Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
КОЯ Е ДЪРЖАВАТА, КОЯТО ЛЪЖЕ, НАСАЖДА И ШИРИ ОМРАЗА - БЪЛГАРИЯ ИЛИ МАКЕДОНИЯ?
ОБЯВЕНАТА РАМКОВА ПОЗИЦИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНОТО ПРИЕМАНЕ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, В КОЯТО СА ПОСТАВЕНИ НАГЛО И ПУБЛИЧНО АБСУРДНИ ШОВИНИСТИЧЕСКИ УСЛОВИЯ ЗА ПРИЕМАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, НЕОПрОВЕРЖИМО И ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ ДОКАЗВА ФАКТА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО Е ОБЛАДАНА ОТ ВЪЛЧИ АПЕТИТИ КЪМ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ И Е НА ПЪТ ДА ПРЕВЪРНЕ ЖАЛКИТЕ СИ ХАЛЮЦИНАЦИИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ФИКС ИДЕЯТА ЗА ВЕЛИКА САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА В ОФИЦИАЛНА ПОЛИТИКА.
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Тази великобългарска шовинистическа пропаганда България провежда постоянно и не от днес. И неслучайно тя провъзгласява националния си празник да бъде именно на 3 март, т.е. когато на 3 март 1878 година в Сан Стефано бе подписан така нареченият Санстефански предварителен мирен договор от граф Николай Игнатиев. Договор никога неприложен, но който стана люлка, в която българските националисти и политици да се люлеят и сънуват миражите за Велика България.

И така, ако България не се откаже от своите аспирации за обсебването на македонския народ и държава, и продължи с тази си мегаломанска национална доктрина към Македония, тогава народите на Балканите ги очаква ужасно опасна бъднина, очаква ги повторение на злото минало, в чието създаване България игра ключова роля.

Не хранете демона на шовинизма, за да не превърнете и себе си, и държавата си в част от пъкъла!
Читај
Бил Николов, претседател на Македонското меѓународно движење за човекови права
ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ, А НЕ НЕШТО НОВОСОЗДАДЕНО

Доколку анти-македонските аргументи на Западот се применат насекаде, тогаш сите држави кои прогласија независност по падот на Железната завеса – и нивните народи – би требало да се прогласат за „новосоздадени“. Би требало да се каже дека и тие немаат историја пред 1991 година. Ерменскиот геноцид не се случил бидејќи тогаш немало Ерменци. Безимени, непостоечки нелуѓе биле масакрирани од страна на Турците. Украинците имале најмногу шест години кога се емитуваше познатата епизода „Украина е игра за тебе“ на серијата Сајнфелд. Голем успех за нив, да бидат спомнати во најпознатата телевизиска серија на сите времиња, и тоа само неколку години откако беа измислени како народ.
Читај
Българският съд показа своето истинско лице
ОТНОВО ГАВРА С ПРАВОТО

След две неочаквани от никого регистрации на македонски дружества през август и септември (виж предишните броеве на вестника), на 24 октомври Софийски апелативен съд прекъсна добрата тенденция с решение, чиято примитивност, неграмотност и антизаконност са редки дори и в българската съдебна практика. Става дума за Дружеството на репресираните македонци, жертви на комунистическия терор, и неговата вече десетгодишната борба да получи регистрация и да може да защитават правата на членовете си. Както вестникът писа, миналата година дружеството получи серия откази през миналата година както от Агенцията по вписванията, така и от Благоевградския и от Софийския апелативен съд.
Читај
IN MEMORIAM
ЕДНА ГОДИНА БЕЗ АКАДЕМИК ИВАН КАТАРДЖИЕВ

На 1 декември се навърши една година от смъртта на нашия изтъкнат земляк и сънародник академик д-р Иван Катарджиев.

Роден през 1926 г. в село Плоски, Санданско, през 1946 г. той във връзка с нуждите за културната автономия на Пиринска Македония заминава като студент в Скопие, където записва история във Философския факултет. Своето образование продължава в Загреб, но след резолюцията на Имформбюрото и сблъсъка между Сталин и Тито през лятото на 1948 г. е принуден да се върне в Скопие, където завършва своето образование през 1951 г. Той е един от онези пиринци, които отхвърлят искането и заплахите на София да се откажат от образованието си в Македония и да се върнат в България.
Читај
“Бугарите ке запалят Македония” - Гоце Делчев
ПО СПОМЕНИ НА ТАТКО МИ ГЕОРГИ БАКАЛОВ

През месец април хиляда деветстотин и трета година Гоце Делчев с трима комити нощували в колибите над село Любовка в Пирин планина. На следващия ден татко ми, тогава осемгодишен, занесъл храна на овчарите. Когато пристигнал, пред колибата чакали овчарите и непознати мъже с пушки, саби и раници, покрити с ямурлуци. Веднага започнали да свалят торбите от коня, а Гоце Делчев прегърнал татко ми, сложил го на раменете си обиколил няколко пъти около тях и повтарял: “Браво, браво”. След кратък разговор казал: “Братя, време е да си одиме. Без наше разрешение върховистите агитират населението за въстание.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)За съжаление македонската приказка не казва защо най-малкият от братята е обчертал и загребал слънчевата свeтлина, което дeяние е било, както се вижда, от такова голямо значение, че царят, след като узнал неговия смисъл, изпратил конници подир братята, за да ги погубят. Може би с това деяние най-малкият брат е добивал известна власт над царството и имота на царя, или е отнемал слънчевата светлина на царя, или пък той я взимал, за да я обърне после в злато. Също така може би има някаква връзка между загребването на слънчевата светлина и градините на цар Мидас. Във всеки случай деянието на най-малкия брат принадлежи в областта на магическите кръгове.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
КОНГРЕС НА МАКЕДОНСКА АЛИАНСА ЗА ЕВРОПСКА ИНТЕГРАЦИЯ
Стоян Георгиев


По покана на ръководството на партията на братята македонци от Република Албания на 07.09.2019 присъствах на конгреса на партията, който се проведе в Тирана, като пратеник на ОМО „Илинден“ - ПИРИН. Останах силно впечатлен от ентусиазма на нашите братя македонци, които присъстваха на това изключително важно събитие от дейността им.

Беше избрано ново ръководство - нов централен комитет и нов председател на партията, а именно депутатът в парламента на Република Албания - Васил Стерьовски.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


От разговорите, що споделяха арестантите в килиите помежду си, аз не разбрах той защо е задържан, а аз споделих с него както случая ми сега, така и накратко некои работи от миналото си, и особено, че сега отново искат да скалъпят някакъв процес срещу мен за убежденията ми и за това, че съм подготвял да избягам през границата. Тогава съкилийникът ми, който се представи за Павел Капитански от Благоевград, живял в големите блокове на бул. „Марица“, започна да ме упреква необичайно помежду арестанти. От опит знаех, че много не се упреквахме по килиите, в арестите и в затвора помежду си арестанти и затворници.
Читај
Коментар
ЛИЧНО И ОТВОРЕНО ДО БУГАРСКИТЕ АНТИМАКЕДОНИСТИ
Зоран Георгиев


Moжеби ќе е излишно, но, дај Боже, да биде полезно моето добронамерно обраќање до вас, комшии Бугари, зафатени од нерационална антимакедонистичка треска. Ќе говорам како Македонец, во свое име и по свое сознание, а вие слободно помножете барем со еден милион, без дијаспората.

Јас имав прадедо комита-автономист и татко партизан, комунист-идеалист. Тие, дедо и внук, секој во своето биолошко и историско време, нарамиле пушка и ставиле глава во торба за еден ист идеал: Македонија на Македонците. За нив тие имиња биле свети зборови. И треба да разберете зошто тие за мене не може да бидат помалку свети. Во спротивно, не можеме да бидеме пријатели. А треба да бидеме.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Колку и како ваквите ставови на Влахов допирале до сознанието на политичката елита во Бугарија е прашање за дебата. Но нема сомневање дека ставовите на Влахов предизвикувале реакција во Бугарија. На пример, во писмо од Георги Димитров до Трајчо Костов од 1 декември 1944 година се вели: „Што се однесува до Влахов лично го предупредив Кардељ да го информира Тито и ЦК, Димитар Влахов да биде поставен во таква положба за да не може да им штети на нашите меѓусебни односи помеѓу бугарската и југословенската партија по македонското прашање“. (Цит. кн. стр. 1170).
Читај
Ништо ново под бугарското сонце
НОВА АНТИМАКЕДОНСКА КАМПАЊА ВО БУГАРИЈА

На 12 ноември 2019 г. полицијата во Благоевград и село Черниче ги посетила домовите на членовите на Граѓанско друштво за заштита на основни индивидуални човекови права со претседател Атанас Мазнев, кое се залага за заштита правата на македонското малцинство и кое беше регистрирано од бугарскиот суд на 30 август годинава.

Им дале покани задолжително да појдат во полицијата и да дадат објасненија за регистрацијата на друштвото...
Читај
ПО ВЧЕРАШНАТА СРЕДБА ВО ЗАГРЕБ
БОРИСОВ: ОТКАЖЕТЕ СЕ ОД АНТУБУГАРСКАТА РЕТОРИКА! МИЦКОСКИ: МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е КОДИФИЦИРАН, ДЕЛЧЕВ Е МАКЕДОНЕЦ!
(Преземено од „МКД“)


Бугарски фашистички окупатор? Тогаш заборавете на нашата помош, апелираше бугарскиот премиер Бојко Борисов, на средбата со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во Загреб. Мицкоски пак денеска изјави дека Гоце Делчев и нашиот јазик се македонски.

По вчерашната средба со Мицкоски, денеска Борисов изјави дека во Македонија не треба само да се заборави на антибугарска политика, туку треба да се разбере дека таа е погрешна.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2018 ГОД.

Вицепремиерът се включва отново по темата на 16 декември, като заявява пред журналисти в Пловдив: „България никога не е признавала македонския език и никой не може да го изисква от нас. Това, че управляващите в Скопие са записали в конституцията, че техният език се нарича македонски, не означава, че трябва да им дадем възможност един ден този език, който те мислят, че съществува напук на цялата лингвистична наука по света, да ни го налагат като някакъв език на малцинства в България. Аз възнегодувах срещу няколко неща - първо срещу изказването на Заев, че един ден така нареченият „македонски“ език ще се изучава в Гърция. Тяхно право е в собствената си държава да изучават какъвто език искат, но не може приумиците на някакви политици от времето на Тито да стават норма за суверенни държави като България и Гърция“.
Читај
След 30 години първа регистрирана македонска организация
”ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА ОСНОВНИ ИНДИВИДУАЛНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА”
(Продолжува од минатиот број)


8. Извършва самостоятелна събирателна дейност на исторически, мемоарни и архивни материали, свързани с историята на македонците; осигурява записването, съхраняването и популяризирането нa македонското фолклорно богатство;

9. Провежда екскурзии, излети и походи по родните места на известни македонци и до други забележителни обекти;

10. Организира митинги и демонстрации в рамките на закона за отстояване и защита правата на своите членове и на правата на македонското малцинство в България;
Читај
110 години от рождението на Н.Й. Вапцаров
ГРАНИТЕН СТЪЛБ НА МАКЕДОНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ДУХ
Димитър Иванов


На 7 декември се навършват 110 години от рождението на една от най-ярките звезди в македонското литературно съзвездие - Вапцаров, поетът, който разговаря на над 70-80 езика с милиони читатели от земното кълбо. Неговата известност и безсмъртие отдавна са се слели и вървят заедно.

Този ден е бил и ще бъде повод отново да изразим своята обич и признателност към една обаятелна личност, която съдбата издигна до билото на времето и той тръгна по него, а там го чакаха инквизиции и разстрел, защото епохата подготвяше огромен исторически двубой, в който той щеше да изгори в името на мечтаната бяла пролет, в името на своята земя, в името на своята любима татковина - татковината на Гоце и Даме.
Читај
ИЗ ДЕЙНОСТТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В БЪЛГАРИЯ
СРЕЩИ С ДЕЛЕГАЦИИ НА СТРАСБУРГ В СОФИЯ

В края на ноември 2019 г. две изключително важни институции в Страсбург - Комисарят по правата на човека и Консултативният комитет за Рамковата конвенция за правата на националните малцинства, посетиха България. Те дойдоха на редовна визита с цел изготвяне на новите доклади за напредъка на България по въпросите за правата на човека, каквито се изготвят на всеки 5 години, като се дават препоръки на държавата какво да промени и направи.

Делегациите поискаха срещи с ОМО „Илинден“ - ПИРИН, както и с Дружеството на репресираните македонци и Гражданско сдружение за защита на основни човешки права. До затварянето на този брой се състоя среща между представителите на Консултативния комитет и ОМО „Илинден“-ПИРИН (Стойко Стойков) и Гражданско сдружение за защита на основни човешки права (Атанас Мазнев).
Читај
Да си припомним миналото. Преди 19 г.: По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


Освен това Константин Багренородни съобщава, че император Ираклии (610-641 г.) изпратил сред сърбите свещеници от Рим [История Югославии. Под ред. А.Г.Бокащенина, Москва, Издательство Академии наук СССР, 1963, с.63]. “Славянските колонисти трябвало лека- полека да приемат религията на своите съседи християне, всред които живеели; пък от друга страна, при строгите заповеди на Юстинияна против неверниците и еретиците, немислима била друга вяра пред християнската. Право е, казва императорът в своя кодекс, да се отнемат земните блага на тези, които не почитат истиннаго Бога” [Иванов, Йордан, цит. дело].
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ОТ НОВО ЛЯСКИ ЧЕСТВАХА ПРАЗНИКА НА СЕЛОТО
Стефан Терзиев


На 26.10. в. Ново Ляски се състоя традиционният събор по случай Св. Димитър. По покана на местната секция на ОМО “Илинден”-ПИРИН се събраха членове на партията от Копривлен, Мосомище, Кромидово и Железница. Гост на празника бе легендата на македонската музика Стефче Стойковски. Членовете на партията заедно със Стефче Стойковски положиха венец пред паметника на местния войвода Иван Попов - участник в Илинденското въстание. Празникът продължи с много македонски песни и хора, изпълнени от Ст. Стойковски.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.comАбонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2020 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!

Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,50 лв.
за шест месеца - 3,00 лв.
за една година - 6,00 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.


Краен срок за абониране - 16 декември 2018 г.!

За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!


"Народна волja" - каталожен номер 2050!

Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2020 година!
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting