Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ПАРЛАМЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ СМЕНИ ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА СИ ОТ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
ВЪПРЕКИ ФАТАЛНИТЕ КРИЗИСНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПЕРТУРБАЦИИ В МАКЕДОНИЯ, КОИТО ДОВЕДОХА ДО СМЯНА НА ДЪРЖАВНОТО ИМЕ НА СТРАНАТА, ТО НЕКА НАШИТЕ “ДОБРОНАМЕРНИ” КОМШИИ ДА ЗНАЯТ, ЧЕ АМБИЦИИТЕ ИМ ДА ОБСЕБЯТ НАЦИОНАЛНАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД И В БЪДЕЩЕ ЗА ТЯХ ОСТАВАТ ТАКА, КАКТО Е ИЗВЕСТНО В НАРОДНАТА ПОГОВОРКА: “ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА”!
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


И след подписването на договора за приятелство и добросъседство между Република България и Република Македония великобългарските стремежи продължават да се популяризират в българските медии, за да се внуши фикс идеята за Велика България, България на три морета.

Необходимо е веднъж и завинаги да се разбере, че трябва да се признае естественото право на национално самоопределение на македонския народ. Договорите между страните за добросъседство да са подписани с взаимното признаване на националната идентичност на всяка една от страните. Това е основното, което ще гарантира спокойствие и мир на Балканите.
Читај
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
ГОДИШНО ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Д-Р ЃОРГЕ ИВАНОВ, ВО СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
(По македонскиот печат)


Уставот на Република Македонија ме обврзува како Претседател на Република Македонија барем еднаш во годината да се обратам во Собранието за прашања од мојата надлежност. Во оваа прилика, преку ова Собрание се обраќам и до македонските граѓани за најважните прашања со кои се соочува нашата Република.

Во изминатата година како Претседател на Република Македонија со Владата соработував околу повеќе прашања од споделена надлежност.
Читај
Няколко мисли за македонската нация
ЧАЙ ОТ ТРОСКОТ
Самуил Ратевски


Част от трагедията на македонската нация е в това, че тя никога не се е вмествала в стратегията и геополитиката на Великите сили. За разлика от съседните на Македония държави, които бяха създадени от тях (в българския случай дори най-буквално), македонските искания никога не бяха поглеждани с добро око, никога не се намери велика сила да каже - създаването на македонска държава е наш държавен интерес.
Гледайки картата на Балканите, днес ние виждаме не даване на всеки народ негова държава, нито пък някакво разделение на териториите, базирано върху народностен принцип. Държавите и границите тук нямат много общо с това.
Читај
След посещение в България по покана на ОМО „Илинден“ - ПИРИН:
ДОКЛАД НА ДЕЛЕГАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СВОБОДЕН АЛИАНС (ЕФА) ЗА МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Осъзнавайки възможността нищо да не бъде отразено от българската преса, ние изпратихме прессъобщение до всички български медии и го поставихме на сайта на ЕФА.
IV. Срещата с неправителствените организации
Те всичките присъстваха на пресконференцията и някои от тях бяха разочаровани от нашето мнение, настояващо за диалог на българските власти с македонското малцинство. Те просто вече не вярват в такава възможност и разчитат единствено само на онова, което може да се направи отвън.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев


В миналите броеве публикувахме книгата на изтъкнатия български учен академик Гаврил Кацаров за историята на антична Македония. От този брой започваме да публикуваме книгата на друг изтъкнат български учен и също академик Веселин Бешевлиев (член-кореспондент на БАН от 1941), посветена конкретно на въпроса за народността на старите македонци, публикувана през 1932 г. И двете книги ясно показват, че най-изтъкнатите български учени в миналото са смятали, че древните македонци не са били гърци. Публикуваме книгата със съкращения на някои места на чужди езици. Такива места ги отбелязваме с […]. На някои даваме чуждия текст в превод. Бележките под линия даваме в скоб и.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Атанас Радоев Мутлешов
“АЗ СЛУШАХ РАЗКАЗИТЕ НА БАБИТЕ И ДЕДОВЦИТЕ СИ И ТЕ МЕ ЗАПАЛИХА ЗА МАКЕДОНИЯ”
Самуил Ратевски


Аз след разпита от ДС некакви последици немах, но ме предупредиха да не се занимавам с македонския въпрос. Непосредствено след разпита директорът на училището Чобанов ме привика и ми каза, че щом ДС се интересува от мене, то аз немам место в това училище. Това ми го каза веднага след разпита. А когато отидох есента на работа, беха назначили друг човек на мойто место, без да ме предупредат. Аз ходих до Благоевград, реагирах, имах срещи с Борис Аврамов от ОК на БКП, началника на Просветата и др.
Читај
Писмо в редакцията
ЗДРАВЕЙТЕ, ДРАГА РЕДАКЦИЯ НА ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“

Здравейте, драга редакция на вестник “Народна воля” - Благоевград! Пише ви ваш симпатизант, който живее в село Дреново и е пенсионер.
Приятели ми доставят редовно от града нашия македонски вестник. Това е първата ми стъпка към влизане в редиците на собствено македонското ОМО “Илинден”-ПИРИН. Когато съм по-свободен, ще ви гостувам лично и ще се запознаем!
Тази народна песен е издирена и записана на молба на покойния ми земляк и приятел Крум Вагалински, също родом от нашето село.
Читај
Распуштање на парламентот и одржување вондредни парламентари избори заедно со претседателските
ОДЛУКАТА ЗА ПРОМЕНА НА ИДЕНТИТЕТОТ Е ОДЛУКА НА 81 ПРАТЕНИК, НЕ Е ОДЛУКА НА МАКЕДОНСКИТЕ ГРАЃАНИ
(Преземено од „Република“)


ВМРО-ДПМНЕ бара веднаш распуштање на парламентот и одржување на вондредни парламентари избори заедно со претседателските избори, според законските прописи, и врз основа на минатото искуство, и на овие избори ВМРО-ДПМНЕ ќе победи и така волјата на мнозинството на граѓани ќе биде испочитувано.
Мицкоски: Одлуката за промена на идентитетот е одлука на 81 пратеник, не е одлука на македонските граѓани.
Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски на прес-конференција одржана по завршувањето на 75. седница на Собранието на Република Македонија ги соопшти заклучоците на Извршниот комитет и пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ.
Читај
Традиционални вевченски василичарски денови
ЗАВРШИ ВЕВЧАНСКИОТ КАРНЕВАЛ
(Преземено од „Република“)


Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладнево заврши годинашниот Вевчански карневал.
Со палењето на маските вевчанци веруваат дека го избркале злото и оти ќе имаат среќна и бериќетна година. Уште од утре тие ќе почнат да планираат во што ќе се маскираат следната година. Инспирирани од актуелните случувања во државата и светот на сатиричен начин ги исмеваат, но и упатуваат силни пораки кон политичарите и општеството.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

3.Социјален живот, обичаи,македонски народни приказни и песни
Во трето одделение бев меѓу најдобрите ученици во одделението. Особено добро читав и раскажував. Од тоа време ми останал во главата случајот со невремето. Беше зима, врнеше дожд. Надвор дуваше силен ветер и имаше грмотевици и светкавици. На такво време не можевме да си одиме дома. Во еден момент дојдоа повеќе родители во училиштето да ги земат своите деца и да ги одведат дома. Стоеја во ходникот. Учителот ги повика да влезат во училницата. И бидејќи надвор грмеше и биеше дожд, учителот за да го пополни времето побара некој од учениците да прочита текст од читанката. Таа задача, да читам, ми ја довери мене.
Читај
Председателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
ПИСМЕНА ИЗЈАВА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, Д-Р ЃОРГЕ ИВАНОВ

Доцна синоќа имавме можност да го видиме вистинското лице на владината коалиција на СДСМ и ДУИ која себеси се смета за проевропска.
Објавувањето на Законот за употреба на јазиците и на Законот за ратификација на спогодбата од Преспа во Службен весник без потпис на указ од Претседателот на Република Македонија се противуставни.
Со доставувањето на овие два закона во Службен весник е прекршен член 75 од Уставот на Република Македонија, додека објавувањето на законите е направено незаконски и претставува основа за кривично гонење.
Читај
Професорката на Правниот факултет „Јустинијан Први“, Каролина Ристова-Астеруд
ЖЕСТОКО ГО НАПАДНА ОБЈАВУВАЊЕТО НА ЗАКОНОТ ЗА ЈАЗИЦИТЕ ВО СВ: ОВА ОВДЕ НЕ ЗАВРШУВА!
(Преземено од „Нова Македонија“)


Професорката на Правниот факултет “Јустинијан Први”, Каролина Ристова-Астеруд, во коментар на Фејсбук, жестоко го нападна објавувањето во Службен весник на Законот за употреба на јазиците, без потпис од претседателот на државата.
Професорката, која беше претседателка на Форумот на жени на СДСМ, пратеничка од редовите на СДСМ, како и жестока критичарка на поранешната власт, пишува дека претседателот на Собранието Талат Џафери го повредува Уставот со објавување на закон, без претходен потпис од шефот на државата.
Читај
Насилие, политика и памет
ЕДИН ЧЕСТЕН СПОМЕН
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Не казва ясно дядо му писал ли се е македонец, или българин? Изглежда е второто. И тук се появява въпросът къде е репресията, нали уж е било задължително (което не е точно), но няма наказания за онези, които не са съгласни. Какви са били последиците за онези, които не искали да се пишат македонци? Гледали ги с лошо око: „Добре, ама който не иска като дядо ми и като другите, ги смятат като врагове“. (Груев, 302). И не е чудно - след като опозицията политизира самоопределението българин като вот срещу комунистите, а комунистите интерпретират самоопределението като плебисцит „за“ или „против“ обединението на Македония, не е чудно, че някои комунисти са гледали с лошо око на самоопределилите се българи, като на хора, обявили се против тяхната партия и политика.
Читај
Факти и документи от миналото
БОЙНИЯТ ПРИНОС НА МАКЕДОНИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БАЛКАНИТЕ
Генерал Кецкаров Вл.
(Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВ)През 19-и век, гръцката патриаршия имаше еднакво отношение към всички славяногласни елементи во Турската империя — отношение на експлоатация и потисническа асимилация. Поради това, цялото славянско население реагира, като единен народ, повежда черковна борба, во резултат на която се създава българската екзархия. Во последствие, Сан-Стефанския договор, който очерта границите на България, върху основата на черковното самоопределяне на българския народ, внесе и политическо съдържание во понататъшното национално развитие на македонските славяни.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comНА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

На 11 декември 2018 г. членът на нашата редакция Стойко Стойков, заместник-редактор на „Народна воля“ и съпредседател на ОМО „Илинден“-ПИРИН, получи нова научна степен вонреден професор. Стойко Стойков работи в университет „Гоце Делчев” в Щип, Република Македония, като доцент в областта на средновековната история. На 11 декември Наставно-научният съвет на Факултета за образователни науки към същия университет го избра единодушно в по-високо звание вонреден професор - титла, стояща между доцент и професор.Поезия

ХЕЙ, НАРОДЕ МАКЕДОНСКИ!

Хей, народе, вдигай знаме!
Гръмва песен - с бойни звуци
вика Гоце, Яне, Даме,
вика верните им внуци.

Там, отдолу, от Егея,
от Вардар и Пирина,
гордо знаме да се вее
вред по цялата Родина!

Че съседите, проклети,
по земята наша, мила,
грачат, плачат и заклети,
пак ни плашат с дива сила...

Чакат пак да дойде време,
та в земята наша, родна,
да захвърлят свойто племе
в кръв ужасна и позорна...

Ех, комшии, луди глави –
в друго време днес живеем –
на мераците ви благи
химн за сбогом ще изпеем.

Ембрион на добротата
в алчни нрави ще посеем
и щастливо като братя
в Евродом ще заживеем!

За земята македонска
кой ще мисли да се бие?!
Тя ще бъде македонска
и тогава! А пък ние...

С тежко хоро горда песен
Македония ще пее!
И под флага ни чудесен
слънце вечно ще ни грее!

ГЕОРГИ ХРИСТОВOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting