Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
115 години от славната илинденска епопея на македонците
ИЛИНДЕНЦИ СЕ БОРИХА СМЕЛО ЗА СВОБОДАТА НА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД И ЗА СВОЯТА МИЛА РОДИНА
ЯН ПИРИНСКИ


На втори август 1903 година избухна Илинденското въстание. Борбата против турското робство и подготовката на въстанието се водеше от Вътрешната македонска революционна организация. Накипелият вековен народен гняв преля в героичния подвиг на храбрите борци, които дадоха живота си за свободата на Македония.

От посоченото дотук се вижда колко жалко и смешно е днес българските държавници и политици вместо да се засрамят и извинят на македонския народ за извършените върху него злини, те нагло претендират за някаква си обща история. Миражите за Велика България не спират, а това означава, че добросъседство между България и Македония трудно може да се осъществи.
Читај
Президентът на Република Македония Ѓорге Иванов:
НЕМА ДА СЕ ПОКОЛЕБА И ДА ГО ПОТПИШЕ ДОГОВОРОТ СО ГРЦИЈА
Марина Стојанова-Тонева


Претседателот Иванов не прифаќа договор на штета на македонскиот национален идентитет и на штета на интересите на Република Македонија. Ставот на Иванов е непроменет и нема да го поколебаат никакви притисоци, уцени и закани- велат од Кабинетот на шефот на државата. На Заев не му е важен националниот консензус, изјавија во ВМРО-ДПМНЕ...

Македонскиот претседател не прифаќа договор на штета на македонскиот национален идентитет и на штета на интересите на Република Македонија.
Читај
Отрицание на отрицателите
ДА ПОГЛЕДНЕМ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Албанците... Нека сега обърнем внимание към друга съседна нация, чиито националисти от време на време оспорват съществуването на македонската нация. Става дума за албанската нация. На пръв поглед едва ли има нация с по-обосновани претенции, че е съществувала още през Средновековието, че е ясно оформена етническа общност със свой език и обичаи, която винаги ясно се е различавала от съседите си. Но дори и в този случай се оказва, че става дума за модерна илюзия. Не че не са съществували някои от тези характеристики.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Природата предупредила Филип за славна и велика бъднина, като го надарила с необикновени телесни и духовни качества. Филип бил хубав, снажен и здрав мъж, кален да пренася всякакви несгоди. Още на млади години той спечелил голяма житейска опитност, особено във време на тригодишното си пребиваване в Тива, дето имал случай да се сношава с видни гръцки държавници и да се учи. Там той се запознал със силите и слаби страни на елинската култура и с разкапаните политически и социални условия в Гърция.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден“ - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ ПРЕЗ 2017 г.

(Правозащитен комитет „Толерантност“, с подкрепата на ОМО „Илинден“-ПИРИН и „Народна воля“)

Отричането на съществуването на македонската нация и малцинство само по себе си представлява слово на омраза, тъй като освен че оспорва основни права - като правото на самоопределение, същевременно „обяснява“ самосъзнанието на македонците като резултат на морална и личностна непълноценност и деградация, изразено в крайно отрицателни щампи като „национални предатели“, „родоотстъпници“, „продажници“, „врагове на България“, „неграмотни“, „изроди“ и подобни. От същия порядък е и употреба на понятия като „македонизъм“ и „македонисти“, съдържащи в себе си отричане на съществуването на македонци като нация и малцинство.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Ѓорги Поп-Атанасов
“ЕДИНСТВЕНАТА МОЈА ВИНА БЕШЕ ШТО СУМ МАКЕДОНЕЦ И ШТО САКАВ ДА ОСТАНАМ МАКЕДОНЕЦ”
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Тоа беше протолкувано од затворските власти како бунт против редот во затворот, поради што со џип бев однесен во затворот во Пазарџик и казнет со 14-дневен карцер. Притоа, при носењето во карцерот, милиционерот што ме спроведе таму, ми ја зема горната облека и јас останав сосема слабо облечен; а во тој карцер, длабоко во подрумите на затворот, беше многу студено. Карцерот претставуваше сосем тесна ќелија, на чијшто под имаше дрвена палета, а под неа вода. Седиш во ужасна самотија, се тресеш од студ, не може да се спие – навистина ужасно нешто.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
ШУМЕНСКА СРЕЩА С ПРОФ.ТИХОМИР СТОЯНОВСКИ
Димитър Иванов


Заедничката комисија за усогласување, односно пишување на македонско-бугарско историја е формирана и наскоро се очекуваат првите состаноци и експертски разговори. За овој процес почнат по Договорот за пријателство, симболично потпишан лани на 1 август, разговараме со доц. д-р Стојко Стојков, доктор по историски науки кој предава на Универзитетот „Гоце Делчев во Штип“. Стојков е познат и по својот политички активизам во Бугарија во рамки на судски укинатата партија на Македонците – ОМО „Илинден“ - ПИРИН.
Читај
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов на
СРЕДБА СО Г. ЏАНГ ЧИНГЛИ, ПОТПРЕТСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИОТ КОМИТЕТ НА КИНЕСКИОТ ПОЛИТИЧКИ И КОНСУЛТАТИВЕН СОВЕТ
(Преземено од МИА)


Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими г. Џанг Чингли, потпретседател на Националниот комитет на кинескиот политички и консултативен совет.

На средбата беа разменети мислења за севкупните билатарални односи меѓу Република Македонија и Народна Република Кина, во годината кога се одбележуваат 25 години од воспоставувањето на дипломатските односи.
Читај
Илинденското востание
КРУШЕВСКИ МАНИФЕСТ

Ние, вашите вечни комшии, пријатели и познајници от хубавото Крушево и неговите китни села, без разлика на вера, народност, пол и убежденија, не можејќи веќе да трпиме тиранијата на жедните за крф и гладните за чоечко месо муртати, шчо гледаат и нас и вас да дотерат до нош, и нас и вас да дотераат до питачки стап и нашата мила и богата земја Македонија да заприлегат на пуста пустиња, денеска дигнафне глава и решифне со пушка да се браниме от тие наши и ваши душмани и да добиеме слобода.
Читај
Култура
ГАЛИЧКА СВАДБА: КРУНИСУВАЊЕ НА ЉУБОВТА СО ТАПАНИ И ЗУРЛИ
Зоран Г. Маџоски


Традицијата на мијачките свадби, ќе продолжи по 45 пат. И оваа година, во Галичник средиштето на мијачијата ќе екнат тапаните и ќе запиштат зурлите. Знак дека започнува уште едно издание на културно-туристичката манифестација „Галичка свадба“ . Љубовта уште еднаш ќе биде мотив за сватовите да заиграат на ритамот од старата, повеќевековна свадбарска езгија.

Одржувањето на оваа манифестација е инспирирана од желбата на жителите на Галичник да ги сочуваат од заборав обичаите карактеристични за мијаците.
Читај
Пишува Ристо Бунтески - Бунте
МЕТОДИЈА ШАТОРОВ – ШАРЛО, ЗА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА

За обвинувањето на ПК и Шаторов дека издале директива за предавањето на орушјето на окупаторот од документите и изјавите на современиците може да се заклучи дека ваква директива не е донесена. За ова обвинување Шаторов во својот документ вели: „ова прашање исто така се злоупотребува директива за предавање на оружјето немаме донесено“.

За обвинувањето дека се гонети српските другари и дека ПК заземал шовинистички став Шаторов по свој став забележал: „Добро би било да ЦК КПЈ каже поконкретно, како и кој од српските другари е гонет и малтретиран...
Читај
Претседателот Ѓорге Иванов на официјалната посета на Република Молдавија:
ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ НА СРЕДБИ СО ПРЕМИЕРОТ И СО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ПАРЛАМЕНТОТ НА МОЛДАВИЈА
(Преземено од МИА)


Претседателот Ѓорге Иванов во рамки на официјалната посета на Република Молдавија, денеска имаше средби со молдавскиот премиер Павел Филип и со претседателот на Парламентот на Молдавија, Андриан Канду.

На средбата со премиерот Филип, како што соопшти кабинетот на Иванов, биле поздравени пријателските односи меѓу двете земји и бил изразен интерес за интензивирање на севкупната билатерална соработка.
Читај
Насилие, политика и памет
СПОМЕНИТЕ НА МИЛЕН РАДЕВ, ИЛИ IN VINO VERITAS
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Човекът искрено се стреми да бъде максимално близко до истината - не тръгва да разправя врели-некипели за някакво насилие, не помни такова нещо. Ами тогава? Как да се оправдае? Единственият възможен отговор - страх ме беше, директно противоречи на признанието, че не е имало насилие. Остава ти да обясниш някак, че макар да не е имало насилие, е било страшно. Така ти дори няма да си страхливец, просто няма да си герой, а обикновен човек. Кой може да те обвини, че не си герой? И какво по-хубаво оправдание от това, че става дума за една тоталитарна държава? Знаейки, че събитията се случват по време на комунизма, мнозина биха си помислили: ами да, прав е човекът, страшно си е било! Та смееш ли да кажеш „не” на тоталитарната държава?
Читај
Факти и документи от миналото
ФЕДЕРАЛНА МАКЕДОНИЯ
Вл. Поптомов
(Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВ)И интересно, непримиримите шовинистични клики от двете страни са единни в борбата против това самостоятелно развитие на нещата в Македония. Прочее, нищо чудно. То е било така в цялото историческо развитие на македонските борби.

Македонският народ тясно свързва свободата си с демократическото развитие на южнославянските народи и тяхното единство. Против това съзнание се противопоставят само фашистите, реакционерите, враговете на националната свобода, които искат раздори, за да прилагат своята максима: разделяй и владей.
Читај
Факти и документи от миналото
РЕГЕНТЪТЪ Г. ТОДОР ПАВЛОВ ЗА СПИСАНИЕ „МАКЕДОНСКА МИСЪЛ”
Акад. Тодор Павлов
(Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВ)Идеята за издаването на списание „Македонска мисъл" трябва да бъде поздравена от цялата македонска емиграция в България, а също и от всички македонци.

След дълги революционни борби македонският народ най-сетне има своя свободна, демократическа държава в рамките на Титова Югославия и получава пълна възможност да разгърне докрай своите културни сили, като си създаде собствена македонска култура и развие във всички македонци македонско национално съзнание.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
В А Ж Н О   С Ъ О Б Щ Е Н И Е!

Известявамe читателите на вестник „Народна воля“, че книгата „Гневът на правдата“ от Ян Пирински вече може да четете и на интернет на следния адрес:

www.gnevot-na-pravdata.com

НОВА КНИГА   НОВА КНИГА   НОВА КНИГА
ОСЪДЕНА НАДЕЖДА

Излезе от печат книгата “Осъдена надежда” от доцент д-р Стойко Стойков. Тя е посветена на историята на ОМО „Илинден“ от нейното създаване през април 1990 г. до нейното разпадане в края на 1992 и началото на 1993 г. Базирана е върху голям брой оригинални документи, материали и спомени на участници в събитията. Включени са и много цитати от ключовите документи от това време. Обхваща 173 страници, формат А5, и е снабдена със 186 бележки под линия. Можете да я закупите в редакцията на вестника за символичната сума от 5 лева.Поезия

ПЪРВАТА ПЕПЕЛ

Илинденското въстание не получило никаква
политическа или военна подкрепа от България.
А е имало обещание за щедра военна помощ...


Макар че с кръв се ражда свободата
и първият й дълг е да руши,
големите въпроси към съдбата
празнуваха в човешките души.

Но има ли покруса под небето,
но има ли и ужас, и погром,
или едно страдание, което
не тръгна към възторга
плачешком?

Когато под илинденски камбани
се вдигна Македония на крак
и с мълния от черните си рани
прониза напластявания мрак. -

Не армия влетя като лавина,
а ярко озарена от пожар
по моста на илюзиите мина
измамата с усмивка на гробар.

Макар че вероломът предстоеше,
за първата му пепел кой тъжи -
в илинденските пламъци гореше
дивизия от български лъжи.

А кървавата истина над нея
крещеше с гняв на огнено море: -
Не чакайте добро от фарисея
и никога не вярвайте в царе!

КРУМ ВАГАЛИНСКИ


МАКЕДОНИJА ПЕЕ

БОЈОТ ЗАПОЧНАЛ...

Бојот започнал горе Kрушево,
горе Крушево, на Мечкин камен. (2)

Таму се бие тој славен јунак,
тој славен јунак, тој Питу Гули. (2)

Жените плачат децата пиштат,
а крв се лее, на Мечкин Камен. (2)

Тој Питу Гули славен јунак беше,
славно загина за Македонија. (2)


ГОРДА МАКЕДОНКА

Вистина е мила мамо вистина
среќна сум мамо Македонка
со душа и срце распеана
на ден Илинден родена
Гоцева лична убавица.
Рефрен:

Да пеам да играм да горам да бликам
се ќе сторам мајко да те имам
во тага и солзи, во радост и среќа.

Дали сум пиринка, егејка, вардарка
јас сум, јас сум Македонка.

Вистина е мила мамо вистина
горда сум мамо Македонка
ко Пиринско цвеќе расцутена
со Егејско сонце огреана
од Вардарска вода полеана.

Дали сум пиринка, егејка, вардарка
јас сум, јас сум Македонка.


СЕ ЗАПАЛИ ПИЛЕ ТРЕНО

Се запали пиле Трено одајчето, (2)
одајчето пиле Трено варосано,
варосано пиле Трено - падросано.

Не ми е жал пиле Трено за одајчето, (2)
тук’ ми е жал пиле Трено за чекмеџето. (2)

Внатре беа пиле Трено тапиите, (2)
тапиите пиле Трено од момите. (2)Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting