Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
АКО ИСКАМЕ СВОБОДНА И ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ НЕ САМО ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ, НО И ПРАВОТО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ И НА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВА
КАКВИ СА ТЕЗИ АБСУРДНИ ЗАКАНИ КЪМ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ?!
ЯН ПИРИНСКИ


Република Македония и днес, в двадесет и първи век, продължава да е прицел на необузданите дивашки закани от страна на своите съседи. Особено арогантно и жалко е, когато те идват и от съседни страни, които вече са членки на Европейския съюз. А факти за това има.

Какъв е изводът? При тази политическа ситуация, в която се намират народите на Балканите, Европейският съюз ще трябва веднага да приеме Република Македония за членка на съюза и НАТО. С този си политически акт тя ще елиминира и ликвидира всички болни мегаломански мераци на съседните държави на Република Македония и ще обезпечи спокойствие и мир на Балканите. Друга алтернатива няма!
Читај
Реагирање на Министерството на надворешни работи:
СЕКОЈА ЗЕМЈА И НЕЈЗИНИОТ НАРОД ИМА НЕПРИКОСНОВЕНО ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ И СУВЕРЕНО ДА ОДЛУЧУВА ЗА СВОЕТО ИМЕНУВАЊЕ И ИДЕНТИТЕТ
(По македонскиот печат)


На изјавата на Павлопулос реагираше и македонското Министерство за надворешни работи. Во реакцијата се вели:

Секоја земја и нејзиниот народ има неприкосновено право на самоопределување и суверено да одлучува за своето именување и идентитет. Провокација и неприфаќање на реалноста е кога одредени политичари не можат да се соочат со тој факт. Истото е во спротивност на општо прифатените меѓународни принципи и вредностите на европската интеграција.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Откако ВМРО беше врховизирана и претворена во машина на бугарскиот империјализам, ослободителната борба на македонскиот народ не запре туку се подзеде од следбениците централисти-сепаратисти, левицата на ВМРО, на чело со Горче Петров, Петар Арсов, Сандански, Димо X. Димов и Чернопеев. Денес во новите услови борбата на македонскиот народ против новите поробувачи - српскиот, бугарскиот и грчкиот империјализам за национално, политичко и економско ослободување се води со уште поголема упорност и доследност под раководството на ВМРО (Обединета).
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Атинците не умеят да побеждават”. Действително Филип отначало нарочно възпирал фалангата си и чрез тактически движения затегнал сражението, за да измори атинците, защото знаел, че те не могат да издържат дълго; след това той поел войниците си към решително нападение. Неочакваният удар сломил силата на атинците. Една част от тях ударила на бяг, 1000 души останали мъртви на бойното поле, 2000 паднали в плен. Само Демостен се спасил с бягство; неговите неприятели го обвинили по-късно в страхливост, обаче доверието, с което продължавал да се ползва между съгражданите си, показва, че тия обвинения били без основание.
Читај
Никола Попоски на РВ:
ЩЕШЕ ДА Е ДОБРЕ, АКО ПЛЕВНЕЛИЕВ ИМАШЕ ВИЗИЯТА НА ЖЕЛЕВ
Превод от македонски: ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Би било добре доскорошният български президент Росен Плевнелиев да имаше широчината, визията и зачитането на волята на македонските граждани, както го имаше българският президент Желю Желев, по време на чийто мандат България първа призна независимостта на Македония, и да избере послание за мир и подаване на ръка, отколкото преследване на митове и насърчаване на фобии. Това публикува на своя Facebook профил външният министър Никола Попоски, реагирайки на интервюто на българския президент Плевнелиев, в което той подчерта, че Македония може да стане член на ЕС, но без македонизма.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Илия Воденов
НИЕ СЕ БОРИМ ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Имахме знаме, нарисува го Пиринков - червено, от една страна звезда (слънце с лъчите) и от другата страна надпис „Свобода или смърт”. Той бе художник, тогава бе младежкият фестивал и той правеше плакатите, та от там боята, но тя не стигна, за да се напише „Пиринска Македония”. Запазена е снимка от знамето в досието ми, има снимка и на шифъра.

На 27 септември 1968 г. тръгнах на работа (събираха ни с коли по селата) и на местото на събиране ме причека Спасов, тогава оперативен работник (после шеф на полицията - може би тая афера го издигна, защото - нема два-три месеца - след това и го повишиха в шеф, а и друг един - Рошков (от Пиперица), също бе повишен, като от Катунци бе преместен в Сандански), с джип, милиционерски, един милиционер и шофьорът.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов
МУ ГО ЧЕСТИТА НА ТРАМП СТАПУВАЊЕТО НА ФУНКЦИЈАТА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА САД
(Преземено од МРТ)


Македонскиот претседател изразува надеж дека со заемен ангажман ќе се даде личен придонес за интензивирање, продлабочување и зацврстување на стратегиското партнерство и пријателство меѓу Република Македонија и Соединентите Американски Држави, за што, потврдува дека постои особен интерес и подготвеност од Република Македонија.

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов упати честитка до Доналд Трамп по повод стапувањето на должноста Претседател на Соединетите Американски Држави.
Читај
Рецензија од Ристо Никовски на книгата “Гневот на правдата” од Јан Пирински (Георги Христов)
ГЕОРГИ ХРИСТОВ И НЕГОВИОТ „ГНЕВ КОН НЕПРАВДАТА“
Ристо Никовски


Нема многу народи во светот кои имаат толку тешка и трагична историја како македонскиот. Што е најстрашно, неговите голготи продолжуваат дури и на почетокот на 21 век. Како ништо во меѓувреме да не се променило. Иако е незамисливо, се’ уште се игнорира постоењето на еден стар европски народ, колку и да е тој мал. Македонците се’ уште се третираат на начин и со средства кои наликуваат на крајот на 19 и почетокот на 20 век.
Читај
Бил Николов со одговара на Хјуман Рајтс Воч:
ХЈУМАН РАЈТС ВОЧ ОДБИВА ДА ГИ ИДЕНТИФИКУВА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО КАКО НАПАД ВРЗ НАЈОСНОВНИТЕ ПРАВА НА МАКЕДОНИЈА

Покрај барањата од Македонското меѓународно движење за човекови права до Хјуман Рајтс Воч, која важи за една од најголемите и највлијателни организации за човекови права во светот, да ги осуди од Обединетите Нации спонзорираните преговори за името со цел да се смени името на Македонија, оваа организација го одби тоа. Бенџамин Ворд, заменик директор на Дивизијата на ХРВ за Европа и Централна Азија како причина го наведе следново: „Ја разбирам вашата загриженост во врска со прашањето за името, но бидејќи тој проблем, кој што е всушност меѓудржавен спор, може да биде поврзан со последиците за човекови права кои што имаат влијание врз македонското малцинство во Грција (или на било кое друго место), не е според нас прашање поврзано со човекови права, бидејќи државите не се тие што имаат човекови права.“
Читај
Проф. д-р Стефан Влахов-Мицов:
СТОП ЗА АЛБАНСКИОТ ПОЛИТИЧКИ ТЕРОРИЗАМ
(Преземено од „Република")


Платформата на албанските политички партии во Македонија е во функција на продолжување на кризата кај нас. Нејзините ултимативни барања не се ништо друго туку најгруб политички тероризам, кој албанските политички команданти го интензивираат и практикуваат посебно од 2001-та наваму. За нив всушност како и да не завршил тероризмот од почетокот на милениумот, туку сега е само преоблечен во политичко руво, користејќи се со филозофијата на хиената за да му нанесат завршен удар на наслабнатиот, ранет и разединет македонски народ.
Читај
Економија
СВЕТСКА БАНКА: МАКЕДОНСКАТА ЕКОНОМИЈА СО РАСТ ОД 3,3% ВО 2017-ТА
Свето Николовски
(Преземено од МРТ)Светска банка предвидува умерено забрзување на глобалниот економски раст во 2017-та до 2,7 насто, откако лани минал посткризниот период. Во извештајот за „Глобалните економски перспективи“ за Македонија, годинава Светска банка прогнозира раст на БДП од 3,3% што е намалување за 0,7 насто споредено со јунските предвидувања на аналитичарите од Вашингтон. За в година, од македонската економија се очекува растот да забрза до 3,7%, односно до 4% во 2019-та.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ПОВИКУВАМ НА НАЦИОНАЛНО ПОМИРУВАЊЕ
(Преземено од МРТ)


Европската Унија да престане да ја блокира нашата иднина, неодговорното однесување на НАТО и ЕУ кон Македонија се одрази на внатрешната политика, се загуби реформскиот моментум, се затегнаа односите - посочи претседателот Иванов во годишното обраќање. Повика ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ да се сплотат околу државните интереси, новата влада да го спроведе пописот, да ги реформира безбедносните служби и да ги заштити државните интереси. Нема да се согласам Македонија да биде бинационална и федерална држава - порача Иванов во обраќањето.
Читај
Трамп влезе во Белата куќа
МАКЕДОНИЈА ОЧЕКУВА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА БИЛАТЕРАЛНИТЕ ОДНОСИ СО САД
Ирина Гелевска, постојан дописник од Вашингтон
(Преземено од МРТ)Новиот американски претседател Доналд Трамп официјално ја презеде функцијата и влезе во Белата куќа. Тој се обврза дека ќе работи за доброто на американскиот народ и за интересите на Америка. Над два милиони Американци пристигнаа за инаугурацијата во главниот американски град. Амбасадорот Наумовски очекува зајакнување на билатералните односи...

„Јас Доналд Џон Трамп свечено се колнам дека верно ќе ја извршувам функцијата Претседател на Соединетите Американски Држави и најдобро на моите можности ќе го чувам, штитам и бранам Уставот на Соединетите Американски Држави. Господ нека ми помогне.“
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
БОРБАТА ПРОТИВ ТЕРОРИЗМОТ НЕ СМЕЕ ДА ГИ ОГРАНИЧИ ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА
(Преземено од „Република")


Државите да се борат со тероризмот и екстремизмот на начин што е конзистентен со правата и слободите на граѓаните, порача претседателот Ѓорге Иванов, на форумот што денеска се одржа во Каиро на тема „Демократската безбедност во време на екстремизам и насилство“, во организација Александриската Библиотека и на Меѓународниот центар „Низами Ганџави“.

Иванов истакна дека од почетокот на овој милениум, сме во отворена борба со глобалниот тероризам, а во услови на зголемени закани за кои меѓународните организации не можат да понудат решенија, интернационализмот се повлекува пред растечкиот национализам.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Оттук идват основната маса „самопризнания“, които без изключение са изключително общи, без конкретика, без реални примери. Не се и появяват жертви, които да искат справедливост, защото всичко е един налудничав комунистически карнавал. Втора част от спомените идват, след като през 1963 г. БКП окончателно поема курс на отричане на македонската нация. Тогава фактите от преброяванията се оказват изключително неприятни и се налага да бъдат отречени на всяка цена. Старите самокритики ще служат като опорна точка в това. Започва и записване на спомени на хора, които още веднъж и още по-убедително да покажат, че не е имало македонци, а само насилствено записани като такива българи.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков
(Продолжува од минатиот број)За славянството на Балканите би могло да се каже същото. Те са живели затворени в своите племена и вън от тая черупка не са виждали никаква национална общност. И днес още в Македония има архаични остатъци от това състояние. И днес още са запазени там мияците и бърсаците, и днес те не се женят помежду си, и днес учудено се провикват, че в мияшко село дошъл бърсак, или обратното. Всеки по-възрастен от нас, който е израснал в турско, ще си спомни, че в нашите детски години там все още господстваше религиозният принцип и религиозно деление, и пред очите ни това положение се изменяше в полза на националния принцип.
Читај
СКРЪБНА ВЕСТ
П О Ч И Н А
ИВАН ГЕОРГИЕВ СИНГАРТИЙСКИ

На 20.01.2017 г. почина внезапно Иван Георгиев Сингартийски. Той е роден на 22 март 1942 година в с. Мусомища от родители Георги и Мария Сингартийски. Баща му умира твърде млад, така че той остава мъжът в семейството.

Основното си образование завършва в с. Мусомища, а средно в гимназия “Яне Сандански” в гр. Гоце Делчев. След отбиване на военната си служба заминава за гр. София да продължи образованието си. Записва и завършва с отличие Духовната академия. Връща се като теолог с много добри знания по история и философски виждания, в което всеки е убеден при водените с него разговори. Работи известно време в Неврокопска митрополия, но неговата компетентност не се харесва от комунистическите власти.

През 1973 г. участва в курс за църковни певци, но властите му скалъпват процес и го вкарват една година в затвора. След затвора вратите за работа са затворени за него. Всички директори на предприятия са предуредени да не му дават работа, което се отразява пагубно на здравето му.

Участва като певец и в хора на църквата “Св. Богородица” в Г. Делчев, а след 1989 г. е преподавател в Неделното училище в Г. Делчев и Мусомища, организирано от Неврокопска митрополия. След промените най-активно участва в македонското движение и е един от основателите на ОМО „Илинден” - ПИРИН и член на Централния съвет през годините. Изпратен бе в Москва да участва в заседанието на Комисията за европейска сигурност от ОМО “Илинден”. Написа редица статии по македонския въпрос, оборвайки български професори и лъжеисторици, както и книгата “С рога и копита”.

Иван Сингартийски бе пример за родолюбие, честен и добър човек, идеалист, човек, на когото винаги може да се разчита.

Почивай в мир, скъпи Иване! Ние никога няма да те забравим!

Председателството на ОМО „Илинден” - ПИРИН и редколегията на вестник „Народна воля” изказват своите съболезнования на семейството и близките на починалия.
Да бъде светла паметта му!
 
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
145 години от рождението на Гоце Делчев
МИСЛИ НА МАКЕДОНСКИЯ ТИТАН

• Докато рамото ми крепи пушка, македонските планини са недостъпни за български офицери.

• Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите.

• Нека видят и нека знаят хората, че съм като всички други хора: ям, пуша, смея се, шегувам се, греша, обичам да слушам музика, както и другите. Да не мислят, че ние сме някакви свръхчовеци. Нека да видят, че всеки може да бъде като нас.

• Но това е пътят за освобождението на народите от чуждо иго. По него са вървeли гърците, сърбите, българите. По този път трябва да вървим и ние, македонците, за да се освободим от турците.
Гоце ДелчевНова книга
НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

Излезе от печат книгата “Гневът на правдата” от Ян Пирински (Георги Христов). Тя обхваща 700 страници, формат В 5, подшита и с дебела корица. Рецензиите за книгата са от академик Блаже Ристовски, публициста и дипломат Ристо Никовски, проф. д-р Димитър Мирчев, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов и доцент д-р Стойко Стойков.

Книгата струва 20,00 лева плюс цената за пощенската услуга.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725На вниманието на нашите читатели!

Излезе от печат вече известната книга “МАКЕДОНСКИТЕ КОЛОНИИ ОТ АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН ДО ИНДИЙСКИЯ ОКЕАН (7500 Г. ПРЕДИ Н.Е.- В. НА Н.Е.)” от авторите на книгата Йордан Парапунски и Гергана Велкова. Книгата обхваща 285 страници, формат А5.

Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля”. Цена 7.00 лева, плюс 2.30 лв. за пощенската услуга с обратна разписка.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725
Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting