај
По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


Няколко въводни думи

Те нямаха финансова подкрепа. Гласът им почти не се чуваше. Липсваха мощните, държавно финансирани средства за масова информация. Деформирайки историческите истини съседските ръководители натовариха с шовинистичен емоционален заряд собствените си народи и части от македонския народ. Създадоха изкривена представа за етногенезиса, историята и желанията на македонците. Използвайки сложната история на Балканския полуостров, избирателно фиксирайки вниманието върху отделни периоди от миналото, с точни, изопачени и фалшифицирани факти, те убеждават собствените си народи и света, че Македония е съответно гръцка, българска, сръбска и т.н.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Ангел Безев


На 02.06.2019 год. за 19-и пореден път бе отбелязана 114-год. от смъртта на Ат. Шабанов-Тешовски.
В родното му село Тешово се събраха около 200 членове и симпатизанти на ОМО „Илинден“ - ПИРИН за да отдадат почит на македонският войвода. Заедно с местните жители бяха положени венци и прочетен доклад за живота и делото на Ат. Тешовски.
Традиционно честването завърши с много македонски песни и хора на площада в с. Тешово.
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com

НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!
НОВА КНИГА

Излезе от печат новата книгата на Йордан Парапунски “ВЕЧНА МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ I-ХI ВЕК НА Н.Е. СПОРЕД ДОМАШНИ, ВИЗАНТИЙСКИ И ЧУЖДИ ИЗВОРИ”. Тя обхваща 300 страници. Може да си я поръчите и закупите на телефон 0878 518 257. Цената е 7,00 лева плюс 3,00 лв. пощенска услуга.
Живеещите в Благоевград и околните села книгата може да си я закупят директно в редакцията на “Народна воля”: тел. (073) 88 63 36, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725.СКРЪБНА ВЕСТ

БОРИС ГЕОРГИЕВ ПАВЛОВ

На 12.06.2019 година почина Борис Павлов, роден на 10.02.1938 г. в село Крупник, Благоевградско.

Преследван е за македонското си самосъзнание по време на комунизма. През 1968 г. заедно с Йордан Костадинов, Владо Коцелов, Ангел Шаров и Кирил Панчев в Рилския манастир създават Пирино-македонска комунистическа партия. След идването на демокрацията е активен деец на ОМО „Илинден“, ръководител на ЦКРК и в един мандат е председател на организацията.

Председателството на ОМО „Илинден” – ПИРИН и редколегията на в. „Народна воля” изказват най-искрени съболезнования на опечалените! Почивай в мир, Борка! Поклон пред светлата ти памет!!!


Поезия

Љ У Б О В

Ти си ми тивка и нежна,
Ти си ми малечко моме...
Зошто си в црно забрадена,
Зошто ли очите модри
в бисери ти се искапени?

Ти си ми тивка и маѓесна,
Ти си ми тажна царица,
Ти си ми златна и бисерна,
Ти си ми мојата љубов -
Малечка моја татковино,
Пролет што не си видела,
Ниту пак сонце и радост...

Ти си ми пролет разбудена,
Со нежни цвеќа, со галаби -
Птица си бела, осудена
Простори да прелетува.

АНТОН ПОПОВ


МАКЕДОНИJА ПЕЕ

До редакцията на нашия македонски вестник „Народна воля” – Благоевград.

Искам да се включа във вашата рубрика „Македония пее” с една местна народна песен от Горноджумайско и по-специално от село Марулево! Приложих към текста и мусикалната й мелодия, записана професионално от Н. Кауфман от изпълнителя Иван Паунов от село Рилци, Благоевградско. Но песента е създадена иначе в махала Туфекчийска на първото споменато. Като един от създателите се сочи Спасе Туфекчийски, който я пееше навремето най-добре в селото и „като я пееше, та да ти се плаче чак”...

Иначе тя почива върху реално историческо събитие от 1907 година – тогава според Ангел Милчин бил ликвидиран един много опасен враг на всичко македонско – известния в цялата околия Помак Али. В книжката на Захари Благоев за село Сенокос, Симитлишко, този инцидент се датира обаче през по-ранната 1906 година и на място в близост до това селце?!


АЙДЕ, ПУШКА ПУКНА В СЕЛО МАРУЛЕВО

Айде, пушка пукна в село Марулево, в село Марулево,
Та удари Алила помака, Алила помака.
Алил викна, писна, бре джанъм, Алил викна, писна:
- Проклет да е леле Ичко Бойчев, що ме мен убиха,
кой ще ми гледа /белото ханъмче/ 2
кой ще ми гледа бре дребните деца,
кой ще ми гледа бре ваклото стадо?

Пял Иван Паунов, 40 г., село Рилци, Благоевградско. Записал Н. Кауфман, май 1953 година.
СТЕФАН И. ЗАВАЛИЙСКИOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting