Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ИСТИНСКО ДОБРОСЪСЕДСТВО, СЪЖИТЕЛСТВО И ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ СТРАНИТЕ НА БАЛКАНИТЕ МОЖЕ ДА ИМА САМО И ЕДИНСТВЕНО ТОГАВА, КОГАТО ВСИЧКИ СТРАНИ ВЗАИМНО ЗАЧИТАТ И ПРИЗНАВАТ НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА ВСЯКА ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ СИ
ОТ БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС ОЧАКВАМЕ ДА КАЖЕ: ИМАМЕ МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ!
ЯН ПИРИНСКИ


Ние, македонците, които открито и ясно заявяваме нашата македонска национална идентичност и самосъзнание в България, вярвайки в прогресивните и общочовешки идеи и принципи за правда, свобода и справедливост за всички хора по света, винаги сме призовавали политиците и държавниците на съседите на Република Македония взаимно да осъществят истинско приятелство и добросъседство.

Ето защо и двамата премиери трябва да знаят следното: гръцкият - че в Гърция мнозинството от хората са гърци, затова държавата им се казва Гърция; същото е и за Македония, мнозинството са македонци, затова тя се казва Република Македония, а българският - да знае, че населението в Македония е македонско, а не българско. Това е единствената алтернатива, ако те са за стабилността и мира на Балканите.
Читај
Иванов и Радев:
ИНИЦИРААТ СКЛУЧУВАЊЕ ДОГОВОР ЗА СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО
(По македонскиот печат)


Претседателите на Македонија и на Бугарија, Ѓорге Иванов и Румен Радев, на денешната средба во Скопје се согласиле да иницираат потпишување договор за стратешка соработка меѓу двете земји.
На заедничката прес-конференција по средбата, Иванов рече дека по потпишаниот Договор за добрососедство кој многу ќе придонесе за развој на севкупната билатерална соработка, би било добро Скопје и Софија да склучат и договор за стратешко партнерство, какви што Македонија има со САД и со Турција.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)През 1941 г. кръжокът замира. Този факт е послужил като основа за спекулации в България, че уж това се дължало на „осъзнаването” на членовете му. Причините са съвсем прозаични и други. Войната през 1941 г. води до мобилизация на част от членовете в армията, а някои като Сматракалев се възползват от възможността да се върнат в родния си край в Егейска Македония. Освен това промените на фашисткия Закон за защита на държавата предвиждат във военно време почти само смъртни и доживотни присъди, включително и за онези, които агитират против народното единство. Въведен е и фашисткият Закон за защита на нацията.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Буйният Александър не можал да пренесе тая обида: „Нима ти, негоднико, смяташ мене за незаконороден?”, извикал той на Атила и му захвърлил една чаша върху главата: намесил се и Филип, който дори изтеглил меч против сина си. Поради тоя скандал Александър с майка си, под чието влияние се намирал сега, избягал в Епир: там Олимпиада се опитала да възбуди брата си против Филип. Обаче в това си начинание Олимпиада не успяла, защото брат й Александър Епирски, който дължал положението си на Филиповата мощ, разбрал, че било в негов интерес да си остане в добри отношения с Филип и че всякакъв опит за въстание против него би бил осъден на несполука.
Читај
У С Т А В на:
ОБЕДИНЕНА МАКЕДОНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ “ИЛИНДЕН” - ПАРТИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ И ИНТЕГРАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО

(3) Утвърждава размера и начина на плащане на членския внос. Утвърждава бюджета на партията и щата на партийния апарат и определя размера на възнагражденията на служителите и на членовете на Председателството на партията.

(4) Взема решения за извършване на издателска и информационна дейност.

(5) По предложение на Председателството на партията освобождава и избира главен секретар, чийто мандат съвпада с мандата на Централния съвет.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Николов Георгиев (Томовичин)
НЕ, ДРУГАРЮ СЛЕДОВАТЕЛ, АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН. АЗ СЪМ МАКЕДОНЕЦ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Киро е сериозно момче, аз го познавам много отдавна.
- Запомни думите ми - му казах, - скоро ще узнаеш, че съм бил в право.
И наистина. След като по-късно завърши разследването, когато прочетох цялата папка с материалите за нашето дело, първият донос до Държавна сигурност беше подаден от същия този Киро от с. Дрангово. Когато след това ни събраха в една обща килия в Софйския затвор, казах на Сократ:
- Прочете ли, Сократе, кой е подал първия донос до Държавна сигурност за нашата организация?
- Да! - каза той.
- Прав си бил.
Читај
Порака од српското до грчкото свештенство за Македонија:
„НИКОЈ НЕМА ПРАВО ДА ОДЗЕМА ИМЕ И ЈАЗИК НА ЕДЕН НАРОД И ЕДНА ДРЖАВА“
(Преземено од „Вечер“)


„Епа не е баш така браќа Грци. Со сета почит, не може Македонија да е само Грчка. Егејска Македонија е грчка бидејќи денес таму главно живеат Грци и припаѓа на грчката држава. Вардарска Македонија е Македонска и таа држава се нарекува Република Македонија. Никој нема право да одзема име и јазик на еден народ и една држава.

Во Република Македонија 80% од населението се Македонци, и не се ниту Грци, ниту Бугари ниту Срби. Во неа мнонзинскиот народ е македонски. Како што во Пиринска Македонија мнозинството се Бугари.
Читај
Соопштение за медиумите - Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) - Средба помеѓу Заев и Ципрас во Давос:
ЗАЕВ ПОВТОРНО ГО ПОКАЖУВА СВОЈОТ ПРЕЗИР КОН ИМЕТО, ИДЕНТИТЕТОТ И ИСТОРИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА

На 24-ти јануари 2018, на маргините на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија, лидерот на марионетската влада на Македонија, поставена од странски земји, Зоран Заев, се сретна со премиерот на Грција, Алексис Ципрас, да разговара за грчко-македонските односи и за ирационалното грчко противење на историското и вистинско име на Република Македонија.

На заедничката прес-конференција одржана по средбата, Заев, во понижувачки обид да му се додвори на премиерот на земја која не ја крие својата желба да го избрише македонскиот идентитет, се надмина себеси во досегашните напори за „усогласување“ со своето сервилно и потчинето однесување.
Читај
Интервју со Павле Воскопулос:
РЕШЕНИЕ ЗА ИМЕТО ЌЕ БИДЕ МОЖНО САМО КОГА ГРЦИЈА ЌЕ ГО ПРИЗНАЕ МАКЕДОНСКИОТ НАЦИОНАЛЕН ИДЕНТИТЕТ
(Преземено од МКД)


Еден од основачите на Виножито, политичката партија на Македонците во Грција, во разговор за МКД.мк е претпазлив кон оптимизмот што деновиве го наметнаа македонските и грчките политичари за проблемот што Грција го има со нашето име.

Воскопулос смета дека, сепак, влошената позиција на Грција пред западните партнери може да има некакво влијание во решавањето на проблемот со името.
Читај
Човекот кој не беше само за внатрешна употреба!?
НИКОЛА КЉУСЕВ – НЕДОСЕГНАТИОТ ПРЕМИЕР И НАЦИОНАЛЕН ДЕЕЦ НА Р. МАКЕДОНИЈА!!!
Чедо Цветановски


Македонистичкиот модел на новиот светски поредок и предизивиците на демографско-миграциското цунами, односно мултикултурализмот според бенгурио-нистичката формула на ЦЕНЕСИ и МПО („Американизација+општинизација и синдикализација = македонизација“), наспрема моделот на грко-кипаризацијата и „империјализмот на човековите права“ на европската соросистичка социјална држава за остварување правата на народите и цивилизациите со азијатска рожбеност...
Читај
Прва средба меѓу Македонската и Бугарската Академија на науките по ратификацијата на Договорот за добрососедство
МАНУ И БАН ЌЕ ПОМАГААТ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ДОГОВОРОТ ЗА ДОБРОСОСЕДСТВО
Викторија Милевска
(Преземено од МРТ)Работна група ќе реализира делови од Договорот за добрососедство меѓу Македонија и Бугарија- претседателите на Академиите на двете земји велат дека документот ќе отвори нова страница и можности за двете држави. Констатираат- Балканот може да стане стабилен и мирен регион во Европа...

Прва средба меѓу Македонската и Бугарската Академија на науките по ратификацијата на Договорот за добрососедство.
Читај
Рускиот амбасадор Олег Шчербак:
РУСИЈА САКА НАТАМОШНО УНАПРЕДУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА СО МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Дијалогот меѓу Македонија и Русија го карактеризираат одржливо партнерство и повеќевековното пријателство меѓу нашите два народи, изјави рускиот амбасадор Олег Шчербак, кој денеска престојува во Битола, по повод одбележувањето на Денот на руската дипломатија во светот. Рускиот амбасадор потенцира дека Русија сака натамошно сеопфатно унапредување на, како што рече, сестринската и заемно корисната собработка со македонските пријатели.

- Подготвени сме да да се движиме по тој пат, толку далеку, колку што за тоа е подготвена Македонија, нагласи Шчербак.
Читај
По повод 146-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев:
19-ТИ СЕМАКЕДОНСКИ СОБИР НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД БАЛКАНОТ
(Преземено од МИА)


По повод 146-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, Граѓанската иницијатива за национална, културна и европска интеграција на макдонскиот народ „Не има“ денеска и утре во Прилеп го организира 19. Семакедонски собир. Учествуваат претставници на Македонците од Бугарија, Грција, Албанија, Косово, Хрватска, Србија и од заедницата во Измир, Турција.

Тие денеска потпишаа декларација со која потсетуваат за нивните права во земјите во кои живеат како малцинство.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Следващият спомен, който ще разгледам, е взет от Георги Димитров Янев, роден през 1927 г. в Петрич, с висше образование, работил е като икономически директор на завода за водомери в града, женен, член на БКП от 1954 г., а в ново време - на БСП. Спомените му са записани през юни 2010 г. в град Петрич от Михаил Груев и Веселин Тепавичаров.

В неговите спомени имаме три интересни момента. Първите два са свързани с преброяването през 1946 г., когато е бил преброител и е присъствал на инструкциите, които са правени на преброителите.
Читај
FUEN (Федерална уния на европейските малцинства)
ВАЖНА ИНИЦИАТИВА ЗА ВСИЧКИ МАЛЦИНСТВА В ЕВРОПА

FUEN (Федерална уния на европейските малцинства) поде европейска гражданска инициатива от огромно значение за бъдещето на малцинствата, малцинствените езици и култури в Европа. Наречена е Minority safe pack (спасителен/обезопасителен пакет за малцинствата) и представлява предложение за законови промени в Европейския съюз, които да осигурят промовирането на малцинствата и техните малцинствени и езикови права, и защита на тяхната култура. Европейската гражданска инициатива е форма на директна демокрация, която позволява, ако дадена инициатива набере повече от един милион подписи от европейски граждани от поне седем държави от Европейския съюз, то Европейската комисия трябва да отговори (engage) на предложението.
Читај
Факти и документи от миналото
МАКЕДОНСКОТО ОСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ И РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА НА БАЛКАНИТЕ
Вл. Поптомов
Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВМакедонското национал-освободително движение се зароди и разви в един преходен период на социално-политическо развитие на Балканите. Прогресивният период на буржуазната класа, общо взето, беше вече завършен. В същото време работническата класа, пролетариата на балканите, беше още твърде слаб, политически и организационно неоформен и влиянието му върху другите революционни движения, в това число и върху македонското движение, бе твърде незначително.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
146 ГОДИНИ ОТ РАЖДАНЕТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Димитър Иванов


На 04.02.2018 г., точно на деня, когато е роден вождът на македонската революция Гоце Делчев, в шуменския квартал „Дивдядово”, в бар „Кристал” се събраха 42-ма души, за да отбележат тържествено това събитие. И този път то бе организирано от местната секция към ОМО „Илинден” - ПИРИН.

Любезният домакин Илия Борисов е потомък на изселени от с. Падеш македонци.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
146 ГОДИНИ ОТ РАЖДАНЕТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Ангел Радонов


146-годишнината от рождението на Гоце Делчев бе почетена от членовете на ОМО „Илинден”-ПИРИН и ОМО „Илинден” на 4 февруари от 14 часа, като се положиха цветя на паметника на героя, издигнат на площад „Македония” в Благоевград. Кратко слово за дейността и приноса на Гоце Делчев в националноосвободителната борба на Македония прочете Ангел Радонов.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ДЕЛЕГАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СВОБОДЕН АЛИАНС (ЕФА) ПОСЕТИ БЪЛГАРИЯ
Любомир Марков


Посещението бе във връзка с българското европредседателство и 10-годишнината от българското еврочленство. Конкретната цел бе да се изследва положението на македонското малцинство в България. Делегацията бе в състав: Лорена Лопез от Баския, Анке Спурендонк от датското малцинство в Германия и Андреа Коко от Сардиния, всичките заместник-председатели на ЕФА. Те пристигнаха в България по молба на ОМО „Илинден“-ПИРИН, които бяха и домакин на посещението.

Посещението започна на 15 февруари и завърши на 16-и. Основните срещи бяха с председателството на ОМО „Илинден“-ПИРИН и с македонските организации в България.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ОМО „ИЛИНДЕН“ - ПИРИН
Любомир Марков


На 4 февруари Председателството на ОМО „Илинден“-ПИРИН въпреки валящия сняг почете паметта на големия македонски революционер Гоце Делчев, като поднесе цветя на паметника му в местността Папаз чаир, Пирин планина. След това Председателството на ОМО „Илинден“-ПИРИН проведе първото си заседание за 2018 г. Присъстваха съпредседателите Георги Христов, Иван Сингартийски, Крум Филатов, Ангел Безев и Стойко Стойков.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Важно! Важно! Важно!

Излезе от печат книгата „Ехо от Пирина към Вардар и Егея” с речи, статии и стихотворения от Димитър Иванов.
Цена – 5.00 лв. GSM 0889543656
В „Ехо от Пирина към Вардар и Егея“ звучат словата на една будна съвест. В нея се е изляла душата му, любовта му към Македония, животът му – живот, посветен на македонските правдини.
Шест десетилетия синовна обич между две корици.

Книга, написана, за да остави следа!

Доц. Д-р Стойко Стойков, преподавател в университет „Гоце Делчев”, гр. Щип:
Приветствам прекрасната идея на Димитър Иванов да издаде неговите речи, доклади, статии и стихове в отделна книга, които са посветени на героични дати и събития от историята на македонския народ. А такива събития за прослава и почит - колкото щеш.
Аз приветствам идеята за издаването на книгата „Ехо от Пирина към Вардар и Егея” и съм дълбоко убеден, че тя ще предизвика у читателите задоволство, че държат в ръцете си едно литературно дело, сътворено от любовта на автора й към нашата разпарчена татковина и нашия многострадален народ.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting