Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НЕКА ДА НИ БЪДЕ ЧЕСТИТА, МИРНА И УСПЕШНА НОВАТА 2019 ГОДИНА!
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Редакцията на в. „Народна воля” честити Новата 2019 година на своите читатели, на техните семейства, на всички честни и прогресивни македонци по целия свят, като им пожелава добро здраве, бодрост и смелост в борбата за истинско духовно обединение на нашия многострадален македонски народ!

Нека Вие, уважаеми приятели, по вашия път намерите само добрини, човечност и светлина!

Нека, братя македонци, решително, с воля и разум, обединени да се борим за тържеството на нашата победа!

Нека да ни бъде честита, мирна и успешна Новата 2019 година!
Читај
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ СО ПОЛСКИЯ ПРЕТСЕДАТЕЛ АНДЖЕЈ ДУДА
(По македонскиот печат)


Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, во рамки на учеството на Самитот за климатски промени COP 24, што се одржува во Катовице, одржа билатерална средба со претседателот на Република Полска, г. Анджеј Дуда.

На средбата беа разменети мислења за севкупните билатерални односи меѓу Република Македонија и Република Полска, при што беше констатирано дека двете земји негуваат пријателски и конструктивни односи, со стабилен политички дијалог.
Читај
Отрицание на отрицателите
ДА ПОГЛЕДНЕМ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)В нея влизат не само комунисти, но и анархисти и традиционни македонски революционери от различните крила на ВМРО. През 1944/1945 г. и Македонския научен институт в София изразява своето желание да играе ролята на Македонска академия на науките. Тодор Павлов пише до Георги Димитров с молба да се застъпи за него пред Тито, за да се изпълни мечтата на живота му да бъде македонски академик. Желанието за обединение на Македония е толкова силно, че дори и българските националисти след 1946 г. възприемат лозунга за обединена Македония, само че под протекторат на западните сили. За да не се осъществи това обединение, причина е интересът на големите сили и тяхната политика, а не волята на самите македонци.
Читај
След посещение в България по покана на ОМО „Илинден“ - ПИРИН:
ДОКЛАД НА ДЕЛЕГАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СВОБОДЕН АЛИАНС (ЕФА) ЗА МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Непризнаването на македонското малцинство означава, че те не могат да основат политическа партия. ОМО „Илинден“ - ПИРИН е била регистрирана като политическа партия през 1999 г., по време на преговорите за получаване дата за начало на евроинтеграцията на България, но една година по-късно Конституционният съд я забранява като политическа партия и тя е принудена да се превърне в „движение“. Те са се опитали да се регистрират много пъти след това (2002, 2006, 2007 и 2008), но техните искания за регистрация като политическа партия винаги са отхвърляни от съда.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Както е известно, Македония запазила политическата си независимост до 148 г. пр. Хр., когато вляза в състава на Римската империя. В VI в. сл. Хр. Македония била заляна от славяно-българска вълна. Остатъкът от македонския народ се претопил в новите пришълци, загубил своя език, обаче част от неговите физически и духовни качества продължава да живее до днешен ден у неговите потомци. Ние говорихме вече по-горе, че старомакедонският антропологически тип е запазен отчасти и до днес.
Читај
Писмо в редакцията
И НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ
Георги Бакалов


„Не сме българи, не сме сърби, не сме гърци”.
„Македонци сме и нищо друго”.
„Гордея се, че съм македонец”.
„Обединена Македония - гаранция за мира на Балканите!”.
С тези лозунги и с македонски песни преминахме по софийските улици на 11 март 1990 г. За организирания митинг съобщи говорителката на телевизията. Бях приятно изненадан, когато каза: „Утре македонците в България ще проведат митинг в София. Сборен пункт - пред градинката на НДК. Начало на митинга - 11.00 часа.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Атанас Радоев Мутлешов
“АЗ СЛУШАХ РАЗКАЗИТЕ НА БАБИТЕ И ДЕДОВЦИТЕ СИ И ТЕ МЕ ЗАПАЛИХА ЗА МАКЕДОНИЯ”
Самуил Ратевски


Имах двама състуденти, които бяха членове на вузовския (от ВУЗ - висше учебно заведения, бел. СС) комитет на Комсомола. Единият беше племенник на Григор Стоичков (който беше министър на транспорта по това време) - Георги Стоичков, за когото казваха, че местото в ДС си го чакало (и наистина там работеше после), и друг - Димитър Вълов. Бехме приятели. Този комитет издаваше характеристики на завършващите студенти, а от тех зависеше бъдещата работа на човека. Та Георги Стоичков ми написал много лоша характеристика, че съм македонстващ и подобни.
Читај
Писмо в редакцията
УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЙО НА ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“

Ние, непокорените македонци от село Гореме, община Струмяни, сме длабоко обезпокоени от това, което става в РМакедония. Чрез вашио весник сакаме да се информираме за събитията там и да попитаме нашите братя покрай Вардар следното:
- Дали знаат, че в НАТО са най-големите врагове македонски от векове (Бугария, Гръция, Албания) и кой ке ни брани от них?
- Дали знаат, че без Александър и Гоце техната дръжава може да се вика било какво, но не и Македония!
- Дали, за да станат американски подлоги, не си я унищожават държавата!
Читај
Председателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ НА САМИТОТ ЗА КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ COP24
(Преземено од МИА)


Ценети екселенции,Дами и господа,
Како претседател на Република Македонија, имам чест прв да Ви се обратам на моето последно учество на Конференцијата на Страните.
Во последните десет години бев сведок на високи очекувања и големи разочарувања, на големи препреки и на уште поголема решителност на грст луѓе, едно глобално креативно малцинство, коешто беше одлучно да ни доведе нас, креаторите на политики и носителите на одлуки во Париз. Таму откривме дека Париз е само почетокот на една долга трка која ќе ја одреди судбината на човештвото.
Читај
Председателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ ДОСЛЕДЕН ВО ОДБРАНАТА НА УСТАВНОТО ИМЕ: ВО ПОЛСКА СЕДНА ЗАД НАТПИС „РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА“
(Преземено од „Република“)


Еден мал детал од Полска, снимен вчера, а кој помина незабележано, кажува многу за борбата за зачувување на сегашното име на македонската држава и методите што притоа се употребуваат.
Доследен на одбраната на уставното име на земјата и на заклетвата при стапувањето на функцијата претседател во два мандата, Ѓорге Иванов и на меѓународната конференција во Полска седна зад натпис „Република Македонија“, иако импровизиран.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Првиот чекор во мојот живот како корисен член на семејството беше напасувањето на домашниот добиток кој служеше за извршување на земјоделските работи, потоа следеа активности поврзани со одгледувањето на тутун, од посадувањето на семето до расадувањето и копањето, берењето, нижењето и прибирањето, процес што трае речиси цела година. Чинот на оваа работа завршуваше со продавањето на реколтата, нешто што беше прилично болно. Зошто? Затоа што избалираниот тутун требеше да се однесе во градот во откупната фирма. Овде производителот се среќаваше со самоволието на трговецот.
Читај
Председателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
ПРЕДАВАЊЕ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО ВРОЦЛАВ НА ТЕМА: „МОСТОВИ НА ПРИЈАТЕЛСТВО И СОРАБОТКА: МАКЕДОНИЈА - ПОЛСКА“
(Преземено од МИА)


Како Претседател на Република Македонија, чест ми е да се обратам на престижниот Универзитет во Вроцлав, во пријателска Република Полска. Полска е земја која во најмрачните периоди на европскиот континент била симбол на слобода. Во време кога европските држави една по една беа анектирани од Хитлера, Полска беше првата држава која даде отпор и со тоа го охрабри цивилизираниот свет одлучно да застане против злото на фашизмот и нацизмот.
Полското општество помогна да се заврши Студената војна. Солидарност го означи почетокот на крајот на Варшавскиот пакт.
Читај
Од Претседателот на Република Македонија
СОЧУВСТВО ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Д-Р ЃОРГЕ ИВАНОВ, ПО ПОВОД СМРТТА НА АКАДЕМИК БЛАЖЕ РИСТОВСКИ

Со длабока болка и тага ја примив веста за смртта на познатиот македонски историчар и филолог, академик Блаже Ристовски. Иако во овие тажни мигови не постојат зборови со кои може да се надомести загубата, дозволете ми да ви изразам најискрено и најдлабоко сочувство. Академик Блаже Ристовски целиот свој работен век го помина во научно проучување на историскиот и културен развој на идејата за создавање на слободна македонска држава.
Читај
Тажна вест
ПОЧИНА АКАДЕМИК БЛАЖЕ РИСТОВСКИ, НАШИОТ ДРАГ И ЦЕНЕТ ПРИЈАТЕЛ НА ВЕСНИКОТ “НАРОДНА ВОЛЈА“

На 29.11.2018 г. почина академик Блаже Ристовски во Скопје на 87 години. Познат научник, академик, тој е уредник на првата Македонска енциклопедија во издание на МАНУ. Со научна дејност започнал да се занимава уште по запишувањето на студиите, а првиот истражувачки труд го објавува во тогашниот орган на Катедрата за јужнословенски јазици – Македонски јазик. Во 1988 бил избран за дописен член на МАНУ, а во 1996 за редовен член.
Раководството на ОМО „Илинден“- ПИРИН искажува сочувство на семејството и пријателите на Блаже Ристовски!
Нé напушти еден голем Македонец и човек...
 
ЗБОГУМ, БЛАЖЕ, ЗБОГУМ НЕЗАБОРАВНИ ПРИЈАТЕЛЕ!

Со длабоко жалење и болка ја примив веста за смртта на Блаже Ристовски, мој личен пријател и голем патриот, длабоко почитуван од сите македонци и од Македонците во Пиринскиот дел на Македонија.
Академик Блаже Ристовски живееше со вознемиреноста и проблемите на Македонците во соседните држави на Република Македонија. Многу средби и разговори сме имали со него уште од почетокот на 1992 година, од кога весникот “Народна волја” започна да излегува во Благоевград. Сме раѓани во една иста година. Ми подари многу негови книги некој со автограф. Академик Блаже Ристовски написа и рецензија на мојата книга “Гневот на правдата”.А статиите на Блаже Ристовски, кои беа објавени во весникот “Народна волја” и целокупната негова креативност, се недвосмислен доказ за неговата концепција по виталните проблеми на својата татковина и неговата голема љубов и посветеност, како и сведоштво за достојно исполнет долг кон својата многострадална татковина – Македонија.
Вечна му памет! Татковината ќе го памети вечно!

ГЕОРГИ ХРИСТОВ
 
Насилие, политика и памет
СПОМЕНИТЕ НА МИЛЕН РАДЕВ, ИЛИ IN VINO VERITAS
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Следващият спомен, на който ще се спра, е даден от сина на Герасим Тодоров - Владимир Тодоров. Озаглавен е „Аз не съм и крил, че баща ми е убит от ‚народната власт“. Роден през 1945 г. в с. Влахи, той едва ли е имал щастието си да запомни баща си, който загива, докато синът му е бил тригодишен - през 1948 г. По-късно завършва висше инженерно образование в Съветския съюз, работи като строителен инженер в София, женен за софиянка. Някои моменти в тези му спомени будят интерес.
Читај
Факти и документи от миналото
БОЙНИЯТ ПРИНОС НА МАКЕДОНИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БАЛКАНИТЕ
Генерал Кецкаров Вл.
(Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВ)Тази борба срещу Византия е започната едновременно от мизийските и македонските славяни, като непосредствени съседи на Византия, при крайно различни политически и стратегически условия.
Македония е близкият хинтерланд на Солун и е покривала почти изцяло Via Ignatia — единствената връзка на Византия со западните й владения. Освен това, Керамисия беше твърде далече от Цариград, за да може да му се нанасят от там непосредствени удари.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
ЧЕСТВАНЕ НА 109-ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ
Самуил Ратевски


На 9 декември 2018 г. от 11.00 часа в гр. Банско македонски дейци от цяла Пиринска Македония поднесоха цветя и се поклониха пред паметника на великия македонец и поет Никола Вапцаров по случай 109-годишнината от рождението му. Рецитал с мисли на поета изнесе Боян Бибишков от град Сандански. Присъстваха членове на Председателството, Централния съвет, Централната контролно-ревизионна комисия и други органи на ОМО „Илинден“-ПИРИН.
 
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ
Самуил Ратевски


В село Баня, Разложко, на 9 декември от 12.00 часа се проведе заседание на Централния съвет на ОМО „Илинден“ - ПИРИН. В центъра на обсъждането бяха положението в РМакедония, кандидатурата на Партията за обществено и икономическо развитие (ПОИН) от Р Македония за член на Европейския свободен алианс, както и искането на същата партия за среща. Обсъдени бяха и редица текущи въпроси, свързани с положението на македонците в България и вътрешнопартийни въпроси.
 
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

На 11 декември 2018 г. членът на нашата редакция Стойко Стойков, заместник-редактор на „Народна воля“ и съпредседател на ОМО „Илинден“-ПИРИН, получи нова научна степен вонреден професор. Стойко Стойков работи в университет „Гоце Делчев” в Щип, Република Македония, като доцент в областта на средновековната история. На 11 декември Наставно-научният съвет на Факултета за образователни науки към същия университет го избра единодушно в по-високо звание вонреден професор - титла, стояща между доцент и професор.

В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comСКРЪБНА ВЕСТ

ДИМИТЪР ПЕТРОВ

На 28.11.2018 г. след кратко и мъчително боледуване си отиде нашият другар и съратник Митко Георгиев Петров.

Роден е на 17.06.1943 година в с. Самуилово, Петричко, където завършва основно си образование, а средното си образование завършва в гр. Петрич. Работи като отчетник и диспечер в АПК „Коларов”. След завръщането на Полувисшия учителски институт в Дупница започва работа като учител в село Самуилово. Въпреки задълженията си като учител той винаги търсеше истината и я изповядваше сред съмишлениците си. При учредяването на ОМО „Илинден”-ПИРИН е избран за заместник-председател на общинската организация в гр. Петрич.

Рядко интелигентен и запознат с истинската история, винаги е бил верен на македонската кауза. Член на СДС, но активно участва в мероприятията на ОМО „Илинден”-ПИРИН до края на живота си, като често е бил ползван за лектор на мероприятията на общинската организация в Петрич.

Ние, неговите истински приятели и съидейници, дълбоко скърбим за неговата кончина. Почивай в мир, скъпи приятелю!!! Поклон пред светлата ти памет!!!

От общинската организация на ОМО „Илинден” - ПИРИН


Поезия

П Р Е М Ъ Л Ч А В А Н Е

От бездната на времето изгряло
като усмивка на безсмъртно цвете,
пътува македонското начало
с протегнати ръце към вековете.

И както на света му е известно,
съдбата му остана несразима -
не затова ли хищно и нечестно
коварството ридае, че го има.

И чужда красота изпепелило,
то много химни на смъртта е пяло,
когато македонска кръв е пило
и хляб от македонска пот е яло.

За да разкъсат робските окови,
когато Македония ги вика,
най-свидните й рожби са готови
главите си да сложат на дръвника.

Убиваха ги български злодеи,
убиваха - и в майчини утроби,
за да създава ужасът лакеи
и подли инквизитори на роби.

Съдба от мъченичество и слава,
народ - достоен с врагове да спори,
когато наглостта ги премълчава,
историята почва да говори.

Поизбърши си, мащехо, сълзите
и погледни вината си в лицето –
кой на кого забоде нож в гърдите
и после му отхапа от сърцето?

Залутана по кървавите дири,
напразни са усилията твои
от хищници, тирани и вампири
да сътвориш съвременни герои!

Герои не се раждат от палачи!
А жертвите, които си затрила,
да премълчиш, Българийо, не значи,
че живият живот си умъртвила!

Лицето на страха сега е друго,
но за да може пак да ни убива,
то повече прилича на влечуго,
което зад привидност се прикрива.

На всеки, който при мираж се връща,
за да й връчи смъртната присъда,
безсмъртна Македония отвръща: -
Но аз съм аз! И винаги ще бъда!

При участ от разпятия и слава
и като вечна истина голяма,
не българската злоба ще решава
дали ни има и дали ни няма!


Ф Е Н И К С

Когато феникс трябва да умира,
а няма кой безумството да спре,
единственото право да избира
е правото достойно да умре.

Когато гръм сърцето му разпръсне,
че не изплакало сълза на роб,
съдбата го орисва да възкръсне
от свойта пепел и от своя гроб!

Никола Вапцаров


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting