Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
АСПИРАЦИИТЕ НА НЯКОИ СЪСЕДИ КЪМ МАКЕДОНИЯ ВЕЩАЯТ ЗЛОВЕЩО БЪДЕЩЕ ЗА НАРОДИТЕ НА БАЛКАНИТЕ
НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГАРАНТИРА СПОКОЙСТВИЕ И МИР ЗА НАРОДИТЕ В РЕГИОНА, АКО ТЕ ВЗАИМНО ПОМЕЖДУ СИ НЕ ПОСТИГНАТ СПОРАЗУМЕНИЕ ДА ПРИЗНАЯТ НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ЕДЕНТИЧНОСТИ И РЕШАВАТ СПОРНИТЕ СИ ВЪПРОСИ НА РАВНОПРАВНА И РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА. ДРУГА АЛТЕРНАТИВА НЯМА!
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Още преди разпокъсването и подялбата на Македония съседните й страни бяха забили остри нокти в живото й тяло. Като хищни зверове те ръфаха измъчената й снага. А чрез гръцката патриаршия, българската екзархия и сръбското духовенство те идиотски асимилираха и тровиха македонското население. Техните шовинистически комитети и чети убиваха хората на вътрешната македонска революционна организация, която се бореше за самостоятелна и независима македонска република.

Но нека да се знае, господа, че днес навлязохме в един сериозен исторически момент, а той е: Ако не се признае националната идентичност на македонския народ и се продължи с аспирации към Македония от съседите, този проблем вещае зловещо бъдеще за народите на Балканите!
Читај
Македонски полноќници
СТОЈКО СТОЈКОВ: ПОЛИТИКА БЕЗ СРЦЕ И УМ
(По македонскиот печат)


Едно од прашањата што долго ме имаат измачувано и како Македонец од Пиринска Македонија, и како активист во движењето за права на Македонците во Бугарија е зошто сите земји на Балканот се грижат за своите малцинства надвор од нивните граници, а само Македонија – не! Дали е тоа некоја нејзина уникатна државничка карактеристика? Од каде извира ова тотално немање желба –да се погрижиш, или дури само вербално да се застапиш за своите сонародници зад граница? Дали отсуството на сочувство и солидарност е можеби уникатна национална македонска црта?!
Читај
Недостигащата гледна точка
“МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА“. ДОКОГА?! ИЛИ ЗА ЛИБЕРАЛИЗМА НА ЛИБЕРАЛИТЕ
Статията “Македонско малцинство няма и не може да има“. Докога?!... е публикувана в “Маргиналиа” на 03.04.2019 година, а сега я публикуваме и във в. “Народна воля”.
Извънреден професор
д-р СТОЙКО СТОЙКОВ

(Продолжува од минатиот број)Колцина са онези български учени, които като, да речем, Чавдар Маринов ще се осмелят да констатират простия факт, че онези, които след 1949 г. демонстрирали своята македонска идентичност и заявявали, че техният език е македонски, „с изявления от този род те сериозно рискували да последват съдбата на отписаните“, а пък след 1965 г. „изборът на македонска национална идентификация е означавал сигурна социална маргинализация“, в книга, която напразно ще търсите в България, но можете да я намерите някъде в чужбина и на ябанджийски езици.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)Наистина Атина като Παλλάς, Παρθένος и др. е богиня девственица, обаче като Ἄγλαυρος, Ἀερόπη, Ἀστυόχη, Γοργώ и пр. тя е майка на много герои. Затова Атина като Αἴθυια или Αἰθρία е могла лесно да бъде представена и като майка на Македон. И така според родословието на Марсиас епонимът на македонците Македон е бил син на Зевс и Айтрия, богиня на светлото, ясно небе.

Марсиас е създал това родословие безспорно с определена цел. Както е известно, Деметрий Полиоркет, синът наАнтигон Монофталмос, е изгонил през 307 г. Деметрий Фалеронски от Атина и е възстановил демокрацията. Заради това дело той и неговият баща са били почетени от страна на атинския народ с най-големи почести.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


Като излязох, имах чувство, че навсякъде ме следят. Приятелите ми ме посрещнаха със съмнение, някои се плашеха да контактуват с мен. Приятелката ми от Скрът се беше омъжила. Започнах да събирам около себе си по-сериозни хора, да търся и отмъщение за себе си и убийството, като исках да разоблича властта като цело - убеден бях, че ни обвиняват и тормозят само за това, че сме македонци. Беха ми пращани хора (провокатори) от ДС. Такъв беше Андон Тушов Бакалов, който викаше по кръчмите: „Македония на македонците“ - търсеше контакт с мен и настояваше да образуваме тайна македонска организация, и искаше да ме запознае с Атанас Анджиров, пришълец в селото ни от огражденските села, и с Тома Манолчев от подгорийското село Градешница.
Читај
Неколку размисли по повод Гоце
КОИ СЕ ПОГОЛЕМИ КРЕТЕНИ: ПОЛИТИЧАРИТЕ ИЛИ ИСТОРИЧАРИТЕ?
Стефан Влахов-Мицов


Одамна целиот свет знае каков е бугарскиот менталитет. Бугарскиот писател-националист Хајтов признава: „Бугаринот ако го притиснеш газ дава, ако го отпуштиш - газ бара“. Тоа македонската елита ниту пред 120, ниту пред 75, ниту пред 30, ниту пак денес може и сака да го сфати. Македонските политичари секогаш (со ретки изклучоци) биле глупи, проблем е дека во последните години целосно деградираа и македонските историчари.

Доказ за тоа е предаденото македонско античко наследство на грција, како и средновековниот дел од историјата на Бугарија.
Читај
Постојат куп документи дека Грците во тоа време не знаеле дека се Грци
КОЈ ЈА ФАЛСИФИКУВА ГРЧКАТА ИСТОРИЈА ОД 1833 ГОДИНА НАВАМУ?
Блаже Миневски


Пред 186 години германскиот крал Отон со декрет морал да создава Грци и грчка нација. Баварците и кралот се соочиле не само со проблеми во изградбата на државата, туку и со проблем за изградба на нацијата. Грчкиот идентитет како нација е германски проект! Во 1830 година Франција, Британија и Русија создаваат кралство од неидентификувани народни слоеви под нивна директна управа. Две години подоцна, во 1832 година, истите сили заштитнички, одобриле заем од 60 милиони франци, од кои најголем дел бил потрошен за војската, баварските службеници што ги донел кралот Отон со себе, како и за отплатување на самиот заем.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Покрај тоа, за потребите од создавање на кадри што ќе предаваат македонски јазик и македонска национална историја, Министерството за просвета на НР Македонија во месец април 1947 година донело Уредба за отворање на 6-месечен курс за учители од Пиринска Македонија. Курсот со работа за обучувањето на овие учители почнал во месец февруари 1948 година. Го посетувале 45 души од Петричка околија, 31 од Неврокопска, 28 од св. Врачка, 27 од Разлошка и 21 од Горно Џумајска или вкупно 152 учители (цитирано според Васил Јотевски, Националната афирмација на Македонците во Пиринскиот дел на Македонија 1944-1948. ИНИ, Скопје, 1996, стр. 97).
Читај
За Бугарите и јаничарите...
ОД XIX ВЕК ДО ДЕНЕС СТРАНЦИТЕ ГИ КУПУВААТ МАКЕДОНСКИТЕ ЕЛИТИ
Стефан Влахов-Мицов


Далеку пред Сорос, Вашингтон и Брисел македонските елити биле поткупувани од своите соседи. Меѓу нив најактивни биле Бугарите преку егзархијата и бугарското кнежество.

Во својот Дневник бугарскиот егзарх Јосиф Први признава: „Сто милиони потрошив во Македонија, две милијарди потроши Бугарија...“. Тоа се огромни пари, денес рамни на 22 милијарди долари. За споредба за пучот во 45-милионска Украина во 2014 г. САД фрлиа 5 милијарди долари. Ако ги додадеме и парите на грчката и на српската пропаганда излегува дека Македонците биле подложени на етничка и морална деградација со помош на 38-40 милијарди денешни долари. Самиот Даме Груев во едно писмо бележи: „Бугарите ќе не удават со толку многу пари“.
Читај
„Дали може да има друго место за еден Македонец освен Македонија?
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО 1900: НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАДЕВАМЕ НА ТУЃА ПОМОШ, ДА НЕ ЧЕКАМЕ ПОМОШ ОД БУГАРИЈА
(Преземено од „МРД“)


Додека Бугарите се убедуваат себеси и нас дека Гоце Делчев бил Бугарин, да се потсетиме на некои од Гоцевите искажувања, кои ја одразуваат неговата големина и неговото визионерство.

„Дали може да има друго место за еден Македонец освен Македонија? Дали има народ понесреќен од македонскиот? И дали има некаде пошироко поле за работа отколку во Македонија?... Треба да се просвети и организира народот, да се вооружи, да му се влее вера во неговите сили – да разбере како може да се оттргне од ропството и мизеријата – да му се отворат очите.“
(Гоце на Даме во 1894 год.)
Читај
Став
МОЖЕЛ ЛИ ГОЦЕ ДА СЕ ДЕКЛАРИРА КАКО МАКЕДОНЕЦ?
(Преземено од „Нова Македонија“)


Ако денес, по 150 години, Македонците во Бугарија, членка на ЕУ, се уште не можат да се декларираат како такви, како можел да го стори тоа Делчев тогаш? Ние не постоиме за Софија. Ако сега се изјаснат како Македонци, луѓето бргу ги губат работните места. Така се врши присилната асимилација. Како било во времето на Делчев, ценете сами.

Од времето на Гоце, во Бугарија постојано се прогонувани, апсени, малтретирани, та и убивани илјадници Македонци.
Читај
По најновиот извештај
МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРИЈА БАРААТ ТАТКОВИНАТА МАКЕДОНИЈА ДА РЕАГИРА ДО СОФИЈА ПО КВАЛИФИКАЦИИТЕ НА СОВЕТОТ НА ЕВРОПА
(Преземено од „МКД“)


Во последниот извештај на мониторинг комисијата на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) во рамките на пост-мониторинг дијалогот со Бугарија, констатирано е дека во Бугарија има расизам и дискриминација во однос на македонското малцинство во оваа земја. Здруженијата на Македонците од Бугарија за ова бараат реакција од македонските власти во рамките на Договорот за добрососедство и пријателство меѓу двете земји.
Читај
Самопризнания
АТАНАС ШОПОВ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В МАКЕДОНИЯ
Проф. Георги Радулов


Атанас Шопов не е който и да е. Роден в Панагюрище през 1855 г., екзархист, участник в Руско-турската война, след това завършва в Петербург и специализира в Сорбоната, главен секретар на Българската екзархия от 1884 до 1897, български търговски агент (позиция, равнозначна на консул) от 1897-1908 г. и генерален консул в Солун от 1909 до 1913 г.

Първокласен познавач на положението в Македония, заклет български националист, той не може да бъде обвинен, че по някакъв начин изопачава нещата във вреда на българщината.
Читај
По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


Няколко въводни думи

Те нямаха финансова подкрепа. Гласът им почти не се чуваше. Липсваха мощните, държавно финансирани средства за масова информация. Деформирайки историческите истини съседските ръководители натовариха с шовинистичен емоционален заряд собствените си народи и части от македонския народ. Създадоха изкривена представа за етногенезиса, историята и желанията на македонците. Използвайки сложната история на Балканския полуостров, избирателно фиксирайки вниманието върху отделни периоди от миналото, с точни, изопачени и фалшифицирани факти, те убеждават собствените си народи и света, че Македония е съответно гръцка, българска, сръбска и т.н.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com

НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!
НОВА КНИГА

Излезе от печат новата книгата на Йордан Парапунски “ВЕЧНА МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ I-ХI ВЕК НА Н.Е. СПОРЕД ДОМАШНИ, ВИЗАНТИЙСКИ И ЧУЖДИ ИЗВОРИ”. Тя обхваща 300 страници. Може да си я поръчите и закупите на телефон 0878 518 257. Цената е 7,00 лева плюс 3,00 лв. пощенска услуга.
Живеещите в Благоевград и околните села книгата може да си я закупят директно в редакцията на “Народна воля”: тел. (073) 88 63 36, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting