Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДОГОВОРИ ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ ДВЕ СЪСЕДНИ СТРАНИ СА ИСТИНСКИ И ГАРАНТИРАЩИ ПРИЯТЕЛСТВО И СЪЖИТЕЛСТВО САМО ТОГАВА, КОГАТО СА ОСНОВАНИ НА РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ
ПОДПИСАНИТЕ ДОГОВОРИ МЕЖДУ МАКЕДОНИЯ, БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ - АТАКА ПРОТИВ МАКЕДОНСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ
ЯН ПИРИНСКИ


Настояването за подписване на договор за добросъседство между Македония и България, а така също и между Македония и Гърция, създаде възможност на българските и на гръцките мегаломани да заявят и настояват за осъществяване на своите мераци и аспирации към Република Македония. За Гърция - Македония е гръцка, а за България - населението в Македония е българско.

Всъщност кой пречи на Република Македония да стане членка на Европейския съюз и НАТО? Кой? Това са Гърция и България. За Гърция - Македония е гръцка, а за България - населението в Македония е българско. Две съседни страни, членки на НАТО и Европейския съюз. Съседи, които явно настояват чрез ЕС да ни ликвидират. Срам и позор! И докога?!...
Читај
Президентът на Република Македония Ѓорге Иванов:
ДОГОВОРОТ СО ГРЦИЈА Е ШТЕТЕН И НЕМА ДА ГО ПОТПИШАМ
(По македонскиот печат)


Претседателот Ѓорге Иванов оцени дека договорот со Грција е штетен за Република Македонија, дека е лична одлука и одговорност на премиерот Зоран Заев и министерот Никола Димитров и дека нема да го потпише.

Во ТВ-обраќање попладнево тој пред македонската јавност соопшти дека договорот му бил доставен на увид утрово на средба со Заев и Димитров на која, како што рече, им кажал дека е нивни личен договор, нивна лична одлука и нивна одговорност.
Читај
Отрицание на отрицателите
ДА ПОГЛЕДНЕМ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ
Самуил Ратевски


Каква е основната разлика между македонците и останалите нации на Балканите? Отрицателите, разбира се, ще заявят, че разлика няма, а и македонци няма. Ще приложат простия метод да провъзгласят всичко македонско за тяхно и след това ще твърдят, че македонците си нямат нищо тяхно и следователно и тях ги няма. Е, по тази логика е лесно да се докаже, че и тях - отрицателите, също ги няма. Само трябва да провъзгласим всичко тяхно за наше, както и някои правят. Но тяхното не ни е нужно. Да си го държат.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)В Атина след смъртта на Филип се разиграл един фарс, твърде характерен за морала на атинския народ в това време и за чувствата му към Македония. Атинският стратег Харидем, който се намирал някъде близо до македонския бряг (може би в Лемнос), след събитията в Македония, веднага съобщил на Демостен новината за убийството на Филип. Понеже Демостен още не бил убеден напълно във верността на това известие, явил се веднага в съвета и разказал, че през нощта сънувал сън, който предвестявал за атинците голямо божествено благоволение.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2017 г.

(Правозащитен комитет „Толерантност“, с подкрепата на ОМО „Илинден“-ПИРИН и „Народна воля“)

Влиятелни личности в България не крият радостта си и надеждата си, че договорът за добросъседство между България и Македония е начало на края на „македонизма“. Симеон Попов, политолог и историк, експерт в политическия кабинет на МВНР, бивш председател на Младежкия консервативен клуб, на 20 юни заявява: „Проблемът идва от Съветския съюз и Коминтерна... Македонизмът е един мит, който промени историята и фалшифицира образованията на няколко поколения в страната, които са учили някакви фалшификати. Няма как този балон, тази лъжа да не бъде спукан... всичко това вече рухна“.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Ѓорги Поп-Атанасов
“ЕДИНСТВЕНАТА МОЈА ВИНА БЕШЕ ШТО СУМ МАКЕДОНЕЦ И ШТО САКАВ ДА ОСТАНАМ МАКЕДОНЕЦ”
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Кога дојде новата смена, што за моја среќа се случи многу брзо, новиот дежурен милиционер, кога виде дека лежам на мокриот бетон, ме премести во друга ќелија, ми дозволи да лежам, а ми донесе и апче против главоболка. За само неколку часа главоболката ми помина. Тогаш сфатив дека и меѓу нелуѓето имало по некој човек.

Со Борис, и покрај редовното патролирање на дежурниот милиционер, успеавме да воспоставиме контакт. Во тоа време, најверојатно поради долгиот престој во ќелиите-самици, толку ни беше изострен слухот што во секој момент точно знаевме каде се наоѓа дежурниот милиционер.
Читај
ИНТЕРВЈУ СО ДОЦ. Д-Р СТОЈКО СТОЈКОВ, ПИРИНСКИ МАКЕДОНЕЦ:
ЗА БУГАРИЈА ПРИЈАТЕЛСКА МАКЕДОНИЈА Е САМО БУГАРСКА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од denesen.mk)


Заедничката комисија за усогласување, односно пишување на македонско-бугарско историја е формирана и наскоро се очекуваат првите состаноци и експертски разговори. За овој процес почнат по Договорот за пријателство, симболично потпишан лани на 1 август, разговараме со доц. д-р Стојко Стојков, доктор по историски науки кој предава на Универзитетот „Гоце Делчев во Штип“. Стојков е познат и по својот политички активизам во Бугарија во рамки на судски укинатата партија на Македонците – ОМО „Илинден“ - ПИРИН.
Читај
Пишува Ристо Бунтески - Бунте
МЕТОДИЈА ШАТОРОВ – ШАРЛО, ЗА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА

Во април 1940 година се формира Покраински комитет во нов состав: политички секретар – Методија Шаторов-Шарло, организационен секретар – Петар Ивановски-Тиквар, членови: Коце Стојановски, Добривое Видиќ и Орце Николов.
Со преземањето на партиското раководство од овој комитет, Македонската комунистичка партија во Вардарскиот дел на Македонија презема низа активности за организационо зацврстување и проширување на партиската организација и за нејзино идејно-политичко издигнување, за да може успешно да се поврзе со масите и да ги води во борбата за национално и социјално ослободување.
Читај
Култура
НАГРАДИТЕ НА ДПМ „КНИЖЕВЕН ЖЕЗОЛ“ ВРАЧЕНИ НА ПОЕТИТЕ ВИДИЧЕВСКИ И ДОБРЕ
(Преземено од МИА)


Со читање на песната „Липа“ од Матеја Матевски, денеска во Друштвото на писателите на Макдонија се одржа манифестацијата „Празник на липите“ на која годинашните награди на ДПМ „Книжевен жезол“ им беа врачени на поетот од Охрид Видое Видичевски и на роамнскиот поет Ѓеорѓе Добре.

Наградите им ги врачи претседателката на македонската писателска асоцијација Соња Стојменска-Елзесер, а за нивното творештво зборуваа писателите Раде Силјан и Ермис Лафазановски.
Читај
ПОЗИЦИЯ НА ЕФА, ОДОБРЕНА ОТ НЕЙНИТЕ ЧЛЕНОВЕ ОМО “ИЛИНДЕН”-ПИРИН И ВИНОЖИТО ПРЕСПА
ОПАСЕН ДОГОВОР. СЕРИОЗНИ ПРИТЕСНЕНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ТАКА НАРЕЧЕНИЯ “ПРЕСПАНСКИ ДОГОВОР” МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

Фактът, че Република Македония може отсега нататък да има по-добри изгледи за нормализация на своите отношения с Гърция и по-светло бъдеще по отношение на процеса на интеграция в ЕС и НАТО, е много положителен според Европейския свободен алианс. Обаче условията на Преспанския договор са в противоречие с уважението спрямо Република Македония като суверенна страна със собствена история, идентитет и език, и показва, че преговорите и окончателното споразумение не са взети в дух на уважение между страните и на равноправна основа. Това споразумение задължава Македония да се подчини на несправедливи договорености, като премахване на всяко споменаване на македонците, живеещи в Гърция.
Читај
Насилие, политика и памет
СПОМЕНИТЕ НА МИЛЕН РАДЕВ, ИЛИ IN VINO VERITAS
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Вторият интересен момент за нас е изтласкването на спомена и неговото забравяне поради неговата срамност. „И пак казвам, че паметта ми не е много подробна за тези неща. Очевидно имаше налице едно изтласкване назад поради осъзнаване именно на осъдимостта на това, което вършиш. Други всички се събират в помещенията или ходят някъде на занятие или свободно време, а ти отиваш и се срещаш някъде в затъмнена стая с някакъв човек, който имаше един, спомням си и досега, стъклен змийски поглед”. (Груев, 261).

Спомня си случвалото се съвсем случайно. Разказал го е някога на майка си, а жената си водила дневник и го записала.
Читај
Факти и документи от миналото
ФЕДЕРАЛНА МАКЕДОНИЯ
Вл. Поптомов
Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВВън от тая народна борба останаха шовинистите великобългари и великосърби, фашистите, които станаха агенти на хитлеризма, и заедно с неговите пълчища се биха против собствения си народ и предателствуваха. Така, тия които се биеха в гърдите като фарисеи и се представяха за единствени представители и защитници на нацията, а вечно са търгашествували с нея, в разгара на тия съдбоносни и исторически събития за защита на нацията, изпъкнаха в истинския си лик, изпъкнаха като предатели.
Читај
113 години от убийството на легендарния македонски войвода
С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Иван Сингартийски


На 12 май (стар стил) 2018 година се навършиха 113 години от убийството на легендарния войвода Атанас Тешовски. Атанас Шабанов, наречен Тешовски или Тешовалията, е роден през 1865 година в село Тешово, Неврокопско, а сега Гоцеделчевско. Участва в Кресненско-Разложкото въстание 1878-1879 г. В 1897 година излиза хайдутин в Пирин и участва в четите на войводите Дончо Златков и Кочо Муструка. През лятото на 1899 година в село Горно Броди се среща с Гоце Делчев, който го включва в организацията на ВМРО и Атанас Шабанов се присъединява към четата на Илия Кърчовалията.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com

НОВА КНИГА   НОВА КНИГА   НОВА КНИГА
ОСЪДЕНА НАДЕЖДА

Излезе от печат книгата “Осъдена надежда” от доцент д-р Стойко Стойков. Тя е посветена на историята на ОМО „Илинден“ от нейното създаване през април 1990 г. до нейното разпадане в края на 1992 и началото на 1993 г. Базирана е върху голям брой оригинални документи, материали и спомени на участници в събитията. Включени са и много цитати от ключовите документи от това време. Обхваща 173 страници, формат А5, и е снабдена със 186 бележки под линия. Можете да я закупите в редакцията на вестника за символичната сума от 5 лева.СКРЪБНА ВЕСТ
Илия Даскалов

На 12.06.2018 година в гр. Варна почина Илия Даскалов, роден на 02.07.1927 година в село Враня, Санданско.
Илия Даскалов бе член на македонското дружество “Македонска мисъл” в гр. Варна и като такъв участва най-активно във всички мероприятия на дружеството. Голям почитател на вестник “Народна воля” и редовен абонат на вестника от 1992 година.
Редакцията на в. “Народна воля” изказва най-искрени съболезнования на опечалените!
Почивай в мир, Илия!Поезия

ВЛЕЗ ВО ЕВРОПА

За влезот во Европа,
за влезот во НАТО
на нашата врата тропа
нешто старо нам познато.

Потпрена врата от Грци,
и от „брака“ Бугари
исти хиени и волци -
ех, пусти мераци стари.

Нека да бидем поганци,
азиатци, африканци,
па дури и марсианци
само не и Македонци!!!

Како Бугари ли да влеземе
и ко грчки славофони?
Туѓо име ли да земеме,
да сгазим божјите закони?

Со нас да биде БОГ и нека
да влезем како МАКЕДОНЦИ!
Да не брзаме, полека, лека
Александрови потомци!

Без нашто име не ни требе
ни Европа, ниту НАТО.
Македонската земја и небе -
чисто сребро, чисто злато.

Коjшто сака да кумува,
нека смени своjто име,
а за нас да не умува:
МАКЕДОНЦИ ке не има!

ДИМИТЪР ИВАНОВ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting