ДОГОВОР ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ САМО И ЕДИНСТВЕНО НА РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА, НА ВЗАИМНО ЗАЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНАСТ И НА ДВЕТЕ СТРАНИ. ДРУГА АЛТЕРНАТИВА НЯМА!
ЖАЛКА И СМЕХОТВОРНА БЕ ЕУФОРИЯТА В БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОР ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО С МАКЕДОНИЯ
ЯН ПИРИНСКИ


Пропагандните шовинистически национални доктрини на съседите на Република Македония досега са демонстриращ аргумент, доказващ вълчите им апетити към Република Македония. Този исторически факт никой, колкото и да иска, не може да го скрие, защото той е фиксиран явно и известен в световната общественост. Така че това е абсурд!

Но нека да е ясно, че истината ще победи. Защото нас ни има! Защото ние сме исторически факт, а българските държавници и политици по европейски да прегърнат идеите на свободна и обединена Европа! Там е мястото на всички ни! Това е истинският път за доброто бъдеще на българския и на македонския народ!
Читај
Претседателот Иванов за британскиот весник „Телеграф“:
НЕУСПЕХОТ НА ЕУ НА БАЛКАНОТ ГО КОРИСТАТ КИНА И РУСИЈА
(По македонскиот печат)


- Неуспехот на Европската унија на Балканот го користат Кина и Русија, оценува претседателот Ѓорге Иванов во интервју за британскиот весник „Телеграф“.

- Европската унија ја остава вратата отворена за кинеското и руското влијание на Балканот, поради нејзиниот апсолутен неуспех да се ангажираат и да инвестираат во регионот. До неодамна, не видовме руска инвестиција во Македонија. Но, како што Европа се повлекува, односно не опстојува на своите ветувања дека Балканот ќе стане дел од Европската унија, тоа е како повик на ЕУ до другите да дојдат и да го пополнат тој простор, вели Иванов.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Македонският литературен кръжок възниква през 1938 г. в София. Това е организация, поставила си за цел създаване на македонска национална литература, писана на македонски и български. Тази организация е създадена с помощта на българската компартия, по време, когато последната, както е известно, по това време смята македонците за отделна нация. В полицейски доклад на Гешев във връзка с делото против Вапцаров по този въпрос е отбелязано: „Партийното ръководство взе следното становище: македонците не са нито сърби, нито българи, а самостоятелен народ, който трябва да се обособи в отделна македонска държава, тъй че присъединяването на Македония към България се окачестви като акт на империализма на българската буржоазия”.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)От друга страна, трябва да се признае, че елинската култура дотогава не е могла да се освободи от тясната връзка, която имала с отделната държава-град, и да се съчетае с друга форма на държавен живот, която би могла да прибере под себе си целия народ, та по такъв начин да се създаде по-здрава и по-широка основа за развитието и разпространението на тая култура. И ако се поставим на това гледище, трябва да признаем, че елинската култура, подслонена под мощното крило на силната Македония, се сдобила с такава основа, която й липсвала дотогава. Ние знаем, че Македония отдавна се намирала под влиянието на тая култура и Филип се стремял да свърже духовната сила на последната с мощта на Македония.
Читај
У С Т А В на:
ОБЕДИНЕНА МАКЕДОНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ “ИЛИНДЕН” - ПАРТИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ И ИНТЕГРАЦИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО

I. НАИМЕНОВАНИЕ И СИМВОЛИ

Член 1.

Наименованието на партията е Обединена македонска организация “Илинден” - Партия за икономическо развитие и интеграция на населението (ОМО “Илинден” - ПИРИН). Освен че изразява идеологията на партията, то в съкращение насочва към мястото на възникване и региона, в който се намира централата на партията.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Стоян Николов Георгиев (Томовичин)
НЕ, ДРУГАРЮ СЛЕДОВАТЕЛ, АЗ НЕ СЪМ БЪЛГАРИН. АЗ СЪМ МАКЕДОНЕЦ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)- Ако искате, пратете ме в космоса. Аз не мога да изпълнявам такава функция, каквато вие искате от мен. Аз не съм роден за това.

При тези думи двамата започнаха да размахват заканително тупаници. А аз най-спокойно им казах да си седят мирно, защото от насилие полза няма да имат. Ако нямам желание да направя нещо, никой и за нищо на света не е в състояние да ме накара да го направя.

- Марш оттук, никаквец! - развика се Иванов.

Станах, отворих спокойно вратата, без дума да продумам, и си отидох вкъщи.
Читај
Претседателот на Република Македонија во работна посета на Обединетото Кралство
ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ ОДРЖА ПРЕДАВАЊЕ НА ПРЕСТИЖНАТА ОКСФОРДСКА УНИЈА
(Преземено од МИА)


Основата на помирувањето е почитувањето. Тоа е обврска на вашата генерација, бидејќи вие сте генерација што живее глобално, секој ден сте во контакт со други култури, други религии. Сфатете дека другиот не сака да биде толериран, туку сака да биде почитуван, порача претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов, во своето предавање на престижната Оксфордска унија.

Како што информираат од неговиот Кабинет, говорејќи за предизвиците на современиот свет, претседателот Иванов пред студентите на Окфорд го истакнал македонскиот модел на соживот и почитување на различноста.
Читај
Заев - Борисов: Ја продлабочуваме соработката
ЗАЕДНИЧКА СЕДНИЦА НА ВЛАДИТЕ НА МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА
(Преземено од МРТ)


Средбата меѓу премиерите почна во манастирот Водоча. Борисов и Заев се поклонија пред споменикот на трагично загинатиот претседател Трајковски...

По првата заедничка седница меѓу Владите на Македонија и Бугарија, во Струмица се потпишани договори за економска и трговска соработка. Потпишани се договори во областите на одбраната, надворешната политика, енергетиката, туризмот, телекомуникациите, инфраструктура и за реакции при природни катастрофи.
Читај
Свет
РУСКО-АМЕРИКАНСКИ КОНСУЛТАЦИИ ЗА СИТУАЦИЈАТА ВО СИРИЈА И ДОНБАС
(Преземено од МИА)


Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров и американскиот државен секретар Рекс Тилерсон телефонски разговараа за ситуацијата во Сирија и Донбас, како и за перспективите за соработка меѓу двете земји во решавањето на клучните проблеми на меѓународната сцена, соопшти Министерството за надворешни работи на Русија.

Во соопштението на Министерството се посочува дека вчера телефонски разговарале и претседателите на Русија и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп, кои исто така раземениле мислења за голбални прашања.
Читај
Култура
КОНЦЕРТ НА „ТАНЕЦ“ НА ЕСЕНСКИТЕ МУЗИЧКИ СВЕЧЕНОСТИ
(Преземено од МИА)


Ансамблот за народни игри и песни на Македонија „Танец“ вечер во Дом на АРМ од 20 часот ќе одржи концерт во рамки на 18. Есенски музички свечености кои ги организира Дирекцијата за култура и ументост-Скопје.

Ќе настапат оркестарот и пејачкиот хор со вокално-инструментални дела од богатата народна традиција, како и играорците на ансамблот кои ќе изведат неколку кореографии: Русинско соборско оро, Раштак, Роненка...
Читај
Амбасадорот Јован Донев:
„МАКЕДОНЦИТЕ ОКУПИРАНИ НЕ ГО ДАВАЛЕ ИМЕТО, А СЕГА ВО СЛОБОДНА МАКЕДОНИЈА НИЕ ПРЕГОВАРАМЕ“
(Преземено од „Вечер“)


Амбасадорот Јован Донев во Отвореното студио на ТВ Нова дебатираше со амбасадорот Нано Ружин на тема меѓународните односи на Македонија, со фокус на спорот со Грција во пресрет на најавениот договор меѓу СДСМ и владата во Атина.

„Имате илјадници луѓе кои загинале за тоа име, тоа е факт. Од Кресненското востание кога збореа за автономна Македонија односно независна македонска држава, до 45-та година. И сега ние живите си земаме слобода да преговараме за име. Како? Со кое право за тоа ние преговараме воопшто? Претпоставувам дека не постои друга нација која ќе издржи такво понижување.
Читај
Култура
СИМПОЗИУМ ЗА БАЛКАНСКИОТ ФОЛКЛОР СО 65 УЧЕСНИЦИ
(Преземено од МИА)


- Шеесет и пет проучувачи на фолклорот, од кои една третина од странство (Бугарија, Русија, Косово, Полска, Грција, Србија) денеска и утре учествуваат на 19. Меѓународен симпозиум за балкански фолклор на тема „Традиција и современост во фолклорот на балканските народи“ кој го организира Институтот за фолклор „Марко Цепенков“од Скопје.

- Карактеристика на овој симпозиум е она по што е познат Институтот за фолклор „Марко Цепенков“, а тоа е мултидисциплинарниот пристап во истражувањата, што секако ќе најде одраз во рефератите што овие два дена ќе бидат презентирани овде.
Читај
Конференција на земјите од Јадранската Повелба
ИВАНОВ: АРГУМЕНТИТЕ ЗА БЛОКАДА НА МАКЕДОНИЈА НЕМААТ МЕСТО ВО ПРОЕКТОТ ЗА ОБЕДИНЕТА ЕВРОПА
Милчо Велески
(Преземено од МРТ)Македонија ги исполни сите критериуми за членство во НАТО. Аргументите за блокадата немаат место во проектот за обединета Европа- порака од претседателот Ѓорге Иванов на конференцијата на земјите од Јадранската повелба. Тој очекува Алијансата да остане доследна и да овозможи да исчезне последната сенка од блоковската поделба на Балканот и Европа. Земјите од А5 групата ја поддржуваат политиката на отворена врата на НАТО и очекуваат наскоро и Македонија и Босна и Херцеговина да бидат дел од Алијансата, стои во заедничката изјава од конференцијата...
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
102 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АНТОН ПОПОВ
Крум Филатов


На 22.10.2017 година членове на ОMO „Илинден” - ПИРИН от Петричка община посетихме гроба на Антон Попов в центъра на гр. Петрич по повод 102 години от рождението му. Присъстваха членове на секциите от гр. Петрич, селата Рупите, Беласица, Кромидово, Коларово и Самуилово, присъстваха и членовете на НС Даринка Тапанска, Дамян Резаков, Георги Ораков, членът на ЦКРК Иван Котоманов, съпредседателят на партията Крум Филатов.

От името на общинската организация на гр. Петрич бе поднесен венец и с едноминутно мълчание бе почетена паметта на поета революционер.
Читај
Албанскиот претседател Илир Мета:
ПОДОБРО ДА СОРАБОТУВАМЕ ОТКОЛКУ ДА СИ СУДИМЕ ЗА МИНАТОТО
(Преземено од МИА)


Албанија се залага за почитување на малцинските заедници, нивниот идентитет и култура. Имаше измени на законот, кој ја регулира оваа област и кој беше во согласност со европските стандарди, изјави албанскиот претседател Илир Мета на заедничката прес-конференција со неговиот домаќин претседателот на Македонија Ѓорѓе Иванов, запрашан за неодамнешното признавање на бугарско малцинство во Албанија.

- Албанската Влада и Парламентот покажаа максимална флексибилност и толеранција во оваа насока, но ова не значи дека ќе охрабруваме дејствија кои не се соодветни со реалноста во Албанија околу малцинствата, потенцира Мета.
Читај
Обединета Македонска Дијаспора
РЕАКЦИЈА НА ОМД ЗА ИНИЦИЈАТИВАТА ЖАН МОНЕ
(Преземено од „Вести.мк”)


Во врска со посетата на известувачот за Македонија, европратеникот Иво Вајгл, Обединета Македонска Дијаспора како најголема организација на Македонците надвор од Македонија се чувствува одговорна јавно да го праша почитуваниот гостин при посетата на Македонија, јавно да се произнесе на што се базира легитимитетот за иницијативи за нетранспарентни меѓупартиски преговори и разговори во Париз, во куќата на Жан Моне. Притоа прашуваме што содржат тие разговори и зошто тие разговори да не се одржат во куќата на Блаже Конески во Небрегово, или пак во куќата на браќата Миладиновци во Струга без меѓународни посредници почитувајќи ја сувереноста на Македонија.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)И аз приех да стана македонец, защото знаех, че съм българин и за мен това беше втора българска държава, както Черна гора винаги е била за мене сръбска държава. Сега какво се получава? В Македония се преструвам, че съм македонец, аз знам, че съм българин, обаче не агитирам, щото знам, че това е забранено...“ (Груев, 228). Наистина жалка работа! При това човекът, за да оправдае мълчанието си, изсипва купчина лъжи, заимствани от по-късната му кариера в агитпроп на БКП. Видиш ли, режимът в Македония бил „свиреп“, той виждал как хората за две думи влизат в затвора (не посочва нито имена, нито казва за какъв род две думи се влиза в затвора) и накрая фактологическата лъжа - като слезли партизаните от Балкана, изклали 2000 патриотични българи. Това е лъжа на агитпроп от времето на Тодор Живков.
Читај
Факти и документи от миналото
НАЦИОНАЛНИЯТ ВЪПРОС НА БАЛКАНИТЕ
Елински
(Продолжува од минатиот број)В тая война обаче станаха явления, които се отразиха крайно благоприятно за правилния развой на националната независимост, народните маси успяха да се сплотят, сплотиха се работниците, селяните, национално потиснатите под ръководството на работническата класа. Водач на масите стана последната, националната проблема влезе в нейните ръце.

Второ. Поради горния факт и поради участието на СССР във войната свалиха си маската шовинистите, събитията ги демаскираха напълно като предатели, съюзиха се помежду си и стана чудо: всички тюрлии шовинисти се прегърнаха и обявиха обща борба против собствените си народи.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ОТ НОВО ЛЯСКИ ЧЕСТВАХА ПРАЗНИКА НА СЕЛОТО
Ангел Безев


На 26.10.2017 г. (Димитровден) село Ново Лески бе честван празникът на селото. По традиция домакините на секцията на ОМО “Илинден” - ПИРИН в селото посрещнаха своите гости от селата Копривлен, Мосомище и Кромидово. Членовете на партията положиха цветя на паметната плоча на Костурския войвода Иван Попов. Празникът премина с много макидонски песни и хора.