Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
25 ГОДИНИ ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ” В БЛАГОЕВГРАД
НА ВЗАИМНА БОРБА ЗА МИР, ПРИЯТЕЛСТВО И ОБЩО СЪЖИТЕЛСТВО МЕЖДУ СЪСЕДИТЕ
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


След падането на болшевишката диктатура в България през ноември 1989 година в страната настъпиха политическите промени. Ликвидирано бе еднопартийното държавно управление. Новата демократичната форма на управление даде възможност гражданите свободно да изразяват политическите си възгледи.

А ние ще продължим всеотдайно да се борим за осъществяването на нашите общочовешки идеи, за взаимно зачитане на националната идентичност и реципрочност в отношенията ни. Защото това е единствения разумен път за истинско съжителство, добросъседство, приятелство и мир между съседите на Балканите.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов
НЕМА МАНДАТ ЗА ОНОЈ КОЈ ГО РУШИ СУВЕРЕНИТЕТОТ И НЕЗАВИСНОСТА НА МАКЕДОНИЈА
(По македонскиот печат)


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов попладнево во обраќање пред јавноста рече дека нема да му го даде мандатот на лидерот на СДСМ Зоран Заев и оти од него побарал тој јавно и јасно да ја отфрли и осуди албанската платформа, бидејќи, како што кажа, македонските граѓани на изборите гласаа за реформите и за исполнување на обврските од договорот од Пржино, а не за пост-изборна платформа на туѓа држава.

- Ниту Уставот ниту совеста не ми дозволуваат да дадам мандат на секој оној кој го руши суверенитетот и независноста на Република Македонија, рече македонскиот претседател.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Бъдеща обединена Македония няма да бъде ничия, тя ще бъде на точно определена нация и в такъв смисъл гърците в нея биха били не равноправен държавотворен народ, а само малцинство. Тази перспектива въобще не се харесва на гръцките комунисти. И сред тях, както и в България, и в Югославия, е имало множество националисти, които не са били възхитени от перспективите за афирмация на македонската нация и във всеки случай са били против идеята за отделна македонска национална държава. Ще видим как различните комунистически партии ще лансират най-различни идеи и проекти, които по същество минират самата идея за независима македонска национална държава.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)За пратеници били избрани Фокион, Есхин и Демад, който отсега нататък станал застъпник на македонските интереси и никак не скривал, че получавал за това добро възнаграждение. Положението на Демостен станало много деликатно; за да не присъства при преговорите за мира, той по поръка на народното събрание се качил на кораб и отпътувал да купува жито за града и да събира пари от съюзниците. Филип, който се намирал на стан при Херонея, приел пратениците с почести и ги поканил на угощение.
Читај
В Страсбург: представяне на положението на македонското малцинство в България
ОМО „ИЛИНДЕН“ - ПИРИН И ЕФА В ЗАЩИТА НА МАКЕДОНЦИТЕ
Любомир Марков


На 16 февруари европейската парламентарна Интергрупа за традиционни малцинства, национални общности и езици плануваше да проведе традиционната си ежемесечна среща, която този път бе посветена на малцинствата в България и Южен Тирол. Тази група е създадена през декември 2009 г. към Европейския парламент и представлява междупартийно парламентарно тяло. На това заседание обаче бе планувано да се говори само за положението на турското, помашкото и ромското малцинство в България, сякаш други няма. Говорителите: Тимур Халилов (за турското малцинство), Хасан Мехмедалиев (за помашкото) и Асен Асенов (за ромското).
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Илия Воденов
НИЕ СЕ БОРИМ ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)На края на разговора Воденов ми довери, че на 28 август т.г. в село Катунци, местността Зл. поток, имали насрочено събрание на съществуващата организация. В тази връзка аз го посъветвах да се откажат от събранието, понеже в разговора ми с др. Спасов последният ми каза, че за събора ще засилят мерките, понеже се опасяват, че може би ще се пуснат позиви или ще се проведе друга дейност. Воденов ми каза, че те на место ще определят дали ще провеждат събранието.
Читај
СКРЪБНА ВЕСТ
ИЛИЯ АТАНАСОВ ВОДЕНОВ

На 21 март 2017 година ни напусна завинаги Илия Атанасов Воденов.
Илия Атанасов Воденов е роден в село Калиманци, Санданска околия, на 27.07.1949 г. Още през 1964 г., като ученик в родното си село, в седми клас се включва в младежка македонска група. През 1965 г. на два пъти отказват да му издадат паспорт, защото се е писал в молбата македонец. На 1 май 1968 г. той, Димитър Ляпчев, Никола Лиманов, Георги Апостолов (Бишаров) и Любен Пиринков създават македонска група в село Калиманци. Благодарение на провокатора И.К. на 27 септември 1968 г. е арестуван, разпитван в ДС и осъден на две години затвор.

Председателството на ОМО „Илинден“ - ПИРИН и редколегията на „Народна воля” и „Македонски глас“ изразяват своите съболезнования към неговите роднини, приятели и съидейници.
Сбогом, Илия! Ще те помним! Бог да го прости!
По повод објавувањето на книгата „ГНЕВОТ НА ПРАВДАТА“ на Георги Христов
ПОБЕДАТА НА ДАВИД НАД ГОЛИАТ
Проф. Стефан Влахов-Мицов


Сборникът „Гневът на правдата” представлява много важна и съдържателна част не само от съдбата на македонското национално малцинство в България, а и от гражданската биография на публициста и поета Георги Христов (Ян Пирински). В тази книга на 700 страници са поместени повече от 340 статии на главния редактор на вестник „Народна воля”. Ще припомня, че „Народна воля” започна да излиза на 1 октомври 1980 година в Сидни (Австралия) като национален вестник на македонската диаспора, от 1981 година печатането му продължава в Лондон, а от месец април 1992 година до днес седалището на вестника е в Благоевград (България). С други думи, животът на „Народна воля” продължава вече 37 години., от които – 25 години в Пиринска Македония, окупирана от България през 1913 година. И във всичките тези 25 години главен редактор на вестника е Георги Христов (Ян Пирински).
Читај
Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов на средба со Орбан:
НЕПРИФАТЛИВО Е ДРУГИ ДРЖАВИ ДА СЕ МЕШААТ ВО ВНАТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, во рамки на работната посета на Унгарија, оствари средба со премиерот на Унгарија, г. Виктор Орбан.

На средбата претседателот Иванов изрази благодарност за севкупната поддршка што Република Македонија ја добива од Унгарија во однос на нашето уставно име, за предизвиците од илегалната миграција, како и за унгарската иницијатива за осуда на Тиранската платформа на последниот состанок на Европскиот совет.
Читај
Претседателот на ММДЧП Бил Николов се сретна со американскиот Стејт департмент
ПОБАРАНА Е ОСУДА ЗА ТИРАНСКАТА ПЛАТФОРМА И КРАЈ НА МЕШАЊЕТО ОД СТРАНА НА САД
(Преземено од ММДЧП)


Претседателот на Македонското меѓународно движење за човекови права, Бил Николов, повторно се сретна со релевантни претставници на американскиот Стејт департмент и го повтори барањето на ММДЧП за САД да ја осудат Тиранската платформа, наместо истата да ја оправдуваат и да се залагаат за неа. ММДЧП побара амбасадорот Џес Бејли веднаш да се отстрани од функцијата амбасадор на САД во Република Македонија, Заменик-помошникот државен секретар Хојт Брајан Ји да го повлече своето барање за доделување на мандат на анти-македонската коалиција и за задоцнетата политика за Македонија на претседателот Трамп да се спроведе веднаш.
Читај
Руското Министерство за надворешни работи денеска соопшти дека
МЕШАЊЕТО НА ЗАПАДОТ ВО ВНАТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА МАКЕДОНИЈА ДОБИВА ЕКСТРЕМНА ФОРМА
(Преземено од МИА)


Руското Министерство за надворешни работи денеска соопшти дека мешањето на Западот во внатрешните работи на Македонија добива екстремна форма. - На изборите на 11 декември владејачката партија доби мнозинство од гласовите, а опозицијата и покрај сите манипулации и нескриената поддршка од ЕУ и САД, доживеа пораз. Еврокомесарот Јоханес Хан, високиот претставник за надворешна политика и безбедност Федерика Могерини, генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг и други претставници на т.н. „просветлена Европа“, продолжуваат бесрасмно да вршат невиден притисок врз претседателот Ѓорге Иванов.
Читај
Средба на Федерика Могерини со Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ЕУ ДА ГО ОСУДИ МЕШАЊЕТО ВО ВНАТРЕШНАТА ПОЛИТИКА НА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска се сретна со високата претставничка на Европската унија за надворешни работи и безбедносна политика и заменик - претседател на Европската комисија Федерика Могерини со која разговараше за актуелната политичка состојва во државата.

Иванов, како што информира неговиот Кабинет, оцени дека со статус- кво состојбата во европската интеграција, на Република Македонија и е попречено правото на просперитет и се овозможува зголемено влијание на други меѓународни актери.
Читај
Бил Николов: Поздрави от ММДЧП за одбрана на македонските национални интереси
ММДЧП ИМ ЧЕСТИТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ОДБРАНАТA НА МАКЕДОНИЈА И ЗА НЕПРИФАЌАЊЕТО НА ТИРАНСКАТА ПЛАТФОРМА
(Преземено од „Дневник")


ММДЧП им честита на Македонците за одбраната на Македонија и за неприфаќањето на Тиранската платформа – И повторно апелира да се стави крај на преговорите за името.

Македонското меѓународно движење за човекови права им честита на Македонците, од сите политички партии, затоа што заедно застанаа во одбрана на Македонија и ја отфрлија Тиранската платформа – која е во насока на создавање на Голема Албанија, на сметка на територијалниот интегритет на Македонија.
Читај
Р е з и л
ДВАМА НАЦИОНАЛ-ДОНОСНИЦИ НАПЪЛНИХА ГАЩИТЕ
Веселин Хекимов


Божидар Димитров и Георги Марков се уплашиха да участват в дебат с македонски и сръбски историци на тема Първата световна война.

Мнозина не можеха да повярват на новината, че Божидар Димитров и Георги Марков са се съгласили да участва в дебат в македонска телевизия с равноправно участие на македонски, български и сръбски учени. Идеята бе на охуления в България Миленко Неделковски, чиято единствена „вина“ е, че е разрушил незаконно и провокативно поставена плоча от българска военна делегация, вмъкнала се в Македония нелегално през граничната бразда през трета държава (Гърция).
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ
(Продолжува од минатиот број)Училището беше обсадено с униформена и цивилна милиция. Откараха ни там и делото продължи пет дни. Салонът беше претъпкан с народ и наши близки. Улицата гъмжеше от любопитни граждани и ученици от гимназията. На 18 ноември ни прочетоха присъдите. Като почнаха да ни четат присъдите, ние почнахме пак да пеем „Со векове окована в пранги, под робство пищи Македония...“. Това е песен от Вардарска Македония. На Атанас Лясков дадоха 10 години, на мен дадоха 6 години и 8 месеца, понеже не бях пълнолетен. И седем месеца предварителен арест не ни го признаха, та станаха седем години и нагоре. Аз лежах седем години в затвора.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков
(Продолжува од минатиот број)Дотук, макар и накратко, разгледахме въпросите за пораждането на нацията и базирайки се на Сталин, помъчихме се да дадем отговор на въпроса що е нация. Остава ни един трети въпрос. По силата на какво тоя обществен фактор - буржоазията, който породи нацията, който тържествено провъзгласи декларацията за правата на нациите, който държеше разпалени патриотични речи някога на парижките улици и с туй тласкаше напред националното развитие, се обърна в главна спънка на това развитие, се обърна от прогресивен фактор в реакционен такъв.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН

На 5 март 2013 г. в клуба на ОМО „Илинден“ - ПИРИН в гр. Гоце Делчев се проведе редовното заседание на Централния съвет на македонската партия. Присъстваха петима съпредседатели, четирима околийски председатели, общо 13 членове на ЦС и един член на ЦКРК, както и членове и симпатизанти.

Бе поднесен подробен отчет за дейността на партията, при което особено внимание привлече докладът за действията на ПИРИН и ЕФА в Страсбург във връзка с представянето на македонското малцинство и по отношение на доклада на ЕС за напредъка на Албания и искането на България да се представи македонското малцинство в Албания за българско.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај
П О К А Н А
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК

На 23 април 2017 г.(неделя) в гр. Мелник ще се проведе традиционният всемакедонски събор по повод 101-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени.

Съборът ще започне в 11.00 часа.

Организатори са ОМО „Илинден” - ПИРИН, Австралийско-македонски комитет по правата на човека, Македонско международно движение за човешки права, в. „Народна воля”, бюлетин „Македонски глас”, ТМО ВМРО (независима), Дружество на репресираните македонци в България, КПД „Илинден”, КПД „Никола Вапцаров”, КПД „Цар Самуил” и Сдружение „Победа”.Нова книга
НА ВНИМАНИЕТО НА НАШИТЕ ЧИТАТЕЛИ!

Излезе от печат книгата “Гневът на правдата” от Ян Пирински (Георги Христов). Тя обхваща 700 страници, формат В 5, подшита и с дебела корица. Рецензиите за книгата са от академик Блаже Ристовски, публициста и дипломат Ристо Никовски, проф. д-р Димитър Мирчев, проф. д-р Стефан Влахов-Мицов и доцент д-р Стойко Стойков.

Книгата струва 20,00 лева плюс цената за пощенската услуга.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725На вниманието на нашите читатели!

Излезе от печат вече известната книга “МАКЕДОНСКИТЕ КОЛОНИИ ОТ АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН ДО ИНДИЙСКИЯ ОКЕАН (7500 Г. ПРЕДИ Н.Е.- В. НА Н.Е.)” от авторите на книгата Йордан Парапунски и Гергана Велкова. Книгата обхваща 285 страници, формат А5.

Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля”. Цена 7.00 лева, плюс 2.30 лв. за пощенската услуга с обратна разписка.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725
Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting