Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ИСТИНСКО ПРИЯТЕЛСКО СЪЖИТЕЛСТВО И ДОБРОСЪСЕДСТВО СА НУЖНИ ЯСНИ И КОНКРЕТНИ ОБЩОЧОВЕШКИ ИДЕИ И ПРИНЦИПИ
ПЪЛНА РАВНОПОСТАВЕНОСТ И РЕЦИПРОЧНОСТ. ВЗАИМНО ПОЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА ВСЯКА ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ. ЕТО ТОВА Е ОСНОВНОТО, КОЕТО ЩЕ ГАРАНТИРА ИСТИНСКО СПОКОЙСТВИЕ И МИР МЕЖДУ НАРОДИТЕ НА БАЛКАНИТЕ.
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Много пъти съм посочвал, че не трябва да се тълкуват погрешно нашите критики и обвинения към някои гръцки и български историци, политици и държавници, които, обременени от илюзорни мегаломански наслоения на някакви си абсурдни фикс идеи, имат наглостта да отричат и не признават македонската нация, език, история и култура.

А истината е тази, че не Македония бе пречка за сключване на договор за добросъседство и приятелство, а нейните съседи Гърция и България, които, макар и членки на Европейския съюз, поставяха смъртоносни условия на Република Македония, условия, с които тя доброволно да ликвидира народа и държавата си. Те и сега, след подписаните договори, продължават да бълнуват илюзии и миражи, които предизвикват опасни и непредвидими събития на Балканите. Но нека да се знае, че Македония е жива и тя ще бъде вечна!
Читај
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
ИВАНОВ ВРАТИЛ ЗАКОНИ ВО СОБРАНИЕТО ВО КОИ СТОИ РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
(По македонскиот печат)


Претседателот Ѓорге Иванов вратил закони чиј указ не го потпишал до Собранието во кои името на државата било напишано Република Северна Македонија, потврдуваат од Собранието за ТВ 24. Од кабинетот на претседателот засега нема коментар.

Според процедурата, овие закони мнозинството ќе треба повторно да ги изгласа, по што претседателот мора да ги потпише.
Читај
Няколко мисли за македонската нация
ЧАЙ ОТ ТРОСКОТ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)От друга страна пък, в Югославия се създава елит от македонски национални евнуси. Няма нищо чудно, че Скопие никога няма да извърши особено сериозен натиск над Белград да се застъпи за правата на преследваните македонци в България, нито пък ще ги подкрепи някак си. Оставени сами на себе си, македонците в България ще бъдат прегазени. Този елит никога няма да си постави (както това ще правят елитите в Хърватско и Словения) въпроса: Какво ако Югославия се разпадне? Разпадането на Югославия ще остави тези хора като риби на сухо. През 1991 г. този елит ще се чуди какво да прави и ще се мъчи да спаси Югославия по време, когато народът категорично ще застане зад независимостта на Македония.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ФЕСТИВАЛЪТ „ГОЦЕ ФЕСТ“
Боян Бибишков


„Фестивалът „Гоце Фест“ прерастна в една от най-престижните музикални изяви, където се нароиха голям брой хитове с патриотично съдържание, без които не може да се проведе нито едно по-значително честване или събитие“ - думи на Евгения Николовска, по чиято лична покана представители на ОМО „Илинден”-ПИРИН бяха гости на 30-ото юбилейно издание „Гоце Фест“.

Посрещната радушно и настанена на почетни места, делегацията се наслади на 18-те изпълнения на най-известните македонски певци и певици. Овациите още отначало „отидоха“ при Ванчо Тарабунов - един от основателите на „Гоце Фест“ и голям приятел на ОМО „Илинден”-ПИРИН.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
/НЯКОЙ КРИВО СИ БЕ НАПРАВИЛ СМЕТКИТЕ.../
Боян Бибишков


„За честването на 4 февруари - рождения ден на Гоце Делчев, в гр. Прилеп се провежда традиционният всемакедонски събор“ - това бе част от поканата до ОМО „Илинден”-ПИРИН. Представители начело с почетния председател Стоян Георгиев заминаха за гр. Прилеп.

Темата на събора тази година бе - школи за изучаване на македонски език в Албания, България, Гърция, Сърбия, Италия, Румъния, Хърватска. Подкрепихме идеята и подробно обяснихме защо в РБългария е невъзможно.
Читај
Исторически истини от български учени
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Проф. Веселин Бешевлиев
(Продолжува од минатиот број)Според гръцката митология, както е известно, след Всемирния потоп родоначалник на новото човечество (не само на гръцката народност, но изобщо на цялото човечество) става Прометеевият син Девкалион, който заедно с жена си Пира се спасили единствени от потопа. Сега като се вземе предвид това предание, то съвсем естествено се явява родоначалниците на отделните народи, като напр. Хелен, Македон, Латин и пр., да произлизат пряко или непряко от общия прародител Девкалион.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Герасимов Василев
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Самуил Ратевски


Стоян Герасимов е роден на 10.09.1948 г. в. с. Ключ, Петричко. През 1965 г. започва да пише и разпространява македонски позиви. През 1970 г. е един от създателите на организацията „Невидимите орли на Беласица“. Заловен е и осъден на затвор. След освобождаването му през 1972 г. е заточен далече от родния край. Продължава да се занимава с македонска дейност. През 1974 г. заедно с Тевилов предприемат неуспешно бягство към Югославия, но са заловени и получават по 1-2 години затвор, след което отново са интернирани. След завръщането си в родния край е отвлечен от ДС през 1977 г. Тормозен от ДС, той се отдава на вярата след 1983 г.
Читај
Култура
НА 90-ГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА МАТЕЈА МАТЕВСКИ ПРОМОВИРАНА НЕГОВАТА КНИГА „ДОЖДОВИ – 90 ПЕСНИ”
(Преземено од МИА)


Големиот македонски поет Матеја Матевски во нашиот духовен простор внесе иновативни моменти за својата поезија и во период од шест децении создаде дела што ја легитимираат македонската литература во рамките на развиените литератури. Станува збор за полифона личност, човек кој во македонскиот духовен простор внесе нови ветришта, нови светски трендови, што значи современата македонска литература преку Матеја Матевски практично и најдобро се афирмира во светски рамки.
Читај
Средба за претседателски избори
ЗАЕВ И МИЦКОСКИ СЕ ДОГОВОРИЛЕ ДА ИМА КРИСТАЛНО ЧИСТИ И ФЕР ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ ИЗБОРИ
Цветанка Миновска


Работни групи на СДСМ и на ВМРО – ДПМНЕ од денеска ќе работат на новиот предлог закон за јавно обвинителство со кој се предвидува интегрирање на Специјалното јавно обвинителство во Јавното обвинителство, најавија по вечерашната средба во Владата премиерот Зоран Заев и лидерот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски.

На средбата се разговарале за обезбедување услови за одржување фер и демократски претседателски избори и за реформските закони, меѓу кои се и законите за разузнавачките служби.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Во Крушево се задржав еден ден и една ноќ. Селото е распослано на двата брега на малата рекичка, но не ми остави впечаток. Типично планинско село. Не отидов да го видам полето што се наоѓа во подножјето на планината (Алиботуш) Славјанка. Тука поминува границата помеѓу Бугарија и Грција. Во тоа поле се наоѓале и нивите на дедо ми Никола, на кои саделе тутун. Утредента се вратив од Крушево во Демир Хисар. Тоа беше некаде околу ручек. Бев гладен. Но беше Велики петок, пред Велигден. Застанав на една улица пред излогот на една слаткарница. Внатре имаше тулумби, раванија, торти и др. слатки. Поради строгите правила на татко ми во времето на постите, особено Велигденските, не смеевме да јадеме никакви мрсни јадења.
Читај
Во викенд-бројот, од 16-17 февруари, е објавен текст „За Александар Велики и за Република Северна Македонија“ од професорот на универзитетот „Колгејт“ во Њујорк, Роберт Гарланд.
АЛЕКСАНДАР СЕПАК БИЛ МАКЕДОНСКИ, А НЕ ЕЛИНСКИ
(Преземено од МИА)


Го цитирам само оној дел во кој станува збор за јазикот на кој зборувале Македонците и вели „…Така останува аргументот за јазикот, а тој отвора трнливо прашање: дали Македонците зборувале на некаков грчки дијалект или станува збор за посебен јазик или некаква комбинација? Тие немаат литературни записи и немаат оставено никакви натписи на нивниот сопствен јазик, па затоа немаме сигурни факти“.

Претпоставувам дека професорот, господин Роберт Гарланд е познавач на историјата на Елада (Грција), а секако и податокот што е потврден во светот на историографијата дека Александар Македонски не го знаел јазикот на Елините, па го повикал учениот Аристотел, кој живеел во Атина, а по потекло е од Халкидики, да го научи да говори хеленски.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ПРОВЕДЕНИ 27-МИ АРМАКЕДОНСКИ СЛАВИ
Димитър Иванов


На 01.03.2019 г. от 18.00 часа се проведоха „27-ми Армакедонски слави”, организирани от театър „Скрб и утеха” с директор проф. Тихомир Стояновски - университетски преподавател по драмско изкуство. Вечерта бе посветена на Стоян Георгиев и последната негова книга „Повест за една македонка”, и на Димитър Иванов за новоизлязлата му книга „Ехо от Пирина към Вардара и Егея”. Освен двамата автори представител от ОМО „Илинден”-ПИРИН бе и Боян Бибишков.
Читај
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
“МЕДАЛ ЗА ЗАСЛУГИ ЗА МАКЕДОНИЈА“ ЗА ПЕЕВ, ЛЕКОСКИ И ПАНКИНА
(Преземено од МИА)


Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска додели Медал за заслуги за Македонија, на истакнатите научни работници лингвисти и македонисти, Коста Пеев, Стојан Лекоски и Олга Панкина. Пензионираниот професор по Дијалектологија на македонскиот јазик на Филолошкиот факултет, Коста Пеев, е одликуван со Медал за заслуги за Македонија, за исклучителната посветеност и ангажираност во своето работење и дејствување, со што даде значаен придонес за зачувувањето на дијалектите на македонскиот јазик и неговата поширока афирмација.
Читај
Виножито во писмо испратено до Вселенскиот патријарх Вартоломеј
ВИНОЖИТО БАРА ОД ВАРТОЛОМЕЈ БОГОСЛУЖБА НА МАКЕДОНСКИ ВО ГРЧКИТЕ ЦРКВИ
(Преземено од „Вечер“)


Воведување на богослужба на современ македонски јазик во црквите каде живеат македонски православни христијани во Грција, бара партијата на македонското малцинство во Грција – Виножито, во писмо испратено до Вселенскиот патријарх Вартоломеј.
„Посакуваме да може литургијата да се изведува и на македонски јазик во регионите на Грција каде што живеат македонските православни христијани, граѓани на Грција“, се вели во писмото во кое се даваат и историски податоци за постоењето на македонското малцинство на територијата на Грција.
Читај
Овчи вой
ИСТОРИЯТА КАТО ПАЛАЧИНКА
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Всеки иска да я обърне и препече по свой вкус. Да я намотае с любимия си пълнеж и да си я изяде сам, без да я дели с някого. Така и историята. Само дето тази палачинка я няма в тавата, само в главата. А там всеки може да я преобръща както си иска. И тъй като я няма в тавата, много важно се оказва да накараш никой друг да не пипа твоята палачинка в твоята глава, а да признае, че тя е твоя и само твоя, и то именно по начина, по който ти чувстваш, мислиш и казваш. Това е дереджето на балканската историческа кухня. Звучи като лудница, като кошмари в кухнята, като... е, като нещата такива, каквито тука са.
Читај
По повод “Десетте лъжи на македонизма” от Б. Димитров
КОЙ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА?
Проф. Георги Радулов


Няколко въводни думи
На българския книжен пазар се появи нова книга – “Десетте лъжи на македонизма” – от известния македономразец Божидар Димитров. Книгата е написана в познатия ни дух на отричане на всичко македонско – история, език, нация и т.н. При това отричането тук е невероятно грубо и показва силно емоционален автор, за чието ниво, като научен работник и толерантност към мнението на другите автори, оставяме всеки, който прочете писаното, сам да съди. Няма да даваме и оценка за научната стойност на труда. Много се чудихме и дали да пишем във връзка с книгата. Накрая решихме все пак да пишем.
Читај
Писмо в редакцията
УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ НА ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“!

Да ви пиша ме провокира един коментар на проф. Юлиян Вучков по телевизия „Евроком” на 3 март, 20.00 часа, по адрес на македонския народ и език.

Безброй политици от всякакъв ранг, едри патриоти и хич патриоти, хора, дето не знаят къде е Македония, ежедневно хвърлят всевъзможни помии и обиди по адрес на македонците абсолютно незаслужено, но никой от гореспоменатите господа не е така гадно плювал по македонците и македонския език, както го направи професорчето Юлиян Вучков. С тия редове нито отговарям на Вучков, нито коментирам казаното. Професорът се е титулувал на тема „Научен комунизъм“ - наука, отдавна отишла в музея, а и самият Вучков бързо върви към музея.
Читај
Писмо в редакцията
ДО РЕДАКЦИЯТА НА ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“, ГР. БЛАГОЕВГРАД!

Уважаема редакция,

Обръщам се към всички от екипа, пък и към всеки, който счита себе си за истински македонец, със закъснялата, но искрена молба за следното: Най-почтително отправяме своите поздрави чрез вас (ние, що сме университетски възпитаници, но и тия, които не са) от околината на гр. Гоце Делчев към вонредния професор на Щипския университет в РМакедония доц. д-р Стойко Стойков.

Може би е излишно, но за някои други, що четат „Народна воля“, ще припомним, че г-н Стойко Стойков е съпредседател на партията ОМО „Илинден“ - ПИРИН.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН

На 17 март 2019 г. в село Мосомище се проведе заседание на Централния съвет на ОМО „Илинден“-ПИРИН. Традиционно то започна с първа точка - отчет за дейността. Докладвани бяха резултатите от Генералната асамблея на Европейския свободен алианс, в който партията взе активно участие, от дейността на партията по места, международната и дипломатическа дейност, дадените интервюта от лидери на партията и др.
Втора точка бе посветена на развитието по въпроса за нерегистрирането на македонски организации в България. България е под засилено наблюдение в Комитета на министрите и опитите й да затвори наблюдението, без да започне да регистрира организации, са се провалили.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
П О К А Н А
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК

На 21 април 2019 г. (неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 104-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от РМакедония и РБългария. Всички са поканени.

Съборът ще започне в 11.00 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин „Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, КПД „Илинден”, КПД „Никола Вапцаров”, КПД „Цар Самуил” и Сдружение „Победа”.

В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting