Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ИСТИНСКО ПРИЯТЕЛСТВО И ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ ДВЕ ДЪРЖАВИ МОЖЕ ДА ИМА ЕДИНСТВЕНО И САМО ТОГАВА, КОГАТО ТЕ ВЗАИМНО ЗАЧИТАТ И ПРИЗНАВАТ РАЗЛИЧНАТА ПОМЕЖДУ ИМ НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ. ЗАКАНИТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ КЪМ ЗОРАН ЗАЕВ СА ДА ПРИЗНАЕ, ЧЕ ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ Е БЪЛГАРСКО, А АКО НЕ ГО ПРИЗНАЕ - НЯМА НАТО И ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ.
ДОГОВОР ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО ЛИ?! СКЪРЦАНЕ НА ЗЪБИ И ЯВНИ ЗАКАНИ ЗА ОБСЕБВАНЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДЪРЖАВА И НАРОД
ЯН ПИРИНСКИ


Великобългарските стремежи на българските държавници и политици за Велика санстефанска България, България на три морета, никога не е спирала. Те продължават. Но фрапантното днес е, че след като България стана членка на НАТО и Европейския съюз, тя сякаш намери боншанса как да осъществи вековните си миражи.

След изказването на Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско, следват заканите на Борисов, че това изказване ще го има предвид за членство на Македония в НАТО и Европейския съюз. Борисов и Радев заявяват, че Илинденското въстание е българско. Заев разкаян потвърждава, че е българско. Тогава възниква въпросът кого обслужва подписаният договор между двете страни?! Въпроси, вещаещи само злини. И докога?!
Читај
Президентът на Република Македония Ѓорге Иванов:
САКАМЕ ВО ЕУ И НАТО, НО СО СВОЕТО ИМЕ, ДОСТОИНСТВО И ЧЕСТ
(По македонскиот печат)


Македонија не е приватна сопственост за некој да тргува со неа и со нејзините вредности, не е личен имот за некој да ја распродава, не е ничија земја за секој да ја присвојува, туку му припаѓа на народот што ја создал, порача денеска од Крушево претседателот Ѓорге Иванов.

Во обраќањето по повод двата Илиндена, Иванов јасно и остро го повтори ставот дека е против Грчкиот договор и дека не го прифаќа.
Читај
Отрицание на отрицателите
ДА ПОГЛЕДНЕМ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Албанците... Работата по създаване на албанска нация върви много трудно. През април 1897 г. консулът на Скутари ще посочи, че „съществуват съмнения... дали има достатъчно съмишленици и дали националният елемент е достатъчен за създаване на една нова Албания“ (Толева, 444). Както констатира и консулът в Берат през 1899 г., населението е безразлично към националната идея, а и тя се среща сред малцина (Толева, 194, 195). През 1901 г. се констатира, че националната идея е дълбоко заспала в Централна Албания и се среща само сред някои бейове и аги - положение, което не се променя и до началото на 1905 г. (Толева, 502).
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)на хората, на техните способности и слабости, Филип успял да си избира винаги със сигурност поглед пълководци и помощници. Достатъчно е да споменем отличните му генерали Пармений и Антипатър, които били и изкусни дипломати. Под негово ръководство в неговия дворец се подготвили и мнозина по-млади пълководци и политици, които по-късно служели на Александър Велики. Известно е, че след смъртта на последния измежду неговите генерали изпъкнали видни личности, които били способни да заемат царски престол и да управляват достойно големи държави.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2017 г.

(Правозащитен комитет „Толерантност“, с подкрепата на ОМО „Илинден“-ПИРИН и „Народна воля“)

След първоначално отлагане на делото срещу Христов е даден ход. По настояване на своя адвокат Тилев в началото не посочва, че голяма част от клеветите и обидите към него са на етническа основа и че причината за враждебното отношение и тормоза е неговото етническо самоопределение. Мотивът на адвоката е, че „съдиите ще погледнат по-иначе на делото, ще попречи на това да го осъдим“. По-късно Тилев размисля и внася в съда допълнителни данни по този въпрос. Съда обаче отказва да приеме показанията за това, че тормозът е на етическа основа, въпреки че на едно от заседанията единият член на съда възкликва: „А, затова значи е конфликтът между вас, за македонския въпрос.“
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Атанас Радоев Мутлешов
“АЗ СЛУШАХ РАЗКАЗИТЕ НА БАБИТЕ И ДЕДОВЦИТЕ СИ И ТЕ МЕ ЗАПАЛИХА ЗА МАКЕДОНИЯ”
Самуил Ратевски


Роден през 1948 г. в с. Хърсово, Санданско, в род на потомствени революционери, Атанас Мутлешов завършва рядкото за времето си висше образование, специалност „История”, и участва в няколко младежки македонски групи по време на комунизма. След 1989 г. се включва в македонското движение, става общински председател на ОМО „Илинден“-ПИРИН за Сандански.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН, гр. Шумен
ИЛИНДЕНСКИ ПИКНИК ПО СЛУЧАЙ 115 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Димитър Иванов


Поради ред причини традиционният илинденски пикник по покана на шуменската секция към ОМО „Илинден“-ПИРИН тази година бе проведен със закъснение на 12.08.2018 г. на Шуменското плато. Отпускарският период и топлото време не попречиха да бъде отбелязано това най-важно събитие от историята на нашия многострадален народ.

Никое друго събитие от дълговековната история на Македония не е проникнало така дълбоко в паметта и душата на македонския народ.
Читај
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
НЕ ПРИФАЌАМ ДОГОВОР ШТО Е ШТЕТЕН ЗА МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ
(Преземено од МИА)


Претседателот Ѓорге Иванов на денешната средба со вршителот на должноста заменик-помошник државен секретар во Стејт Департментот на САД за Европа и Евроазија, Метју Палмер во однос на постигнатиот договор меѓу владите на Република Македонија и Република Грција, истакнал дека не прифаќа договор со кој се крши Уставот, законите и се рушат државните институциите и претставува договор што е на штета на македонските национални интереси.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Кон крајот на 2017 година се навршија 71 година од денот кога во месец декември 1946 година група од 20 средношколци од 5те околии на Пиринска Македонија го започнаа своето патување од родните градови до главниот град на Народна Република Македлонија, Скопје. Тоа се случуваше нешто повеќе од две години од одржувањето на Првото заседание на АСНОМ во манастирот св. Прохор Пчински на кое беше создадена македонската држава Федерална Република Македонија.
Читај
Академик Петар Манџуков:
АКО ГО ДАДЕМЕ ТОА ШТО ГО БАРААТ БУГАРИЈА, АЛБАНИЈА И ГРЦИЈА, НАМ НЕМА ДА НИ ОСТАНЕ НИШТО

Никој нормален не е против добрососедски односи и ние од секогаш сме сметале оти сме блиски со Бугарите и дека треба да се соработува. И МАНУ најмногу соработува со Бугарија, ама тоа не значи дека една Влада која ќе добие мандат, затоа што било речено дека тие и тие прашања треба да се исчистат и треба да се решат, веднаш ќе направи една отстапка за која ние не знаеме колкава е, а притоа занемарувајќи дека власта се добива преку народот, народот е тој што ја предава власта на оние што ќе ја извршуваат со тоа да ја извршат волјата на народот. Тие немаат право да одат надвор од тие работи, вели академик Петар Манџуков.
Читај
Пишува Ристо Бунтески - Бунте
МЕТОДИЈА ШАТОРОВ – ШАРЛО, ЗА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА

Телеграмата на ЦК на БКП испратена до КИ од февруари 1942 година во потполност ги содржи ставовите на Шаторов за организирање на македонската комунистичка партија единствена за сите македонски делови. Во оваа телеграма стои: „Сметаме да е према постојаната состојба целисходно-оправдано да се соединат македонските партиски организации во самостојна македонска партија“. Од ова произлегува дека македонската комунистичка партија ќе има задача да ги прибира во своите редови комунистите од трите делови на Македонија.
Читај
Проспорографија на стариот Бугарин, од Тодор Балкански, издадена 2006 година во Пазарџик, Бугарија
МОНОГРАФИЈАТА „МЕТОДИЈА ШАТОРОВ МЕЃУ МАКЕДОНИЗМОТ И БУГАРИЗМОТ“

Авторот вложил голем труд во истражувањето и прибирањето на документите и материјалите како и искази на личности кои биле соработници на Методија Шаторов и напишал вкупно 425 страници.

Во овој осврт ќе бидат опфатени само еден дел, побитните прашања за кои се изнесени од авторот во оваа монографија за Шаторов и тоа оној дел за македонската нација, споредени со ставовите на Шаторов и ставовите на авторот.

Како прво да го прокоментираме насловот на монографијата.
Читај
„Ова не се брише и не се заборава!“, коментира Каракамишева
ГАРАНЦИЈАТА ШТО ЈА ПОТПИША ЗОРАН ЗАЕВ ЗА ДА ГО ДОБИЕ МАНДАТОТ ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ
(Преземено од Република)


Ова не се брише и не се заборава: Гаранцијата што ја потпиша Зоран Заев за да го добие мандатот од претседателот Иванов.

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев е првиот мандатар на кого му се бараат гаранции за заштита на унитарноста и суверенитетот на државата. Откако ги потпиша гаранциите, Заев го доби мандатот за формирање на влада од претседателот Ѓорге Иванов.
Читај
Павловски на својот Фејсбук профил ги коментира...
АКАДЕМИК БОЖИН ПАВЛОВСКИ: ЌЕ ГО ПРОПЛУКАМЕ МАЈЧИНОТО МЛЕКО!
(Преземено од Република)


Академикот и писател, Божин Павловски на својот Фејсбук профил ги коментира на случувањата околу дебатата која ја започнаа бугарските политичари и премиерот Зоран Заев за карактерот на Илинденското востание и извинувањето на Заев до бугарските власти.

Додека не го проплукаме мајчиното млеко затоа што сме создале македонска држава наспроти бугарската историографија, ќе бидеме уценувани со тие блокади за влез во НАТО и ЕУ.
Читај
Протойерей Люпче Петрески в статия за „Маркукуле.мк“ (Македония)
ИЗВИНЕТЕ СЕ И ВИЕ, ПОДДРЪЖНИЦИ НА ЗАЕВ!
Превод: Тереза Герова


Македонската електронна медия „Маркукуле.мк“ публикува коментар на Протойерей Люпче Петрески за изострянето на отношенията между Скопие и София след изявление на Зоран Заев за характера на Илинденско-Преображенското въстание. Агенция „Фокус“ представя превод на статията без редакторска намеса. „Обръщам се към поддръжниците на Заев и членовете на СДСМ, всички заедно да изразите подкрепа към министър-председателя, като следвате неговия пример, та и Вие смирено се извините на българите за необмислено изказаната от страна на премиера истина, че Илинденското въстание е македонско.
Читај
Насилие, политика и памет
СПОМЕНИТЕ НА МИЛЕН РАДЕВ, ИЛИ IN VINO VERITAS
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Следващият спомен е отново на човек, който не е страдал, напротив, бил е част от репресивния апарат. Защо въобще е включен в сборник, посветен на насилието? С две думи, за да каже, че насилие не е имало, но хората са си били българи. На пръв поглед странна позиция, причините за която обаче лесно ще се изяснят.

Става дума за Страхил Дерменджиев, роден през 1931 г. в Дамяница, със средно специално образование, член на БКП от 1958 г., политофицер, помощник на партийния секретар (заедно с него правел книги за историята на партийната организация в селото)...
Читај
Факти и документи от миналото
БОЙНИЯТ ПРИНОС НА МАКЕДОНИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БАЛКАНИТЕ
Генерал Кецкаров Вл.
(Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВ)След толкова кървопролитните войни за подялбата на Македония, в които само гласът на македонеца не биваше чут, горното заглавие звучи много парадоксално и претенциозно во ушите на балканските империалисти. И все пак на такива теми може да се говори и пише со много везки основания, стига да се припомнят и правилно разтълкуват няколко исторически факти от най-древни времена та дори до днес.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 115 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Любомир Марков


На 29 юни 2018 г. бе проведен традиционният събор на ОМО „Илинден“-ПИРИН, посветен на Илинденското македонско въстание. Това същевременно е и официалният празник на партията, носеща в името си Илинден. Вече изградена дългогодишна традиция е, че съборът се провежда в близост до гоцеделчевското село Мосомище, в парка край параклиса „Свети Георги”.

Съборът бе открит в 11.00 часа. Прочувствено слово в памет на Илинденци държа членът на Централния съвет на партията Димитър Иванов от Шумен. Бе отслужена тържествена панихида в спомен на загиналите в Илинденското въстание. Бе приготвен и раздаден курбан. За доброто настроение на гостите се грижеше оркестър „Македония“. Съборът продължи с много песни и хора.
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ОМО „Илинден“ - ПИРИН
Любомир Марков


На 29 юни 2018 г. в 13.00 в близост до Мосомище, Гоцеделчевско, се проведе заседание на Централния съвет на ОМО „Илинден“ - ПИРИН. Въпреки отпускарско-земеделския сезон присъстваха мнозинството от съпредседателите и членовете на Централния съвет. Основна тема бе положението в Македония и предстоящият референдум. Втори ключов въпрос, който бе разискван, бе политиката на партията в новите условия, които настъпват в региона. Поставена бе задача на всички членове на Централния съвет да подготвят предложение в тази насока за следващото заседание на Централния съвет през месец септември.
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com

НОВА КНИГА   НОВА КНИГА   НОВА КНИГА
ОСЪДЕНА НАДЕЖДА

Излезе от печат книгата “Осъдена надежда” от доцент д-р Стойко Стойков. Тя е посветена на историята на ОМО „Илинден“ от нейното създаване през април 1990 г. до нейното разпадане в края на 1992 и началото на 1993 г. Базирана е върху голям брой оригинални документи, материали и спомени на участници в събитията. Включени са и много цитати от ключовите документи от това време. Обхваща 173 страници, формат А5, и е снабдена със 186 бележки под линия. Можете да я закупите в редакцията на вестника за символичната сума от 5 лева.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting