Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ВЪОБЩЕ ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИТЕ ИЛЮЗИИ И МИРАЖИ ЗА ВЕЛИКА САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ, КОИТО ДЪРЖАВНИЦИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ В СТРАНАТА С ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД ВНУШАВАТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ДА СЕ СБЪДНАТ?!
ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРСКИ МЕЧТАТЕЛИ СЕГА ВЕЧЕ РАЗМИСЛЯТ КАК НАЙ-ЛЕСНО И БЪРЗО ДА СЕ ПОЕМЕ И ВКЛЮЧИ МАКЕДОНИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ
ЯН ПИРИНСКИ


След подписания договор за добросъседство между Република Македония и Република България по медиите в страната се появиха удовлетворителни изявления. Понякога дори необуздани бяха възбудата и възторгът от подписания договор между двете страни. Тази възбуда продължава, но вече се иска всичко, споменато в договора, да се осъществи на дело.

Докога с тази явна и брутална шовинистическа пропаганда за обсебване на Република Македония?! Не е въпрос само за арийската българка, а че това е официална българска пропаганда, която е опасна за всички народи на Балканите. Освестете се, господа, спрете! Защото абсурдни са миражите ви за Велика санстефанска България!
Читај
Обраќање на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов:
РЕАЛНОСТ Е ДЕКА РЕФЕРЕНДУМОТ НЕ УСПЕА
(По македонскиот печат)


На вчерашниот референдум народот го отфрли Преспанскиот договор. Со негласање, народот јасно се изјасни против избрзани, наметнати и штетни решенија донесени без претходно постигнат национален консензус. Тивкото мнозинство одлучи. Бојкотот е гласот на оние кои се потценети и не се слушнати.

Пораката од народот е испратена до оние кои мора да ја слушнат. Реалноста е дека референдумот не успеа.
Читај
Отрицание на отрицателите
ДА ПОГЛЕДНЕМ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Всички символични „български“ успехи в Македония обаче изчезват с Руско-турската война през 1878 г. и населението в Македония според признанието на съвременника - българския националист Атанас Шопов, е било готово да даде всякакво доказателство, че не е българско. Същият е много ясен, че трябва чрез българските училища да бъде родено ново поколение в Македония, което да мисли, че е българско. Огромни усилия и средства хвърля българската държава за това, но резултатите, макар и значителни и сравними, и дори по-големи от онези на конкурентните гърци и сърби, имат траен ефект сред неголяма част от населението.
Читај
Държавата, притисната в ъгъла, продължава да шикалкави
НОВ ЕТАП В БОРБАТА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА МАКЕДОНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ
Любомир Марков


От 2014 г. България е под наблюдение на Комитета на министрите заради нерегистриране на македонските организации. Макар че вече има 12 присъди на Европейския съд за правата на човека срещу България за това, че нарушава правата на македонците за създаване на организации и провеждане на мирни събирания, те на практика не се изпълняват - нито една македонска организация или партия не е регистрирана. От 2001 г. досега РБългария се опитва да имитира добра воля и намерение и да подведе Комитета на министрите, че присъдите са изпълнени или в процес на изпълнение, и да затвори случаите в Страсбург, без наистина да изпълни присъдите.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)В по-малките държавици, в които на пръв план стояли въпросите на вътрешната политика, недостатъците на това управление не се чувствали много. Но когато с течение на времето някои от елинските държави нараснали и дори подчинили под своя власт по-голяма или по-малка част от Елада, естествено, задачите на държавната политика станали много по-сложни и масата не била вече компетентна да вникне в тях, да разбере значението им и да вземе правилно решение по въпроси от тая област.
Читај
Интервю с проф. Кръстьо Манчев
РЯДКА ОБЕКТИВНОСТ ОТ БЪЛГАРСКИ ИСТОРИК

Това интервю с професор Кръстьо Манчев със заглавие „Рядка обективност от български историк” е публикувано във вестник „Народна воля” 2010 година, месец януари. Повторната му публикация е актуална и днес, след подписания договор за добросъседство между Република Македония и Република България.

- Никой!
- Виждате ли, а ако развея патриотарско знаме - всички ще ме подкрепят. Ето това е. Тези хора бяха изкуствоведи, те казваха и показваха, че картината, която е създадена за Баташкото клане, е сътворена десетина или дванайсет години след събитието. И това нещо там е инсценирано, направил го е тоя, който е правил картината. Той е довел хора да се инсценира случката. И след това ние сме възприели тази картина като исторически извор, а тя е художествено произведение. Това искаха да ни кажат хората. А се явиха тука политици и имаше заплахи, че ще я убиват тази жена.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Атанас Радоев Мутлешов
“АЗ СЛУШАХ РАЗКАЗИТЕ НА БАБИТЕ И ДЕДОВЦИТЕ СИ И ТЕ МЕ ЗАПАЛИХА ЗА МАКЕДОНИЯ”
Самуил Ратевски


СПОМЕНИ
...Славото беше като ръководител, но той се премести в друго училище, а Живко и още един отидоха да учат в Перник и групата от само себе си се разпадна.
Беха научили за нас въпреки разпадането ни. Некой беше информирал баща ми за тая моя дейност и той помоли служителя в МВР - Петрич Манов (от Хърсово) да ми бъде настойник в училището. Но като изтеглиха Манов на работа в София, баща ми ми каза, ако се наложи нещо по спешност, да търся Смилков от МВР. Когато се наложи по спешност да ми се разпише бележникът и отидох при него, се оказа, че е майор от ДС, който беше по македонския въпрос.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
103 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АНТОН ПОПОВ
Иван Котоманов


На 19.10.2018 г. в с. Беласица членове и симпатизанти на ОМО “Илинден” - ПИРИН от Петрич, Беласица, Самуилово и Рупите се събрахме, за да отбележим годишнината от рождението на поета- революционер Антон Попов.

Доклад за живота и делото на македонския герой прочете Крум Филатов - съпредседател на партията. В доклада подробно бе отбелязана същността на македонския дух в дейността на Антон Попов в Македонския литературен кръжок, заради която бива разстрелян заедно с Никола Вапцаров и още трима революционери.
Читај
Председателот Ѓорге Иванов:
ЧЕСТИТКА ОД ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА НАРОДНОТО ВОСТАНИЕ
(Преземено од МИА)


Претседателот Ѓорге Иванов по повод 11 Октомври – Денот на народното востание, упати честитка до граѓаните на Република Македонија.

– Вооруженото востание против фашистичкиот окупатор, започнато на 11 октомври 1941 година ни ја донесе слободата и остварувањето на сонот за формирање на македонска држава. Патот до конечната победа преку долготрајната Народноослободителна борба исполнет со страдање и хероизам ни обезбеди место на страната на правдата и на човечноста. Борбата за слобода зеде многу жртви пред кои ние денес се поклонуваме и чие дело го славиме, стои во честитката од Иванов.
Читај
Поезија
СОВРЕМЕНА МАКЕДОНСКА ПОЕЗИЈА ОД РАДЕ СИЛЈАН

Во издание на „Матица македонска" од Скопје, излезе од печат антологија на „Современата македонска поезија" од Раде Силјан. На страниците од ова книга застапени се песни од дваесет и осум автори, кои создавале во изминатите осумдесет години.
Во предговорот насловен како „Традиција, современост и континуитет“, Силјан опширно говори за развојните текови на македонската поезија, почнувајќи од делото на основоположникот на модерната македонска поезија, Кочо Рацин па сè до претставниците на генерацијата на седумдесетите години на минатиот век.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

2. Детство
Роден сум, како што реков, на 6 јануари 1926 година во Плоски, долното маало. Плоски во тоа време административно било дел од св. Врачка околија, Петрички округ. Подоцна седиштето на округот било пренесено во градот Горна Џумаја, денес Благоевград. Благоевград и денес објективно претставува центар на Пиринскиот дел на Македонија, која во еден период, на комунистичката власт била поделена на два дела, едниот бил приклучен кон Софиската, а вториот кон Пловдивската област.
Читај
Пишува Ристо Бунтески - Бунте
МЕТОДИЈА ШАТОРОВ – ШАРЛО, ЗА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА

Во прогласогт на ПК на КПМ до македонскиот народ, размножен во јули 1941 година, под насловот „Пријатели на Советскиот сојуз“ се истакнува: „Бугарската и германската полиција прибегнуваат кај методите на српските потисници, а од друга страна како за мајтап говорат „ослободивме ве поробени браќа од Србите“. Во продолжение на овој проглас под наслов „Драги браќа“ се констатира: „Вие сами осетивте на вашиот грб „слободата“, која ја донесоа Германците и Бугарите. Вашата положба е лоша...
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ВО ЕУ И НАТО САМО ПОД УСТАВНОТО ИМЕ
(Преземено од Република)


Во Европската Унија и во НАТО треба да влеземе со нашето човечко достоинство, без уцени, притисоци и двојни стандарди, истакнал претседателот Ѓорге Иванов при приемот на акредитивните писма на Војчех Јежи Тичињски, новоименуван амбасадор на Република Полска во Република Македонија.
Иванов на церемонијата на предавање акредитиви, како што соопшти неговиот кабинет, истакнал дека македонско-полските односи ги карактеризира искрено пријателство, меѓусебна почит, континуиран политички дијалог и значајна динамика во соработката во повеќе области од взаемен интерес.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ДА НЕ ДОЗВОЛИМЕ НАШАТА СЛОБОДНА И НЕЗАВИСНА ДРЖАВА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ДА БИДЕ ОБЕЗЛИЧЕНА
(Преземено од Република)


Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, по повод одбележувањето на државниот празник 23 Oктомври – Денот на Mакедонската револуционерна борба, упати честитка до граѓаните на Република Македонија.
Највозвишена цел на еден народ е да создаде своја држава. Само оние народи кои формирале своја држава ја реализирале слободата со тоа што станале самодоволни. 23 Октомври 1893 година е клучен момент во македонската револуционерна борба за остварување на таа возвишена цел.
Читај
Насилие, политика и памет
СПОМЕНИТЕ НА МИЛЕН РАДЕВ, ИЛИ IN VINO VERITAS
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Много е вероятно, че там Дерменджиев се е писал македонец.
Всички тези мисловни лупинги имат за цел да прокарат очевидно несъстоятелната теза, че Дерменджиев е бил винаги българин, който някакви институции го писали, без да го питат, македонец, но когато е имал възможност, той се е писал българин. Така че за него промяната в курса на БКП по македонския въпрос след 1963 г. би дошла като нещо естествено и без сътресения. Реалността обаче е друга. Той е бил македонец през целия период, докато това не е било забранено. След 1958 г. обаче започва партийна кариера, става партиец, а през 1960 завършва и школа за политофицер.
Читај
Факти и документи от миналото
БОЙНИЯТ ПРИНОС НА МАКЕДОНИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БАЛКАНИТЕ
Генерал Кецкаров Вл.
(Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВ)Плутарх пише, че на някои пиршества, македонците се карали на своят неразбран варварски език. Важният факт, който трябва да подчертаем, е, че при дадени политически обстоятелства, географското положение на Македония е позволило да се зароди на македонска почва чувството за общност и со други балкански народи и са могли да станат културтрегери на една висока цивилизация и още широка държавна консепция. Това е достатачно за да се разбере, че географското положение е допуснало политическото развитие на Македония, не само без вреда, но и со огромна полза за съседите.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
СРЕЩА НА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ОМО „ИЛИНДЕН“ - ПИРИН С ДЕЛЕГАЦИЯ НА ПАСЕ
Петър Делилакиев


На 5 октомври делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която е на посещение в България за изготвяне на новия си доклад за тази страна, се срещна с представители на правозащитни организации. Да говорят за македонското малцинство бяха поканени ОМО „Илинден“-ПИРИН. На срещата присъстваше съпредседателят на тази партия доц. д-р Стойко Стойков, който запозна гостите с положението на македонското малцинство, като специално подчерта проблема с официалното отричане, липсата на регистрации, словото на омраза, както и отсъствие на всякакъв вид правна защита на македонците в България.
 
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
140 ГОДИНИ ОТ КРЕСНЕНСКОТО МАКЕДОНСКО ВЪСТАНИЕ
Боян Бибишков


...и всичко е както преди 140 години. Безкрайни ридове, опожарени от миналогодишния пожар, станаха свидетели на преклонението на ОМО „Илинден”-ПИРИН към македонските герои, пожертвали живота си в кървавите сражения от 5 октомври 1878 до 25 май 1879 година.

Поклонението започна със слово на Стойко Стойков пред паметника на Димитър Беровски в центъра на гр. Кресна.

Едноминутно мълчание... и отново на път към Стара Кресна - центъра на въстанието.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2019 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!

Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,50 лв.
за шест месеца - 3,00 лв.
за една година - 6,00 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.


Краен срок за абониране - 16 декември 2018 г.!

За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!


"Народна волja" - каталожен номер 2050!

Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2019 година!

В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting