Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИТЕ “ПАТРИОТИ” ОБЯВИХА ЗА ПРЕЗИДЕНТ КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В СВОЯТА СТРАНА?
В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ИМА ИЗЯВЕН БЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТ ЗА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ НА СТРАНАТА
ЯН ПИРИНСКИ


Много пъти съм посочвал, че националшовинизмът е най-големият враг на народите. А съществуването и пропагандирането му, особено в страни, които са членки на Европейския съюз, е недопустимо. Защото Евросъюзът се изгради и съществува именно против такива национални доктрини. Без граници и претенции към съседни страни за територии в обединена Европа. Тогава какъв трябва да бъде президентът?!

Ето защо ние, македонците, призоваваме всички български граждани, а най-вече българската интелигенция, които са убедени в благородната и човешка идея за истинско добросъседство и съжителство между Република Македония и Република България, да гласуват за президент на страната, който от сърце ще работи за осъществяването на истинско приятелство между двете съседни страни.
Читај
Отговор на Министерството на надворешни работи на Република Македонија
ПО РЕАКЦИЈАТА ОД СОФИЈА
(По македонскиот печат)


Плочата на Кајмакчалан е незаконски поставена од бугарски војници Очекуваме од нашите пријатели од Република Бугарија да ги почитуваат меѓународно прифатените процедури за поставување спомен обележја, реагираше вечерва македонското Министерство за надворешни работи.

Реакцијата уследи откако официјална Софија ги повика македонските власти да го истражат кршењето на спомен плочата на Кајмакчалан, поставена од бугарски војници и да спречат вакви, како што стои во соопштението од бугарското МНР, „срамни акти“.
Читај
Когато фактите говорят, "ветропоказателите" стават за смях!
С БАСНИ СРЕЩУ ИСТИНАТА, СЪС СТРАХ СРЕЩУ ПРАВОТО
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)А мнозина македонци приемат тази неочаквана подкрепа с нещо, което не можем да наречем иначе освен ентусиазъм. Странно, нали. Уж винаги били българи, уж борили се десетилетия за българщината, мнозина от тях - емигранти в България, но трябвало ли да посрещнат с ужас и възмущение подобно „решение“ на Коминтерна?! Би трябвало напълно да се отдръпнат от всякакъв вид комунизъм, бихме очаквали мнозина дори да се включат в борбата срещу тези решения. А се случва нещо съвсем различно. На практика няма съпротива, а сред една доста голяма част от активистите дори виждаме и откровен ентусиазъм.
Читај
Исторически истини от български учени - История на Македония до 336 година преди Христа
ЦАР ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ
д-р Гаврил Кацаров
(Продолжува од минатиот број)Да покаже силата си или да застане отблизо с оръжието си, за да одързости приятелите си и да сплаши противниците си, та от страх да склонят на това, което сега отказват, или пък да го сторят, като бъдат насилени. Ако ние при тия обстоятелства не се решим да забравим неприятностите, които може би са ни сторили тиванците и не им се доверим, смятайки, че са на страната на нашите врагове, то ние ще изпълним желанието на Филип и ще имаме основание да се боим, да не би в такъв случай и сегашните негови противници да приемат условията му. Какво е моето предложение?
Читај
Свидетелства за един достоен македонец - Георги Дукимов
ВСЕОТДАЕН БОРЕЦ ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Самуил Ратевски
(Продолжува од минатиот број)Признава подсъдимия Тимню Димитров Запрев, 20-годишен, македонец, православен, неженен, неосъждан, грамотен, студент, родом и жител на гр. Неврокоп, за ВИНОВЕН в това, че по същото време и място е подпомогнал споменатата по-горе организация, като й е набавил огнестрелно оръжие, пушка, поради което на основание чл. 8 от НЗЗНВл., във връзка с чл. 60 и чл. 58 от НЗ, го осъжда да изтърпи наказание ДВЕ ГОДИНИ строг тъмничен затвор, с лишение от правата по чл. 30 от Нак. закон за срок от 4 години.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов:
ЧЕСТИТКА ПО ПОВОД ДЕНОТ НА НАРОДНОТО ВОСТАНИЕ
(Преземено од МИА)


Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов по повод 11 Октомври – Денот на народното востание, упати честитка до граѓаните на Република Македонија.

Ако постои една идеја што како светилник нè водела низ бурите на историјата, подвлекува во честитката Иванов, тоа е идејата за слобода на Македонија. Благодарение на таа идеја, вели, ние сме наоѓале сила да се помириме и да ги надминеме поделбите.
Читај
Помалку познати и занемарени факти за 11 Октомври
ВОСТАНИЕТО Е НАЈГОЛЕМО ИЗНЕНАДУВАЊЕ ЗА ГЕРМАНЦИТЕ НА БАЛКАНОТ
(Преземено од „Вечер")


Mакедонските партизани успеваат да задржат 130.000 војници на Хитлер.

Кралство Југославија, април 1941 година. Германско-италијанските и бугарските сили навлегуваат на територијата на единствената балканска држава што се дрзна да му се спротивстави на Хитлер. Балканот мора да се обезбеди како заднина пред претстојниот напад на СССР. Германскиот генералштаб е убеден во брзо покорување на Југославија поради фактот дека не очекува никаков отпор во Хрватска и Словенија.
Читај
Економија
ГЕРМАНСКИ “КОСТАЛ” ЗАПОЧНА СО ПРОИЗВОДСТВО ВО ОХРИД
(Преземено од „Република")


Германската компанија Костал денеска и официјално започна со производствените активности. Германската компанија во браунфилд производствениот капацитет во рамки на поранешен охридски ЕМО го започна производството на технолошко напредни и иновативни призводи во областа на автомобилската индустрија. Производите на Костал како електронски и електромеханички производи ќе се вградуваат во познати и луксузни автомобили во светот како Мерцедес, БМВ, Ауди, Порше и други.
Читај
Економија
„НЕКА Е СО СРЕЌА“: ГРУЕВСКИ НАЈАВИ ЧЕТИРИ НОВИ ИНВЕСТИЦИИ
(Преземено од „Република")


Во контакт сме и со повеќе други компании од различни сфери со кои разговараме за нови инвестиции, посочи претседателот на ВМРО-ДПМНЕ на партискиот собир во Скопје. Ова покажува дека ние не се откажуваме. Политичката криза иако го забави процесот, ние продолжуваме да се бориме за секоја нова инвестиција, рече Груевски најавувајќи нови инвестиции.

- Прво, можам да соопштам дека една западно европска компанија го извести неодамна економскиот тим дека има донесено интерна одлкука да инвестира во Македонија. Таа е компанија за производство на електрични уреди кои се употребуваат во секојдневието и преставува познат бренд.. Се очекува да отвори нови 1000 директни вработувања во град во пелагонискиот регион.
Читај
Средба Канческа-Милевска со бугарскиот колега:
РАШИДОВ ПРЕДЛОЖИ ЗАЕДНИЧКО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА БИТКАТА КАЈ ВРВОТ КАЈМАКЧАЛАН
(Преземено од „Република")


На средбата министерот Рашидов и предложи на министерката Канческа-Милевска да се разгледа можноста за заедничко одбележување на битката кај врвот Кајмакчалан со поставување спомен-обележја од двете држави. Министрите за култура оценија дека е потребно заеднички да се надмине нелегалната ситуација настаната со поставувањето и уривањето на спомен-плочата на врвот Кајмакчалан. Канческа-Милевска се заблагодари за посетата и изрази уверување дека македонската страна со посебно внимание ќе ја разгледа бугарската иницијатива за поставување на спомен-обележјата на врвот Кајмакчалан согласно со законските пропси во Република Македонија.
Читај
Двете членки на ЕУ никако да се договорат чии сме
КАКО ТОА НИЕ ЈА КРАДЕМЕ, А ГРЦИЈА НЕ ЈА КРАДЕ БУГАРСКАТА ИСТОРИЈА?
Бранко Ѓорѓевски
(Преземено од „Дневник")Бугарските државни раководители изминативе два дена останаа без каква и да е реакција на завчерашната изјава на грчкиот претседател Прокопис Павлопулос дека „Македонија е грчка“, дадена на чествувањето во Воден.

Молкот на официјална Софија на серија изјави на грчки државни претставници за „грчкиот карактер на Македонија“, на тоа дека „кумот го избрал погрешното име за Република Македонија“ стана веќе традиција. Ваквиот однос зачудува зашто во бугарската политичка, стручна и друга јавност постои единствен став дека негрчкото население што живее во Егејска Македонија е со бугарски етнички карактер.
Читај
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов
ЗАМОРОТ ОД ПРОШИРУВАЊЕТО НА ЕУ ДОВЕДЕ ДО РЕТРОГРАДНИ ПРОЦЕСИ ВО ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА
(Преземено од МИА)


Неодлучноста на Унијата да ги надмине блокадите и заморот од проширувањето доведе до ретроградни процеси во Југоисточна Европа. Наместо да го европеизира Балканот, Европската Унија се балканизираше. Сега е време Европската Унија повторно да се европеизира себеси, а со тоа и Балканот, порача претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, кој се обрати на конгресот на „Пан-Европа“, што се одржува во Виена, во организација на Меѓународната Паневропска унија, а по повод 90 години од одржувањето на првиот Паневропски конгрес во 1926 година.
Читај
Официјално:
СЕ РАСПУШТИ СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИА)


Собранието на Република Македонија попладнево ја донесе одлуката за распуштање на Парламентот. За одлуката гласаа 110 пратеници. Немаше против и воздржан. Собранието претходно денеска го донесе Буџетот за 2017 година, со што се создаде услов за распуштање на овој пратенички состав.

Пред почетокот на расправата за распуштање, пратениците ги избраа Дејан Бошковски и Енвер Елмази за членови на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија. Собранието ги донесе и измените и дополнувањата на Законот за банките, на Законот за иновациска дејност и програмата за одбележување јубилејни годишнини за значајни настани и личности.
Економија
НОВА ИНВЕСТИЦИЈА: ГРЧКАТА „ЦЕРАМЕТАЛ“ ЌЕ ИНВЕСТИРА ВО БИТОЛА, НОВИ 600 ВРАБОТУВАЊА
(Преземено од „Вечер")


Директорката на „ЦераМетал“: Добрата бизнис клима и поддршката од Владата не поттикна да инвестираме во Битола Грчката компанија „Цераметал“ (Cerametal) од Коропи, Атина ќе инвестира во Република Македонија, ексклузивно дознава Лидер. Компанијата ќе вложи 12 милиони евра во Битола и ќе отвори 600 нови работни места.

Лидер дознава дека реализацијата на оваа инвестиција е веќе во напредна фаза. „Цераметал“ на јавен повик купила градежно неизградено земјиште во индустриската зона „Жабени“ со вкупна површина од 45 илјади квадратни метри.
Читај
Насилие, политика и памет
МАСОВА МАРГИНАЛНОСТ
Доц. д-р СТОЙКО СТОЙКОВ


Докладът на Трето управление на ДС от септември 1959 г. констатира, че само в началото на 1958 г. били обезвредени пет македонски младежки групи в Пиринска Македония, които подтиквали „националистически разположения за присъединяване към Югославия“ (Табу, 489). Това твърдение е важно, защото показва, че част от съществувалите организации засега остават неизвестни за нас.

- 1959 г. - група на Иван Петров в Раздоло - 4-ма познати по име, под 15-годишна възраст, „филтрирани“ (Иван Петров, Табу, 232, 233, 491).
Читај
Факти и документи от миналото
ИЗ СТАРАТА ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Ив. Велков


При тия ясни македонски позиции за Йовков не можеше да има никакво колебание по големия въпрос през 1923-1924 г., а именно въпросът: македонците в България да станат ли катраник на реакцията, или да подадат братска ръка на българския народ за борба против реакцията, т.е., с други думи, илинденци да станат ли мост за безогледната експлоатация на трудовите маси в България, на подготвяната отново война за ново преразпределение на Македония, за издълбаването на още по-дълбока пропаст между балканските народи, с една дума, да изменят ли на себе си, или заедно с българския народ да продължат делото на Илинден и българската демокрация.
Читај
Бившият посредник за името и посланик Робин О‘Нийл:
МАКЕДОНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА НИКАКВА ЗАПЛАХА ЗА СТАБИЛНОСТТА НА ГЪРЦИЯ

Никой не поставя под въпрос значението на Македония в гръцката история или това, че тази част от съвременна Гърция е част от историческото царство Македония. Но също така никой не може да постави под въпрос съществуването на Република Македония днес в рамките на нейните международно признати граници, казва бившият посредник за името и посланик Робин О‘Нийл.

В интервю за програмата “Гласът на народа” той отбелязва, че народът в Македония се идентифицира като македонски и има собствен език, а от друга страна и че Международният съд е подкрепил правото на Република Македония да използва това име.
Читај
Из дейността на ОМО „Илинден” - ПИРИН
“УМИРАМ ЗА ЕДИН НОВ СВЯТ, КОЙТО ЩЕ ОГРЕЕ С ТАКАВА СВЕТЛИНА, С ТАКАВА ХУБОСТ, ЧЕ МОЯТА ЖЕРТВА ЗА НЕГО Е НИЩО”
Боян Бибишков


Една след друга пристигат групите с представители на ОМО „Илинден” - ПИРИН от Сандански, Благоевград, Разлог, Банско и Гоце Делчев. Дружески ръкостискания, братски прегръдки, въпроси, отговори...

„Домакинската треска” все още не е напуснала Крум Филатов.

Дамян Разаков повежда гостите към гроба на А. Попов с венец и цветя.

Заедно с цветето всеки от нас оставя и по нещо свое тук към тебе, Антоне, към приятелите си, към Македония.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Абонирайте се за вестник "Народна воля"
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2017 година. Вестник "Народна волja" и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, "Народна волja" ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на "Народна волja" ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник "Народна воля"!

Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на "Народна волja" - телефон 073/886-336!
"Народна волja" ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
"Народна волja" ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
"Народна волja" ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.


Краен срок за абониране - 15 декември 2016 г.!

За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника "Македонско сонце" в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник "Народна волja"! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!


"Народна волja" - каталожен номер 2050!

Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник "Народна волja"!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2017 година!О Г Л А С

За преведувањето на книгата на Крум Монев “Македонија мојата потпора” од бугарски на англиски се потребни парични средства.

Оние кои можат да помогнат, тоа треба да го сторат на името на Иван Крумов Монев во Јуробанк БУГАРИЈА, BIC; BPBIBGSF на IBAN на сметка BG14BPBI79224014692201, или да се јават на тел: 00359/0896516155 на Иван Крумов Монев.На вниманието на нашите читатели!

Излезе от печат вече известната книга “МАКЕДОНСКИТЕ КОЛОНИИ ОТ АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН ДО ИНДИЙСКИЯ ОКЕАН (7500 Г. ПРЕДИ Н.Е.- В. НА Н.Е.)” от авторите на книгата Йордан Парапунски и Гергана Велкова. Книгата обхваща 285 страници, формат А5.

Можете да я закупите в редакцията на “Народна воля”. Цена 7.00 лева, плюс 2.30 лв. за пощенската услуга с обратна разписка.

За контакти за закупуването на книгата ползвайте телефоните на редакцията на в. “Народна воля”: тел. (073) 886-336, GSM: 0888 264 675, GSM: 0885 343 725
Гледай македонска МРТ!
on.net.mk/zulu-tv/mtvOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting