Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ЕКСЕЛЕНЦИИ, МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ИСТОРИСКА РЕАЛНОСТ, ФАКТ
Читај
ТЕМПИРАНА БОМБА НА БАЛКАНОТ
Читај
П О К А Н А
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК

На 22 април 2018 г. (неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 103-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени.

Съборът ще започне в 10.30 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин „Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, КПД „Илинден”, КПД „Никола Вапцаров”, КПД „Цар Самуил” и Сдружение „Победа”.Поезия

К О Љ О

Во пазувите на велчествениот Пирин
Македонија се уште е жива,
Одѕвонува ехо по врвовите
Сред убавина недопрена,дива!

Во кликтеж на пирински орли
Препознатлив ритам и пораки,
Испишани со бури и виулици
И во виежот на волците дури.

Тешко се живее во планински крај
Балкан е тоа,во изворна форма,
Издржуваат само духовно најсилни
Влогот е секогаш-натчовечка норма!

Во снежен зимски романтизам
Банско е преполно со гости,
Недобројни седенки чести
И кога се мрси,а и кога се пости.

Тогаш се пеат најкомитски песни
За војводите и херојски случки,
Се спори и за старите дилеми
Премногу јазли и нерешливи клучки .

Пиринецот не знае кој и што е:
Вчера македонец,денес бугарин?!
Неравенка со илјада непознати,
Неоткриен од никого бистар кладенец.

Како да се опстои е вековна тема
Кога си бедник или пријател со царот,
Дали си Икономов или Јонков
За судбината твоја-одлучува зарот.

Во планински бански дом
Се раѓа дете,алтен златен
Лулан и гален на колено царско,
Креван на раце од татко,штотуку
од лов вратен.

Тој дом е во центар на градот
Чести посети од намерници знајни,
Долги бради,реденици и наганти
Куси реченици и спомени трајни.

Но,еден само се памети силно
Поет е тој,човек со ангелска душа,
Пораката му е стих,а зборот умен
(“еј,ти моја пушко огнебојко-
Море тенка солунска девојко”)
Кољо со отворена уста слуша.

Човек чува во себе секогаш тајна
Скриена и од училишно влијание,
Во софиските работнички бараки
Се готват за бунт сите,па и ние!!

Варна,Софија и литературен кружок
Го одредуваат патот на јунакот наш,
Другарите Венко,Антон,Жаров,
Сите се за црвените,ако сакате
да знаете баш!!

Сред динамично,противречно време,
Задоен со комиктски скаски и легенди,
Воспитуван да биде со народот свој
Кољо се определува да биде само број
Во пролетерските агенди.

Битно е да бидеш свој,да не се загубиш
Во толпата збрани работнички беретки,
Да се демонстрира силна личност,
А пак да си скромен човек,тоа се
навистина,примери ретки.
За време на шпанската граѓанска војна
Тешко се избегнува црвената инфекција,
“no pasaran” и славната Ла Пасионарија
На цел свет му даде поучна лекција.

Повикот за борба во тоа време
Е насушна потреба да се биде!!
Не само личност,туку и човек,
А солидарноста сама по себе иде!

Кој сака да те разбере поету мој,
Нека се качи на Вихрен или друг врв
И соочен со бездните под него,
Ќе ја разбере храброста пред растрелот:
“денес си Човек,а утре црв”

Дури и пред смртта,се е чиста лирика,
Во моторен стих,со посебен стил-
“Ќе ти дојдам на сон,а потоа ќе заминам”
Без страв од митралески рафал в тил!!

Со поглед напред кон хоризонтот,
За народот свој создаде лирски кантати
Но,зад параграфи и мировни спогодби
Европа не може без протекторати!

Го најде ли својот душевен мир,
Во најобичен гроб почива тој,
Земјата го прибра пред време,
Без почести падна,како борец в бој!

“Но,пак ќе воскреснат милиони луѓе
И ќе ги отфрлат од себе- отровните плесни”
Кољо брате,јас знам дека тогаш вреди да
падне човек в бој,

а со крвта твоја,пак ќе ги испишеш
твоите силни, моторни песни!!!

НИКОЛА ВАРДАРСКИ


С Р Е Щ А

Ведър облак се разхожда
над очите на Пирина,
Вардар, Охрид и Егея.
Птици самородни със надежда
в мир мечтаят да живеят.

Облак ведър иде -
води утро с гълъби изгряло.
Той прочуто има име
от прочуто с трясък
ясно слово.

Днес ще блесне
с кратка мирна среща,
тя ще бъде пътят
дълъг, труден мой,
който има топла,
храбра кръв гореща,
носи с право ореола
на смел герой!

Ако днес светът
прилича пак на вчера,
ако скъпо плащаме
за всяка премълчана
грешна суета –
по-добре да има
нова топла среща
с бистрите води
на Глазне,
с извора пенлив
на Струма.

Всяка дума е свещена,
тя е птица на мечтите,
тя лети, дъхти
на мир и пролет,
и прозореца докрай
отваря на слепците!

ПЕТЪР ХРИСТОВ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting