Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
   НАРОДНА ВОЛЈА
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
СТИПЕНДИИ ЗА ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ ВО Р МАКЕДОНИЈА
Читај
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 117 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Читај
П О К А Н А
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК

На 22 април 2018 г. (неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 103-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени.

Съборът ще започне в 10.30 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин „Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, КПД „Илинден”, КПД „Никола Вапцаров”, КПД „Цар Самуил” и Сдружение „Победа”.Поезия

К О Љ О

Во пазувите на велчествениот Пирин
Македонија се уште е жива,
Одѕвонува ехо по врвовите
Сред убавина недопрена,дива!

Во кликтеж на пирински орли
Препознатлив ритам и пораки,
Испишани со бури и виулици
И во виежот на волците дури.

Тешко се живее во планински крај
Балкан е тоа,во изворна форма,
Издржуваат само духовно најсилни
Влогот е секогаш-натчовечка норма!

Во снежен зимски романтизам
Банско е преполно со гости,
Недобројни седенки чести
И кога се мрси,а и кога се пости.

Тогаш се пеат најкомитски песни
За војводите и херојски случки,
Се спори и за старите дилеми
Премногу јазли и нерешливи клучки .

Пиринецот не знае кој и што е:
Вчера македонец,денес бугарин?!
Неравенка со илјада непознати,
Неоткриен од никого бистар кладенец.

Како да се опстои е вековна тема
Кога си бедник или пријател со царот,
Дали си Икономов или Јонков
За судбината твоја-одлучува зарот.

Во планински бански дом
Се раѓа дете,алтен златен
Лулан и гален на колено царско,
Креван на раце од татко,штотуку
од лов вратен.

Тој дом е во центар на градот
Чести посети од намерници знајни,
Долги бради,реденици и наганти
Куси реченици и спомени трајни.

Но,еден само се памети силно
Поет е тој,човек со ангелска душа,
Пораката му е стих,а зборот умен
(“еј,ти моја пушко огнебојко-
Море тенка солунска девојко”)
Кољо со отворена уста слуша.

Човек чува во себе секогаш тајна
Скриена и од училишно влијание,
Во софиските работнички бараки
Се готват за бунт сите,па и ние!!

Варна,Софија и литературен кружок
Го одредуваат патот на јунакот наш,
Другарите Венко,Антон,Жаров,
Сите се за црвените,ако сакате
да знаете баш!!

Сред динамично,противречно време,
Задоен со комиктски скаски и легенди,
Воспитуван да биде со народот свој
Кољо се определува да биде само број
Во пролетерските агенди.

Битно е да бидеш свој,да не се загубиш
Во толпата збрани работнички беретки,
Да се демонстрира силна личност,
А пак да си скромен човек,тоа се
навистина,примери ретки.
За време на шпанската граѓанска војна
Тешко се избегнува црвената инфекција,
“no pasaran” и славната Ла Пасионарија
На цел свет му даде поучна лекција.

Повикот за борба во тоа време
Е насушна потреба да се биде!!
Не само личност,туку и човек,
А солидарноста сама по себе иде!

Кој сака да те разбере поету мој,
Нека се качи на Вихрен или друг врв
И соочен со бездните под него,
Ќе ја разбере храброста пред растрелот:
“денес си Човек,а утре црв”

Дури и пред смртта,се е чиста лирика,
Во моторен стих,со посебен стил-
“Ќе ти дојдам на сон,а потоа ќе заминам”
Без страв од митралески рафал в тил!!

Со поглед напред кон хоризонтот,
За народот свој создаде лирски кантати
Но,зад параграфи и мировни спогодби
Европа не може без протекторати!

Го најде ли својот душевен мир,
Во најобичен гроб почива тој,
Земјата го прибра пред време,
Без почести падна,како борец в бој!

“Но,пак ќе воскреснат милиони луѓе
И ќе ги отфрлат од себе- отровните плесни”
Кољо брате,јас знам дека тогаш вреди да
падне човек в бој,

а со крвта твоја,пак ќе ги испишеш
твоите силни, моторни песни!!!

НИКОЛА ВАРДАРСКИ


С Р Е Щ А

Ведър облак се разхожда
над очите на Пирина,
Вардар, Охрид и Егея.
Птици самородни със надежда
в мир мечтаят да живеят.

Облак ведър иде -
води утро с гълъби изгряло.
Той прочуто има име
от прочуто с трясък
ясно слово.

Днес ще блесне
с кратка мирна среща,
тя ще бъде пътят
дълъг, труден мой,
който има топла,
храбра кръв гореща,
носи с право ореола
на смел герой!

Ако днес светът
прилича пак на вчера,
ако скъпо плащаме
за всяка премълчана
грешна суета –
по-добре да има
нова топла среща
с бистрите води
на Глазне,
с извора пенлив
на Струма.

Всяка дума е свещена,
тя е птица на мечтите,
тя лети, дъхти
на мир и пролет,
и прозореца докрай
отваря на слепците!

ПЕТЪР ХРИСТОВ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting