Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
<
САМО И ЕДИНСТВЕНО ПРИ ВЗАИМНО ЗАЧИТАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ МЕЖДУ СТРАНИТЕ И РЕШАВАНЕ НА СПОРНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА!
ДОГОВОР ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО МЕЖДУ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ И РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е ВЪЗМОЖЕН, НО...
ЯН ПИРИНСКИ


Както е известно, от много години насам се водят преговори за добросъседство между Република Македония и Република България, но винаги без резултат. Кой настояваше за такъв договор и кой поставяше условия за подписването му? Кой кого отричаше?! Нима е възможно да се подписва договор, когато единият заявява, че другия го няма. А може ли, когато другия го няма, въобще да има договор?! Абсурди!

А ние, македонците, оставаме и за в бъдеще зад обявената си декларация по въпроса за подписване на договор със съседите за добросъседство и приятелство с пълното съзнание и вяра, че само чрез тези европейски принципи и идеи ще може да се изгради истинско съжителство между народите на Балканите.
Читај
Претседателот на Република Македонија:
ИНТЕГРАЦИЈАТА НА БАЛКАНОТ Е КЛУЧНА ЗА БЕЗБЕДНОСТА НА ЕУ
(По македонскиот печат)


Европската унија (ЕУ) треба да го забрза интегративниот процес како витален елемент и дел од нејзината долгорочна стратегија за безбедност. Балканот секогаш бил крстосница на Европа, а стабилни земји значат и подобра заштита на нејзините југоисточни граници, порача претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов на „Дубровник форум 2017“, што се одржува на тема „Јадранско-медитеранска соработка и безбедноста на Југоисточна Европа“.

Претседателот Иванов, како што информира неговиот Кабинет, посочи дека најголемата закана за европската безбедност допрва доаѓа и итно е потребно да ѝ се посвети внимание, посочувајќи на илјадниците странски борци од балканските земји кои учествуваат во борбите на Блискиот Исток.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Защото не искат с нищо да се напомня, че в границите на България има наша, македонска област. Защото трябваше да засилят империалистическия си контрол над Петричко, за да спрат неговите стремежи за отказване от фашистка България, за негово обединяване с другите два дяла на Македония в една самостоятелна македонска държава. Така поробителите от София мислят, че ще увековечат своята владичество в Македония под българска власт. Но те се лъжат!

На борба за извоюване на правото на самоопределение на Петричкия край до неговото отцепване от фашистка България!
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Това е накъсо уредбата на коринтския съюз. Ако я сравним с политическите искания на Исократ, ще се уверим, че тя осъществявала по-голямата част от тях. Напр. Исократ искал членовете на съюза, който трябвало да обедини нацията, да бъдат автономни; по-нататък той искал да се уреди съюзен съвет под председателството на Филип. Както видяхме, това станало. Според Исократ в обединена Елада трябвало да престанат всякакви социални борби и да се въдвори вътрешен мир, също да изчезнат вече позорните разпри и войни между елинските държави; тогава именно градовете нямало вече да се страхуват от възвръщането на изгнаниците и от ненадейни нападения на наемнически войски, а морското разбойничество щяло да бъде унищожено, та щяла да се възстанови свободата на морските отношения и на търговията.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ И ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С МАКЕДОНСКО САМОСЪЗНАНИЕ, 2016 ГОДИНА

„Има хора от ОМО, които са крайно революционни“, „западнали душици, които си придават някаква излишна важност“. „Явно някакви комплексарчета се чувстват значими в това да се самоопределят македонец“, „сбирщината на ОМО „Илинден”... те само си заплашват“. „Дребните омовци са едни хора от село, които помпят по кръчмите всяка вечер“. „Не вярвам този даскал или тези там копривленски бабаити да са толкова умни и гъвкави за хора“.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Костадин Андреев Златков
„НИЕ НОЩЕС СЪЗДАДОХМЕ МАКЕДОНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ”
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)„Иван излежа четири години в Сливенския затвор. Той страдаше от слабо сърце и от изтезанията по-късно се помина. Аз получих условна присъда. След разкриването ни ние, съзаклятниците, не смеехме да ходим заедно по града от страх да не ни арестуват. Оттогава се отдръпнах от македонската дейност. Но след падането на комунизма се включих активно в борбата за даване права на нас, македонците.

(На 2 юли 2012 г. Костадин Златков допълни следното: Макар много да внимавал да не влезе в очите на властта, той продължил да подържа контакти на патриотична основа и след като се е прехвърлил от „Славянка” в „Хидрострой” в Сандански като охрана на труда.)
Читај
Свидетелства за един достоен македонец
СТОЯН НИКОЛОВ ГЕОРГИЕВ (ТОМОВИЧИН)
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Стоян Николов Георгиев (Томовичин) цял живот се бори за правото да бъде македонец и за правата и достойнството на македонците в България. За това два пъти лежи по 4 години в българските затвори по времето на комунизма. Един от основателите на ОМО „Илинден” през 1990 г. и неин пръв председател. След 1998 г. е почетен председател на ОМО „Илинден” - ПИРИН. В периода 2006-2007 е член на Централния съвет на тази партия, а в 2007-2010 г. е неин съпредседател, след което се оттегля по здравословни причини.
Читај
Естонскиот министер за надворешни работи Свен Мискер:
ЧЛЕНСТВОТО НА ЗАПАДЕН БАЛКАН ВО ЕУ Е ИНВЕСТИЦИЈА ВО МИРОТ
(Преземено од МИА)


Проширувањето на Европската унија со земјите од западен Балкан претставува стратешка инвестиција во мирот, демократијата, просперитетот, безбедноста и стабилноста на цела Европа, оцени естонскиот министер за надворешни работи Свен Миксер, чија земја е актуелен претседавач со Унијата. Мискер во авториски текст ма порталот „Еуропеан Вестерн Балканс“ наведува дека земјите од западен Балкан што ги споделуваат и промовираат вредностите на ЕУ и што ги исполнуваат условите за членство, мора да добијат можност да продолжат со процесот на приклучување кон Унијата.
Читај
По самитот во Трст
ЗЕМЈИТЕ ОД БАЛКАНОТ ЌЕ СТАНАТ ЧЛЕНКИ НА ЕУ - НЕКОГАШ
(Преземено од МКД)


Министрите одобрија акционен план за „регионална економска зона" и го поддржаа Договорот за транспортна заедница.

Европската Унија се надеваше дека ќе добие цврст список од земјите од Западен Балкан на самитот во средата, но сè што доби беше млитаво ракување, вели Политико. „Треба да ја преосноваме Европа“, рече францускиот претседател Емануел Макрон на прес-конференцијата на Самитот за земјите од Западен Балкан, на кој присуствуваше заедно со германската канцеларка Ангела Меркел, италијанскиот премиер Паоло Џентилони и регионалните лидери.
Читај
Галичка свадба
СТУДОТ И ДОЖДОТ НЕ ГИ ИЗБРКАА СВАТОВИТЕ
Киро Кипроски


За два дена беа изведени триесетина атрактивни свадбарски обичаи и ритуали. И покрај неповолните временски услови, венчавањето на младенците, 31-годишниот Бошко Лепчески и 28-годишната Тања Чаловска, двајцата по потекло од Галичник, што живеат во Скопје, а кое го изврши архимандритот Партениј, игумен на Бигорскиот манастир, со монашкиот хор, беше величествено.

Променливото време, кое вчера беше присутно во Галичник, бидејќи температурата на воздухот се спушти за десетина Целзиусови степени и изнесуваше 15 додека се изведуваа свадбарските обичаи, а повремено врнеше и дожд чиј интензитет се зголеми до завршување на свадбата, сепак не ги избрка сватовите.
Читај
Претседателот Ѓорге Иванов:
МАКЕДОНИЈА Е ПРИМЕР ЗА ТОА КАКО ЕДНА ЗЕМЈА МОЖЕ ДА БИДЕ ПРЕДМЕТ НА ДВОЈНИ СТАНДАРДИ КОИ СЕ ГРАНИЧАТ СО ЛИЦЕМЕРИЕ
(Преземено од МИА)


Во случајот со Република Македонија воопшто не се почитува меѓународниот договор склучен со една наша соседна земја, кој создава меѓународно правни обврски. Имаме и пресуда на Меѓународниот суд на правдата во Хаг која сите ја игнорираат, небаре не постои. Македонија направи многу за безбедноста на Европа, а сè уште се третира како трета земја, па дури и пристапот кон одредени безбедносни инструменти на ЕУ ни е ограничен. Македонија е пример за тоа како една земја може да биде предмет на двојни стандарди кои се граничат со лицемерие, изјави претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов, на отворањето на 28. годишната сесија на Форумот Кран Монтана, што се одржува во Барселона.
Читај
ТАВ Македонија - воведувањето на трите нови дестинации:
МАЛТА, РИМ И ВАКСЈО, НОВИ ДЕСТИНАЦИИ НА ВИЗ ЕР ОД СКОПСКИОТ АЕРОДРОМ
(Преземено од МИА)


Петир смета дека Европската унија има двојни критериуми за проширувањето...

„Македонија не треба да промени името, Европската унија треба да промени пристапот“- претседателката на групата Пријатели на Македонија во Европскиот Парламент, Маријана Петир. Таа смета дека Европската унија има двојни критериуми за проширувањето.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Аз съм изшетал Европа, понеже ОМО-Илинден е член на ЕФА, а те със Зелените са членове на Европейския парламент. Ние сме регистрирани в Европа, а тука 20 години в тая демократична България... Те досега, ако имаше възможност, сто пъти щяха да ме вкарат в затвора, обаче Европа не им позволява. Мен не ми харесва такава държава. Сега, когато е още по-голям национализмът, толерират един Каракачанов [лидер на партия ВМРО у нас], разни такива, които нямат място. Трябва на всеки сам да му дават свобода да изрази своето мнение.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Хр. Калайджиев
(Продолжува од минатиот број)Напротив всички сме едно, всички сме другари Всички сме от театралния колектив. Сред артистите няма млади и стари. Всички са равни. Всички имат право да критикуват другите. След като художествения съвет избере пиесата, която ще се играе, върху нея се изнася реферат, разглежда се по съдържание и форма, разисква се, изяснява се най-детайлно. Тогава става разпределянето на ролите. Обективността е основно начало при раздаването на ролите. Важно е да се даде на всеки подходяща роля. Искренността е неизменен закон между нас. Няма и не може да има субективно отношение.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ДЕВЕТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН
Любомир Марков


На 9 юли 2017 г. в Гоце Делчев се проведе 9-ата национална конференция на ОМО „Илинден“-ПИРИН. В нея взеха участие 68 делегати от цяла Пиринска Македония и Шумен. Конференцията бе открита от най-възрастния член на Председателството Георги Христов. Последва доклад на мандатната комисия, която констатира наличие на кворум и законност на конференцията.

Стойко Стойков прочете поздравителни телеграми от различни организации и партии на македонците по света, сред тях ЕФА, Виножито, МАЕИ, Тирана, Светски македонски конгрес, ЗМЕДЕМ Битола, Македонско дружество „Илинден” в Тирана. Водещият Иван Сингартийски предложи дневен ред, който бе приет единодушно.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАЗДРАВЯВАЩИ РАНИ
Атанас Мутлешов


Група интелектуалци от Република Македония, водени от Тихомир Стояновски, на път за с. Кремен и град Гоце Делчев бяха на гости през месец юли т.г. на новите си приятели в Сандански. Домакини бяха самодеен фолклорен състав с ръководител Николина Манолева, които преди това бяха на успешно турне в гр. Скопие и Пробищип по покана на Тихомир Стояновски с посредничеството на ОМО „Илинден“-ПИРИН - гр. Сандански.
Читај
  НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Нова книга
НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

Излезе от печат книгата “Гневът на правдата” от Ян Пирински (Георги Христов). Тя обхваща 700 страници, формат В 5, подшита и с дебела корица. Рецензиите за книгата са от академик Блаже Ристовски, публициста и дипломат Ристо Никовски, проф. д-р Димитър Мирчев, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов и доцент д-р Стойко Стойков.

Книгата струва 20,00 лева плюс цената за пощенската услуга.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725
Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting