Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДОКАТО ФИКС ИДЕЯТА ЗА ВЕЛИКА САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ ПРИСЪСТВА В БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА, ДОБРОСЪСЕДСТВОТО МЕЖДУ СЪСЕДИТЕ Е НЕВЪЗМОЖНО!
НАСЛЕДНИЦИТЕ НА УБИЙЦИТЕ НА ЯНЕ ДНЕС ОТНЕМАТ ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ!
ЯН ПИРИНСКИ


Изминаха 102 години от подлото убийство на македонския революционер Яне Сандански. Години, през които българските управници така и не съумяха изцяло да се освободят от фикцията за Велика Санстефанска България. Тази заблуда на илюзии и халюцинации за величие довежда до абсурда и недалновидността в политиката, която Република България води през всичките тези години към Република Македония. Докога?!

Уверени сме, че това е единственият разумен начин, а и наш общ дълг пред идните генерации на нашите народи, за да може в бъдеще да им се гарантира взаимно съжителство, просперитет и истинско приятелство! Нека взаимното уважение и обич един към друг да бъде светлият показател за взаимно разбирателство, спокойствие и мир во веки веков!
Читај
Македонското друштво „Илинден“ во Албания:
ТИРАНА ЈА ПОТВРДИ РЕАЛНОСТА - ВО АЛБАНИЈА ЖИВЕАТ МАКЕДОНЦИ, А НЕ БУГАРИ
(По македонскиот печат)


Македонското друштво „Илинден“ со седиште во Тирана и огранокот за Голо Брдо, го поздравија усвојувањето на Предлог-законот за заштита на малцинствата, што албанската влада го усвои пред два дена.

Друштвото со оценка дека тоа претставува чекор напред и правна рамка за остварување на легитмните права на малцинствата.

- Од името на сте Македоцни што живеат во Република Албанија, го поздравуваме овој чекор на Владата во Тирана. Со законот Владата како национални малцинства ги признава македонското, грчкото, влашкото, ромското, црногорското, српското, бошњачкото и египќанското малцинство. Тоа е реалноста во Албанија, кога станува збор за малцинствата, се наведува во соопштението на друштвото.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Първо - че става въпрос за демократични държави. Между двете световни войни и особено през 30-те години на ХХ в. балканските страни са недемократични и бързо еволюират към тоталитаризъм под сяната на фашизма - модна по това време идеология. Второ - че вестниците в тези страни са едва ли не свободни изразители на мнения, докато те в действителност изразяват и защитават само доминиращите мнения сред мнозинството, а не сред малцинствата и особено на непризнато и нежелано такова като македонското. Не че по отношение на македонците тези държави и техните вестници когато и да било са били демократични - това никога не е било случай.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Разбира се, че и останалите елински държави побързали да сключат мир с победителя. Евбейският съюз бил разтурен и в градовете управлението минало в ръцете на македонските партизани: в гр. Халкида бил поставен македонски гарнизон. Щом Филип се приближил до Коринтския провлак, Мегара и Коринт му се подчинили и в коринтската твърдина (Акрокоринт) бил поставен македонски гарнизон. И другите държави, които били в съюз с Атина, поискали мир: ахейците, Трезен, Епидавър; при всичко че сключил с тях отделни договори, Филип си запазил правото да установи условията на общия мир в конгреса, който възнамерявал да свика в Коринт.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ПРОВЕДЕНО БЕ ГОДИШНОТО ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ НА СЕКЦИЯ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ” В БЛАГОЕВГРАД
Ангел Радонов


На 11.04.2017 година в клуба на партията ОМО „Илинден” - ПИРИН в Благоевград от 18 часа се проведе годишното отчетно събрание на секция „Никола Вапцаров”. Бяха поканени всички членове на секцията. Събранието откри председателят на секцията Йордан Грозданов.

1. Годишен отчет за извършената дейност на секцията;
2. Отчет на касиера за годишния отчетен период;
3. Информация от съпредседателя на партията Георги Христов за съвещанието на Председателството в местността Папаз чаир и информация за международните събития и политическата ситуация в Република Македония;
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Илия Воденов
НИЕ СЕ БОРИМ ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)До др. Министър-председател и секретар на ЦК на БКП Тодор Живков

МОЛБА

от група граждани на Благоевградски окръг - Пиринска Македония

Молим да отговорите на въпросите ни във вестниците „Нар. младеж”, „Работническо дело” и „Пиринско дело”:
1. Кои са причините за „Танец” от Скопие да не ходи в Мелник и Роженския манастир и да се загасне токът в гр. Петрич и гр. Гоце Делчев?
Читај
По повод објавувањето на книгата „ГНЕВОТ НА ПРАВДАТА“ на Георги Христов
ВСЕОТДАЙНОСТ, ВЯРА И ПЪЛНА ПОСВЕТЕНОСТ НА КАУЗАТА
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Това са думите, които неизбежно изплуват в съзнанието, когато чета книгата на Георги Христов (Ян Пирински) „Гневът на правдата”. И трябва да кажа, че познавайки Георги Христов от 25 години и сътрудничейки с него вече 17, тези думи напълно подхождат на неговия характер и дело. Година след година, месец след месец, започвайки от 1992 г., той създава и разпространява „Народна воля“ в България. Преминавайки всякакви пречки от страна на българските власти, заплахи и обиди от противници (но и от свои), сблъсквайки се с постоянния, хроничен проблем на безпаричието, той брой след брой създава вестника, станал свой за всеки македонец в България.
Читај
IN MEMОRIAM
На 3 април ни напусна
ИВАН СТОЙКОВ ПЕТРОВ

Роден на 10 септември 1943 година в село Ратево, Малешевско. Израства в селата Цапарево и Раздоло. През 1959 г. създава младежка македонска група. Разкрити са, той е арестуван и дълго държан в следствието. Освобождават го, но не престава да се вълнува от македонския въпрос и през 1971 г. ДС му открива досие за оперативно наблюдение „Вълк“. През 1984 г. е арестуван, след като властите залавят негови стихотворения с антикомунистическа и македонска насоченост. През 1990 г. е един от учредителите на секцията на организацията ВМРО (независима) «Илинден» в гр. Сандански и става първият й касиер. След сливането на тази организация с ОМО «Илинден» е неин активист. През 1990 г. Заминава за Белгия и остава да живее там. Член е на ОМО „Илинден“-ПИРИН от основаването й през 1998 г. До смъртта си на 3 април 2017 г. живо се интересува от македонското движение в България, помага с каквото може и участва, когато му е възможно, в активностите на партията. Дългогодишен читател и абонат на в. «Народна воля».

Бог да го прости и вечна му памет!
От председателството на ОМО „Илинден“ - ПИРИН и редколегията на „Народна воля“.
Економија
НОВИ 10 ИЛЈАДИ ВРАБОТУВАЊА СО ОПЕРАТИВНИОТ ПЛАН ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ЗА 2017 ГОДИНА
(Преземено од МИА)


Компаниите се повеќе ги користат владините мерки за вработување кои даваат огромни резултати. За тоа зборува и досега најмалата стапка на невработеност во Македонија, 23,1 отсто, рече денеска директорката на Центарот за вработување Скопје Слободанка Алексовска.

Последниве десет години, нагласи, стапката на невработеност е намалена за 14 проценти.
Читај
По повод 25–годишното излегување на весникот „Народна волја” во Благоевград
ДО РЕДАКЦИЈАТА НА ВЕСНИКОТ „НАРОДНА ВОЛЈА“ - БЛАГОЕВГРАД
Слободан Беличански од Прилеп


Почитувани,

Од срце Ви го честитам јубилејот на Вашиот весник, поврзан со неговото 25 – годишното излегување во Благоевград, Република Бугарија, и пожелувам да доживеете и други јубилеи на задоволство на Вашата читателска публика.

Веќе неколку години ја читам „Народна волја“, благодарејќи на Вашите секогаш љубезни и пречекливи прилепски пријатели и нивната љубов и почит за благородната мисијата на овој весник.
Читај
Министерот за финансии Кирил Миноски:
НОВИ 72 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА МАЛИТЕ И СРЕДНИТЕ БИЗНИСИ
(Преземено од МИА)


Нови 72 милиони евра за ефтини кредити за малите и средни претпријатија преку Европската банка за обнова и развој, најави министерот за финансии Кирил Миноски, кој учествува на Пролетните средби на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светска банка во Вашингтон.

Станува збор за програма на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), која се однесува на поддршка на земјите од Западен Балкан во вкупен износ од 360 милиони евра, од кои Македонија има право на користење на 20 отсто од Фондот.
Читај
Албанизација на Маkедонија
ЗОШТО СЕ БАРА ДВОЈАЗИЧНОСТ?
Ристо Никовски
(Преземено од „Дневник")Државите може да функционираат и да опстанат само ако е овозможена нормална комуникација меѓу граѓаните. Тоа значи дека сите треба да се разбираат на еден јазик. Ова не важи за федерациите кои се поделени во одвоени целини. Во нив, обично, се зборува еден јазик, а на федерално ниво се изнаоѓа некаков modus vivendi поради реализација на заедничките интереси.

Индија е одличен пример. Таму се зборуваат преку 200 јазици, најмногу се користи хинди ама сите се разбираат преку англискиот! Тој е клучот за меѓусебната комуникација. Тоа е една од ретките позитивни последици на колонијализмот во оваа земја.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
НЕ САМО МАКЕДОНИЈА, ТУКУ И МНОГУ ДРУГИ ЗЕМЈИ НЕ СЕ ЗАДОВОЛНИ ОД ДВОЈНИТЕ СТАНДАРДИ НА ЕУ
(Преземено од МИА)


Европската Унија, која беше мировен проект, треба повторно да стане препознатлива по својата најголема моќ, а тоа е европеизацијата. Преку европеизацијата, Унијата успеа да ги поттикне државите и општествата на европскиот континент доброволно да се трансформираат. Само преку европеизацијата се гради Европа, рече претседателот Ѓорге Иванов, во денешното обраќање на претседателската сесија на 20. Евроазиски економски самит, што се одржува во Истанбул.

- Само преку европеизација може да се шири просторот на мир, безбедност и просперитет во непосредното и поширокото европско соседство – во Северна Африка, на Блискиот Исток, на Кафказот. Балканот не го спомнав, бидејќи тој е коренот на Европа. Но, Европа треба допрва да се сети и да се врати на корените, истакна македонскиот претседател.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ТИРАНСКАТА ПЛАТФОРМА СО ЕДЕН УДАР ГО УНИШТИ ДОГОВОРОТ ОД ПРЖИНО
(Преземено од МИА)


Тиранската платформа доведе до институционална криза, блокада за Влада, неизбор на претседател на Собрание, вели македонскиот претседател Ѓорге Иванов во интервју за виенскиот дневен весник „Винер цајтунг“. Во интервјуто Иванов изразува разочараност од ЕУ, поради отсуството на осуда за тиранската платформа, со која според него, се уништил договорот од Пржино.

– ЕУ е импотентна и без моќ. Тие го водеа целиот процес и го донесоа Пржинскиот договор од 2015 година со кој требаше да излеземе од кризата. Но, Тиранската платформа доведе до институционална криза, блокада за Влада, неизбор на претседател на Собрание.
Читај
Ивица Дачиќ:
АЛБАНЦИТЕ ТРЕБА ДОБРО ДА ГИ ОДМЕРАТ СВОИТЕ ЗБОРОВИ
(Преземено од МИА)


Албанските политичари станаа закана за мирот и стабилноста на Балканот и Европа, оцени српскиот вицепремиер и министер за надворешни работи Ивица Дачиќ, коментирајќи ги изјавите за можно обединување на Албанија и Косово.

- Албанците би требало добро да ги одмерат своите зборови, бидејќи на меѓународната сцена веќе ги нема нивните заштитници, кои ја бомбардираа Србија, за да и го одземат Косово. Тоа нема да се повтори никогаш повеќе, рече Дачиќ.
Читај
Економија
МАКЕДОНСКАТА ЕКОНОМИЈА Е СТАБИЛНА И ПОКРАЈ СИТЕ ПРЕДИЗВИЦИ НА ПОЛИТИЧКАТА КРИЗА, ОЦЕНУВААТ МЕЃУНАРОДНИОТ МОНЕТАРЕН ФОНД (ММФ) И СВЕТСКА БАНКА
(Преземено од „Република”)


Македонската економија е стабилна и покрај сите предизвици на политичката криза, оценуваат Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светска банка.

На Пролетните средби во Вашингтон, на кои учествува и македонската делегација предводена од министерот за финансии Кирил Миноски, е посочено дека македонската економија годинава ќе оствари раст од околу 3 проценти.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Ние винаги сме искали да се реши македонският въпрос, независимо дали ще е федерация, или такова. Нямахме нищо против тая работа. Но аз бях в затвора тогава, какво е ставало, какво не, аз не знам. При преброяването тук ни бяха писали около 280 хиляди македонци. Нас ни обвиниха, че водим нелегална борба срещу властта. Ние не искахме да сме към федерацията, ние искахме да сме самостоятелна държава.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Хр. Калайджиев
(Продолжува од минатиот број)При изграждането на своята национална политика болшевиките са изхождали главно от мисълта на Маркс: „Не е свободен тоя народ, който потиска друг народ”, и мисълта на Маркс, че за победата над врага с неговата експлоататорска и завоевателна политика е нужен съюзът между работническата класа и национално потиснатите, за които са налице всички обективни условия.

Тия постановки получиха своето изражение в практическата политика чрез лозунга, издигнат от Ленин - право за самоопределение на народите до пълно отделяне.
Читај
102 години от убийството на легендарния македонски революционер Яне Сандански
ПРОВЕДЕ СЕ ВСЕМАКЕДОНСКИЯТ СЪБОР В МЕЛНИК
Боян Бибишков


„Заплачете Вие, граждани на Серско.
Вие, селяни колибари на Мелнишко,
ученици верни на Старика безсмъртен.
Понеже той склопи очи,
да не Ви види вече никога...
Затъжете вие, пирински дебри и усои,
гордият крак на Яне няма вече да ви настъпи...
Тъжи и ти, Пирин - разтвори майчински недрата си,
за да погълнеш свещените останки на този велик син на многострадална Македония...”
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН

На 08.04.2017 година на Папаз чаир се проведе заседание на Председателството на ОМО „Илинден” - ПИРИН. То бе посветено на предстоящото отбелязване на 102-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Решено бе да се направи всичко възможно събитието да се отбележи колкото се може по-тържествено. Разговаряше се за международните събития по света, за тревожните закани за конфликти и война, а така също и за политическата ситуация в Република Македония. Разгледани бяха и множество текущи въпроси, които са от витално значение за по-нататъшната дейност на партията.
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Нова книга
НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

Излезе от печат книгата “Гневът на правдата” от Ян Пирински (Георги Христов). Тя обхваща 700 страници, формат В 5, подшита и с дебела корица. Рецензиите за книгата са от академик Блаже Ристовски, публициста и дипломат Ристо Никовски, проф. д-р Димитър Мирчев, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов и доцент д-р Стойко Стойков.

Книгата струва 20,00 лева плюс цената за пощенската услуга.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725На вниманието на нашите читатели!

Излезе от печат вече известната книга “МАКЕДОНСКИТЕ КОЛОНИИ ОТ АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН ДО ИНДИЙСКИЯ ОКЕАН (7500 Г. ПРЕДИ Н.Е.- В. НА Н.Е.)” от авторите на книгата Йордан Парапунски и Гергана Велкова. Книгата обхваща 285 страници, формат А5.

Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля”. Цена 7.00 лева, плюс 2.30 лв. за пощенската услуга с обратна разписка.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725
Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting