Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
АБСУРДНО Е ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ДОБРОСЪСЕДСТВО И ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ, СЛЕД КАТО СЕ ОТРИЧА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ, МАКЕДОНСКИЯТ НАРОД И МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ
ДОКОГА С АНТИМАКЕДОНСКА ПРОПАГАНДА ПО БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ?!
ЯН ПИРИНСКИ


Как да ви поздравим, как да ви похвалим, господа български държавници и политици, като истински европейци, с европейски манталитет, принципи и идеи? Как да ви изкажем благодарност за необузданата ви злъчна антимакедонска пропаганда отново и сега, когато България пое председателството на ЕС и бе подписан договор за добросъседство с Република Македония? Как?!

Ние, македонците, вярваме, че България ще се откаже от аспирациите си към Република Македония. Ще признае македонската нация, народ, език и култура, и македонското малцинство в своята страната. Защото това е истината. Има българи и държава, има македонци и държава. Признае ли България този факт и истина, доброто бъдеще и за двата народа, и за Балканите ще бъде гарантирано.
Читај
Претседателот Иванов:
ЕДИНСТВЕНА СИЛА ШТО МОЖЕ ПОВТОРНО ДА ГО ОТВОРИ ПРОСТОРОТ НА БАЛКАНОТ E ЕУ
(По македонскиот печат)


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска ги прими учесниците на Работилницата „Заштита од тероризам, подобрување на отпорноста на демократските институции и владеењето на правото“, која што е поддржана од програмата на НАТО, „Наука за мир и безбедност“, соопштија од кабинетот на претседателот.

На приемот на кој присуствуваа професори и истражувачи од Република Македонија, Обединетото Кралство, Германија, Белгија, Италија, Бугарија, Албанија, претседателот Иванов посакувајќи им добредојде во Република Македонија, порача дека учесниците на работилницата се занимаваат со актуелни и на некој начин непредвидливи теми.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Пропагандата и митовете, които разгледах в тази книга, се стремят дори неосъзнато в името на „своята си истина“ да възкресят този пъкъл от миналото. Те са рожба на това минало, те са последните оцелели демони от този пъкъл. Те са не просто невинни заблуди или неистини, оцелели от лудницата на миналото. Те са израз на реална политика, която се опитва да възкреси онези „предмакедонски“ времена, да ремонтира пъкъла на пропагандите. Виждаме го и сега в опитите да бъде принудена РМакедония да променя историята.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)В деня, в който щели да се дадат игри в театъра, Филип се запътил там без телохранители, придружен само от сина си Александър и от зетя си. Тълпата се притискала да види най-великия цар на Европа, който се намирал на върха на щастието си. Тъкмо когато Филип престъпвал прага на театъра, един млад македонски болярин, Павсаний, го нападнал и пробол с келтски меч. Сред бъркотията убиецът успял да избяга към градските врати, дето го чакали готови коне.
Читај
63 години преди Коминтерна
МАКЕДОНСКИЯТ ВЪПРОС

Най-после македонският въпрос излезе наяве и ся показа в печатът. Ний казваме н а й - п о с л е, защото този въпрос не е нова работа. Ний сме го зачували още от преди десетина години от някои из Македония. Из най-напред зехме думите на тези млади патриоти като за шега и за подплаха в горещината на нашите не толкоз сериозни препирания. Така и мислехме ний до преди една-две години, когато нови разговори с някои македонци ни показаха, че работата не е само голи думи, но мисъл, която мнозина искат да прекарат в животът.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Ѓорги Поп-Атанасов
“ЕДИНСТВЕНАТА МОЈА ВИНА БЕШЕ ШТО СУМ МАКЕДОНЕЦ И ШТО САКАВ ДА ОСТАНАМ МАКЕДОНЕЦ”
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Ѓорги Поп-Атанасов е роден во с. Елешница, Разлошко на 8 XI 1940 г. Како ученик во разлошката гимназија учествува во две групи, чијашто цел била да се одбранат човековите права на Македонците и особено нивното право на сопствен национален идентитет. За таа своја дејност, иако неполнолетен, е осуден на 5 години затвор. По излегувањето од затворот бил 2 години трудовак, а потоа се запишува на Духовната академија во Софија, којашто ја завршува во 1967 г. Потоа работи во Митрополијата во Благоевград и во окружниот весник „Пиринско дело“. Поради опасност од ново апсење ја напушта Бугарија во летото на 1972 г. и добива политички азил во Репулика Македонија. Тука го дооформува своето образование – магистрира и докторира на теми од областа на средновековната книжевност.
Читај
Претседателот Иванов:
МАКЕДОНИЈА И ТУРЦИЈА МОЖАТ МНОГУ ПОВЕЌЕ ВО ТРГОВСКАТА РАЗМЕНА И ИНВЕСТИЦИИТЕ
(Преземено од МИА)


Македонија и Турција можат многу повеќе да направат и во инвестициите и во трговската размена. Во 2012 година со турскиот државен врв направивме преглед на нашите билатерални односи и заклучивме дека политичките односи се на одлично ниво, но сепак она што недостасуваше беше економската соработка. Затоа, си поставивме една цел, а тоа е годишната трговска размена да ја зголемиме на една милијарда долари, порача претседателот Иванов во своето обраќање пред турските стопанственици, во Истанбул.
Читај
Брисел
ЕФА ЈА ПОВИКУВА ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА ДА СПРОВЕДЕ ИСТРАГА ЗА ПОЛОЖБАТА НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО ВО ГРЦИЈА И БУГАРИЈА
(Преземено од МКД)


Македонското малцинство кое живее како домородно население во Грција и Бугарија и понатаму се соочува со дискриминација, па дури и со негација на нивното постоење од двете земји... Неактивноста на ЕУ ги охрабрува политиките на Бугарија и на Грција да го негираат постоењето на македонското малцинство на меѓународно ниво и да ја злоупотребуваат својата позиција како членки на ЕУ, се вели во Декларацијата на Европската слободна алијанса.
Читај
Истамбул - Вартоломеј:
САМО ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИЈАРШИЈА Е МАЈКА ЦРКВА, БУГАРСКАТА ЦРКВА НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ ТОА
(Преземено од МИА)


Само Вселенската патријаршија може да биде мајка црква на балканските цркви, им кажал вселенскиот патријарх Вартоломеј на професорите и студентите од Православниот богословски факултет во Скопје на нивната средба во Истанбул.

Според него, Бугарската црква не може да помага на други цркви да го решаваат својот статус, туку тоа треба да оди преку Вселенската патријаршија.
Читај
Пишува Ристо Бунтески - Бунте
МЕТОДИЈА ШАТОРОВ – ШАРЛО, ЗА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА

Рефератот под наслов „Историјата и суштината на ВМРО (Об.)“ од 1926 година кој се наоѓа во Архивот на Македонија, по својата содржина, е еден од најважните политички документи, кој најдобро ги изразува политичките ставови на Методија Шаторов. Од овој документ ќе цитираме дел со цел да се објаснат ставовите на Шаторов:

„Основите на ВМРО (Об.) се поставени во текот на 1925 година. Но ВМРО (Об.) не може да се разгледува изолирано, без врска со старото македонско националноослободително движење...
Читај
“НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЈА”
МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА СЕ ПРИКЛУЧУВААТ КОН КАМПАЊАТА НА ММДЧП „НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЈА“ И БАРААТ ВЕДНАШ ДА ЗАПРАТ АНТИМАКЕДОНСКИТЕ ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО

Македонците во Бугарија се приклучуваат кон кампањата на ММДЧП „Нашето име е Македонија“ и бараат веднаш да запрат антимакедонските преговори за името.

Најновите билборди за „Нашето име е Македонија“ содржат пораки за Македонците во Република Македонија од потчинетите Македонци од Пиринска Македонија, во кои се вели: „Не ми го одземајте името и идентитетот“.

Се мачиме да ги оствариме нашите основни човекови права и да се признае на тоа што сме – Македонци. Бугарија не го признава нашето постоење и нé прогонува само врз основа на нашето македонско етничко потекло.
Читај
ЕВРОПЕЙСКИ СВОБОДЕН АЛИАНС, ГЕНЕРАЛНА АСАМБЛЕЯ, 13 АПРИЛ 2018
Д Е К Л А Р А Ц И Я № 7
ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯТА НА МАКЕДОНСКИТЕ МАЛЦИНСТВА В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ

Имайки предвид

а/ че македонските малцинства, които живеят като коренно население в Гърция и България, продължават да се сблъскват с дискриминация и дори отричане на тяхното съществуване от споменатите две държави;

б/ че десет години откакто България стана член на Европейския съюз, положението на македонското малцинство не се е подобрило. Срамно е, че страна, която в момента е председател на Европейския съюз, дискриминира малцинствата на своя територия;
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
РЕЧ НА СЪПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ОМО „ИЛИНДЕН“ - ПИРИН АЛЕКСАНДЪР СПАСОВ НА ГЕНЕРАЛНАТА АСАМБЛЕЯ НА ЕФА

Реч на представителя на ОМО „Илинден“ - ПИРИН Александър Спасов на генералната асамблея на ЕФА на 13 април 2018 по повод предложената от ОМО „Илинден“ - ПИРИН и „Виножито” декларация срещу дискриминацията на македонските малцинства в България и Гърция.

Дами и господа, делегати на Европейския свободен алианс,
Благодаря на ЕФА за храбрата подкрепа, която от години дава на македонците в България и Гърция, и за възможността да представя пред вас, делегатите на ЕФА, драматичната ситуация на македонците в тези страни, членки на Европейски съюз - България и Гърция.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Аз станах партиен член през 1954 г. и сега съм член на БСП, идеологията на комунизма за социална справедливост аз я поддържам, независимо от многото грешки, които се правят“. (Груев, 254)

И този спомен не е наред. Не защото за разлика от предишния не ни харесва, а защото в него има ключови фактически и хронологически грешки.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
Д Е К Л А Р А Ц И Я
ОТ ВСЕМАКЕДОНСКИЯ СЪБОР В МЕЛНИК ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

Свидетели сме на една продължаваща десетилетия политика на отричане на македонската нация и нейните малцинства, и на опити името Македония и македонец да бъде превърнато в географско понятие. Категорично протестираме срещу опитите да се узурпират името и историята на Македония от страна на Гърция, както и опитите на същата да принуди РМакедония да смени името си, за да угоди на тази гръцка политика.

Името на Република Македония е нейно суверенно право и право на нейните граждани. Никой няма право да налага на един народ да преговаря за своята идентичност.
Читај
Факти и документи от миналото
МАКЕДОНСКОТО ОСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ И РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА НА БАЛКАНИТЕ
Вл. Поптомов
Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВУсловия за проявлението на дело на този съюз между двете освободителни движения се създадоха едва в четвъртия етап на македонското освободително движение, който започва от 1941 г. и продължава и до днес. През този период тясното сътрудничество и взаимна помощ на македонското движение с работническото движение премина от революционна теория в революционна практика. Този съюз се прояви в съвместната въоръжена борба против хитлериските окупатори.
Читај
103 години от убийството на легендарния македонски революционер Яне Сандански
ПРОВЕДЕ СЕ ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК
Любомир Марков


На 22 април 2018 г. се състоя традиционният всемакедонски събор в Мелник. Организатори са ОМО „Илинден” -ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин „Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, КПД „Илинден”, КПД „Никола Вапцаров”, КПД „Цар Самуил” и Сдружение „Победа”.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
ЧитајOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting