Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
<
АБСУРДНИ СА И ДОГОВОРИТЕ, И КАКВИТО И ДА СА ДРУГИ ОПИТИ, ЦЕЛЯЩИ ДА ЛИКВИДИРАТЕ МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ, ИМАТЕ ПЪЛНО ПРАВО ДА ХАЛЮЦИНИРАТЕ И СЕ РАДВАТЕ НА ПОБЕДА
ГОСПОДА МЕГАЛОМАНИ, СЪСЕДИ НА РМАКЕДОНИЯ, НЕПОБЕДИМИ СА МАКЕДОНСКИЯТ НАРОД И ДЪРЖАВА!
ЯН ПИРИНСКИ


Всеки народ си има свое минало. Има героични и славни победи, а и жестоки национални катастрофи. Такава е съдбата на Македония и на нейните съседи. Но днес, когато след повече от седемдесет години, откакто македонската държава се възобнови, тя декларира, че няма териториални претенции към своите съседи, знаейки дори за съдбата на Егея и Пирин. Но въпреки това аспирациите към възобновена Македония от съседите й не спряха.

Ето защо, както много пъти сме посочвали, че единственият начин да се решат тези въпроси със съседите е всички съседи на Република Македония безусловно да признаят нейният субект и националната й идентичност. Има ги съседите, но я има и РМакедония. Друга алтернатива няма!
Читај
Претседателот на Република Македонија:
ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА Р. МАКЕДОНИЈА ПО ПОВОД ИЛИНДЕН
(По македонскиот печат)


Почитувани граѓани на Република Македонија,

Почитувани потомци на нашите знајни и незнајни херои кои своите животи ги положија за татковината Македонија,

Ви го честитам овој светол ден Илинден. Ден на светлината и слободата. Нашиот прв Илинден започна во херојско Крушево. Иако слободната република траеше само десетина дена, сепак, споменот за неа тлееше цели четири десетлетија. Сè до вториот, победоносен и државотворен Илинден. Сè до АСНОМ. Во темелите на таа наша државност е вградено името на Методија Андонов-Ченто, првиот претседател на Президиумот на АСНОМ. Првиот претседател на Македонија.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Защото не искат с нищо да се напомня, че в границите на България има наша, македонска област. Защото трябваше да засилят империалистическия си контрол над Петричко, за да спрат неговите стремежи за отказване от фашистка България, за негово обединяване с другите два дяла на Македония в една самостоятелна македонска държава. Така поробителите от София мислят, че ще увековечат своята владичество в Македония под българска власт. Но те се лъжат!

На борба за извоюване на правото на самоопределение на Петричкия край до неговото отцепване от фашистка България!
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ПРОСЛАВА НА ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ
Димитър Иванов


По случай 114 годишнината от славното Илинденско въстание македонците от гр. Шумен, с. Дибич, Царев Брод и гр. Варна на 06.08.2017 г. по достоен начин почетоха паметта на всички илинденци, които проляха кръвта си и положиха костите си в темелите на съвременната македонска република за по-доброто бъдеще на македонските поколения.

На красивата местност на шуменското плато, под сенките на вековните буки, украсени с портретите на Гоце и Яне и развятото шестнадесетлъчево червено знаме, непрекъснато се носеха звуците на йониката на музиканта Иван Ганчев. Кандидатите за изява пред микрофона бяха много, а на хорото всички играеха от сърце като професионалисти.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)По тоя въпрос Керст е на мнение, че Филип действително гонел целта да обедини трайно гърците под македонска хегемония и да предприеме след това общоелински поход против Персия. Трябва да се забележи, че отдавна вече отношенията на Елада към Персия са били важен фактор в елинската политика изобщо, пък и поради разпокъсаността на Елада работата дошла дотам, че в 386 г. персийският цар можел да диктува на гръцките държави условията за мир (Анталкидов мир) и да си присвои ролята на негов пазител. Той станал един вид хегемон на Елада, защото неговата дума решавала разприте между гръцките държави. И действително политическото развитие на Гърция от 386 г. до македонското владичество почива върху създадените от тоя мир основи.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ, 2016 ГОДИНА

Засилената медийна кампания през ноември и началото на декември 2016 г. се извършва в навечерието на декемврийското заседание на Комитета на министрите, което трябва да реши дали да свали мониторингът над Р България, въведен заради систематичните откази на държавата да регистрира македонски организации.

Това е добре известна в България практика и наследена от комунистическото минало традиция за настройване на населението и оказване натиск върху определени структури на властта, за да не се допускат отстъпки спрямо македонците или други дискриминирани общности.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
СТОЯН НИКОЛОВ ГЕОРГИЕВ (ТОМОВИЧИН)
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Стоян Николов Георгиев (Томовичин) цял живот се бори за правото да бъде македонец и за правата и достойнството на македонците в България. За това два пъти лежи по 4 години в българските затвори по времето на комунизма. Един от основателите на ОМО „Илинден” през 1990 г. и неин пръв председател. След 1998 г. е почетен председател на ОМО „Илинден” - ПИРИН.

В периода 2006-2007 е член на Централния съвет на тази партия, а в 2007-2010 г. е неин съпредседател, след което се оттегля по здравословни причини.
Читај
РЕАКЦИЈА ОД ПИРИН
СТОЈКОВ: МАКЕДОНИЈА 25 ГОДИНИ НИШТО НЕ НАПРАВИ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА, ЗОШТО СЕГА, СО ДОГОВОРОТ, БИ БИЛО ПОИНАКУ
(Преземено од МКД)


За разлика од оние кои тврдат дека со договорот за добрососедство со Бугарија се затвораат многу прашања, јас го велам спротивното - со овој договор се отвораат серија нови проблеми, вели во изјавата за МКД.мк Стојко Стојков, претседател на партијата на Македонците во Бугарија ОМО Илинден - Пирин.

„Со договорот за добрососедство Бугарија доби додатни механизми за оценка и за забавување на патот на Македонија кон ЕУ. Комисиите предвидени да се формираат со овој договор ќе ја влошат ситуацијата, затоа што тие комисии сега ќе креираат нови услови за македонското членство во ЕУ. Очекувано беше дека Република Македонија ќе се согласи дека се откажува од нас,
Читај
РЕАКЦИЈА
ПОЗИЦИЈА ВО ВРСКА СО ДОГОВОРОТ ЗА ДОБРОСОСЕТСТВО МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА


Изразувајќи ја својата принципиелна поддршка за добрососедството, унапредувањето на односите, евроинтеграцијата на Македонија, ние не можеме а да не ја осудиме содржината на овој договор кој позади сите убави фрази е реално насочен против горенаведените вредности.

- Договорот за добрососедство меѓу Македонија и Бугарија е нерамноправен, ги задоволува повеќе бугарските националистички аспирации отколку македонските национални интереси. Тој ги поставува под прашање сувереноста на Р Македонија и слободите на делови од нејзините граѓани и го урива нејзиниот авторитет како независна и полноправна држава. Добрососедство може да се гради само на рамноправна основа и со добра волја, а не преку уцена, понижување и злоупотреба на позицијата.
Читај
Интервју со доцент д-р Стојко Стојков:
КОГА ВЕЌЕ НЕ ПРОДАДЕ, МАКЕДОНИЈА БАРЕМ ТРЕБАШЕ ДА СИ ЈА ДИГНЕ ЦЕНАТА
(Преземено од ПРЕС24)


„За да се отвори нова и подобра страница треба да се отстрани основниот фактор, што ги создава проблемите меѓу двете земји и нации, а тоа е бугарското негирање на македонскиот идентитет и на македонското малцинство. Ништо од тоа не се има променето.“ Ова во интервју за Прес24, го вели Стојко Стојков, копретседател на ОМО Илинден - Пирин, организиацијата на македонското малцинство во Бугарија, за најавите дека Македонија и Бугарија, по средбата на премиерите Заев и Борисов свтреле нова страница во меѓусебните односи.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Те [македонците] откриват постоянно... имат един техен археолог Паско Кузман, той е намерил много артефакти, документи стари, надписи. Специално предаване правят за още преди кирилицата, преди гръцката азбука е имало македонски... това е цяла наука. Аз съм го гледал как го прожектират на филм. Техният език се е казвал койне. Различен е от гръцкия език, даже Александър се е обръщал на македонски към македонските войници, не се е доверявал на гръцките офицери, колкото на македонските.
 
Факти и документи от миналото
МАКЕДОНСКИЯТ НАРОДЕН ТЕАТЪР
М. Сматракалев
(Продолжува од минатиот број)Тия условия, тая обстановка, тоя нов живот може да даде обяснение за голямите постижения на Македонския народен театър. След всичко казано може да се разбере ясно защо артистите имат ново третиране на образите, на героите, защо така дълбоко проникват в характера на новите хора, защо Тодорка Кондова представи с толкова искреност и простота революционерката Зоя в „Приказка за правдата", защо така непринудено, просто и правдиво играят тия младежи, защо не можа да се намери пукнатина в никоя от представените пиеси, защо така хармонично се представяше цялия колектив.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 114 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Боян Бибишков


Прехвърляме безкрайните баири на Пирин, за да се срещнем на традиционния събор в Мосомище - посветен на 114-ата годишнина от Илинденската епопея. След 2 дни се подписва договорът за добросъседство между Република България и Република Македония. Какво ще ни донесе той? Дали криворазбраният лъжепатриотизъм ще надделее над добрите намерения и разумното разрешаване на наболелите проблеми между двете държави? Ще даде ли той правдива оценка за отношенията между тях? Ще се отърсят ли от Живковисткия лозунг - „…няма и не може да има’’. Въпроси, въпроси… ОТГОВОРЪТ Е ЕДИН!... “Панихида за мъченически и геройски загиналите илинденци и починалите членове на партия ОМО “Илинден” - ПИРИН ще отслужи отец Ангел’’ - обявява водещият…
Читај
  НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Важно! Важно! Важно!

Излезе от печат книгата „Ехо от Пирина към Вардар и Егея” с речи, статии и стихотворения от Димитър Иванов.
Цена – 5.00 лв. GSM 0889543656
В „Ехо от Пирина към Вардар и Егея“ звучат словата на една будна съвест. В нея се е изляла душата му, любовта му към Македония, животът му – живот, посветен на македонските правдини.
Шест десетилетия синовна обич между две корици.

Книга, написана, за да остави следа!

Доц. Д-р Стойко Стойков, преподавател в университет „Гоце Делчев”, гр. Щип:
Приветствам прекрасната идея на Димитър Иванов да издаде неговите речи, доклади, статии и стихове в отделна книга, които са посветени на героични дати и събития от историята на македонския народ. А такива събития за прослава и почит - колкото щеш.
Аз приветствам идеята за издаването на книгата „Ехо от Пирина към Вардар и Егея” и съм дълбоко убеден, че тя ще предизвика у читателите задоволство, че държат в ръцете си едно литературно дело, сътворено от любовта на автора й към нашата разпарчена татковина и нашия многострадален народ.


Нова книга
НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

Излезе от печат книгата “Гневът на правдата” от Ян Пирински (Георги Христов). Тя обхваща 700 страници, формат В 5, подшита и с дебела корица. Рецензиите за книгата са от академик Блаже Ристовски, публициста и дипломат Ристо Никовски, проф. д-р Димитър Мирчев, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов и доцент д-р Стойко Стойков.

Книгата струва 20,00 лева плюс цената за пощенската услуга.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


СКРЪБНА ВЕСТ

КОСТАДИН ИЛИЕВ САМАРОВ

На 16 юли 2017 година почина Костадин Илиев Самаров. Роден е в с. Тешово, област Благоевградска, на 26.09.1946 година. Костадин Самаров е един от основателите на ОМО „Илинден” – ПИРИН в с. Тешово. Активен участник в мероприятията на партията.

Ние, неговите съпартийци и приятели, никога няма да го забравим.

Секцията на ОМО “Илинден” - ПИРИН, ЦС на ОМО “Илинден - ПИРИН и редакцията на вестник “Народна воля” изказват най-искрени съболезнования на опечалените.

Почивай в мир, Коце!Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting