Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Редакционната колегия на в-к "Народна воля"

ЧЕСТИТИ НОВАТА 2018 ГОДИНА

на всички свои читатели, на македонците в България и по целия свят, на нашите съмишленици, като им пожелава много здраве, успехи в живота, много, много вяра в победата на македонската кауза и ползотворна работа за нашето тържество!
ДА НИ БЪДЕ ЧЕСТИТА, МИРНА И УСПЕШНА НОВАТА 2018 ГОДИНА!
ЯН ПИРИНСКИ


И тази година, както всички досега, измина своя безвъзвратен ход на битието и зае своето неотменно място в историята. С какво ще запомним ние, македонците, 2017 година? Ще я запомним пак с продължаващата нагла, хистерична пропаганда против националната ни македонска идентичност, минало и култура. Но ние ще продължим всеотдайно и смело в борбата за извоюване на нашите права и свободи в страната и за истинско обединение и освобождение на нашия многострадален македонски народ!

И нека 2018 г. ни направи по-войнствени в борбата ни за решаването на фундаменталните проблеми на времето, за защита правата на човека и малцинствата, за процъфтяващи Балкани, за един мирен свят, свят без граници и ограничения, без посегателство над човешкото достойнство!
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ВРАЌАЊЕ КОН ТРАЈНИТЕ МОРАЛНИ И ЕТИЧКИ ВРЕДНОСТИ И ПРИНЦИПИ
(По македонскиот печат)


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов упати честитка по повод празникот Свети Климент Охридски до поглаварот на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, архиепископот охридски и македонски Стефан и до сите православни верници.

Денешниот ден е посветен на најискусниот и најпросветениот ученик на светите Кирил и Методиј, а тоа е нашиот голем народен светител и просветител – свети Климент Охридски. Поаѓајќи од неговата длабока вера во Господ Исус Христос, св. Климент неуморно работел на образовно, морално, етичко и духовно издигнување на народот на Македонија.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)През октомври 1938 г. Вапцаров изнася друг доклад пред Македонския литературен кръжок за някои стихотворения на Михаил Сматракалев (Ангел Жаров). В него той казва много ясно следното: „Храбро може да се каже, че що се отнася до тематичната определеност, Ангел Жаров е на най-правилния път от всички нас, които сме обединени от стимуланта - Македония, защото той не е забравил обществения си дълг, защото той единствен от присъстващите има за доминантен мотив на своето творчество нашата родина” (МЛК, с. 44).
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Наистина членовете на съвета (синедриона) не са били непосредствени представители на целокупната нация, а само на отделните държави. Ала с време тоя съюзен съвет могъл да се засили и да стане най-после представител на целия народ и на неговите общи интереси. Че това е било възможно, ни показва произходът на големите елински съюзи в III в. пр. Хр., преди всичко Ахейският, в който федералното начало е намерило най-чисто въплъщение.

Като изтъква всичко това, Керст заключава, че коринтския съюз не означава обединението на Елада в пълен смисъл, защото тоя съюз стоял още под едностранчива власт на ръководната сила, която била още доста чужда в дотогавашната елинска история.
Читај
У С Т А В на:
ОБЕДИНЕНА МАКЕДОНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ “ИЛИНДЕН” - ПАРТИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ И ИНТЕГРАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Член 16.

(1) Членовете на ОМО “Илинден” - ПИРИН от всички структури на партията могат да се изключват от партията от Централния съвет по предложение на ЦКРК, или по писмено предложение на не по-малко от 1/2 от списъчния състав на Централния съвет.

(2) Централният съвет взема решение с квалифицирано мнозинство.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Николов Георгиев (Томовичин)
НЕ, ДРУГАРЮ СЛЕДОВАТЕЛ, АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН. АЗ СЪМ МАКЕДОНЕЦ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Мислехме, че ако ние започнем борбата в Пиринска Македония, нашите свободни братя от Вардарска Македония ще ни се притекат на помощ, не допускайки, че и там, и покрай това, че се чувстват и са признати като македонци, доста от тях са изкарали много години по затворите на СФР Югославия заради това, че искаха да обединят трите дяла на нашата разкъсана Македония. Но откъде да знае човек за това нещо, когато имахме тези граници, тези телени мрежи, толкова будно пазени от българските граничари!
Читај
„МПЦ и БПЦ, надеж и лицемерност“
ПИШМАН МАЈКИ, МАЌЕИ И СИРАЧИЊА
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Писмото на архиепископот на МПЦ Стефан до Бугарската православна црква со кое се предложи зделка МПЦ да ја признае БПЦ за црква мајка, а за возврат БПЦ да ја признае МПЦ за автокефална, ја разбранува јавноста и во двете соседни држави. Но очигледно многу повеќе во Бугарија каде се стигна и до хистеричност. Од македонска страна исто се слушнаа осуди и пофалби. Зошто се случи тоа, зашто сега и како е значењето на барањето на МПЦ?

Идејата да се пробие блокадата на српската црква пред признавањето на Македонската православна црква преку шпекулирање со тоа кој се јавува „црква мајка“ не е нова, а не е ниту глупава сама по себе, како што некои мислат. Но пак не е ниту толку паметен потег колку изгледа мнозина се надеваат.
Читај
Култура
СРЕДНОВЕКОВЕН КИРИЛСКИ РАКОПИС СЕ ЧУВА ВО РУСИЈА
(Преземено од МИА)


Македонски кирилски ракопис од средниот век, богатство на Македонците од Албанија, се чува во Русија.

- Орбелскиот или Ербелскиот триод претставува средномакедонски кирилски ракопис кој потекнува од втората половина на XIII век и има 241+4 пергаментни листови. Ги содржи двата дела на триодот, посниот и цветниот, како и пирамии и делови на уставот, вели Никола Ѓурѓај, уредник на весникот „Илинден“, единствен македонски весник во Албанија.
Читај
Реакција
ММДЧП БАРА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА НИВНОТО РЕШЕНИЕ ЗА АНТИМАКЕДОНСКОТО ПРАШАЊЕ ЗА ИМЕТО

Што би било кога украинската влада би одлучила дека Украинците и украинската историја всушност се руски, кога би се согласила да го смени името, да го прогласи рускиот за еднаков и билингвален партнер во Украина за сметка на нејзиниот украински карактер и територијален интегритет, кога би побарале Украинската православна црква да биде потчинета на Руската православна црква, и кога Украина би се соединила со нејзините потчинители во затворање на сопствените луѓе само затоа што застанале во одбрана на нивните етнички и национални права? Одговорот на западниот свет, како што веќе сме виделе, би бил силна вознемиреност и брза одбрана на Украина, без разлика на што се согласила нејзината корумпирана и кукавичка влада.
Читај
Амбасадорот Јован Донев:
ВЕСНИКОТ “МАКЕДОНИЈА“ ОД ТОРОНТО ОДБЕЛЕЖА 34 ГОДИНИ ОД СВОЕТО ПОСТОЕЊЕ
(Преземено од „Вечер")


На вечерта посветена на весникот „Македонија“ присуствуваа бројни соработници, пријатели, поддржувачи, дипломати, преставници на македонските здруженија, организации, македонските православни цркви, медиумите и поедници, како и дарители кои од искрена љубов кон татковината Македонија придонесуваат кон зачувувањето на македонскиот идентитет, култура, пишан збор и традиции во Канада и пошироко.

Програмата на вечерта беше збогатена со настапот на ансамблот „Македонка“, најстариот и најпознат македонски фолклорен ансамбл во Канада и пошироко кој од далечната 1959 година ја прикажува убавината на македонскиот фолклор. Потоа настапија естрадните уметници Фана Шомова и Мери Мајнас, како и познатиот македонски оркестар „Децата од Буф“.
Читај
Иванов - Темер:
ПОТТИК ЗА СТОПАНСКАТА СОРАБОТКА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И БРАЗИЛ
(Преземено од МИА)


- Се отвораат можности за продлабочување на идната соработка меѓу Македонија и Бразил, особено на економски план, оценил претседателот Ѓорге Иванов по денешната средба со неговиот бразилски колега Мишел Темер, во рамки на правата посета на Бразил, информира Кабинетот на Претседателот на РМ.

- Постигнавме визна либерализација за нашите граѓани, ја поттикнавме стопанската соработка и веќе до институциите на Бразил е поднесена правната рамка за регулирање на нашите билатерални односи, изјавил Иванов, оценувајќи ја неговата неговата посета на Бразил како историска, а за која е повод е отворањето на првата амбасада на Македонија во Латинска Америка.
Читај
„По плодовите ќе ги познаете“
ВИСТИНСКИ ПАТРИОТИЗАМ!

Ние, Македонците, многу често страдаме од патриотско празнословие. Големите зборови и планови немаат крај, како и критиките кон оние што работат. Ние од редакцискиот колегиум на „Народна волја“ тоа многу добро го знаеме. Го знаеме на свој грб. Критики колку сакате, а помошта е многу ретка. Патриоти на зборови има многу, но малкумина се оние кои се патриоти и по своите дела.

Такви ретки патриоти на дело се нашите сонародници од Меѓународното македонско движење за човекови права (Mecedonian Human rights international - MHRMI), во Канада, со претседател Бил Николов.
Читај
Факти и документи от миналото
РЕГЕНТЪТ Г. ТОДОР ПАВЛОВ ЗА СПИСАНИЕ „МАКЕДОНСКА МИСЪЛ”
Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Идеята за издаването на списание „Македонска мисъл” трябва да бъде поздравена от цялата македонска емиграция в България, а също и от всички македонци.

След дълги революционни борби македонският народ най-сетне има своя свободна, демократическа държава в рамките на Титова Югославия и получава пълна възможност да разгърне докрай своите културни сили, като си създаде собствена македонска култура и развие във всички македонци македонско национално съзнание.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)След като прави изявлението си за това, че дейците на ВМРО били българи, Длъгацев е арестуван, бит и лежи две години без присъда. Интересно обаче, че когато го освобождават, въпреки че е бил подложен на толкова мъчения, вместо да мисли за бягство, се връща в Щип и прави там годеж. Когато пак е арестуван и му е предложено да емигрира на Запад, отказва и моли да остане в Македония (въпреки че вече е репресиран). Когато му отказват и му дават избора между Запада или България, се връща в България. Ако приемем максимата, че думите могат да лъжат, но не и делата, всъщност г-н Длъгацев е бил просто „македонист“, попаднал в мелницата на голям международен политически сблъсък, който го е смлял.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЧЕСТВАНЕ НА 108-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ
Любомир Марков


На 10 декември 2017 г. в Банско бе проведено честване, посветено на 108-годишнината от рождението на големия македонец и поет Никола Йонков Вапцаров. Тържеството се проведе пред паметника на поета в Банско с любезното разрешение на общината. Организатор отново бе ОМО „Илинден” - ПИРИН чрез своите околийски структури в Разложкия край. Присъстваха представители от всички краища на Пиринска Македония.

Слово по повод рождението на поета изнесе съпредседателят на ОМО „Илинден” - ПИРИН Стойко Стойков.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ПАРТИЯТА И ЦЕНТРАЛНАТА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ
Любомир Марков


На 10 декември 2017 г. в с. Баня, Разложко, се проведе заседание на Централния съвет на партията и на Централната контролно-ревизионна комисия. Разгледана бе изминалата дейност, като бе констатирано, че на места има значителна активност, а на други е слаба. Председателството информира членовете за мерките, взети по отношение признаване македонското малцинство, и сътрудничеството с ЕФА по този въпрос, както и предстоящите планове и стъпки. Подробно бе обсъдено положението в Македония и отношенията между Македония и България.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Важно! Важно! Важно!

Излезе от печат книгата „Ехо от Пирина към Вардар и Егея” с речи, статии и стихотворения от Димитър Иванов.
Цена – 5.00 лв. GSM 0889543656
В „Ехо от Пирина към Вардар и Егея“ звучат словата на една будна съвест. В нея се е изляла душата му, любовта му към Македония, животът му – живот, посветен на македонските правдини.
Шест десетилетия синовна обич между две корици.

Книга, написана, за да остави следа!

Доц. Д-р Стойко Стойков, преподавател в университет „Гоце Делчев”, гр. Щип:
Приветствам прекрасната идея на Димитър Иванов да издаде неговите речи, доклади, статии и стихове в отделна книга, които са посветени на героични дати и събития от историята на македонския народ. А такива събития за прослава и почит - колкото щеш.
Аз приветствам идеята за издаването на книгата „Ехо от Пирина към Вардар и Егея” и съм дълбоко убеден, че тя ще предизвика у читателите задоволство, че държат в ръцете си едно литературно дело, сътворено от любовта на автора й към нашата разпарчена татковина и нашия многострадален народ.
Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting