Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
АСПИРАЦИИТЕ НА СЪСЕДНИТЕ СТРАНИ КЪМ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ЗА ОБСЕБВАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА И НАСЕЛЕНИЕТО Й ВЕЩАЯТ КРЪВОПРОЛИТИЕ
ПОЗОРНИЯТ ПРИЗИВ НА КОНГРЕСМЕНА РОРАБАШЪР ЗА ПОДЯЛБА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ НЕ Е СЛУЧАЕН!
ЯН ПИРИНСКИ


В статията си във февруарския брой на „Народна воля” посочих продължаващите мегаломански мераци на някои съседни страни към Република Македония. А сега ще посоча още един фрапантен случай, който свидетелства за откритите намерения на един американски конгресмен за ликвидирането на Република Македония.

Остава съседите на Република Македония сериозно да помислят, че ако нещо се случи на суверенната държава Република Македония, това значи непременно жестоко кръвопролитие. И то ще обхване всички страни, ламтящи да унищожат македонския народ и държава. Тогава на кого е нужно това?!
Читај
Реагирање на Македонското друштво „Илинден“ - Тирана:
ВО АЛБАНИЈА НИТУ ИМАЛО НИТУ ИМА БУГАРИ
(По македонскиот печат)


Македонското друштво „Илинден“ со седиште во Тирана, во име на сите Македонци во Албанија го осуди барањето на бугарските европратеници Андреј Ковачев и Ангел Џамбаски во ЕП за признавање на бугарско малцинство во Република Албанија.

– Категорично ги отфрламе тврдењата на бугарските претставници во ЕП, дека во Албанија има Бугари, зашто тоа е груб фалисфикат на историјата и вистината. Во регионите Голо Брдо, Преспа и Гора, како и на цела територија на Република Албанија ниту имало ниту има Бугари, така било, така и ќе остане, стои во реакцијата на „Илинден“.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)По-старите македонци, които се бяха увлекли по българските пари и шовинизъм и се биеха с пушка в ръка за присъединяването на Македония към България, сега разбраха, че не са направили нищо друго, освен че са бранили интересите на чифликсайбиите и банкерите, които поделиха и присъединиха Македония към България, Сърбия, Гърция. Сега те споменават убитите македонци водачи, Груев, Делчев, Тошев, които проповядваха самоопределение на Македония.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Тиванците след поражението си не са могли и да мислят да се съпротивляват на Филип по-нататък. Наистина откъде би им дошла помощ, ако Филип се явеше под стените на града? Следователно те трябвало да приемат наложените им условия и били принудени да откупят с пари не само пленниците си, но дори и труповете на убитите. Наистина беотийският съюз не бил разтурен, обаче Тива загубила своята хегемония над него; на нейно място стъпил може би Орхомен. Градовете Платея и Орхомен, разрушени едно време от тиванците, били възстановени; с това Филип изправил една неправда, извършена от тиванците, особено против града Платея, чието име било свързано със славната история на гръко-персийските воини.
Читај
С какви очи тези български шовинисти искат заедно празнуване?!
НЕ НА „ЗАЕДНИЧКОТО ПРАЗНУВАНЕ“!
Йордан Парапунски


Българите не престават да правят опити да българизират македонците! Най-новият подмолен опит е предлаганото от тях „заедно празнуване на някои събития от историята на Македония“. Македонците обаче няма да забравят, че ако ФНР Югославия през 1942 г. не бе признала Македония като пета република в състава на Югославия, сигурно и днес нямаше да имаме самостойна и независима Република Македония.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Илия Воденов
НИЕ СЕ БОРИМ ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)ИЛИЯ АТАНАСОВ ВОДЕНОВ е роден на 27.VII.1949 година в с. Калиманци, Благоевградско, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, грамотен, работник, безпартиен. Произхожда от средно селско семейство. Непосредствено след завършване на основното си образование ВОДЕНОВ е постъпил на работа в град Варна. За престоя в горния град е разказал на КАЛИНКОВ, че във Варна е имало изградена група от 6-има членове. През 1967 година се завръща в родното си село и от началото на т.г. е отпочнал работа в каскада „Санданска Бистрица”, Благоевградско.
Читај
По повод објавувањето на книгата „ГНЕВОТ НА ПРАВДАТА“ на Георги Христов
ЈАН ПИРИНСКИ: ЕДЕН ЖИВОТ И ДЕЛО ПОСВЕТЕН НА МАКЕДОНСТВОТО
Проф. Димитар Мирчев


Има вистина луѓе кои низ сиот свој живот и творештво олицетворуваат и инкарнираат една силна идеја, кауза и мисија, вкоренета и нескршлива во духот и срцата на својот народ. Меѓу нив е бездруго Георги Христов, со своето перо, мисла, знаење и искуство посветени на македонството. Збирката „Гневот на правдата“ е токму длабоко сведоштво на таквиот живот и дело но и на голготите и историски предопределените соочувања, драми и предизвици во опстојот на неговиот народ. Па сепак, Христов не е само човек „од перо“. Тој е педагог, публицист и новинар, поет и литерат, историчар и хроничар, организатор и активист, јавен работник познат меѓу Македонците во сите нејзини делови.
Читај
Бил Николов: Американски конгресмен бара поделба на Република Македонија
ММДЧП БАРА НЕГОВА ОСТАВКА И ГО ПОВИКА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ТРАМП ДА ДАДЕ ПОДДРШКА ЗА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МРТ)


Првата поделба на Македонија како да не беше доволна, па американскиот конгресмен Дана Рохрабакер одлучи да бара понатамошна поделба, изјавувајќи „Жалам што ова ќе го кажам, но тоа не е држава. Косовците и Албанците во Македонија треба да бидат дел од Косово. Другиот дел на Македонија треба да стане дел од Бугарија или било која друга земја за која што тие тврдат дека се поврзани.“ Државата на која што Македонците припаѓаат, г-дине Рохрабакер, е Македонија - вековна нација која што заслужила да биде држава. А вие ‘го пробивте дното’ покажувајќи тотално незнаење. И згора на се’, покажувате тенденција да ја продолжите политиката на претходните американски власти кои што го поддржуваа албанскиот иредентизам.
Читај
Култура
ДПМ ОДБЕЛЕЖА 70 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ
(Преземено од МИА)


- Гласот на писателите е во нивните дела, во илјадниците томови создавани и објавувани во изминатите децении кои остануваат да сведочат, преку книжевните вредности, за светогледот на поклониците на пишаниот збор, за нивните погледи и разбирања, за нивните стојалишта, за нивната естетика и филозофија на создавање и живеење, истакна Веле Смилевски, претседател на Друштвото на писателите на Македонија на свечениот собир по повод 70 години од неговото формирање.
Читај
Реагирање на ММДЧП:
ММДЧП ЈА ОСУДУВА РЕЗОЛУЦИЈАТА НА ЕВРОПСКИОТ ПАРЛАМЕНТ СО КОЈА ШТО СЕ ВЕЛИ ДЕКА МАКЕДОНЦИТЕ СЕ „БУГАРИ”

- Дали Европскиот парламент е неинформиран, или е анти-македонски? Ова се двете единствени можни опции. При бесрамно прикажување на чиста лудост, Европскиот парламент усвои резолуција со која што од Албанија бараат да ги заштити правата на своето „бугарско“ малцинство и тоа во региони во кои што живее македонско население. Па уште и „препорачува, правата на лицата со бугарска националност во областите Преспа, Голо Брдо и Гора законски да се регулираат и спроведат во пракса.“ Чувствата би биле прекрасни, но само ако ја идентификувале вистинската етничка припадност на тоа население.
Читај
Денот на руската дипломатија во Битола
ШЧЕРБАК: СО НАМЕТНАТА ОДЛУКА ОД НАДВОР НЕМА РЕШЕНИЕ ЗА КРИЗАТА
(Преземено од МИА)


Руската Федерација е убедена дека граѓаните во Македонија имаат долга историја и висока култура и може самите да решаваат како сакаат да живеат во својата држава, изјави рускиот амбасадор Олег Шчербак.

На одбележувањето на Денот на руската дипломатија во Битола, Шчербак порача дека само одлуката на граѓаните на Македонија може да придонесе за долгорочно разрешување на кризата и никаква наметната одлука од надвор не може да обезбеди стабилна држава и затоа треба самите да решавате за себе, одговарајќи на новинарско прашање дали западот се меша во внатрешните работи на Република Македонија.
Читај
Средба на комисарот Хан со Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ПОТРЕБНО Е ПОСКОРО ДА СЕ ФОРМИРА ВЛАДА
(Преземено од МИА)


Надминувањето на политичката криза е од клучно значење за Република Македонија да може целосно да се посвети на европските реформи и да продолжи во остварување на евроинтеграциски цели, истакна претседателот Иванов.

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, денеска го прими комесарот за европска соседска политика и преговори за проширување на Европската Унија, Јоханес Хан.
Читај
Kакви комплекси, какви будалштини
„СОРОСОИДОТ“ ПЛЕВНЕЛИЕВ НЕ НИ ОСТАВИ ПРОСТОР ЗА ДИЛЕМИ
Ристо Никовски
(Преземено од „Дневник")Познато е дека потурчените се поголеми Турци од вистинските. За нив се вели дека се покатолици од папата. Тука некаде е и досегашниот бугарски претседател Плевнелиев, кој потекнува од македонско семејство од егејскиот дел и затоа мора да се докажува и да биде најголем јаничар. Сепак, заслужува наша благодарност за изјавата пред да замине. Тоа е лекција за сите во земјава кои не сакаат да веруваат (ова е далеку најблаг израз) каква е вистинската, трајна и целосно координирана бугарска политика кон Македонија. За разлика, пак, кај нас нема ништо што би можело да се нарече некаква политика кон Бугарија.
Читај
Министерство за надворешни работи на Република Македонија:
СОСЕДИТЕ ДА СЕ ЗАНИМАВААТ СО СВОИТЕ ПРОБЛЕМИ, А НЕ СО МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Во Македонија има избрани претставници од граѓаните и тие се единствените легитимни фактори во носењето одлуки. Би било добро кога македонскиот концепт на мултикултурна интеграција во општеството базирано на европски вредности би го применувале и соседните земји, се вели во реакцијата на македонското Министерство за надворешни работи на последните коментари на албанскиот премиер Еди Рама и на други политичари од регионот во врска со политичките случувања во Македонија.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)И така, в разглеждания сборник имаме едва 14 разказа, свързани с македонския въпрос, но дори и от тази скромна цифра едва 4 са на македонци, на хора с ясно македонско самосъзнание, поне 3 можем да определим като спомени на антимакедонски настроени хора, сред които един от Държавна сигурност, един политически агитатор по македонския въпрос от Живково време - т.е. тези двамата са работили в структурите, следящи, преследващи и асимилиращи македонците в България. Третият пък е анонимен и както беше показано в статията, предшестваща този ми материал, съвсем съмнителна личност с вероятна връзка отново със същите антимакедонски структури.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков
(Продолжува од минатиот број)Във връзка с въпроса що е нация, тук, на Балканите, буржоазните учени са направили господстващ възгледа, че нацията се изразява в еднаквостта на езика, на бита и историческото минало. Преплитайки науката с политиката и туряйки в услуга първата на последната, те рисуват картината на миналото изгодно за себе си, търсят признаци в говорите и бита, близки до себе си, често пъти да оправдаят претенции, съвсем несъответстващи на националната истина. За това те са подпомогнати от сложното преплитане на говорите и бита.
Читај
145 години от рождението на Гоце Делчев
С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Димитър Иванов


На 05.02.2017 г. в читалище „Тодор Петков“ - гр. Шумен по покана на местната секция на ОМО „Илинден”-ПИРИН тържествено бе отбелязана 145-годишнината от рождението на великана на македонската революция, любимеца на всички честни македонци - Гоце Делчев.

На събралите се около 50 души, членове и симпатизанти, ораторът прикова вниманието им за живота, за апостолската и революционна дейност на тази изключително обаятелна личност, посветила ум, сърце и душа на татковината.
Читај
145 години от рождението на Гоце Делчев
С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Ангел Радонов


На 04.07.2017 г. от 13.00 часа по повод 145 години от рождението на вожда на македонската национална революция - Гоце Делчев, членовете от секцията на „Яне Сандански” и на „Никола Вапцаров” поднесоха цветя на паметника на революционера на площад „Македония” в Благоевград. На тържеството присъстваше и съпредседателят на партията и главен и отговорен редактор на в. „Народна воля” Георги Христов. След поднасянето на цветята Ангел Радонов прочете кратко слово за живота и героичното дело на героя. След това говорящият пожела на присъстващите да не забравят героите, отдали живота си за свободата на Македония
 
145 години от рождението на Гоце Делчев
С ПОЧИТ КЪМ ДЕЛОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Иван Котоманов


На 4 февруари 2017 година македонци от Петричка община - Петрич, Беласица, Самуилово, Хърсово и Кромидово, посетихме паметника на Гоце Делев в Струмица по повод 145 години от рождението на войводата. Посещението съвпадна с честването на бележитата дата на македонския национален герой от политически партии и организации от Струмица и региона. Бяхме включени в програмата и поднесохме венец в памет на героя.

Слово за Гоце прочете временно изпълняващият кмет на общината, деца изнесоха и рецитал-програма за живота и делото на Гоце.

Завързахме нови приятелства, разгледахме града и се разделихме с добри чувства за нови срещи.
 
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
Д Е К Л А Р А Ц И Я

Позиция на ОМО „Илинден” - Пирин във връзка с платформата на албанските партии, изработена в Тирана

Като партия, която защитава правата на македонското малцинство в България, ние винаги сме подържали насърчаване праватa на малцинствата, но нищо от това, което се търси в платформата на албанските партии в Македония, няма никаква връзка с правата на малцинствата, правата на човека или демокрацията. В нея можем да видим само една националистическа програма, създадена в сътрудничество с премиер на чужда държава и в ущърб на държавата, в която са регистрирани и работят тези партии в Македония.

Самият акт на ходене на консултации при премиер на чужда държава е скандален. Никоя партия на малцинството в България не би си позволила такова нещо. И ние никога не бихме си позволили такова поведение на първо място, защото е неправилно.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Нова книга
НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

Излезе от печат книгата “Гневът на правдата” от Ян Пирински (Георги Христов). Тя обхваща 700 страници, формат В 5, подшита и с дебела корица. Рецензиите за книгата са от академик Блаже Ристовски, публициста и дипломат Ристо Никовски, проф. д-р Димитър Мирчев, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов и доцент д-р Стойко Стойков.

Книгата струва 20,00 лева плюс цената за пощенската услуга.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725На вниманието на нашите читатели!

Излезе от печат вече известната книга “МАКЕДОНСКИТЕ КОЛОНИИ ОТ АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН ДО ИНДИЙСКИЯ ОКЕАН (7500 Г. ПРЕДИ Н.Е.- В. НА Н.Е.)” от авторите на книгата Йордан Парапунски и Гергана Велкова. Книгата обхваща 285 страници, формат А5.

Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля”. Цена 7.00 лева, плюс 2.30 лв. за пощенската услуга с обратна разписка.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725
Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting