Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДОГОВОР ЗА ПРИЯТЕЛСТВО И ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ ДВЕ ДЪРЖАВИ МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ САМО И ЕДИНСТВЕНО КОГАТО В НЕГО Е ПОДЧЕРТАНО ВЗАИМНОТО ПОЧИТАНЕ И ПРИЗНАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ И НА ДВЕТЕ СТРАНИ
БЪЛГАРИЯ ЕУФОРНО ОТПРАЗНУВА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО СИ НА ЕС
ЯН ПИРИНСКИ


Както е известно, на 11 януари т.г. в Народния театър в София се състоя церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Официални гости бяха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и други.

Ето защо българските държавници и политици трябва веднъж и завинаги да разберат, че националните малцинства трябва да се признаят взаимно и от двете страни. Взаимното им признание ще бъде най-добрата форма за изграждане на приятелска кохезия, гарантираща спокойствие, мир и просперитет и за двете страни.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ЗАКОНОТ ЗА ЈАЗИЦИТЕ Е ЗАКАНА ЗА УНИТАРНОСТА НА ДРЖАВАТА
(По македонскиот печат)


Законот за јазиците не преставува закана по македонскиот јазик. Тој преставува закана по унитарноста на државата, смета претседателот Ѓорге Иванов.

- Овој предлог-закон, додаде тој, го крши најголемиот закон на државата, а тоа е Уставот на Република Македонија. Кога ќе се прекршат големите закони, не добивате ниту слобода, ниту анархија. Наместо тоа, добивате многу мали закони, за да го оправдаат кршењето на големите закони, рече Иванов.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)В запазените текстове от Македонския литературен кръжок не се използва понятието диалект, ами „македонски език” и той е „роден език“! Антон Попов в един от своите доклади за кръжока ще определи Кочо Рацин, Венко Марковски и Коле Неделковски като „тримата, чиито усилия са насочени към създаването на поезия на роден език”, и определя тези усилия като нещо, чрез което делото „придобива особена ценност” (МЛК, с. 92). Сматракалев заявява във връзка с поезията на Венко Марковски, че „македонците имат свой език, а не диалект” - теза, за чието доказване е необходимо именно създаването на поезия на този език (МЛК, с. 122).
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)След като уредил гръцките работи, Филип се завърнал в Македония, за да подготви похода си против Персия. Трябва да забележим, че Артаксеркс III Охос (359/8-338/7 г.) успял с помощта предимно на гръцки наемници под началството на родосеца Ментор да възстанови авторитета на централната власт и да потуши въстанията, които били избухнали в някои сатрапи на обширната му империя. Ала тия успехи не били трайни. След смъртта му, когато на престола се възкачил синът му Арсен, недоволните отново вдигнали глава и почнали да се бунтуват, като се надявали да намерят опора в новообразувания елино-македонски съюз.
Читај
У С Т А В на:
ОБЕДИНЕНА МАКЕДОНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ “ИЛИНДЕН” - ПАРТИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ И ИНТЕГРАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Член 28. Околийският комитет:

- Ръководи дейността на партията на територията, на която е формиран;

- Осъществява връзката между Централния съвет и местните секции;

- След съгласуване с местните секции определя кандидатите за всички видове местни избори на територията на общината, на която е формиран;

- Заседанията на Околийския комитет са законни, ако присъстват повече от половината от членовете на Околийския комитет и взема решенията си с обикновено мнозинство.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Николов Георгиев (Томовичин)
НЕ, ДРУГАРЮ СЛЕДОВАТЕЛ, АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН. АЗ СЪМ МАКЕДОНЕЦ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)В Старозагорския затвор срещнах и Китан от с. Гара Пирин , осъден на 15 години лишаване от свобода през 1949 година на един много голям съдебен процес срещу 149 обвиняеми по македонския въпрос. Тук срещнах и много други момчета от Пиринска Македония, които прекарваха част от своя житейски път по голготата на Македония...

В Старозагорския затвор през пролетта на 1959 година... аз преведох историята на древните македонци от френската „История на древните народи“, но ми беше отнета и аз не можех да я изнеса извън стените на затвора.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
НЕ СМЕЕ ДА ИМА ПОЛИТИЧКИ ПРОГОН И РЕВАНШИЗАМ
(Преземено од МИА)


Треба да внимаваме правдата да не ја сведеме на политички реваншизам и лична одмазда. Бидејќи, одмаздата води кон нова одмазда, порача претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов во годишното обраќање во законодавниот дом.

- Неопходно е да биде утврдена одговорноста и за оние кои го предизвикале насилството во Собранието на 27 април. Кој постапил спротивно на Уставот и законот треба соодветно да одговара. Но, одговорноста не смее да се генерализира. Освен обврски, граѓаните имаат и права кои мора да се почитуваат - правото на одбрана, имунитет и пресумпција на невиност кои се во основата на секоја демократија.
Читај
Иванов до Петков:
БУГАРИЈА ДА ПОДДРЖИ НЕОДЛОЖЕН ПОЧЕТОК НА ПРЕГОВОРИТЕ СО ЕУ
(Преземено од „Република")


Претседателот Ѓорге Иванов оствари средба со бугарскиот амбасадор во земјава, Иван Петков, кој ги претстави приоритетите и програмата на бугарското Претседателство со Советот на Европската унија во периодот од 1 јануари до 30 јуни 2018 година.

- На средбата претседателот Иванов посака успешно спроведување на програмата на бугарското претседателство и успех во реализацијата на приоритетите. Македонскиот претседател изрази задоволство што меѓу главните приоритети на бугарското претседателство е европската перспектива на регионот, соопшти кабинетот на претседателот.
Читај
Собранието на Македонија
РАТИФИКУВАН ДОГОВОРОТ СО СОСЕДНА БУГАРИЈА
Игор Панов
(Преземено од МРТ)Со 61 глас „за“ и само еден „воздржан“, пратениците го изгласаа Законот за ратификација на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу нашата земја и Република Бугарија. Законодавниот дом на источниот сосед, ратификацијата ја заврши пред Новогодишните празници...

Собранието го ратификуваше Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Македонија и Бугарија. Шефот на дипломатијата, Никола Димитров рече дека е факт оти тешки и деликатни прашања многу тешко се договараат со идеален текст, и додаде дека двете страни не се целосно среќни со текстот.
Читај
Култура
СВЕТСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА СОЦИЈАЛНА ИНТЕГРАЦИЈА ГО ПРОГЛАСИ ОХРИД ЗА ПРЕТСТАЛНИНА НА СВЕТСКИОТ ХУМАНИЗАМ
(Преземено од МРТ)


Светската организација за социјална интеграција на своето ревијално интернет издание објави ексклузивна презентација на Охрид и Македонија како светска престолнина на хуманизмот, во чест на Св. Климент Охридски кој како ученик на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј, заштитници на Европа, ја формирал првата средновековна европска школа на хуманизмот.

Претседателот на Светската организација за социјална интеграција, Фредерик Фапани фон Лотринген, како претставник на фондацијата „Ротшилд“ за време на Богојавленските празници ќе биде во Охрид.
Читај
Драган Данев:
ДОГОВОРОТ СО БУГАРИЈА Е АСИМЕТРИЧЕН И НА ШТЕТА НА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МРТ)


Според ВМРО-ДПМНЕ, Македонија е оштетената страна со овој меѓународен договор.

Власта, спротивно на интересите на граѓаните, без присуство на опозицијата, го ратификуваше Договорот со Бугарија, реагира опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партијата, документот е асиметричен во однос на правата и обврските што произлегуваат од него. Според ВМРО-ДПМНЕ, Македонија е оштетената страна со овој меѓународен договор.
Читај
Човекот кој не беше само за внатрешна употреба!?
НИКОЛА КЉУСЕВ – НЕДОСЕГНАТИОТ ПРЕМИЕР И НАЦИОНАЛЕН ДЕЕЦ НА Р. МАКЕДОНИЈА!!!
Чедо Цветановски


Премиерот Н. Кљусев, тргна пред се од Гоцевата вечна, возвишена, енциклопедиска мисла, дека го разбира светот како поле за културен натпревар меѓу народите. Меѓутоа нужно ја допрецизира, ја приземји со една скромна, но интегрална додавка за тоа, дека тој светот го разбира како поле за културен „и би рекол, економски натпревар меѓу народите“, вклучително и на нивните малцинства, како „спојно ткиво“! И не само ја догради во областа на економската наука, туку ја вгради како камен-темелец во програмата на првата влада на самостојна Македонија. И дури вгради правно-социјални претпоставки во Уствот на Македонија од 1991 г.
Читај
Македонско меѓународно движење за човекови права (ММДЧП)
НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЈА

Прекинете ги веднаш антимакедонските преговори за името - Нови билборди „Нашето име е Македонија“ се поставени низ цела Македонија.

Најновата верзија на билбордите на ММДЧП „Нашето име е Македонија“, со коишто се бара итен прекин на расистичките и антимакедонски преговори за името, се прошири во 14 градови низ Македонија. И покрај тоа што Стејт Департментот и Зоран Заев забранија слобода во медиумите и слобода на изразување, ние во целост очекуваме и барамеод медиумите да го покриваат овој круцијален развој во одбраната на една земја и правото на еден народ да постои.
Читај
ЕСА - Виножито
ДОСТА ОД „КУМОВЦИ”. РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ИМА ИМЕ

После 25 цели години разговори и консултации, забележуваме во последно време избувнување на театарот на апсурдот во врска со прашањето на името на Република Македонија.

Би сакале да потсетиме дека проблем со името на соседната земја има исклучиво нашата држава, додека над 140 земји – членки на Обединетите Нации го имаат признаено.

Нагласуваме исто така, по кој знае кој пат, дека вистинскиот проблем на Грција не е името на Република Македонија кое и сложено е и целосно се разликува од грчкиот дел на Македонија, но и демократски е избрано од граѓаните преку референдум во 1991 година.
Читај
Култура
ВЕВЧАНИ ГО ЖИВЕЕ СВОЈОТ НЕИЗОСТАВЕН ТЕАТАР ПОД МАСКИ БЕЗ СЦЕНАРИО
(Преземено од „Вечер")


Луцидните вевчанци и оваа година преку маски и со духовити пораки успеаја да ги исмејат и иронизираат актуелните општествени текови и пред се политичките случувања што ја одбележаа минатата година.

Тие на традиционалниот карневал под маски, тн. театар на отворено стар повеќе од илјада години, низ хумор и сатира денеска го прикажаа се она што не им се допаѓа, се она што ги мачи, нервира, глупоста човекова што заслужува да биде етикетирана и јавно исмеана.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Претърпял такава сложна еволюция, Длъгацев си е изградил позиция, която подкрепя социалния и национален инженеринг. Той дори и сега одобрява „македонизацията“ в РМакедония и я взема като пример как е трябвало да се постъпи в България с малцинствата (Груев, 235). Ако можем да съдим от разказа му, тази позиция някога не е била негова, но превратностите и желанието да направи кариера го довеждат неизбежно до този философски компромис. Така той е прав, въпреки че е изменил напълно на първоначалните си идеи. Прав е и двата пъти.
Читај
Факти и документи от миналото
ВЕЛИКОБЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА И МАКЕДОНИЯ
Юрдан Анастасов
Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВБез съмнение, погрешно е да се твърди, че само България е имала завоевателни домогвания спрямо Македония. Истина е, че всички балкански държави, които граничеха с нея, кога прикрито, кога явно, отправяха стръвно своите империалистични погледи за нейното завладяване.

Въпросът за националната принадлежност на християнското население, населяващо Македония, служеше за параван, зад който се прикриваха тия домогвания. И Сърбия (по-късно Югославия), и Гърция, и България създадоха цела „научна" историческа литература, за да доказват чия е Македония.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЧЕСТВАНЕ НА 108-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ
Димитър Иванов


На 07.12.2017 г. по случай 108-годишнината от раждането на големия македонски поет Н.Й. Вапцаров по покана на секцията на ОМО „Илинден“-ПИРИН членове и симпатизанти положиха цветя и венец с надпис на лентата „Привет, ти, наша гордост - македонците от гр. Шумен“ пред бюст-паметника в двора на ГПЧЕ.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на починалата Севдалина Нягулова - наша симпатизантка и редовна участничка на всичките ни изяви. Ораторът произнесе затрогващо слово за живота, дейността и творчеството на Н.Й. Вапцаров.
Читај
111 години от геройската смърт на легендарния македонски революционер
С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ДАМЯН ГРУЕВ
Иван Сингартийски


На 23 декември 2017 година се навършиха 111 години от геройската смърт на един от водачите на македонската революция - Дамян Груев. По този повод в бившия клуб на ОМО „Илинден”-ПИРИН в гр. Гоце Делчев се състоя вечер, посветена на живота, революционната дейност и гибелта на Даме. Слово за жизнения път на войводата от неговото раждане до геройската му смърт произнесе съпредседателят на партията Иван Сингартийски. Присъстваха членове от секциите на партията в Гоцеделчевска околия.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Важно! Важно! Важно!

Излезе от печат книгата „Ехо от Пирина към Вардар и Егея” с речи, статии и стихотворения от Димитър Иванов.
Цена – 5.00 лв. GSM 0889543656
В „Ехо от Пирина към Вардар и Егея“ звучат словата на една будна съвест. В нея се е изляла душата му, любовта му към Македония, животът му – живот, посветен на македонските правдини.
Шест десетилетия синовна обич между две корици.

Книга, написана, за да остави следа!

Доц. Д-р Стойко Стойков, преподавател в университет „Гоце Делчев”, гр. Щип:
Приветствам прекрасната идея на Димитър Иванов да издаде неговите речи, доклади, статии и стихове в отделна книга, които са посветени на героични дати и събития от историята на македонския народ. А такива събития за прослава и почит - колкото щеш.
Аз приветствам идеята за издаването на книгата „Ехо от Пирина към Вардар и Егея” и съм дълбоко убеден, че тя ще предизвика у читателите задоволство, че държат в ръцете си едно литературно дело, сътворено от любовта на автора й към нашата разпарчена татковина и нашия многострадален народ.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting