Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ВСЕКИ НАРОД ИМА СВОЕТО ИЗКОННО И ЕСТЕСТВЕНО ПРАВО САМ ДА ОПРЕДЕЛЯ НАЦИОНАЛНАТА СИ ПРИНАДЛЕЖНОСТ, ОСОБЕНО ТОГАВА, КОГАТО ТО Е ОБОСНОВАНО С ДОСТАТЪЧНО ИЗОБИЛНИ ИСТОРИЧЕСКИ АРГУМЕНТИ И ФАКТИ
ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА НА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД Е ИЗВЕСТНО И ТО ЩЕ БЪДЕ ВЕЧНО - МАКЕДОНИЯ!
ЯН ПИРИНСКИ


Както е известно, след обновяването на македонската държавност в рамките на Федеративна република Югославия, до нейното разпадане Гърция не претендираше, че има аспирации за името на Република Македония. Защо? Знае се защо! След разпадането на Югославия както Гърция, така и България открито, с необуздана злостна пропаганда заблуждаваха своите народи, че няма македонски народ и нация.

Най-важното сега е да не се преговаря за идентитета и конституцията. Договор може да се подпише с Гърция, но само и единствено тогава, когато тя безусловно признае нашата национална македонска идентичност. А името на държавата на македонския народ да остане Република Македония.
Читај
Претседателот Иванов во Баку:
МАКЕДОНИЈА ПОДДРЖУВА ИНИЦИЈАТИВИ ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА ИНФРАСТРУКТУРАТА И ПОВРЗАНОСТА
(По македонскиот печат)


Проектите од иницијативата „Еден појас, еден пат“ значително ќе ја зголемат поврзаноста меѓу земјите и ќе ги олеснат трговијата и комуникацијата. Наша цел се ЕУ и НАТО, но неопходна ни е европска инфраструктура- порача претседателот Иванов на Глобалниот форум во Баку. Оствари повеќе билатерални средби. Во фокусот - заложба за потесни економски врски, поддршка за интеграциите...
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Да се върна на причината, поради която започнах този текст. А тя бе да се разгледа „цял набор от митове и легенди, разпространяващи се сред хората. Те не са плод просто на народното незнание. Те имат корен в средата на така наречени историци. Креирани са често съзнателно по принципа на целесъобразността, според който не е вярно онова, което е истина, а онова, което им отърва. Основополагащата идея в тази пропаганда е, че македонци трябва да няма, а в никакъв случай - нещо славно македонско.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)В деня, в който щели да се дадат игри в театъра, Филип се запътил там без телохранители, придружен само от сина си Александър и от зетя си. Тълпата се притискала да види най-великия цар на Европа, който се намирал на върха на щастието си. Тъкмо когато Филип престъпвал прага на театъра, един млад македонски болярин, Павсаний, го нападнал и пробол с келтски меч. Сред бъркотията убиецът успял да избяга към градските врати, дето го чакали готови коне. Ала конят, който той възседнал, се спънал и Павсаний паднал; благодарение на това Филиповите телопазители Леонат, Пердика и др. могли да го настигнат и убият.
Читај
У С Т А В на:
ОБЕДИНЕНА МАКЕДОНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ “ИЛИНДЕН” - ПАРТИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ И ИНТЕГРАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО

VII. ФИНАНСИРАНЕ И ИМУЩЕСТВО

Член 42. Средствата и имуществото на ОМО “Илинден” - ПИРИН се образуват от членски внос, дарения и завещания, издателска дейност, субсидии от бюджета и всички други разрешени от закона начини.

(1) Размерът на членския внос, начина на събиране и разпределение се определят и актуализират от Централния съвет.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Николов Георгиев (Томовичин)
НЕ, ДРУГАРЮ СЛЕДОВАТЕЛ, АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН. АЗ СЪМ МАКЕДОНЕЦ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)От 1957 до 1961 година, когато изкарах първия си затвор, аз бях ерген. Мъчно ми беше за родителите, за сестрите и за брат ми. Но, казвах си, те всички са у дома. Имаше кой да бъде край моите родители. А сега пред тези две малки дечица аз се чувствах много виновен. Не исках да се разделя с тях, но съдба...

С нищо особено и спектакуларно не се запомни процесът, освен че ни съдеха за разпространение на клеветническа пропаганда, т.е. застрашаване сигурността и териториалния интегритет на НР България.
Читај
Македонската академија на науките и уметностите:
НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕГОВАРА ЗА ИДЕНТИТЕТОТ И ПРОМЕНА НА УСТАВОТ
(Преземено од МИА)


Македонската академија на науките и уметностите апелира за изнаоѓање заемно прифатливо решение за прашањето за името и ги охрабрува политичките водства на Македонија и на Грција да ја преземат одговорноста и храбро да се соочат со реалностите на времето и потребата за градење на перспективи за заедничка иднина, истакна претседателот на МАНУ, Таки Фити во своето експозе на Годишното собрание на Академијата. Тој рече дека аргументацијата на Македонија во разговорите со Грција треба да се базира на два основни постулата.
Читај
Закани кон министерот за надворешни работи на Грција
ГРЧКИ ДИПЛОМАТСКИ ИЗВОРИ ПОТВРДУВААТ ДЕКА КОЅИЈАС ДОБИЛ ПИСМО СО КУРШУМИ
(Преземено од МИА)


Грчки дипломатски извори за новинската агенција АНА-МПА ја потврдуваат веста објавена во денешното издание на весникот „Та неа“ за заканувачкото писмо и куршумот испратен до шефот на грчката дипломатија Никос Коѕијас, јави дописникот на МИА од Атина.

„Продолжува нападот од изминатиот период со закани по животот врз министерот за надворешни работи поради македонското прашање, потврдуваат за АНА-МПА дипломатски извори“, пишува грчката државна новинска агенција, а воедно објавува и детали од заканувачкото писмо, испратено во вторникот до Никос Коѕијас.
Читај
Почитувани браќа и сестри Македонци,
НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЈА

Македонија е под опсервација на специјална војна со цел промена на името на државата и идентитетот на нацијата! Се врши ревизија на јазикот, културата и историјата на Македонскиот народ, доведена е во прашање автокефалноста на Македонската Православна Црква, се воведува двојазичност на целата територија на Македонија и во меѓународните односи, во Македонската држава се врши денационализација и асимилација врз Македонците!

Името на државата и идентитетот на нацијата ни’ припаѓаат нам Македонците во светот и нам Македонците во татковината, затоа што сите заедно сме неотуѓив и нераскинлив дел од Македонскиот народ!
Читај
Македонската писателска асоцијација соопшти дека:
НА 28 АПРИЛ ЌЕ СЕ ИЗБИРА НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ДРУШТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ НА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Кандидатите за претседател на Друштвото на писателите на Македонија и за претседател на Собранието на ДПМ своите програми треба да ги достават во канцеларијата на Друштвото од утре до 27 март, најдоцна до 12 часот.

Македонската писателска асоцијација соопшти дека редовното изборно собрание ќе се одржи на 28 април. Одлуката ја донесе Претседателството на ДПМ според неговиот статут со кој е утврден мандат од четири години.
Читај
Пишува Јован Христовски
ТРГОВИЈА СО ИДЕНТИТЕТИ

Според грчката логика ако нема Македонци во Република Македонија, такви не би требало да има ни во Грција.

Хенри Браилсфорд во неговото дело „Македонија и нејзините народи”, Манчестер, 1906 година, прашува на еден индиректен начин двајца младинци од Охрид дали тие се Срби или Бугари. Како одговор добива дека тие се христијани. Друго обелeжје што го имаа тогашните селани за себе беше дека тие зборуваа нашки и нивните соселани беа нашинци.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ТРЕБА ДА СЕ ЗАМИСЛАТ ОНИЕ КОИ ЛИЦИТИРААТ СО МАКЕДОНСКОТО ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ
(Преземено од „Вечер“)


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов вечерва истакна дека 7.144 македонски Евреи кои беа депортирани во логорот Треблинка во Втората светска војна не се само статистика, туку секој од нив има име и идентитет и оти наша должност е да го зачуваме споменот за нив бидејќи само така ќе ја задоволиме правдата и ќе имаме мир.

Иванов, на комеморативната седницата по повод депортацијата на македонските Евреи во Треблинка, рече дека тој настан претставува најефективно извршување на „последното решение на еврејското прашање" во светот во согласност со монструозните заклучоци од Ванзенската конференција.
Читај
На собири под мотото „Ние сме Македонија“
ИСЕЛЕНИЦИТЕ ПРОТЕСТИРААТ ПРОТИВ ПРОМЕНА НА УСТАВНОТО ИМЕ НА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


На собири под мотото „Ние сме Македонија“ македонските иселеници во САД и во неколку други земји вчера и денеска протестираат против промена на уставното име на Македонија, јави дописникот на МИА од Вашингтон.

На собирот во центарот на Вашингтон вчера учество зедоа организации и групи од Њу Џерси, Масачусетс, Њујорк и Вашингтон. Тие од македонската Влада бараат прекин на преговороте со Грција и заштита на македонскиот идентитет.
Читај
Протести во Торонто против законот за двојазичност и промена на Уставното име на РМ
ПРОТЕСТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО КАНАДА
(Преземено од „Вечер“)


Повеќе сторини граѓани и денеска протестираат во Канада, односно во Торонто против законот за двојазичност и промена на Уставното име на РМ.

Повеќе стотини луѓе денес се собраа пред зградата на Владата за да го искажат својот револт против новиот Закон за употреба на јазиците.

Тие му порачаа на претседателот на Македонија, Ѓорѓе Иванов, да не го потпишува указот, за, како што рекоа, да не се воведе „двојазичност во Македонија".
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)За тях обаче обединението на Македония не е продиктувано от националността на населението а от нуждата да се затвори македонският въпрос, за да няма повече конфликти между балканските народи. Според това гледище обединението на Македония не е самоцел, а е подчинено на два други по-важни фактори. Първо, създаването на Балканска федерация, за която обединена Македония трябва да послужи като свързваща халка.
Читај
Факти и документи от миналото
МАКЕДОНСКОТО ОСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ И РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА НА БАЛКАНИТЕ
Вл. Поптомов
Предоставил ГЕОРГИ ХРИСТОВРазбира се, излишно е да се обяснява, че от страна на македонските революционери също се проявяваше неразбиране на голямата освободителна роля на работническата класа, която, освобождавайки себе си, същевременно освобождава народните маси и от всякс друго потисничество, в това число и от националното потисничество. Те не разбираха ясно, че в лицето на работническата класа и на социалдемократическите партии на Балканите, те имат своя най-верен, най-последователен и най-мощен приятел и съюзник.
Читај
Австралийският македонски Комитет по правата на човека (AMHRC):
ОСЪЖДА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИЯ ЕЗИКОВ ЗАКОН В МАКЕДОНИЯ

Днес коалицията СДСМ-ДСИ, управляваща Македония, прие закон, който превръща албанците в официален език на държавата в Република Македония. Законът беше приет в нарушение на правилната парламентарна процедура и на конституцията на Република Македония. Законът представлява изпълнение на външнополитическите цели на съседна Албания. Това ще доведе до прекомерно тежки административни и финансови затруднения за вече нефункционираща държава.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ОМО „ИЛИНДЕН“ - ПИРИН
Любомир Марков


На 18 март 2018 г. в гр. Сандански се проведе заседание на Централния съвет на ОМО „Илинден“-ПИРИН. Три основни теми бяха във фокуса на това събрание. Първо - подкрепата от страна на партията на кампанията за спиране на преговорите за името на Македония, водена под мотото „Никой няма право да преговаря за моето име!“. Тази кампания е започната от Македонското международно движение за правата на човека с център в Канада и вече получи подкрепа сред македонската емиграция а и в самата Македония.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
П О К А Н А
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК

На 22 април 2018 г. (неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 103-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени.

Съборът ще започне в 10.30 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин „Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, КПД „Илинден”, КПД „Никола Вапцаров”, КПД „Цар Самуил” и Сдружение „Победа”.Поезия

К О Љ О

Во пазувите на велчествениот Пирин
Македонија се уште е жива,
Одѕвонува ехо по врвовите
Сред убавина недопрена,дива!

Во кликтеж на пирински орли
Препознатлив ритам и пораки,
Испишани со бури и виулици
И во виежот на волците дури.

Тешко се живее во планински крај
Балкан е тоа,во изворна форма,
Издржуваат само духовно најсилни
Влогот е секогаш-натчовечка норма!

Во снежен зимски романтизам
Банско е преполно со гости,
Недобројни седенки чести
И кога се мрси,а и кога се пости.

Тогаш се пеат најкомитски песни
За војводите и херојски случки,
Се спори и за старите дилеми
Премногу јазли и нерешливи клучки .

Пиринецот не знае кој и што е:
Вчера македонец,денес бугарин?!
Неравенка со илјада непознати,
Неоткриен од никого бистар кладенец.

Како да се опстои е вековна тема
Кога си бедник или пријател со царот,
Дали си Икономов или Јонков
За судбината твоја-одлучува зарот.

Во планински бански дом
Се раѓа дете,алтен златен
Лулан и гален на колено царско,
Креван на раце од татко,штотуку
од лов вратен.

Тој дом е во центар на градот
Чести посети од намерници знајни,
Долги бради,реденици и наганти
Куси реченици и спомени трајни.

Но,еден само се памети силно
Поет е тој,човек со ангелска душа,
Пораката му е стих,а зборот умен
(“еј,ти моја пушко огнебојко-
Море тенка солунска девојко”)
Кољо со отворена уста слуша.

Човек чува во себе секогаш тајна
Скриена и од училишно влијание,
Во софиските работнички бараки
Се готват за бунт сите,па и ние!!

Варна,Софија и литературен кружок
Го одредуваат патот на јунакот наш,
Другарите Венко,Антон,Жаров,
Сите се за црвените,ако сакате
да знаете баш!!

Сред динамично,противречно време,
Задоен со комиктски скаски и легенди,
Воспитуван да биде со народот свој
Кољо се определува да биде само број
Во пролетерските агенди.

Битно е да бидеш свој,да не се загубиш
Во толпата збрани работнички беретки,
Да се демонстрира силна личност,
А пак да си скромен човек,тоа се
навистина,примери ретки.
За време на шпанската граѓанска војна
Тешко се избегнува црвената инфекција,
“no pasaran” и славната Ла Пасионарија
На цел свет му даде поучна лекција.

Повикот за борба во тоа време
Е насушна потреба да се биде!!
Не само личност,туку и човек,
А солидарноста сама по себе иде!

Кој сака да те разбере поету мој,
Нека се качи на Вихрен или друг врв
И соочен со бездните под него,
Ќе ја разбере храброста пред растрелот:
“денес си Човек,а утре црв”

Дури и пред смртта,се е чиста лирика,
Во моторен стих,со посебен стил-
“Ќе ти дојдам на сон,а потоа ќе заминам”
Без страв од митралески рафал в тил!!

Со поглед напред кон хоризонтот,
За народот свој создаде лирски кантати
Но,зад параграфи и мировни спогодби
Европа не може без протекторати!

Го најде ли својот душевен мир,
Во најобичен гроб почива тој,
Земјата го прибра пред време,
Без почести падна,како борец в бој!

“Но,пак ќе воскреснат милиони луѓе
И ќе ги отфрлат од себе- отровните плесни”
Кољо брате,јас знам дека тогаш вреди да
падне човек в бој,

а со крвта твоја,пак ќе ги испишеш
твоите силни, моторни песни!!!

НИКОЛА ВАРДАРСКИ


С Р Е Щ А

Ведър облак се разхожда
над очите на Пирина,
Вардар, Охрид и Егея.
Птици самородни със надежда
в мир мечтаят да живеят.

Облак ведър иде -
води утро с гълъби изгряло.
Той прочуто има име
от прочуто с трясък
ясно слово.

Днес ще блесне
с кратка мирна среща,
тя ще бъде пътят
дълъг, труден мой,
който има топла,
храбра кръв гореща,
носи с право ореола
на смел герой!

Ако днес светът
прилича пак на вчера,
ако скъпо плащаме
за всяка премълчана
грешна суета –
по-добре да има
нова топла среща
с бистрите води
на Глазне,
с извора пенлив
на Струма.

Всяка дума е свещена,
тя е птица на мечтите,
тя лети, дъхти
на мир и пролет,
и прозореца докрай
отваря на слепците!

ПЕТЪР ХРИСТОВ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting