Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ГОСПОДА БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИЦИ И ПОЛИТИЦИ, СЛЕД КАТО РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СТАНА ЧЛЕНКА НА НАТО И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ВИЕ ВИСОКО И ГОРДО РАЗВЯХТЕ ОСТАРЯЛОТО СИ ЗНАМЕ ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА. НАЛИ ЗАТОВА НАСТОЯВАТЕ ДА ИМАТЕ И ОБЩА ИСТОРИЯ С РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ?
ИМА СИ ХАС ДА НЕ ВЯРВАТЕ, ЧЕ СТЕ ВЕЛИКИ! КАЗВАТЕ, ЧЕ ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ Е БЪЛГАРСКО, ЗЕМЯТА, ХОРАТА СЪЩО, ТОГАВА С КОЙ ПОДПИСАХТЕ ДОГОВОР?!
ЯН ПИРИНСКИ


Днес, първи октомври 2018 година, вестник „Народна воля” навършва 38 години от своето създаване. През всичките тези години във вестника са поместени много статии по въпроса за приятелство и добросъседство. В тях се вижда, че ние призоваваме съседите на Македония за истински добросъседски отношения на базата на реципрочност и взаимно зачитане на националната идентичност на всяка една от страните.

Крайно време е българските държавници и политици веднъж и завинаги да разберат, че може да се разчита на истинско добросъседство, приятелство и съжителство само тогава, когато в договорите си за добросъседство на първо място трябва да е основното условие. А това е: Има македонска държава и народ, и има българска държава и народ. Има българско малцинство в Република Македония, има македонско малцинство в Република България. Това е изходът, друга алтернатива няма!
Читај
Претседателот Ѓорге Иванов на средбата со Столтенберг:
НАТО И ЕУ НЕ СМЕАТ ДА БИДАТ АЛИБИ ЗА ЛОШ ДОГОВОР
(По македонскиот печат)


Верувам дека вистинското место на Република Македонија е во Европската Унија и НАТО Алијансата. Ќе продолжам да ги поддржувам нашите стратешки цели. Ho, Европската Унија и НАТО во никој случај не смеат да бидат алиби за лош договор, истакна претседателот Ѓорге Иванов на денешната средбата со генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг, соопшти неговиот кабинет.

Тој потенцира дека уште во 2008 година Република Македонија ги исполни условите за членство во НАТО и сиве овие години активно придонесувајќи во меѓународните мировни мисии го заслужува членството во НАТО без дополнителни услови.
Читај
Отрицание на отрицателите
ДА ПОГЛЕДНЕМ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Истината е проста и неприятна за българските националисти. Както всички останали нации - българите са една съвсем нова нация, продукт на 19 век. Нейните претенции за древна история самите се явяват фалшификация на историята. И нищо чудно, както преди век много точно забеляза Ренан - да направиш историята фалшива, е част от това да бъдеш нация.

В случая фалшификацията се състои в това, че при създаване на своята нация българските националентусиасти са избрали едно славно историческо име за своята нация, име, на което реално нямат никакво или съвсем минимално право.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Както се вижда, Филип не се отличавал с пестеливост; ръката му била доста щедра. Макар че имал значителни доходи от рудниците, от трибутите на покорните народи, от плячка и пр., той все пак изцяло ги изразходвал - било за постигане на целите си, било за подаръци на приятелите си. Теопомп изрично казва, че не само Филип, но и неговите другари, които му подарявали, били лоши стопани и не могли да живеят разумно и пестеливо. Не ще съмнение, че Теопомп и в тоя случай преувеличава, за да хвърли сянка върху характера на Филип, като често е постъпвал в своето съчинение.
Читај
Интервю с проф. Кръстьо Манчев
РЯДКА ОБЕКТИВНОСТ ОТ БЪЛГАРСКИ ИСТОРИК

Това интервю с професор Кръстьо Манчев със заглавие „Рядка обективност от български историк” е публикувано във вестник „Народна воля” 2010 година, месец януари. Повторната му публикация е актуална и днес, след подписания договор за добросъседство между Република Македония и Република България.

Професор Кръстьо Манчев е роден на 27 септември 1926 година в село Верзар, Царибродско, Западни покрайнини. Завършва история в СУ. Специализирал е в ГДР и СССР. Научен сътрудник в Института по балканистика при БАН. Избягал през 1949 година в България, години наред е работил в Димитровград като бригадир, бил убеден комунист и антититовист. След това учителства в Симеоновград. Там проф. Кръстьо Манчев представи най-новата си книга “Кървавият край на Югославия” миналата седмица.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Атанас Радоев Мутлешов
“АЗ СЛУШАХ РАЗКАЗИТЕ НА БАБИТЕ И ДЕДОВЦИТЕ СИ И ТЕ МЕ ЗАПАЛИХА ЗА МАКЕДОНИЯ”
Самуил Ратевски


„Аз слушах разказите на бабите и дедовците си и те ме запалиха за Македония. От тех научих, че съм македонец.“
„Тогава това беше популярно да се създават младежки македонски групи, знаехме, че преди нас са разкривани такива групи. И малко романтично бехме настроени - една клетва бехме написали под влияние на четническите и се заклехме всичките.“
„В групата възникваха и спорове за бъдещето на обединена Македония. Стоян развиваше тезата за Македония в рамките на Югославската федерация, а останалите (в това число и аз) бяха за отделна и независима Македония, без Югославия, без България...“
„Помня, през 1965 г. на преброяването исках да ме пишат македонец, но кмета, който ни беше роднина, каза: „Нема да те пишем, защото ке си имаш неприятности!“ И въпреки моите настоявания ме беха писали българин.“
Читај
Без коментар
СПОДЕЛЕНИ ИСТИНИ ОТ БЪЛГАРСКИ УПРАВНИЦИ

Българският княз (по-късно цар) Фердинанд (когото не е необходимо специално да го представяме на читателите) на 6 април 1896 г. (почти по същото време, когато в Солун заседава Солунският конгрес на ТМОРО) по време на своя престой в Цариград се среща със сръбския дипломатически представител Владан Гьоргевич. По време на разговора българският владетел от германски произход заявил следното:
“В Македония главната маса от населението нито са българи, нито са сърби, а славяни и християни, които говорят език еднакво далечен или, ако обичате, еднакво близък на сръбския и на българския език, но език, който е отделен диалект, ако не и отделен език.
Читај
ПОЗИЦИЈА НА ОМО „ИЛИНДЕН“ - ПИРИН
ВО ВРСКА СО РЕФЕРЕНДУМОТ ЗА ИМЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

На своја седница одржана на 9 септември 2018 г. во Благоевград Централниот совет на ОМО „Илинден“-ПИРИН го разгледа прашањето за претстојниот референдум во Р Македонија во врска со името на Р Македонија и ја донесе следната позиција:
- Поаѓајќи од очигледната несправедливост на наметнатиот од грчкиот национализам проблем и сознавајќи дека надвор од секакво сомнение мотивите на грчката страна се насочени против македонската нација, идентитет и македонското малцинство во Грција;
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН, гр. Шумен
МАКЕДОНЦИТЕ ОТ ШУМЕН СЕ ПОКЛОНИХА ПРЕД ЖЕРТВИТЕ НА ОРГАНИЗИРАНИЯ ГЕНОЦИД
Димитър Иванов


Днес, 12.09.2018 г., по инициатива на секцията към ОМО „Илинден”-ПИРИН в гр. Шумен бе отбелязан денят на организирания геноцид върху македонците.
На бюста-паметник „Н. Й. Вапцаров” в двора на Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ), носеща неговото име, бяха поставени венец и цветя за мъченически загиналите герои. След едноминутно мълчание с падане на колене ораторът произнесе прочувствено слово за тъжните събития не само в македонската, но и в българската история.
 
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

Текстот е пишуван врз изворни документи од комунистичка провиниенција и сопствени записи настанати во времето на случувањата. Таа е обид да се сочува , да се одбрани македонската национална самосвест и покрај жестоката репресија на кои беа подложени Пиринските Македонци под бугарската комунистичка власт. Тоа беше борба за одбрана на своето право на самоизразување и самоопределување. Книгата не е оптоварена со говор на омраза и најмалку е насочена против бугарскиот народ и држава. Нејзината цел е да се сочува историјата во интерес на одбраната на мирот и подобрата иднина.
Читај
Пишува Ристо Бунтески - Бунте
МЕТОДИЈА ШАТОРОВ – ШАРЛО, ЗА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА

Исто така на стр. 58, во под наслов „Влијанието на Коминтерновскиот македонизам во Шарловата Македонија во 1941 г.“ авторот пишува: „Коминтерновската верзија за постоењето на „етнички Македонци“ и „македонски јазик“, ова било прифатено од КПЈ и од Тито. На чело на Покраинската организација беше исто така еден воспитаник на Коминтерната... кој не ги прима измислените кажувања на Д. Влахов за коминтерновски етнички македонизам. Започнува најтешкото време од животот на Методија Шаторов. Конфликтот со Силниот човек на ЈКП Тито може да се согледа во неколку документи:
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
НАШАТА ГЕНЕРАЦИЈА Е ОБВРЗАНА ДА ГО ЗАЧУВА ЗАВЕТОТ ОД ПРЕДЦИТЕ И ДА ИМ ГО ПРЕДАДЕ НА ПОТОМЦИТЕ
(Преземено од Република)


Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, по повод 8 Септември – Денот на независноста на Република Македонија, упати честитка до граѓаните на Република Македонија.
Иванов во честитката наведува дека на овој ден би сакал сите заедно да се потсетиме на суштината на овој голем празник.
- Делото што го започнаа Илинденците а го продолжија АСНОМ-ците, конечно го заокружија македонските граѓани на 8 Септември 1991 година, на нашиот трет и конечен Илинден. Во очи на тој историски референдум во нашата татковина не доаѓаа високи странски претставници.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов во Њујорк:
ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ НА 73. СЕСИЈА НА ГЕНЕРАЛНОТО СОБРАНИЕ НА ОН ВО ЊУЈОРК
(Преземено од МИА)


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов од денеска ќе престојува во работна посета на Соединетите Американски Држави, по повод учеството на 73. сесија на Генералното собрание на Обединетите Нации во Њујорк.
Иванов, како што соопшти неговиот кабинет, на 27 септември ќе има обраќање на генералната дебата на 73. сесија на Генералното собрание на Обединетите Нации на тема „Да ги направиме Обединетите нации релевантни за сите луѓе: Глобално лидерство и заедничка одговорност за мирни, рамноправни и одржливи општества“.
Читај
Насилие, политика и памет
СПОМЕНИТЕ НА МИЛЕН РАДЕВ, ИЛИ IN VINO VERITAS
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Простата истина, премълчана, но редовно щръкваща над повърхността в този спомен е, че самият Дерменджиев се е писал македонец през 1946. Такъв е бил писан и в документите си в казармата („Аз завърших 60-а година курс за запасни офицери в Шумен и моите документи, които ми са издадени от там по силата на тия документи, които са изпратени, ми пише, че съм македонец. Във войнишката книжка“. Груев, 291). Той всъщност оневинява себе си. Защо се е писал македонец? Защо не е оказал съпротива, ако е бил българин? А ако е бил македонец, защо по-късно пък се е писал българин? Доста трудно е да обясниш всичко това и накрая все още да изглеждаш като човек с достойнство.
Читај
Факти и документи от миналото
БОЙНИЯТ ПРИНОС НА МАКЕДОНИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БАЛКАНИТЕ
Генерал Кецкаров Вл.
(Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВ)Тези обстоятелства са достатачни да ни обяснат политическата раздробеност на Балканите во различните епохи на историята, както и възможността на добре организираните во военно отношение народи да ги покоряват под своята империалистическа власт и пак да не успеят да наложат една обща държавна консепция. Така, пред очите ни се редят много завоеватели, като перси, римляни, готи, келти, авари, славяни, кръстоносци, нормани, турци, а напоследак и немци, които са покорявали раздробените балканци за много късо или много дълго време.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
НА 12 СЕПТЕМВРИ 1924 ГОДИНА НОЩТА СЕ НАЛЯ С КРЪВ...
Боян Бибишков


В центъра на Горна Джумая, в хотел „Париж” влиза наказателна група, водена от Кирил Дрангов, убива Александър Василев /Алеко Паша/, Ангел Коларов, Димитър Петрински. Това е само началото на геноцида, продължил години. Военните и граждански власти спокойно гледат на „саморазправата” и в повечето случаи оказва помощ на сатрапите на Ванче Михайлов, уведомени за техните намерения. Един след друг биват убити Ар. Йовков, Владислав Ковачев, секретар на ВМРО, Димо Хаджидимов, Тодор Паница, Александър Прогтогеров...
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ОМО „Илинден“ - ПИРИН
Боян Бибишков


Дневен ред на заседанието:
1. Предстоящият референдум в Република Македония.
2. Избор на представители за националния празник на Македония в София.
3. Подготовка за отбелязване годишнината от Кресненското въстание и годишнината на Антон Попов.
4. Отбелязване на годишнината от основаването на ВМРО.
5. Разни.
Читај
Под този надслов от 19 до 26 август се състоя традиционният детски камп Охрид 2018
„ЈА САКАМ МАКЕДОНИЈА-2018”
Боян Бибишков


Темата - македонски език, история и география на Република Македония. Участниците бяха от Албания, Австрия, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Италия, Сърбия, както и участници с хърватско потекло, живеещи в РМакедония. За първи път тази година имаше представители от Румъния и Чехия.
Официалното откриване и приветствие към участниците отправи държавният секретар към Министерство на външните работи на РМакедония Виктор Димовски. „Тези дни да останат незабравими”- пожела той. И те наистина останаха незабравими...
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting