Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
8 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА СУВЕРЕННА, НЕЗАВИСИМА И САМОСТОЯТЕЛНА МАКЕДОНИЯ
РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ОТБЕЛЯЗВА 25 ГОДИНИ ОТ СВОЯ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
ЯН ПИРИНСКИ


Многовековната история на македонския народ е пребогато наситена с много събития. Времена на слава и възход, на величие, но и времена на ужасяващи жестоки погроми. И през всичките тези векове в миналото той винаги е водил героична борба единствено за да получи своето изконно полагащо му се право - правото на съществуване. И тази многовековна борба се увенчава с триумфа на победата, с която Македония остава завинаги и независима и вечна.

Македонският народ достойно се бори и извоюва своята свобода. Днес Република Македония е самостоятелна и независима държава, която успешно гради бъдещето на многострадалния си народ. Тя има далновиден поглед, сили и възможности по демократичен и цивилизован път да докаже на нашите “доброжелатели”, че просперитетът на народите на Балканите може да се гради единствено на базата на равноправието, толерантността, солидарността и искреното съжителство.
Читај
18-ти август - ден на Армијата на Република Македонија
АРМИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ОДБЕЛЕЖУВА 24 ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО
(По македонскиот печат)


Армијата на Република Македонија денеска го одбележува 18 Август – Денот на нејзиното формирање.

На платото пред Министерството за одбрана се одржа свеченост по повод 24 – годишнината на АРМ, на која присуствуваше претседателот и врховен командант на вооружените сили Ѓорге Иванов, министерот за одбрана Зоран Јолевски, претставници на Владата и Собранието на Република Македонија, воени аташеа и поранешни министри за одбрана.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Така решенията на Коминтерна от 1934 г. не създават нищо, те просто потвърждават съществуването на неща с дълга и силна традиция. Самата идея не е за създаване, а за възползване от нещо съществуващо. Също както половин век по-рано Новакович не предлага измисляне на македонска нация, а възползване от националните стремления сред македонците в полза на сръбските интереси, така сега и Коминтернът решава да използва македонските национални чувства в своя полза. Международното комунистическо движение решава да използва желания, стремления, нужди и сили, извиращи от недрата на македонския народ, а не да харчи собствените си сили да създава нови, несъществуващи и на нищо небазирани неща.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Докато Филип бил в далечния север на поход против скити и трибали, Демостен използвал времето да подготви Атина за война против Македония. Ние споменахме вече, че Демостен бил прокарал реформа в триерархията, която натоварила заможните граждани с по-големи разноски за изграждане и издръжка на корабите. Сега се погрижил да съберат повече парични средства, защото, както видяхме, персийският цар отказал да дава помощи. Демостен предложил една мярка (339 г.), която много пъти препоръчвал в своите речи (особено в олиинтиските): парите, които досега отивали в касата на теориката, занапред да се употребяват изключително за военни цели.
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Георги Дукимов
ВСЕОТДАЕН БОРЕЦ ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Това се случи през 1970 година. Бяхме около 35 човека в местността Крива река. Отидохме сутринта и вечерта се върнахме. Прекарахме си много весело. Изпекохме две овце. Направихме обща трапеза. На следващата година създадохме по-добра организация. Инициативният комитет се разшири. В него влизаха Лазар Тотич, Спас Писов. Крум Тончев и аз. Крум Тончев организираше хората от с. Мусомища и от с. Делчево, Той прояви голяма активност. Всецяло беше предан на делото и беше готов за всякаква саможертва. Изобщо имаше организаторски нюх, затова и довеждаше при всяка сбирка голям брой хора. На всеки от организационния комитет бяха поставени задачи. Лазар Тотин се грижеше за нощувката в хотела, защото той работеше към това предприятие.
Читај
Претседателот на Република Македонија во Охрид
ДЕЛЕГАЦИЈА НА СТОПАНСКИТЕ КОМОРИ ОД РЕГИОНОТ НА СРЕДБА СО ИВАНОВ
(Преземено од МИА)


Делегација на стопанските комори од земјите од регионот - членки на Коморскиот инвестициски форум (КИФ) формиран во 2015 година како платформа на регионално поврзување во насока на поддршка на коморите на „Берлинскиот процес“ денеска во Охрид беше примена од претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов.

Коморските делегации, како што стои во соопштението, беа предводени од претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески и неговите колеги, претседателот на Стопанската комора на Србија, Марко Чадеж и претседателот на Стопанската комора на Косово Сафет Ѓерѓелиу.
Читај
Тажна вест
ПОЧИНА ПРОФЕСОРОТ ДИМИТАР МИРЧЕВ, НАШИОТ ДРАГ И ЦЕНЕТ ПРИЈАТЕЛ НА ВЕСНИК “НАРОДНА ВОЛЈА”
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Почина Димитар Мирчев, македонски универзитетски професор, професор Емеритус по политички науки, редовен член на Европската академија на науки и уметности во Оделот за општествени науки, право и економија и поранешен амбасадор на Република Македонија во Словенија, објави МИА.

Димитар Мирчев извршуваше важни функции во политичкиот живот на Македонија, беше основач на Младата демократска странка, на Македонскиот совет на Европското движење и еден од обновувачите и член на Либералната партија на Македонија.
Читај
Економија
„АКТИВА“ ЌЕ ОТВОРИ ВТОРА ФАБРИКА ОД СЕПТЕМВРИ - ВРАБОТУВАЊЕ ЗА НОВИ 120 ЛИЦА
(Преземено од „Курир“)


Компанијата Актива Аутомотив пред две години започна производство на шасии за потребите на белгиската компанија „Ван Хул“ за производството на автобусите што оваа компанија ги произведува во Република Македонија. За таа цел, „Актива Аутомотив“ изминатиов период ангажира 120 до 140 лица.

Во моментов, после одлуката на „Ван Хул“ за изградба на уште еден објект и зголемување на производството на автобуси на годишно ниво за повеќе од двојно, од 400-500 автобуси на 1000 до 1200 автобуси, се јавува и потребата за проширување на капацитетите на „Актива Аутомотив“.
Читај
Македоника Литера
СЕДУМ СТАРИ МАКЕДОНСКИ КОДИКИ СЕ СТАВЕНИ ВО КНИГА ОД Д-Р МИХАЈЛО ГЕОРГИЕВСКИ
(Преземено од „МКД")


Во издание на „Македоника литера“ од Скопје неодамна излезе од печат книгата „Македонски кодики или поменици од 19. век“ од д-р Михајло Георгиевски. Со транслитериран текст и истовремено во факсимили во книгата се објавени седум стари македонски кодики.

Кодики или поменици се ракописни книги во коишто се испишани имињата на разни спомагатели на одредени цркви или манастири и нивното место од каде што доаѓаат.

Во кодиките се среќава богат ономастички, топономастички и етнографски материјал и се значаен дел од македонското културно наследство.
Читај
Култура
МАТИЦА МАКЕДОНСКА: ПОЕТСКА КНИГА ОД ПАНДЕ МАНОЈЛОВ

Поетската книга "Далечен сон" од Панде Манојлов зрачи со топлина, патриотизам, елегични чувства, тага по недофатливото, по изминатото.

Во издание на реномираната издавачка куќа "Матица македонска" од Скопје во едицијата "Современа македонска поезија" излезе од печат најновата поетска книга "Далечен сон" од македонскиот поет Панде Манојлов. Книгата е поделена во четири циклуси и содржи 51 песна.
Читај
ПОЕЗИЈА
ЗЛАТКА ДАМЈАНОВА - ЧЛЕН НА УРЕДУВАЧКИОТ КОЛЕГИУМ НА ВEСНИК „НАРОДНА ВОЛЈА”

Традиционална поетска манифестација се одржа деновиве во Прилеп, во Градот под „Марковите кули“, во Република Македонија. Манифестацијата „Поетско Маркукуле 2016“, за прв пат имаше меѓународен карактер, на која учествуваа покрај поети од Македонија и поети од Хрватска и Србија, а се одржа по 11-ти пат на падините од Марковите кули, на местото кај „Слонот на тронот“, со учество на повеќе од 50 поети.

На манифестацијата беше прочитана песната на Златка Дамјанова со наслов „Не стивната глад за Македонија“. Истата ја читаше артистот на Народниот театар од Прилеп, г-н Игор Трпче.
Читај
Економија
СЕ ОТВОРААТ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА: МАКЕДОНИЈА ПРИВЛЕКУВА НОВИ СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ
(Преземено од „Курир“)


Македонија е атрактивна дестинација за странските инвестиции. Земјава напредува во меѓународните извештаи за бизнис – климата и за иновативноста, ја подобрува сликата пред потенцијалните инвеститори. Се постигнува ефектот на „снежна топка“, бидејќи во Македонија влегоа големи и реномирани меѓународни компании кои самите по себе се доволна препорака за инвеститорите кои ја разгледуваат земјава како место за вложување на својот капитал.

„Кога се создава доволно голема основа, доволен број на странски инвестиции, тие потоа сами, без поддршка од Владата, генерираат нови инвестиции. Ако се задоволни постојните, тие го пренесуваат добриот збор и бројот на странски инвестиции се зголемува“ – вели вицепремиерот за економски прашања, Владимир Пешевски.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Намираме известна информация за извършваните репресии срещу македонците в Пиринска Македония. Росица Калинова например си спомня: „Нас ни държаха изкъсо. Опитвахме се да вземем и грамофонни плочи. Когато ги намираха, ги чупеха, та се е случвало аз да ги мушкам под блузата и съм минавала с тях през границата. Голям смях е сега, ама тогава беше страшно. В един момент ни забраниха македонските песни. Помня, че работех у фабриката тогава и си пеехме, а след работа милицията ни чакаше пред фабриката и ни хванаха. Туй се случва 74-та година. Сега поне пак си ги пеят хората”. (Груев 56).

Груев споменава и някои от множеството съществували македонски организации.
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков


На 13-и на обед, връщайки се от работа вкъщи, бе прострелян водачът на федералистите Славчо Ковачев. Същия ден вечерта като светкавица се разнесе вестта: Хаджията (Хаджидимов), водачът на прогресивната емиграция, на македонските комунисти, убит. Другия ден се пръсна вестта, че извиканите уж на конференция членове на Илинденското ръководство са ги гонили като зайци из горноджумайските баири и там някъде е паднал убит водачът на илинденци Арсени Йовков. Самата Джумая е била блокирана и там извиканите пак на „конференция” левичари са били избивани по улиците и по къщите. В следните няколко дни бяха избивани другарите на Сандански из цяла България, кой където е бил намерен.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 113 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Атанас Мутлешов


На 2 август 2016 г. македонците от Република Македония отбелязаха тържествено 113 години от Илинденското въстание и 72 години от първото заседание на АСНОМ, на което е основана съвременната македонска държава.

Около 70 членове на ОМО "Илинден"-ПИРИН от районите на Разлог, Банско, Кресна, Сандански и Петрич, водени от съпредседателя на партията Крум Филатов, за пореден път отидоха да се поклонят пред подвига на илинденци на историческата местност Мечкин камен край град Крушево, Република Македония.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
ИЛИНДЕНСКИ ПИКНИК, ГР. ШУМЕН
Димитър Иванов


По покана на секцията ОМО „Илинден“ - Пирин, гр. Шумен, на 08.08.2016 г. до туристическите фургони на Шуменското плато членове и симпатизанти от града и с. Дибич изразиха своята почит и уважение към героите от Илинденската епопея във връзка с нейната сто и тринадесет годишнина.

Под сенките на вековните буки на прохлада бяха окачени портретите на Яне и Гоце. В ръцете на водещия хорото непрекъснато се вееше и шестнадесетлъчевото знаме. Разбира се, кандидатите за знаменосци бяха мнозина. Както винаги, на синтезатора, огласящ околността, беше виртуозът Иван Ганчев, а зад микрофона най-често заставаха известните Арангел и Стоян Аргирови.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
МАКЕДОНЦИТЕ ПРАЗНУВАХА 113 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
Боян Бибишков


Не е само кръвната връзка, която ни води тук, защото под род ние разбираме: духовната общност, изстраданата история, споделената съдба... И тази година сме се събрали тук по случай 113-годишнината на големия македонски Илинден... реди водещият. Следва панихида за Илинден, отслужена от отец Ангел. Последва едноминутно мълчание. Словото на Димитър Иванов от Шумен бе изпратено с бурни овации. Вкусният курбан, приготвен от домакините, нарежда всички пред казаните. Около зоокъта са се събрали децата. За доброто настроение на гостите, за игривите хора през целия ден заслугата е на оркестър “Македония” с ръководител Георги Попов.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


О Г Л А С

За преведувањето на книгата на Крум Монев “Македонија мојата потпора” од бугарски на англиски се потребни парични средства.

Оние кои можат да помогнат, тоа треба да го сторат на името на Иван Крумов Монев во Јуробанк БУГАРИЈА, BIC; BPBIBGSF на IBAN на сметка BG14BPBI79224014692201, или да се јават на тел: 00359/0896516155 на Иван Крумов Монев.
Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting