Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
<
АКО ДЪРЖАВИТЕ, СЪСЕДИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ, ЖЕЛАЯТ ДА РЕШАТ СПОРНИТЕ ВЪПРОСИ ПОМЕЖДУ СИ НА НАУЧНА ОСНОВА, НЕКА ЯВНО ДА ПРЕДОСТАВЯТ НА УЧЕНИТЕ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ ДА ДОКАЖАТ ДОВОДИТЕ СИ, ТА НАРОДИТЕ ИМ ДА ВИДЯТ И РАЗБЕРАТ КОЙ ЛЪЖЕ И КОЙ ГОВОРИ ИСТИНАТА!
ДАЙТЕ ПРАВОТО И НА УЧЕНИТЕ ОТ РМАКЕДОНИЯ, ЗАЩОТО ТЕ ЩЕ КАЖАТ ИСТИНАТА НА НАРОДИТЕ ВИ
ЯН ПИРИНСКИ


Аспирациите на съседите на Република Македония след обновената държавност на Македония в рамките на Федеративна Югославия спряха. Гърция през този период не посмя нито дума да каже за Република Македония, но след разпадането на Югославия веднага назова този дял на Егея – Македония. Даже провъзгласи управител на тази територия, а чувстващите се македонци бяха преследвани.

Ето защо най-разумно ще бъде, ако на тези явни пред обществеността срещи на всяка една от страните присъстват научни експерти по спорните въпроси и екипи от Гърция, България, Македония, Албания и Сърбия. А от научната дискусия по проблемните въпроси между посочените страни народите им ще видят кой лъже и кой казва истината.
Читај
Претседателот на Република Македонија:
ЛИДЕР Е ОНОЈ ШТО ПРЕДВОДИ, ШТО СОЗДАВА ТИМОВИ И НУДИ РЕШЕНИЈА
(По македонскиот печат)


Лидер е оној што предводи, што создава тимови и нуди решенија. Во зависност од тоа колку ве следат, толку е вашата моќ да бидете лидери. Има многу луѓе, кои имале многу идеи, но немале следбеници. Тие што создаваат проекти и визии и кои ги следат, тие се предводници, тоа се лидери, им порачал македонскиот претседател Ѓорге Иванов на учесниците 12. Економскиот форум на млади лидери во Нови Сач, Полска, каде говореше како специјален гостин.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)„То е верен привърженик на нашите драги Лозари (става дума за създателите на списанието „Лоза“ през 1892 г., бел. С.Р.), на стареца герой Теодосий (става дума за Скопския митрополит Теодосий Гологанов, родом от село Трълис (Неврокопско или Драмско), опитал се да отцепи македонските епархии от Екзархията, за да създаде независима македонска църква през 1891 г., бел. С.Р.), на революционерите Гоце, Гьорче, Сандански. Не забравяйте трудностите, които са овладяеми, не оставяйте да се разруши вашето собствено дело. Нужен е не само дух, но и средства. Нашата идея е светла. Народ като нашия с история има бъдеще. Той ще извоюва своята свобода и ще получи своето място в съюза за братско съжителство на братските народи.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Ние изложихме накъсо мнението на Керст за целите на Филиповата политика. До него се доближава и схващането на Ed. Meуег. Последният с пълно право изтъква, че главната цел на Филип била да спечели Тракия до Дунава, да я запази трайно и да основе една силна балканска държава. За да си затвърди завинаги положението на север, той трябвало да добие и хегемонията над южната част на полуострова. „Македония повече от един век била вплетена във всички гръцки работи и властта над завзетите от гърци брегове могла да се задържи само ако Македония добиеше решаваш глас в гръцкия свят и можеше да изкара на Егейско море една импонираща морска мощ.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ, 2016 ГОДИНА

На 14.01.2016 г. Кристина Огнянова Попова, общински координатор на националистическата, парламентарно представена и участваща в правителството ВМРО БНД, подава сигнал до главния прокурор на републиката, до Министерството на образованието, до Районната прокуратура, до Регионалния инспекторат по образованието и до директора на училището, в което работи Иван Безев, като обвинява последния, че е захвърлил „с особено задоволство и мъст“ българското знаме по време на традиционния празник в с. Копривлен на 1 януари.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
СТОЯН НИКОЛОВ ГЕОРГИЕВ (ТОМОВИЧИН)
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)- Е, другарко - и казвах тогава максус (нарочно) - това е македонски език. Заради този македонски език, който демонстрирах пред нея, аз загубих цяла година. Много се ядосвах за това, и особено защото бях между най-добрите ученици в класа, а по математика никой не можеше да решава задачите по-добре и по-бързо от мен.
Съучениците ме майтапеха: „Ученикът премина в десети клас, а учителят остана да повтаря девети клас“.
„Учителят“ бях аз, защото помагах на Любчо по математика. Изгубих една година и толкова много тъгувах по нея, че следващата година, когато повтарях 9-и клас, ходех на училище без интерес, отчаян и с понижено настроение.
Читај
МАКЕДОНСКИ МАНИФЕСТ И СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС
КОЅИАС ПРЕЧЕКАН СО ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ПРОМЕНА НА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА И ИДЕНТИТЕТОТ НА НАЦИЈАТА!
(По македонскиот печат)


Денес во официјална посета на Македонија престојуваше министерот за надворешни работи на Грција Никос Коѕиас. Негов домаќин беше министерот за надворешни работи на Македонија Никола Димитров. За време на посетата, министерот Никос Коѕиас се сретна со премиерот Зоран Заев, министерот за евро-интеграции Бујар Османи, а во Собранието се сретна со претседателот Талат Џафери и претставници на парламентарните политички партии. Министерот Никос Коѕиас беше примен и од претседателот на Републиката Ѓорге Иванов.
Читај
РЕАКЦИЈА
ММДЧП ЈА ОСУДУВА МАКЕДОНСКАТА ПРЕДАВНИЧКА ВЛАДА, НА ДЕНОТ НА НЕЗАВИСНОСТА НА МАКЕДОНИЈА


За разлика од оние кои тврдат дека со договорот за добрососедство со Бугарија се затвораат многу прашања, јас го велам спротивното - со овој договор се отвораат серија нови проблеми, вели во изјавата за МКД.мк Стојко Стојков, претседател на партијата на Македонците во Бугарија ОМО Илинден - Пирин.

„Со договорот за добрососедство Бугарија доби додатни механизми за оценка и за забавување на патот на Македонија кон ЕУ. Комисиите предвидени да се формираат со овој договор ќе ја влошат ситуацијата, затоа што тие комисии сега ќе креираат нови услови за македонското членство во ЕУ. Очекувано беше дека Република Македонија ќе се согласи дека се откажува од нас,
Читај
РЕАКЦИЈА
ШТО КРИЕ ДОГОВОРОТ СО БУГАРИЈА?


Пред да поминеме на темата мораме да ја разјасниме суштината. Македонија не бара Бугарија да ги признае македонскиот народ и јазик. Такво нешто не постои во меѓународната политичка и дипломатска пракса. Народ и јазик не се признаваат. Тие или постојат, или ги нема. Македонскиот народ е вековна и милениумска реалност која никој разумен не може да ја превиди. Традиционално, со признавањето на државата се апсолвираат сите прашања сврзани со таа држава, освен ако не се нагласи спротивното. При признавањето на Македонија, Бугарија експлицитно не се огради од постоењето на македонскиот народ и неговиот јазик што, само по себе, би била невидена глупост. Тоа, пак, ја обврзува и на тоа таа мора да се потсетува.
Читај
Соопштение за медиумите:
ММДЧП ЗАПОЧНА НОВА КАМПАНИЈА „НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЈА“, СО БИЛБОРДИ ВО МАКЕДОНИЈА. ВЕДНАШ ПРЕКИНЕТЕ ГИ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО!


„За да се отвори нова и подобра страница треба да се отстрани основниот фактор, што ги создава проблемите меѓу двете земји и нации, а тоа е бугарското негирање на македонскиот идентитет и на македонското малцинство. Ништо од тоа не се има променето.“ Ова во интервју за Прес24, го вели Стојко Стојков, копретседател на ОМО Илинден - Пирин, организиацијата на македонското малцинство во Бугарија, за најавите дека Македонија и Бугарија, по средбата на премиерите Заев и Борисов свтреле нова страница во меѓусебните односи.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)И сега, след като свършихме с неколцината, получили право да говорят от името на македонците, да преминем към другите, които са и доста повече. Хората, избрани да изразят „основното“ мнение, доминантната „истина“, са странна групичка - сред тях има доносници, офицери от ДС, анонимни, хора от ВМРО на Иван Михайлов, хора, работили за „демакедонизацията“. Обикновените люде сред тях са малко. По някакъв начин се получава, че основната дума е дадена на палачите, а на жертвите - само между другото, колкото да се каже, че има демокрация, плурализъм и някаква степен на научна обективност. За съжаление обаче тези хора не са питани да разкажат как са малтретирали, дискриминирали и асимилирали македонците - това със сигурност би представлявало научен и обществен интерес.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ОБНОВЕНА ПАМЕТНАТА ПЛОЧА НА ПАМЕТНИКА НА ЯНЕ САНДАНСКИ В ПАРКА НА ГРАД МЕЛНИК


По инициатива на председателя на градска секция на ОМО „Илинден" - ПИРИН - град Сандански Илия Юруков и с негови средства на 16 септември бе обновена паметната плоча на паметника на Яне Сандански в парка на град Мелник. При поставянето на новата плоча взеха участие членове на ОМО „Илинден" - ПИРИН от гр. Сандански и неоказано съдействие от кметството в гр. Мелник.
 
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ВАРТОЛОМЕЕВАТА НОЩ В ГОРНА ДЖУМАЯ
Димитър Иванов


На 12.09.2017 г. по случай деня на геноцида по покана на секцията на ОМО „Илинден“-ПИРИН бяха положени цветя и венец на бюст-паметника на Н.Й.Вапцаров. На поставената лента бе надписът: „На жертвите от геноцида - от македонците - признателните потомци.“
След едноминутно мълчание ораторът произнесе слово по случая. Бяха задавани много въпроси за братоубийствените борби, за родоотстъпничеството на Ванче Михайлов, Тодор Александров, Ал. Протогеров и др. Разбира се, не бяха пропуснати и днешните предатели.
Както в Благоевград, така и тук Д. Иванов подари на присъстващите своята новоизлязла книга „Ехо от Пирина към Вардар и Егея“.
 
Факти и документи от миналото
НАЦИОНАЛНИЯТ ВЪПРОС НА БАЛКАНИТЕ
Елински
(Продолжува од минатиот број)И действително историята ни дава ясна картина как балканските държави в стремежа си да си създадат по-добри условия за своето капиталистическо развитие неизменно са се стремили да се подслонят под семката на некоя велика държава, да съчетят своята балканска завоевателна политика със световната завоевателна политика на велика държава.
В каква посока можеха да търсят разширенне малките балкански държави, тъй необходимо за капиталистическото им развитие и за доразрешаване на националните си проблеми?
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ВАРТОЛОМЕЕВАТА НОЩ В ГОРНА ДЖУМАЯ
Димитър Иванов


На 10.09.2017 г. пред паметника на великана на македонската революция Гоце Делчев в Благоевград признателните потомци положиха букети свежи цветя и отдадоха заслужена почит на жертвите от организирания погром върху прогресивните дейци от македонското освободително движение.
По покана на ОМО „Илинден” - ПИРИН се отзоваха представители от всички секции от Пиринския дял на Македония и гр. Шумен. След кратко слово от Ангел Радонов и едноминутно мълчание с падане на колене в памет на жертвите от геноцида, слово произнесе Димитър Иванов.
Читај
  НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Важно! Важно! Важно!

Излезе от печат книгата „Ехо от Пирина към Вардар и Егея” с речи, статии и стихотворения от Димитър Иванов.
Цена – 5.00 лв. GSM 0889543656
В „Ехо от Пирина към Вардар и Егея“ звучат словата на една будна съвест. В нея се е изляла душата му, любовта му към Македония, животът му – живот, посветен на македонските правдини.
Шест десетилетия синовна обич между две корици.

Книга, написана, за да остави следа!

Доц. Д-р Стойко Стойков, преподавател в университет „Гоце Делчев”, гр. Щип:
Приветствам прекрасната идея на Димитър Иванов да издаде неговите речи, доклади, статии и стихове в отделна книга, които са посветени на героични дати и събития от историята на македонския народ. А такива събития за прослава и почит - колкото щеш.
Аз приветствам идеята за издаването на книгата „Ехо от Пирина към Вардар и Егея” и съм дълбоко убеден, че тя ще предизвика у читателите задоволство, че държат в ръцете си едно литературно дело, сътворено от любовта на автора й към нашата разпарчена татковина и нашия многострадален народ.


Нова книга
НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

Излезе от печат книгата “Гневът на правдата” от Ян Пирински (Георги Христов). Тя обхваща 700 страници, формат В 5, подшита и с дебела корица. Рецензиите за книгата са от академик Блаже Ристовски, публициста и дипломат Ристо Никовски, проф. д-р Димитър Мирчев, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов и доцент д-р Стойко Стойков.

Книгата струва 20,00 лева плюс цената за пощенската услуга.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725


Поезия

Р О Д И Н О

Небето влюбено е в мене,
а аз – в мечтаните звезди.
И блясват от това горене
дълбоко моите гърди.

Сияе светлата ми пролет –
напъпват смелите мечти.
Изпитан вече твоя поглед,
остава над Пирин, Вардар,
Охрид и Егея да пламти!

Високо в пламъка видях, Родино,
искри от чужди тайни сили,
те злото свое раждат скрито
наблизо до очите твои сини.

Затуй аз нося твоя
ясен глас в сърцето
и твоите сълзи горчиви, закалени.
Как да заглъхне туй, което
отдавна бие в мен -
Пиринските камбани!

Че аз вървях под прашен облак,
под мълния и гръм вървях.
Все тебе търсих, твойта обич
И с теб, Родино, аз живях!

ПЕТЪР ХРИСТОВГледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting