Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
<
САМО ПРИ ВЗАИМНО ЗАЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ И РЕШАВАНЕ НА СПОРНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА МЕЖДУ СТРАНИТЕ Е ВЪЗМОЖНО ИСТИНСКО ПРИЯТЕЛСТВО, ДОБРОСЪСЕДСТВО И МИР НА БАЛКАНИТЕ!
РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ НЯМА ПРИЧИНА ДА СМЕНЯ КОНСТИТУЦИОННОТО СИ ИМЕ!
ЯН ПИРИНСКИ


Както е известно, политическата криза в Република Македония продължи дълго време. След като лидерът на СДСМ даде писмена гаранция, че със своята програма няма да наруши с нищо конституцията на държавата, тогава президентът Иванов даде мандат на Зоран Заев да състави новото правителство. След това изблиците позатихнаха. Но...

Ето защо остава дългът на Европейския съюз, който има вина за случилото се в Р Македония, да застане твърдо на своите принципи, върху които е изграден, и да защити изконното право на Република Македония като самостоятелна и независима държава. Друга алтернатива няма!
Читај
Во Собранието на Република Македонија
МАКЕДОНИЈА ДОБИ НОВА ВЛАДА
Миле Ристески


Со 62 гласа „за“, 44 „против“ и пет „воздржани“, Македонија ја доби новата Влада предводена од Зоран Заев. Вкупно 25 министри веднаш по изборот положија свечена заклетва дека ќе ги бранат интересите на граѓаните и државата.

Следуваат реформи во судството, парламентот, во медиумскиот простор, тајните служби. Новата Влада има потреба од подршка и од опозицијата заради тоа што следуваат сериозни процеси на реформи кои имаат за цел подобрување на целокупниот квалитет на живот на граѓаните- рече Заев во првата изјава како премиер. Посакува земјава да добие што побрзи рокови за евроинтеграциите. Новиот премиер ветува политика на зближување, без провокации со цел решавање на спорот со Грција, но и на горливите прашања во регионот.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)„Поробени братя!
Доста вече глад и робия! Доста с мълчанието и наведената глава! Имаме достатъчно лекции от миналото. Добра лекция ни е и 19 май (има се предвид превратът на 19 май 1934 г., с който на власт идва правителството на Кимон Георгиев и са разтурени македонските организации, включително ВМРО на Иван Михайлов, бел. СР), за да не се надяваме, че ще дойде някой отвън да ни освободи! „Нашата свобода е в нашите ръце“ - така ни учеха Гоце и Сандански, така днес ни учи и ВМРО (обединена) - единственият продължител на тяхното дело…“
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Не трябва впрочем да се мисли, че била изключена всякаква възможност за промяна на отношения или институти, които не били вече жизнеспособни или представяли опасност за обществения мир; вероятно съюзът е имал право да прокара нужните в случая реформи. Отделните членове на съюза си запазвали вътрешната свобода и независимост, доколкото допущали общите съюзни цели. Война между членове на съюза не била позволена (договор за ненападение), докато едно време тя се допущала в пелопонеския съюз. Съответно на горното постановление, членовете на съюза били освободени от плащане на трибут и от задължение да приемат македонски гарнизони.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ, 2016 ГОДИНА

През 2016 г. практиката на отричане на съществуването на македонското малцинство и нация отново намери място на политическата сцена. На 25.10.2016 кандидатът за президент от Реформаторския блок Трайчо Трайков заяви: „Македонци няма, а всички са българи“ /1/. Това изявление е дотолкова по-симптоматично, доколкото е дадено от кандидата за президент от една от смятаните за най-демократични формации. Тази декларация заедно с липсата на каквато и да е реакция в българския политически спектър показва, колко дълбоко е всадено отрицанието на македонското малцинство и нация в българския политически елит.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Костадин Андреев Златков
„НИЕ НОЩЕС СЪЗДАДОХМЕ МАКЕДОНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ”
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)„О, неразумний юроде...”. Попитах за това един мой селски и в разговора той ми каза: „Ние нощес създадохме македонска организация.” Присъствах на две събрания на тази организация. Казваше се ВМРО. Избраха ме за секретар. Председател беше Иван Стефанов Митров, а касиер - Стоян Костадинов Стоянов. От нашето село в организацията участваха 15-16 човека, имаше 5-6 от Джигурово и 5-6 от Палат (1). Групите от другите села знаеха само по един от нас, който им беше главен. Това се правеше за по-добра конспирация. Всеки агитираше самостоятелно и ставаше ръководител на хората, които е привлякъл.
Читај
Претседателот на Република Македонија Иванов:
КРАЈНО ВРЕМЕ Е ЕУ ДА ГО ПРОМЕНИ ПРИСТАПОТ КОН РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И КОН РЕГИОНОТ
(Преземено од МИА)


Македонскиот претседател порача дека долгогодишната „статус кво“ состојба во интеграциите ја продлабочи кризата во Република Македонија и им даде алиби на политичарите да застранат од зацртаниот европски пат.

Членство на Република Македонија во НАТО, почеток на преговорите со Европската унија, продлабочување на соработката во сферата на безбедноста со цел стабилен регион, воздржување од радикална националистичка реторика и немешање во внатрешните работи на државите, се клучните пораки кои претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов ги искажа на состанокот на лидерите на Брдо - Бриони процесот, што се одржува денеска во Брдо кај Крањ во Словенија.
Читај
Както казва народът: “От истината боли”
ПУТИН КЪМ ГЕОРГЕ ИВАНОВ: СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ ИДВА ОТ МАКЕДОНСКАТА ЗЕМЯ

Македонският президент е в Москва, за да получи награда на името на патриарх Алексей Втори.

„Днес в Русия е празничен ден – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас от македонската земя”. Това заяви руският президент Владимир Путин в словото, с което приветства македонския си колега Георге Иванов. Той е на визита в Москва, за да получи награда от Международния обществен фонд за единство на православните народи на името на патриарх Алексей Втори.
По одобрувањето од страна на сојузниците:
ОФИЦИЈАЛНО, ЦРНА ГОРА Е 29.ЧЛЕНКА НА НАТО
(Преземено од МИА)


Членството на Црна Гора во НАТО официјално започна по одобрувањето од страна на сојузниците. Црна Гора е 29. членка на Алијансата и во нејзина чест, во штабот на НАТО во Брисел ќе биде одржана церемонија.

Официјалното членство на Црна Гора во НАТО започна по одобрувањето од страна на сојузниците. Црна Гора е 29. членка на Алијансата и во нејзина чест, во штабот на НАТО во Брисел ќе биде одржана церемонија, јавува Anadolu Agency (AA).
Читај
Изјава во врска со средбата на премиерите на Р Македонија и Р Бугарија и најавата за потпишување на договор за добрососедство меѓу двете земји
БУГАРИЈА ДА ЈА ПРЕКИНЕ ПОЛИТИКАТА НА НЕГИРАЊЕ!

ОМО „Илинден“ - ПИРИН секогаш и искрено поддржувала воспоставување на добрососедство меѓу Македонија и Бугарија на рамноправна, принципиелна и пријателска основа. Убедени сме дека за да биде траен и успешен еден нов договор за добрососедство освен посочените принципи тој треба да го вклучи и прашањата за македонското малцинство во Бугарија и бугарското во Македонија. Правата на овие две заедници треба да се регулираат на основа на меѓународните норми за правата на малцинствата (Рамковна конвенција за заштита правата на националните малцинства). Така малцинствата од повод за конфликти и недоверба ќе се претворат во мост за пријателство. Договорот не треба да се потпишува за сметка на малцинствата!
Читај
Иванов-Чавушоглу:
ВРЕМЕ Е ЗА НОВ ПОТТИК ЗА ЧЛЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ВО НАТО
(Преземено од МИА)


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов и турскиот министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу на денешната средба во Скопје разговарале за натамошното продлабочување на билатералните односи и зголемување на соработката меѓу Македонија и Турција. Двајцата соговорници, како што соопшти кабинетот на Иванов, изразиле задоволство од традиционалното пријателство и партнерство, како и од интензивната комуникација и соработка во сите сфери од заеднички интерес, кои се потврда за одличните односи меѓу Република Македонија и Република Турција.
Читај
Маријана Петир смета дека:
МАКЕДОНИЈА НЕ ТРЕБА ДА ПРОМЕНИ ИМЕТО, ЕУ ТРЕБА ДА ПРОМЕНИ ПРИСТАПОТ
(Преземено од МРТ)


Петир смета дека Европската унија има двојни критериуми за проширувањето...

„Македонија не треба да промени името, Европската унија треба да промени пристапот“- претседателката на групата Пријатели на Македонија во Европскиот Парламент, Маријана Петир. Таа смета дека Европската унија има двојни критериуми за проширувањето.
Читај
Претседателот Ѓорге Иванов:
„МЕДАЛ ЗА ЗАСЛУГИ ЗА МАКЕДОНИЈА“ ЗА РАКОМЕТАРИТЕ НА ВАРДАР
(Преземено од МИА)


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска ги одликува членовите на ракометниот клуб Вардар со „Медал за заслуги за Македонија“, а РК Вардар со признание „Повелба на Република Македонија“.

Претседателот Иванов, на врачувањето на одликувањето, на ракометарите им го честита најголемиот успех на македонскиот машки екипен спорт, освојувањето на Лига на шампиони во ракомет и порача дека имаме причина да се гордееме и да се радуваме на овој историски успех.
Читај
Пишува Бил Николов:
ММДЧП СЕ СРЕТНА СО КАНАДСКИОТ АМБАСАДОР ВО МАКЕДОНИЈА И ПОБАРА ДА СЕ ПРЕКИНЕ СО ДВОЈНИТЕ СТАНДАРДИ ЗА МАКЕДОНИЈА

Претседателот на Македонското меѓународно движење за човекови права, Бил Николов, на 18-ти мај, 2017 година, се сретна со канадскиот амбасадор во Македонија, Филип Пинингтон и ги повтори ставовите на ММДЧП дека Западот го поткопува суверенитетот на Македонија со давање поддршка на коалицијата на која што јавна цел и’ е да ја денационализира Македонија и која што ја злоупотребува срамното мешање од страна на САД и Албанија. Игнорирањето на неуставноста и незаконитоста на овој процес ќе има штетни последици врз кредибилитетот на Канада на меѓународно ниво.
Читај
Култура
ОТВОРЕН ЈУБИЛЕЈНИОТ 50. МЕЃУНАРОДЕН СЕМИНАР ЗА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, ЛИТЕРАТУРА И КУЛТУРА
(Преземено од МИА)


Седумдесет и двајца студенти кои го изучуват македонскиот јазик низ лекторатите во 16 држави од целиот свет, заедно со истакнати македонисти, професори по македонски јазик и литература на странски универзитети, слависти, балканисти, преведувачи, научни работници учествуваат на јубилејната 50. Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура што се одржува во Охрид.

Прославуваме голем јубилеј, пет децении од Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура, собир значаен за Универзитетот, но и за Македонија, нејзината државност, самобитност, културата и најважното – македонскиот јазик.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Той лежи цели пет години от 1903 г. до 1908 г. Тогава Хюриета дава помиловка след младотурския преврат и освобождават всички политически затворници. А на татко ми дедо му убива трима турци в село Богородица, като бил осемнадесетгодишен и бяга, и идва в град Петрич. Хванал се козарче тука към некакъв собственик, жени се тука и т.н. После участва в Балканската война и го убиват. Мойта баба Елена остава вдовица с три деца - момчета. Едно от които е моят баща. И така... всичко е свързано с Македония и аз така съм израснал. Много важно за самосъзнанието е музиката, по радиото, тогава имаше микрофони по улицата, радиоточки и се пееше все на македонски... и сега да видите, и сега всичко македонски, и у България македонски песни се пеят.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Хр. Калайджиев
(Продолжува од минатиот број)В село Горно-Врановци, Велешка околия, където е главния щаб на Македония и главното ръководство на всички агитки, се създава театър за градовете. Сформирането на тоя театър още през нелегалния период става от вече изтъкнати артисти из средата на агитките, като в него влизат и старите артисти Димитър Кьостаров, Илия Милчин, Тодор Николовски, Петър Пърличков и др. които са и днешните стълбове на театъра.
Читај
112 години от убийството на войводата Атанас Тешовски
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Ангел Безев


На 04.06.2017 г. в с. Тешово членове и симпатизанти на ОМО “Илинден” - ПИРИН почетоха 112-годишнината от убийството на Атанас Шабанов /Тешовски/. Въпреки лошото време около 150 членове на партията от Пиринска Македония се събраха да почетат паметта на войводата Ат. Тешовски. Тържеството започна с доклад за делото и живота на войводата, прочетен от съпредседателя Ангел Безев. След полагането на венци пред паметника на войводата всички участници запалиха свещи в местната църква в памет на загиналите за свободата на Македония. Тържеството продължи с много песни и хора.
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО И ЦЕНТРАЛНАТА КОНТРОЛНО-РЕВИЗИОННА КОМИСИЯ НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН

На 27 май се проведе заседание на Председателството на партията и на Централната контролно-ревизионна комисия на ОМО „Илинден“ - ПИРИН. Темата бе предстоящата национална конференция на партията. Обсъдено бе организационното състояние на партията, уставните текстове за провеждане на национална конференция и конкретните критерии за избор на делегати. Определени бяха и срокове за провеждане на околийски отчетни събрания и за избор на делегати за националната конференция и кандидати за изборни длъжности. Обсъдени бяха и някои проектопромени в устава, имащи за цел да засилят активността на избраните ръководители. Поставена бе задача и за търсене на място за провеждане на конференцията. Бе поставена задача и за подготовка на отчети, които трябва да се изнесат пред националната конференция.
  НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
ЧитајНа 23 юли 1942 година бяха разстреляни от българските фашисти Никола Вапцаров, Антон Попов и техните другари


73 ГОДИНИ, ОТКАКТО ГИ УБИХА
   
 

Нова книга
НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

Излезе от печат книгата “Гневът на правдата” от Ян Пирински (Георги Христов). Тя обхваща 700 страници, формат В 5, подшита и с дебела корица. Рецензиите за книгата са от академик Блаже Ристовски, публициста и дипломат Ристо Никовски, проф. д-р Димитър Мирчев, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов и доцент д-р Стойко Стойков.

Книгата струва 20,00 лева плюс цената за пощенската услуга.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725СКРЪБНА ВЕСТ

С Т О Я    И В.    В Е Л Е В А

На 16.03. 2017 година след тежко и продължително боледуване почина Стоя Иванова Велева. Родена е на 26.04. 1945 година в с. Рожен. Израства в бедно селско семейство. Още от малка, а и до края на живота си се занимава с тежка земеделска работа. Омъжва се за Илия Велев от с. Кромидово. Създават и отглеждат 3 деца - 2 момчета и едно момиче.

Стоя е създателка на ОМО „Илинден” в с. Кромидово през 1992 година. След това е член на ОМО „Илинден” - ПИРИН. Взима дейно участие при събирането на подписи за регистрацията на партията. През последните години бе любезна домакиня на общинските мероприятия на партията, а и на национални събирания, които се провеждаха в заведението й в с. Кромитово.

Общинското ръководство на ОМО „Илинден” - ПИРИН изказва най-искрени съболезнования на опечалените.

Председателството на ОМО „Илинден” - ПИРИН и редакцията на „Народна воля” изразяват своите съболезнования към нейните роднини, приятели и съидейници.

Стоя, ще те помним! Бог да ти прости!


Поезия

СОЛУНСКИТЕ БРАТЯ

Великите
от Солун гениални братя,
открили златните
свещени букви в мрака.
Загърлени от обич
светла, те творяха,
славяни храбри,
храбри,
славни македонци!

Високо светнали
очите в тъмнината -
разсичат хоризонта
тъмен, разгневен.
Разперили
широко мислите - крилата,
достигат апогея
на таланти вдъхновени!

И две слънца,
по-жадни
от земята суха,
открито пиха вяра,
топла, озарена!
И буквите, високо
над чела сияйни,
живота наш
с надежда
вечна осветяват!

ПЕТЪР ХРИСТОВ


Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting