Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
70 ГОДИНИ ОТ ПРИЕТАТА ВСЕОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ОТ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ООН
УНИКАЛЕН И ХУМАНЕН ДОКУМЕНТ, КОЙТО ЗАЩИТАВА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Тази година на 10 декември се навършват 70 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека от държавите, членки на Организацията на обединените нации. Този изключително уникален документ бе приет, за да се осигури всеобщо и ефективно признание и зачитане правата и свободите на човека, посочени в нея.

Нехуманно е отношението на Република България и Гърция към македонското малцинство, което живее в техните страни. Тези страни не само че не признават и зачитат нашите естествени човешки права и свободи, залегнали в горепосочените документи, но и тотално отричат македонската нация и народ. Страни, членки на НАТО и ЕС, но все още с ретроградни нрави и в ХХI век. Докога?!
Читај
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
НА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА СТОГОДИШНИНАТА ОД КРАЈОТ НА ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА
(По македонскиот печат)


Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, на покана на Францускиот претседател г. Емануел Макрон, денеска во Париз присуствуваше на церемонијата по повод одбележувањето на стогодишнината од крајот на Првата Светска Војна.

Претседателот Иванов и сопругата, г-ѓа Маја Иванова, изутрината беа пречекани во Елисејската палата од францускиот претседател Макрон и неговата сопруга, г-ѓа Брижит Макрон, по што заедно со присутните шефови на држави и влади се упатија кон Триумфалната капија, каде што се одржа централната свеченост по повод стогодишнината од крајот на Првата Светска Војна.
Читај
Отрицание на отрицателите
ДА ПОГЛЕДНЕМ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Ако има нещо положително в неща толкова ужасни като Балканските и Първата световна война за македонците, то това е, че са избавени от оня ужас на тяхна земя за умовете и сърцата им да се борят множество чужди пропаганди. Сега във всеки дял на Македония хората си имат вземане-даване само с една такава пропаганда и могат да концентрират силата си срещу нея, без да се разсейват. Трябва да избират между нея и себе си. Между нея и обединението с останалите македонци. Именно между двете световни войни израстват новите генерации, до голяма степен освободени от пропагандите, които изнасят на плещите си борбата за създаване на македонска държава.
Читај
След посещение в България по покана на ОМО „Илинден“ - ПИРИН:
ДОКЛАД НА ДЕЛЕГАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СВОБОДЕН АЛИАНС (ЕФА) ЗА МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Брюксел, 20 февруари 2018 г.
Посещение за установяване на фактическото положение - 15, 16 и 17 февруари 2018, извършено от делегация с състав Анке Спурендонк, Андреа Коко и Лорена Лопез де Лакале. До голям брой български институции бяха изпратени писма за договаряне на срещи с тях, но никога не получихме отговор на нашите писма. Съжаляваме за липсата на интерес от тяхна страна да разговарят за македонското малцинство в България.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Македонският народ, който в IV в. пр. Хр. имал рядкото в историята щастие да притежава като вожд една силна, творческа личност, образувал държава, напълно противоположна на елинската. В Македония няма държава-град, няма робство в такива размери и с такова значение както в Гърция. Македония представя една национална, демократична монархия; както политическите й, тъй и социалните й условия са напълно различни от елинските. Ние видяхме вече, че македонският народ си имал своя религия, свое национално и държавно съзнание.
Читај
Държавата, притисната в ъгъла, продължава да шикалкави
НОВ ЕТАП В БОРБАТА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА МАКЕДОНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ
Любомир Марков


Така, и покрай неуспешността на тези два първи опита, те имат своето значение, защото алармират Комитета на министрите и показват, че проблемите с регистрацията на македонски организации изглежда не са решени след всичките хвалени промени. Ефектът е, че Комитетът въобще не остава доволен и наблюдението продължава, а българските власти са призовани да държат Комитета подробно информиран, а този случай отново ще дойде на дневен ред през декември 2018 г.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Атанас Радоев Мутлешов
“АЗ СЛУШАХ РАЗКАЗИТЕ НА БАБИТЕ И ДЕДОВЦИТЕ СИ И ТЕ МЕ ЗАПАЛИХА ЗА МАКЕДОНИЯ”
Самуил Ратевски


СПОМЕНИ
Аз имах патрондаш, още от дедо ми останал. Всички ми завиждаха в групата. Баба ми ми показа една пушка и аз, Живко и Пешо организирахме акция и я вдигнахме от къщата на чичо ми и я откарахме у един от нас, имаше и патрони и патрондаши с нея. Стоян после даде заповед да се отнесе на баира и оттам в местността Траянова лозница - имот на Стоян; искаше Стоян да му е близко. Занесохме я аз и Живко, а от нас я взеха Атанас и Захари. И моят патрондаш отиде по баира. По-късно тая пушка я прибрали групата от Кромидово и даже един от тех се хвалеше, че са стреляли с нея.
Читај
Председателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов
СРЕДБА СО ПРЕМИЕРОТ НА РЕПУБЛИКА МАЛТА, Г. ЏОЗЕФ МУСКАТ
(Преземено од МИА)


Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими премиерот на Република Малта, г. Џозеф Мускат, кој престојува во официјална посета на Република Македонија.

На средбата, двајцата соговорници изразија задоволство од досегашниот развој на билатералните односи и го поздравија интензивирањето на политичкиот дијалог меѓу Република Македонија и Република Малта.
Читај
СКРЪБНА ВЕСТ
КАТЕРИНА ТРАЙКОВА НУРЖЕВА

На 12.10.2018 година след продължително боледуване почина Катерина Трайкова Нуржева в гр. Благоевград. Родена е на 18.10.1922 година в гр. Горна Джумая (днес Благоевград). Родителите и били принудени да се преселят от Кукуш, Егейска Македония в Пиринска Македония през 1915 година. Дядото на Катерина е брат на Султана, майката на Гоце Делчев. Бащата на Катерина и Гоце Делчев са първи братовчеди и съратници в македонското революционно движение.
Читај
Акад. Иван Катарџиев
ЕДНО ПАТУВАЊЕ ОД ПИРИН ВО СКОПЈЕ, ГЛАВЕН ГРАД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА 1944-1989. ЧЕКОРЕЊЕ ВО ВРЕМЕТО И ПРОСТОРОТ

2. Детство
За чудо, тоа не ми беше пречка во учењето. Во собата имаше мала печка од ламарина со која зимно време се греевме, готвевме и загревавме вода за разни потреби на семејството. Јадевме на мала тркалезна трпеза седејќи на мали столчиња, наредени околу трпезата. Најчесто јадевме грав од една чинија со неколку дрвени лажици, со кои се „полагавме“ еден со друг, т.е. се јадеше од една лажица. Ете во такви услови мајка и татко изродија 6 деца, од кои едно почина на неполна година. Јас сум како што реков првородено дете и уште 4 други. Второто дете умрело мало, потоа се родија браќата Владимир и Крум, сестрата Љуба и последното дете, т.е. најмалиот е Борис.
Читај
Пишува Ристо Бунтески - Бунте
МЕТОДИЈА ШАТОРОВ – ШАРЛО, ЗА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА

Погоре цитираните ставови на Шаторов јасно покажуваат дека тој бил категорично против бугарската окупација на Македонија и барал борбата на македонскиот народ за национална и социјална слобода да се води заедно со сите соседни балкански држави. Таа борба треба да се води заедно со Бугарите, Хрватите, Србите, Грците и Црногорците на Балканскиот Полуостров, затоа што судбината денеска им е еднаква. Затоа Шаторов барал врски со комунистичките партии на овие народи. Со заедничка борба да се оствари конечната цле, ослободување од фашистичката окупација. Оваа Шаторова концепција се покажувала како исправна за време на НОБ за заеднички врски и активности со КП на Бугарија и КП на Грција.
Читај
Организатор на протестот е Тодор Петров од Светскиот Македонски Конгрес, а меѓу говорниците е и отец Ивица
ПРОТЕСТОТ ПРЕД СОБРАНИЕТО ПОЧНА СО МАКЕДОНСКАТА ХИМНА ВО ИЗВЕДБА НА ИГОР ДУРЛОВСКИ

Протестот пред Собранието против уставните измени и промена на името почна со македонската химна пуштена на звучници, а во изведба на Игор Дурловски, кој е обвинет за упадот во Собранието на 27 аорил. По химната, присутните дадоа аплауз за организаторите на протестите „За заедничка Македонија“. „Нема да го повториме 27 април, нема да бидеме жртви на предавството и невини жртви со политички монтирани случаи лежат во затвори. Пратениците да ги прифатат нашите барања против уставни измени“, порачаа присутните на почетокот на протестот.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ОБРАЌАЊЕ НА ОТВОРАЊЕТО НА ПРВАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ВИЗАНТОЛОГИЈА И МЕДИЕВИСТИКА НА ТЕМА „САМУИЛОВАТА ДРЖАВА – 1000 ГОДИНИ ПОТОА (1018-2018)”
(Преземено од МИА)


Почитувани присутни, Дами и господа,
Чест ми е да ве поздравам на првата Национална конференција за византологија и медиевистика. Летово, додека престојував во вилата „Билјана" во Охрид, кај мене дојдоа професорите Филиповски и Цветановски и ме поканија да бидам покровител на оваа конференција. Додека разговаравме за Самуил, пред очи ни беше Охрид и Самуиловата тврдина. Иако, нè делат 1000 години од падот на Самуиловата држава, сепак, актуелните случувања во Република Македонија упатуваат дека имаме ненаучени лекции кои одново ни се повторуваат.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ОТ С. ЛЯСКИ ЧЕСТВАХА ПРАЗНИКА НА СЕЛОТО
Стефан Терзиев


На 26.10. в с. ЛЯСКИ се проведе традиционният празник на селото по случай Димитровден. Членовете на ОМО “Илинден”-ПИРИН от местната секция посрещнаха своите гости - съпартийци от секциите в с. Копривлен, с. Кромидово и с Мосомище. Положен беше венец в памет на местния войвода Иван Попов. Денят продължи с много македонски песни и хора в изпълнение на орк. “Македония”.
 
Насилие, политика и памет
СПОМЕНИТЕ НА МИЛЕН РАДЕВ, ИЛИ IN VINO VERITAS
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Следващият спомен, на който ще се спра, е даден от сина на Герасим Тодоров - Владимир Тодоров. Озаглавен е „Аз не съм и крил, че баща ми е убит от ‚народната власт“. Роден през 1945 г. в с. Влахи, той едва ли е имал щастието си да запомни баща си, който загива, докато синът му е бил тригодишен - през 1948 г. По-късно завършва висше инженерно образование в Съветския съюз, работи като строителен инженер в София, женен за софиянка. Някои моменти в тези му спомени будят интерес.
Читај
Факти и документи от миналото
БОЙНИЯТ ПРИНОС НА МАКЕДОНИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БАЛКАНИТЕ
Генерал Кецкаров Вл.
(Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВ)Тази борба срещу Византия е започната едновременно от мизийските и македонските славяни, като непосредствени съседи на Византия, при крайно различни политически и стратегически условия.
Македония е близкият хинтерланд на Солун и е покривала почти изцяло Via Ignatia — единствената връзка на Византия со западните й владения. Освен това, Керамисия беше твърде далече от Цариград, за да може да му се нанасят от там непосредствени удари.
Читај
СКРЪБНА ВЕСТ
ПОЧИНА Д-Р БЛАГОЙ ГУЩЕРОВ - ЖИТЕЙСКИЯТ КРАЙ НА ЕДИН СВЕТЪЛ И ВЪЗВИШЕН ПЪТ

На 8 ноември 2018 година на 76-годишна възраст си замина от нашия свят един изключителен лекар, голям професионалист, прекрасен и знаещ човек. Родното му село Яново и целият околен район потънаха в скръб от тежката загуба. В неговия дом, за да почетат паметта му, дойдоха стотици хора.
Д-р Благой Гущеров е роден на 9 февруари 1942 година. Неутолимата му жажда за знания се забелязва още в началното училище в с. Яново. Завършва гимназията в с. Катунци с отличие. Медицинската си диплома получава в гр. София. В студентските си години той се проявява като честен човек с голямо сърце.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2019 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!

Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,50 лв.
за шест месеца - 3,00 лв.
за една година - 6,00 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.


Краен срок за абониране - 16 декември 2018 г.!

За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!


"Народна волja" - каталожен номер 2050!

Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2019 година!

В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting